Jump to content

Moto Zajednica

Nacrt Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

Recommended Posts

• Teoreticar ..., 12116 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sci, to o cemu pricas izlazi iz okvira teme. Ali kad si pomenuo, to se lako resava provokatorima. Coveku je posao da podmicuje policajce, lekare, profesore... koga god. Po primanju novca ide prijava, suspenzija, otkaz... Mislim da bi stotinak takvih ljudi zavrsilo posao sto se tice korupcije u celoj Srbiji. Kad bi prvih desetak policajaca ostalo bez posla da vidim da li bi se usudili da primaju mito! Naravno, za ovo mora postojati dobra volja "odozgo" i da se akcija pokrene. Meni je nejasno zasto se ovo ne radi. Drugo, nisam siguran ni da gradjanstvo, odnosno u nasem slucaju vozaci zele da se ovo uradi. Pa lepse je dati policajcu 1000-2000 din nego ici kod sudije za prekrsaje gde je kazna od 5000-20000 dinara. Tako su (skoro) svi zadovoljni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vlasnik sajta, 5389 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Ma o cemu mi pricamo... Ljutimo se na zakon zato sto cemo morati vece kazne da placamo. ccc

Znate li u cemu je uopste ideja zakona? Zakoni imaju restriktivnu ulogu da ljudsku prirodu, koja nas navodi da gresimo i preterujemo, ogranici zarad postizanja stabilne, civilizovane i bezbedne sredine za zivot naseg drustva.

Zasto uopste postoje ogranicenja brzine? Mislite da je recimo 60 km/h u naseljenim mestima ogranicenje postavljeno onako, da bi lepo izgledalo... Da svi pazljivo voze i da shvataju moguce opasnosti koje mogu da se dese, ogranicenja brzine ne bi ni morala da postoje. Znaci, ogranicenja moraju da postoje i zakon koji pazljivo sagleda sve aspekte i specificnosti nekog drustva i shodno tome propise detaljno ta ogranicenja - je dobar zakon.

Ne ulazim uopste u to dal i koliko mi krsimo zakone, u ovom slucaju zakon o saobracaju. Naravno da ga svi krsimo jer je to u nasoj prirodi i sasvim je normalno da gresimo. Zato postoji pojam kazne, koju mi pogresno shvatamo kao nesto protiv cega treba da se borimo. Kazna (ako je pravedna i realna) je drustveno pozitivno sredstvo da se sankcionise neki prekrsaj i na takav nacin da se utice na pojedinca da to vise ne ponovi. Maltene kao uslovni refleks - kad si pogresio i dobio kaznu za to, trebalo bi da shvatis gresku i da se pribojavas da to ponovis, naravno ako si normalan covek.

Vidim da pricamo ovde o putevima, nasim policajcima i raznim drugim stvarima koje uticu na to da ovaj zakon nama lose deluje. Mislim da je to zamena teze zato sto ne diskutujemo o samom zakonu, koji je u sustini prekopiran iz zapadne Evrope i Amerike i koji se kao takav tamo odavno primenjuje uspesno.

Svedoci smo stalnim pogibijama ljudi u saobracaju. Zato, pitam se:

Sta fali kaznenim poenima? Taj metod ce jasno da identifikuje i iskljuci iz saobracaja konstantne prekrsioce.

Sta fali promeni obuke novih vozaca, tako da obuka traje duze?

Sta fali tome da novi vozaci ne smeju da voze sami auto?

Sta je lose sto su povecane kazne? Ako si pogresio, plati kaznu.

...

E sad, da bi taj zakon imao efekta u nasem drustvu, treba da se neke stvari promene i tu mi mozemo da pomognemo. Ne zaboravite da je zakon nesto sto se ne menja svaki cas, tako da su sve te stvari koje nam smetaju i protiv kojih treba da se borimo (losi putevi, korumpirani policajci...) upravo stvari koje treba i mogu da se rese u kracem vremenskom roku nego sto ce zakon da se menja.

To znaci da je nas zadatak da se postaramo da pomognemo drzavi da zakon pocne da pravi pozitivne efekte. Kako? E pa upravo skretanjem paznje na sve one stvari koje takav zakon sprecavaju da bude pozitivan - upravo ti losi putevi, upravo korumpirani policajci, upravo ti celavi majmuni na ZX6R bez kacige, upravo taj kamion koji curi crnu dimcugu zbog koje ne vidis kuda ides...

Takodje, nijedan zakon nije savrsen i nije jos postigao da apsolutno sve restriktivno i koliko toliko pravedno sagleda. Zato je tu prostor da mi nasim delovanjem konstantno ukazujemo na te propuste i nelogicnosti. Na nama je da trazimo amandmane na te zakone, kako kaze Novica iz MAS-a. Zato se i trudimo da se potpise peticija o registraciji i uopste motorciklima.

Dakle, umesto da se samo zalimo i stvari posmatramo kao zrtve, hajde da stvari posmatramo maximalno objektivno i da tako dodjemo do zakljucka sta nam je ciniti da bi se ovo drustvo, kojem pripadamo, unapredilo. Naravno da ne mozemo da se bavimo svim aspektima zakona, ali mozemo i moramo da se bavimo delom zakona koji se bavi nama - motorciklistima. Cilj tog zakona je da sto manje bude nesreca. Hajde da pomognemo tome.

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Pablo, sve sto si rekao stoji, i potpuno se slazem...

Ali mislim da je kljucno to da ce zakon biti donet, i poceti da se primenjuje, a te uslove saobracaja/nivoa nepotkupljivosti policije iz zemalja iz kojih je iskopiran zakon postici cemo u najboljem slucaju za 10-20 godina. E sad, sta mislis, ko ce u medjuvremenu da ispasta?

Znaci, i sam si lepo rekao,

ogranicenja moraju da postoje i zakon koji pazljivo sagleda sve aspekte i specificnosti nekog drustva i shodno tome propise detaljno ta ogranicenja - je dobar zakon.

Zakon stoji, i zakon je ok, ali u nekoj drugoj drzavi u sadasnje vreme, ili u nasoj drzavi u neko drugo vreme :D

Mislim da propustate poentu vecine ljudi koji postuju ovde, i zasto su oni gnevni, a to je da se u ovoj zemlji uvek neko bavi posledicama, a ne uzrocima, i uvek "promene" moraju da pocnu i da puknu preko ledja obicnog coveka.

E, sad, mi mozemo da kukamo koliko hocemo na puteve, i ogranicenja, cisto sumnjam da ce neko zbog toga ma i da se pocese...realno, i sadasnji zakon bi uz male izmene bio sasvim ok da se dosledno primenjuje.

Znaci problem (i uzrok negodovanja i gneva ljudi) je redosled kojim u ovoj drzavi (uglavnom) sve ide.

Poenta svega - zakon kao zakon je ok, i sve su te uopstene price tvoje ok i vaze, ali u nasoj zemlji i u ovo vreme - apsurd.

Iskreno, ja nisam neko ko cesto placa kazne, i bas jesam za sprovodjenje zakona, ali ako ovo pocne da vazi i da se primenjuje, moracu da primenim recept "celavi majmun na ZX6R bez kacige, sa zlatnom kajlom u papucama", kako neko rece da bih zadrzao svoju vozacku dozvolu (a u tom slucaju mi ni ne treba  >:( ??? ) , a mislim da ce se pojaviti sve veci broj motorciklista koji ce tako da rade...

I sam znas (cini mi se da sam vidjao putopise, i da izlazis van zemlje motorom) da kad odes napolje retko imas uopste potrebu da prekrsis neko ogranicenje/pravilo u saobracaju, jer je sve lepo regulisano, uslovi za normalnu voznju postoje, i krsices jedino ako si majmun, a tada i treba da popijes kaznu...tada takvi zakoni imaju smisla...

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ako gledas na uzrok i posledice onda bi trebalo da i kod nas uvedu ogranicenja po pitanju snage motocikla! Pa ako hoces da vozis motor od 100 i kusur konja, moze al samo na stazi! Zar ne? To je recept koji se primenjuje u nekim kulturnim zemljama...

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ja bih uveo jos strozije zakone,a ne da mi fufe sa telefonom u jednoj i volanom u drugoj ruci voze 100kroz ulicu gde se deca igraju,

a tehnicki bi uveo kao na zapadu da bude a ne da se sakakvi krsevi voze,pozdravljam nove zakone i treba strogi da budu svaki vozac je potencionalni ubica i samoubica,a za roditelje maloletnika za volanom bih uveo zatvorske kazne ;)

Na zalost, uvek je taj redosled - recimo prvo se cene povecaju, pa tek onda sledi povecanje plate. I kad kupis nove cipele, nazuljaju te.. A nakon nekoliko dana se sa cipelom srodis i prija ti, kao da ti nikad nije zulj napravila.

Dakle, trebace vremena dok ne pocne primena zakona i tek ce trebati vremena dok to ne pocne da daje rezultate (to da uzivas u saobracaju i da ne pozelis da krsis ogranicenja). To nam je sto nam je. Mozemo da uticemo na sve one stvari koje sam pomenuo gore i radicemo sigurno na tome.

Citacemo, ako Bog da, ove postove za recimo 5 godina kada ce kod nas situacija u saobracaju biti, nadam se, puno bolja. Tada cemo shvatiti da nije to toliko lose bilo, ali da je trebalo vremena. A sada mi se cini da ne vidimo sumu od drveca...

• Drug član, 1893 postova
  • Motocikl: XRV 750

Citacemo, ako Bog da, ove postove za recimo 5 godina kada ce kod nas situacija u saobracaju biti, nadam se, puno bolja. Tada cemo shvatiti da nije to toliko lose bilo, ali da je trebalo vremena. A sada mi se cini da ne vidimo sumu od drveca...

Kao sto rece, dao Bog, ali u Hrvatskoj vec postoji skoro isti zakon (ako nije i isti) i nista se nije drasticno promenilo, cak je povecan broj poginulih u saobracaju :o

Za sstruju:

Naravno, i ja sam za, ali kad izgrade trkacke staze za slobodnu upotrebu, kad sklone isto tako jaka kola sa ulice, i naravno, kada sklone krseve sa ulice (ali ne "pametnim" metodama kao sto su dosad radili, npr. ogranicenje uvoza).

Za bokilic-a:

Potpuno se slazem sa tobom, ali to ne znaci strozije zakone, to samo znaci drukcije zakone (znaci ostriji tehnicki, i da se obrati paznju na neke druge pojave u saobracaju sem "ogranicenja brzine" - to sa fufom sa mobilnim u ruci ti je super primer, koliko sam puta takvim morao da lupam nogom na staklo ... :D )

Isto tako, i ja sam pominjao, pretovarene kljusine sto se vuku Ibarskom i autoputem, voznju u pijanom stanju bi jos cvrsce sankcionisao, prolazak kroz crveno...

I da se motorciklisti poistovete sa pesacima po ranjivosti prilikom udesa sa ostalim motornim vozilima, i da kazne za one koji prouzrokuju takav udes motornim vozilom budu mnogo ostrije....

Ima tu jos vazda, ali mnoge ocigledno boli polni organ za realne uslove u nasoj zemlji, i sta bi stvarno trebalo sankcionisati ukoliko zelis da se nesto ovde u trenutnim uslovima poboljsa/promeni, neko je se ovde vodio devizom "da mi lepo iskopiramo taj lepi zapadni zakon i skinemo ovo s' ...".

E sad, sve ovo podrazumeva jednaku primenu za sve...sto dobro znas da kod nas nije slucaj, i da skoro nece biti... :(

Za Pabla:

(povodom onoga "Citacemo, ako Bog da, ove postove za recimo 5 godina kada ce kod nas situacija u saobracaju biti, nadam se, puno bolja. ")

Pa i ja kazem dace Bog, ali ipak mislim da si ti nepopravljivi optimista :D

Za Pabla:

(povodom onoga "Citacemo, ako Bog da, ove postove za recimo 5 godina kada ce kod nas situacija u saobracaju biti, nadam se, puno bolja. ")

Pa i ja kazem dace Bog, ali ipak mislim da si ti nepopravljivi optimista :D

Hvala ti sto tako mislis ;):D

Balkan je ovo, malo nam je tvrdja glava, pa ne ulazi sve bas tako lako... Al smo zato jako zajebani kad se na nesto namerimo. Samo je stos da konstantno imamo neki cilj pred sobom na koji treba da se namerimo ;)

Lalajko je odlicno pokrenuo temu o preticanju preko pune. Takvim temama cemo nase nejasnoce razjasniti i takvom pricom cemo sebe izgraditi tako da ne ulazimo u konflikt sa ZOBS-om. Hajde da jos takvih tema otvorimo... Hajde da otvorimo teme o realnim stvarima na koje mozemo da uticemo.

Ako gledas na uzrok i posledice onda bi trebalo da i kod nas uvedu ogranicenja po pitanju snage motocikla! Pa ako hoces da vozis motor od 100 i kusur konja, moze al samo na stazi! Zar ne? To je recept koji se primenjuje u nekim kulturnim zemljama...

Ovo je najveca glupost koju sam ikada procitao.

Zbog?

• Drug član, 1414 postova

I sam si napisao "to je recept koji se primenjuje u nekim kulturnim zemljama"!!! Kada cemo mi uci u krug tih zemalja ::) ::)::)!??? Zakon je ok, cak se sa 18 godina ne moze polagati za A kategoriju i voziti motor preko 35kw (dobija se dozvola, ali za plafon 35kw), pa se tek sa 20 godina polaze za "pravu" A kategoriju.

• U prolazu, 6 postova

Ah bre sstrujo skroz si me razocarao, tebe bas gotivim  :-\

Zasto bi ogranicio snagu na 100ks... Danas svi motori imaju preko 100ks, tj. svi sportski motori. Kakva je to glupost? Ajd' sad svi da se vozimo na endurima, cruiserima...  Drugo, mnoge firme se ne bi uopste trudile da otvaraju svoja predstavnistva ovde. Ideja ti je jednostavno nepromisljena i glupa. Razmisli jos malo sta bi se sve desilo da se uvede to ogranicenje. I u kojim se to zemljama snaga ogranicava na 100ks?

Nisi nikada cuo da neko uveze npr, CBR 1000F iz Svajcarske, a da je ovaj za to trziste ustrojen na 99ks.

Urke mi je rekao gde da ga otvorim i posle je isao k'o mutav, jos uvek mi u saobracajnoj pise 99ks.

Guest Cubric

Zasto bi ogranicio snagu na 100ks... Danas svi motori imaju preko 100ks, tj. svi sportski motori. Kakva je to glupost? Ajd' sad svi da se vozimo na endurima, cruiserima...  Drugo, mnoge firme se ne bi uopste trudile da otvaraju svoja predstavnistva ovde. Ideja ti je jednostavno nepromisljena i glupa. Razmisli jos malo sta bi se sve desilo da se uvede to ogranicenje. I u kojim se to zemljama snaga ogranicava na 100ks?

Nisi nikada cuo da neko uveze npr, CBR 1000F iz Svajcarske, a da je ovaj za to trziste ustrojen na 99ks.

Urke mi je rekao gde da ga otvorim i posle je isao k'o mutav, jos uvek mi u saobracajnoj pise 99ks.

Da, ali mislim da nisu zabranjeni jace motori, samo je jevtinija registracija (ili osiguranje, sta god) za te ustrojene verzije, i "mladi" vozaci takodje imaju neka ogranocenja u kilovatima.

Naravno, to je sasvim ok (ta ogranicenja kilovata mladim vozacima i kategorije)...

To recimo ovde neki ne zagovaraju (cak daju savete tipa "sine, za prvi  motor slobodno udri masinu od 200kg i preko 50ks), a ovamo pametuju o brzinskim ogranicenjima...

Lako je napraviti mediokritete i prilagoditi zakon i ogranicenja brzina takvima...treba odskolovati sposobne vozace, a one koji ne mogu da se snadju u saobracaju odstraniti...ne moraju svi da voze...pri tome mislim i na one koji nemaju predstavu o tome kakve su im sposobnosti, i voze iznad njih, pa tako prouzrukuju nesrece, i oni koji voze ispod normalne prosecne ljudske sposobnosti, pa otezavaju saobracaj i nerviraju ostale ucesnike/i prave sudare.

Ja sam se svojim postom koji si ti nazvao NAJVECOM gluposcu koju si IKADA procitao, nadovezao na ovu recenicu:

Mislim da propustate poentu vecine ljudi koji postuju ovde, i zasto su oni gnevni, a to je da se u ovoj zemlji uvek neko bavi posledicama, a ne uzrocima, i uvek "promene" moraju da pocnu i da puknu preko ledja obicnog coveka.

i rekao da bi sprecavanje uzroka bilo "strojenje" motocikala kao sto se radi u nekim kulturnim zemljama! Nisam rekao da bi to trebalo da se uradi kod nas ili da ja zelim, vec sta se smatra pod bavljenjem uzrocima a ne posledicama!

Zemlje u kojima je ogranicena maximalna snaga motocikla na 100HP a za koje ja znam su:

* Francuska - gde je kazna 2 godine zatvora i 30.000eura ako te uhvate sa motorom vece snage. Cak je FFMC (njihova moto asocijacija) tuzila drzavu evropskom sudu u Briselu ali nisu nista postigli...

* Nemacka - ima ogranicenja za nove vozace (kao i MNOGE druge evropske zemlje sa kategorijama A1, A-, A+ itd...) kao i ustrojene motocikle na 98HP za koje se placaju mnogo manje dazbine ali ne sprecavaju da imas i punu verziju motocikla (za koju su dazbine verovatno MNOGO vece) koliko sam ja upoznat...

* ima i drugih zemalja koje imaju ogranicenja po kubikazi al da ne guglam sada...

Mislim da sam odgovorio na sva tvoja pitanja...

Guest Cubric

Ja sam se svojim postom koji si ti nazvao NAJVECOM gluposcu koju si IKADA procitao, nadovezao na ovu recenicu:

i rekao da bi sprecavanje uzroka bilo "strojenje" motocikala kao sto se radi u nekim kulturnim zemljama! Nisam rekao da bi to trebalo da se uradi kod nas ili da ja zelim, vec sta se smatra pod bavljenjem uzrocima a ne posledicama!

Zemlje u kojima je ogranicena maximalna snaga motocikla na 100HP a za koje ja znam su:

* Francuska - gde je kazna 2 godine zatvora i 30.000eura ako te uhvate sa motorom vece snage. Cak je FFMC (njihova moto asocijacija) tuzila drzavu evropskom sudu u Briselu ali nisu nista postigli...* Nemacka - ima ogranicenja za nove vozace (kao i MNOGE druge evropske zemlje sa kategorijama A1, A-, A+ itd...) kao i ustrojene motocikle na 98HP za koje se placaju mnogo manje dazbine ali ne sprecavaju da imas i punu verziju motocikla (za koju su dazbine verovatno MNOGO vece) koliko sam ja upoznat...

* ima i drugih zemalja koje imaju ogranicenja po kubikazi al da ne guglam sada...

Mislim da sam odgovorio na sva tvoja pitanja...

Francuska jes' vala, samo ne znam bas da li je on dobar primer (mnogo nesto samo zabranjuju, oni ni kola ne smeju da tjuniraju). Mislim da je to malo bezveze, a verujem da bi i ti tako mislio da volis jake motore, ali posto ne volis... Po meni je bolji primer nemackog zakona, koji je donekle i slican ovom nasem predlogu. Sto se tice tih ogranicenja u kw dok ne dobijes "punu" dozvolu za A, po meni je to ispravno.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

u nemackoj i francuskoj imaju dino za merenje snage u kombiju pa kad te zaustave na sred puta znaju da prekontrolisu deklarisanu snagu po onome sto je upisano u saobracajnoj dozvoli,ako imas vise od 5%razlike nadrljao si,,cak je i za recimo svajcarsko trziste moj motor bio ogranicen na 27kw a inace kad se razblokira kao sto sam ja posle uvoza uradio ima 37kw,tako da nebi bilo lose i ovde da se to uvede,pogotovu mi koji imamo malu decu

kukamo na buku,i taj zakon bi zaveo,pa cik ti vadi prigusivace ,pa u 1ujutro covek nemoze od kretena da spava,,

Francuska jes' vala, samo ne znam bas da li je on dobar primer (mnogo nesto samo zabranjuju, oni ni kola ne smeju da tjuniraju). Mislim da je to malo bezveze, a verujem da bi i ti tako mislio da volis jake motore, ali posto ne volis... Po meni je bolji primer nemackog zakona, koji je donekle i slican ovom nasem predlogu. Sto se tice tih ogranicenja u kw dok ne dobijes "punu" dozvolu za A, po meni je to ispravno.

Ja NIJEDNOG trenutka nisam rekao da nesto volim ili ne volim i da sam za ili protiv necega i bilo kakvu zabranu! Samo sam se nadovezao na jedan deo shestijevog posta pa ke MiloshBG to pogresno protumacio pa si ti sada pogresno protumacio moje objasnjenje njemu... Da li ja pisem nerazumno ili ti ne citas temu od pocetka???

Guest Cubric

Ja NIJEDNOG trenutka nisam rekao da nesto volim ili ne volim i da sam za ili protiv necega i bilo kakvu zabranu! Samo sam se nadovezao na jedan deo shestijevog posta pa ke MiloshBG to pogresno protumacio pa si ti sada pogresno protumacio moje objasnjenje njemu... Da li ja pisem nerazumno ili ti ne citas temu od pocetka???

Tako sam razumeo tvoj post, ne znam sad na koji post si se ti nadovaezao. Nemam zivaca da citam ove duze postove pa sam verovatno nesto preskocio.

A kad se vec pominju guposti u ZOBSu ili restriktivnost istoga, evo par primera iz sveta:

Filipini - u pripremi zakon koji obavezuje sve vozace dvotockasa da na kacigi imaju registarski broj motocikla a sve da bi se resio problem lopova na skuterima koji otimaju zenske tasnice. Takodje suvozac mora imati otvoren vizir kada se vozi na motoru! Valjda da bi mu se videlo lice???

Malezija - takodje pati od velikog broja lopova na motociklima pa vlasti poklanjaju nov motor svakome ko uhvati 30 otimaca tasni???

Holandjia - konzervativna politicka partija je pokrenula inicijativu da se zabrani nosenje integralnih kaciga kada niste na motoru! Tako da tu mozda od uskoro nece vaziti krilatica ni na pisanje bez kacige, vec morate kacigu skinuti pre silaska sa motora.

Arizona, grad Carefree ima zakon koji zabranjuje buku vecu od 80 decibela koju smeju da proizvode motocikli sa kaznom od 750$ za prekrsioce istog!

Colorado, grad Denver planira usvajanje zakona koji bi zabranio aftermarket auspuhe na motociklima! Znaci samo fabricki sa EPA sertifikatom za nivo buke....

i jedan izuzetno strog:

Belgija - ukoliko ste stranac i prekoracite ogranicenje vise od 40km/h smesi vam se kazna od 500 do 2.500 eura, oduzimanje dozvole i vozila!

Mrzi mi da trazim jos primera...

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Po meni je motor od 170-180 KS u rukama budale jednak i pishtolju ili bombi u rukama budale,neracionalne osobe...A isto vazi i za neiskusne.

Mi prvo nemamo puteve gde se mogu iskoristiti sve mogucnosti jednog takvog motocikla.Najbolje je njih premestiti na stazu,gde vozac,ako ne zna da barata tom mashinom,ugrozava iskljucivo sebe,ali svojom voljom,svesno,a pritom to ne trpe drugi ucesnici u saobracaju.A drugo,na stazi nema policije,pesaka,autobusa niti bilo ceka,pa vozac moze u potpunosti da se koncentrise i posveti voznji.

A i ja sam ZA da se "ushtroje" ulicne varijante motocikala...

P.S. Kad ste vec kod Shvajcarske.Kod njih se svaka modifikacija na vozilu upisuje u saobracajnu dozvolu,i pritom se placaju veliki porezi i velike takse.Zato,nedao nekome Bog da ga uhvate u voznji "divljaka"...

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: none

Nov predlog zakona MOZE da donese jos neke izmene a ticu se registracije:

1. i skuteri i motocikli ispod 50cc bi se registrovali svake godine i isli na teh. pregled

2. skuteri i motocikli bilo koje kubikaze stariji od 16 godina bi isli na teh. pregled svakih 6 meseci

ako se borimo protiv nameta, treba i ovo uzeti u obzir

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja