Jump to content

Moto Zajednica

Дивчибаре - Острог - Шековићи

Recommended Posts

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Намерно оставих да напишем овај путопис када падне први снег, лепо време је иза нас и могу слободно рећи да је лепо и дуго држало ове године. Прави разлог је управо да покушам да поново проживим ових пар дана на мотору са вољено особом и драгим пријатељима.

Да почнемо….

Поранисмо ујутро, акција ДДК је требала да се подржи и после тога да идемо на ''ко зна коју'' Кепијаду на Дивчибаре, а после…после ћемо размислити. Сале нас сачека изјутра, комшијски се организовасмо да нам долазак на ДДК буде лакши, натовареног Грујицу сам посматрао са дивљењем. Какво га искушење чека није ни сам био свестан, вала нисам ни ја….верујте ми да нисте ни ви али полако.

 

L58nq_sam0995resize.jpg

 

4efWJ_sam0996resize.jpg

 

Дођосмо на акцију, гомила драгих људи, полако се диже шатор, набависмо активни веш и лепо се испричасмо.

 

XIeYP_sam0997resize.jpg

kt6zC_sam1001resize.jpg

 

8zlzf_sam1002resize.jpg

 

Договор је БИО да се после ДДК крене пут Дивчибара . Међутим Марко (маркођуровић) и ја прекрајамо договор и ван екипе полако крећемо одмах пошто су остали отишли на дефиле. Лагано и без журбе крећемо обреновачким путем. Возимо лагано и киша почиње да нас хвата. Стајемо на пумпи (првој наравно да се натанкујемо) и лагано крећемо даље.

 

DlUMo_sam1007resize.jpg

 

Пут је досадан и пролазимо преко Обреновца- Уба и Ваљева ја први пут возим овуда, Грујица само рза испод, киша ми смета јер НЕ пада него је купимо у ваздуху.

 

w51Vp_sam1009resize.jpg

 

Tg8AN_sam1012resize.jpg

 

404.jpg

 

Смејем се док са Виолетом препричавам догађаје са ДДК и уопште ми не смета што пада киша, ономад кад смо у Босни упали у пљусак који нас је пратио неких 20-30 километара беше искуство које ми је баш остало у памћењу не по ружном него по томе што смо се смејали као никад, кривудали по путу мотором и певали познате песме наших забављача.

 

http://forum.bjbikers.com/index.php?showtopic=47209

 

Знао сам да нам киша неће сметати ни сада када смо се договорили да искористимо мало времена и потрошимо мало пара пошто нам је пут на море ове године баш за мало побегао.

Смејемо се……..како је живот леп…..схватиш да је сваки леп дан у ствари дар који требаш искористити али свакако то није толико уживање ако то радиш сам, зато имаш пријатеље, сапутника са којим треба да поделиш то искуство јер веруј колико год да је лепо кад си сам у двоје је много боље (у троје још нисам проба али ;D ;D ;D ;D )

На излазу из Ваљева улећемо у пљусак али буквално, завеса се спустила толико брзо да нисмо ни били свесни али колико је брзо пала толико брзо је и стала. Креће кривудава пењање на Дивчибаре нашу дестинацију у наредна два дана, пут је кривудав (пун серпентина) које су под маглом. Возим први и полако, наилазимо на југа који је ударио у камион на некој кривини, хвала Богу ишли су сви полако па нема повређених, настављамо даље кад налећемо на једно излетање са пута, неко је мало био убрзао, нема повређених а видљивост је сада још мања. Магла је ко на филму (врабци иду пешке поред пута) полако и опрезно улазим у сваку кривину јер не желим да се овај пут заврши практично и пре него што је почео. Излазимо из ово суморне језе на врху Дивчибара и докопавамо се локалне кафане крај пута….да, заборавих да нисмо јели…… ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Симпатична дебељуца која је узгред и жена са брковима нас службено љубазно нуди са менијем . Пијемо топлу кафу (коначно) и наручујемо клопу која није толико скупа колико је укусна. Поједох тада ПРАВУ димљену вешалицу ! Како смо клопали, Марко позиван нашег домаћина Кепу и сазнаје да је Кепо у близини и да ће да наврати за који минут. Ускоро из магле изби шарена Африка са два путника, Кепо утрча у кафану, поздрави се са нама и објасни нам где је наш смештај и да ће после да дође по нас. Нама и то би довољно те са пуним стомацима задовољни клопом настависмо даље. После само пар стотина метара настаје невероватна промена. Магла и ППНК (популаран назив у војсци за кишу налик овој коју смо имали : Против Пешадијска Натапајућа Киша) нестају, одједном, СУНЦЕ, асфалт одличан а кривине још боље.

 

NASOm_sam1023resize.jpg

 

8jCcZ_sam1025resize.jpg

 

 

Ова клопа на Дивчибарама је чаробна (то ће бити потврђено и даље) обарамо, возимо и уживамо. Нисмо ни свесни да занимљивости тек предстоје.

Уживајући по лепом времену и лепим кривинама уз помоћ ГПС-а налазимо искључење и крећемо у правцу села Скакавци где ћемо бити смештени наредне две ноћи. Улазак у село су нам наговестиле колибе урађене- рестауриране за туризам , изгледају лепо нема шта, види се да је неко уложио доста труда у ово.

 

404.jpg

 

DU3Bz_sam1031resize.jpg

 

 

Позивам нашу домаћицу коју треба да пронађемо и она нам даје инструкције, рекавши да смо прошли поред дворишта и да су нас видели, те да се вратимо неких 200-тињак метара назад. Што на уму то на друму и за тили час се нађосмо у занимљивом дворишту…..

 

URKgm_sam1034resize.jpg

 

Лепо покошена трава доминирала је целим двориштем, са стране до пута неки стари вајат а по средини дворишта дугачак, славски, сто. Двориште пуно неких људи, за мало па ко мали вашар. Неко ловачко друштво је дошло на излет па је овде правило застанак. Поздрављамо се са домаћинима и лепо се смештамо у собе.

Собе – рецимо да сам први пут у овој варијанти сеоског туризма али то изгледа рецимо као да сте дошли код рођака на село. У собама у којима очигледно неко живи, добијате кревет и постељину да спавате. Јорган је онај прави сеоски, вунени топао и тежак, постељина лепо мирише а на креденцу су слике деце од наших домаћина.

Остављамо ствари и за тили час ето нас за столом на сред дворишта.

Кафа?- пита домаћица,

Наравно.

Ракијица?- опет пита

Обавезно, уз осмех добацујем уз ону чувену црногорску изреку :''Немој ми та два раздвајат' ''.

Седимо и гледамо по дворишту како је уређено и сређено. Марко просипа ракију. Екипа која је била у дворишту је већ мало попила (појединци) док овај господин

 

k1ljh_sam1035resize.jpg

 

Покушава да одржи предавање о гљивама и природи.

Тада настаје драма због које мрзим алкохол. Док он покушава да привуче пажњу и да нам покаже и објасни неке врсте гљива, један ''господин'' са друге стране стола стално нешто добацује и подрива предавача. Марко просипа ракију. Тада се укључује у акцију предавачов помоћник и почиње салва пљувачине и бљувачине да засипају један другога- тужан пример наше свакодневнице. Помоћник се залеће на физички обрачун, једва их спречише да један другоме очи не изваде. Маре-царе време је да се повучемо се фронта, од овога смо и побегли из града. Марко просипа ракију. Повлачимо се мало вишље на усамљену клупицу и сточић и привлачимо значајне количине пива (иначе пиво је најдрагоценије у село, пошто све остало домаћини ПРОИЗВОДЕ, једино пиво морају да купују те га и продају код себе у дворишту за невероватних 50 динара :D).

 

Zn1mx_sam1036resize.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

У тој некој причи наилази мотор, СТ , са Бопком на њој, препознах шару са планинама на пластици мотора. Машемо и за пар минута разговарамо, Кепо мени реко ово, Кепо нама реко оно…..за пар минута обојица на мотору тражимо кућу у којој ће остали део екипе бити смештен. Уз пар промашаја проналазимо кућицу и домаћине који је припремају за наш долазак.

 

Окрећем мотор назад док Бопк остаје тамо, ја се враћам само због Виолете, Марета и Маре , јер неко мора да им покаже пут.

Стигох назад, оставим мотор, договоримо се са газдарицом око устајања и полако крећемо да нађемо остатак екипе. Док долазимо до пута на који треба да скренемо видимо гомилу мотора како један за другим возе по мраку у правцу дотичне куће на суседној косини. Нисам толико веш списатељ да могу да опишем тај призор али свакако је један од лепших које сам могао да видим на овом путешествију.

 

Q3Bbh_sam1037resize.jpg

 

iNEkz_sam1039resize.jpg

 

Погрешно скретање у шуми по мраку нас одведе на трећу страну села а нашу шетњу продужи за тричавих сат времена једно пар километара али боже мој, свима нам се дешава, зар не? Окрећемо телефоне, плачемо и кукамо да нас нађу а ''злобници'' са друге стране се само смеју и наводе нас да се вратимо и да потрефимо прави прилаз. Једва некако нађосмо где треба да дођемо.

Стижемо тамо а тамо је жешћа екипа……

Слике саме говоре….

 

ERM8I_sam1041resize.jpg

 

кепо има добру мајицу

 

mz1JP_sam1042resize.jpg

 

Домаћин се потрудио те је стару домаћинску кућу претворио у интересантан ''локал'' осветљен рефлекторима са земље на горе, са све помоћним објектима и озвучењем које је више него било довољно да нам створи појам о забави на отвореном. Музика се губила у брдима и вероватно је није сметала никоме али нас то јелте, није битно. Прави опис за ову кућицу би свакако био задња кућа у селу, јер после ње је био ''амбис'' у који се сутра спуштамо моторима.

 

После краћег одмора и уз чашицу релаксације крећемо до договореног домаћина на вечеру. Велика кућа и још већи (опет славски) сто, сви седам, ако се не варам било нас је 19.

Кафа- пита домаћин

Може- стиже одговор

Ракија?-опет питање

Обавезно- неизоставно је да се ово одговори.

 

Креће вечера, морам да напоменем да сам гладан док ово описујем па је врло вероватно да ћу мало претерати у опису али ме баш нешто и није брига јер ово се не описује него доживљава а и ја сам прави сладокусац и не могу да једем свашта.

Прво на сто иде ДОМАЋИ хлеб, свака част домаћице одлично изгледа, румен, са тврдом корицом, свеж и врло укусан. Одмах потом ми пажњу одвлаче тањири пуни кајмака и сира. Домаћи сир, леп, тврд јак, млад ммммммм права ствар. За кајмак ћу само рећи да нисам пробао бољи али никад (а да се разумемо, појео сам их гомилу). ОК помисли, погледам у Виолету она већ маже по хлебу. Довољно ће бити ово, ипак је вечера, не ваља се преједати, трба се и добро одморити…….да, да на сто нису дошле одмах и поховане паприке које је весела екипа тако брзо елиминисала да је само она водица од њих остала. Ок опет помислим, добра је ово и лепа вечерица, да би ме у пола мисли прекинула домаћица гурајући ми под нос посуду пуну јагњеће чорбе. Јел, брзо ме превари пошто дуго нисам јео чорбицу од јагњади те ко насух мало (и то мало понових пар пута). Е сад је већ била вечера, ја наједен и више него задовољан са овим. Моје задовољство је било одмах прекинуто, на сто испред мене се спушта посуда пуна САРМЕ …… катастрофа, куд не рекосте да има сарме ништа друго не бих ни пробао. Виолета се облизује, њено омиљено јело, брзо јој из тањира нестаје све што је насула. Већ док сам јео сарму плашио сам се да домаћица не изнесе и печење, размишљам по старом српском обичају иде оно чорба, сарма, печење али на сву срећу моју и мог желуца то није било предвиђено. Да је било предвиђено мислим да бих изашао напоље да плачем, пошто верујем да на планинама расте најбоље печење.

Заврши се вечера и потрпасмо се назад- бајекри моторима ми П*ке колима. И вратисмо се на усамљену локацију припремљену да нам да мало разоноде пред спавање и одмор за сутрашњу авантуру на моторима.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Вратисмо се лагано на спавање. Чим смо стигли у НАШУ кућу дофатимо се залиха пива да их решимо да би лакше заспали. (мало запажање- колико год смо попили нисмо могли да се напијемо).

 

404.jpg

 

2IY7b_sam1046resize.jpg

 

Сат звони, не могу да га нађем, будан сам и сам себе мрзим због тога али ми много теже пада то што овај дрндави звук кога много мрзим и даље не престаје. Устаје и полако долазим себи док се Виолета ушушкава дубље у топлу постељину. Страшно овај призор гледам сваки пут кад идем на посао- зар морам и сад док сам на одмору? Договор је био да идемо до куће где су сви и одатле започнемо вожњу – ендуро, јелте.

Устај Виолета- љубоморно је будим да не би спавала пошто ни ја не могу.

Пропустићеш доручак- сад као тражим оправдање.

После се врло брзо качим на врата од Маркове собе и лупам, гребем , мњаучем само да би му скренуо пажњу да је време.

 

p8LXX_img9820resize.jpg

 

Обучен сам и већ седам за сто. Домаћица (жива и здрава била још 100 година) доноси гибаницу. Пун тањир има свега 6-7 коцки – парчади гибанице са млеком које се пуши из чаше. Пробавам млеко и схватам да је топло а не вруће и анализирам тањир већ мислићи да ће то бити мало за нас четворо. Појео сам само једно парче. Толико богату и ситу гибаницу још нисам пробао. Млеко је било врхунско, да се вратим сад у кревет да дремнем још мало? Не смем, товариће ме до краја живота да сам побегао.

 

 

Опрема и одећа је била на нама и убрзо смо се нашли у дворишту куће која сада по дану је изгледала најнормалније.

 

nC4AP_img9833resize.jpg

 

Све би било као да ништа није било да у дворишту није стојала нека априлија? Сви су отишли на доручак, ко је сад остао? Уђемо унутра а тамо

 

Q8pSW_fotografija0023resize.jpg

 

Мртав човек хода- Мојса комиран не може да дође до даха а вала ни до гласа.

Да скратим убрзо се окупи екипа, дође и црвен бан са малим кинезом и остатак екипе са доручка и кренуше припреме за туру.

Куда како ко сас ким, какве гуме? Лево, кепа већ би на свом КТМ који је лагано клизио низ брдо, Спаве се отисну за њим а после тога Бан оде десно неким споредним путићем. Злобници ме напујдаше да је кренем следећи и ја збуњен крећем Кепиним путем.

Доживљај? Рецимо да сам се укењао у гаће јер сам први пут доживео да држим кочницу, мотору је блокиран задњи точак а он и даље убрзава……очи сам исколачио и све знане и незнане технике употребио небили га мало успорио. Успео сам али само мало, видевши да се крај спуста приближава, пустих и гас и кочнице и квачило и једноставно се спустих низбрдо са неком мало бржом брзином али успешно. Шљунковити спуст сам преживео, шта је следеће? Искушењима никад краја, сада се возим по назови стази од шљунка али на косини, односно бочно у односу на нагиб. Дисање ми је сулудо, као да сам трчао полумаратон па наставио спринт на 100м. Срце оће да искочи, срећа па сам јакну закопчао. Погледам у фрци на ретровизор, нема никог, погледам напред, нема никог. Кепо са Спаветом је већ отпичио а иза нема Јагера. Полако возим, стварно полако када наилазим на незгодан нагиб и ТРАС мотор је доле а ја поред њега гледам. Подижем и наставим лагано даље. Кад је прошло шљунковито искушење наилазим даље на меку земљу и путић кроз шумицу. Супер, ово је лаганица, да бих после 50 м наишао на поток. ОК , кроз поток док ме грање шиба по лицу јер сам визир подигао да дођем до ваздуха. Пратим траг који видим по мекој стазици и не прође мало ето опет поток. Бан са кинешчићем пролази рекох ајд и ја и зезнух се. Поток (река) је толико био дубок да ми је вода пала по бутинама и скроз исквасила ноге, од препона па до малог прста. Да не пишем да ми је вода ушла у чизме…..

 

WaHXM_fotografija0027resize.jpg

 

o1F7V_fotografija0019resize.jpg

 

X2Xip_fotografija0018resize.jpg

 

e2gwM_fotografija0017resize.jpg

 

YQ2gy_vodakeporesize.jpg

 

Спавету је пробушена гума па сад иду да је окрпе. Што се мене тиче, ово је био крај Офф-а пошто сам био мокар а пут је требало да се настави сутра. Пијемо кафицу у оближњем кафићу и машемо једно три четири пута једном тенерашу који пролази и маше нама док један африканац пролази исто тако пар пута и ни да погледа.

Мотором се враћам у НАШУ кућу и тамо затичем Виолету и Мару, оне су се шеткале по оближњим брдима и уживале у природи на сасвим нормалан начин за разлику од нас адреналин зависника који дивљамо по природи. Шта ћеш , еволуција учинила своје.

Гледам слике на апарату, стварно лепа места и природа.

 

YNM2J_sam1048resize.jpg

 

DNhEq_sam1049resize.jpg

 

dbVi4_sam1050resize.jpg

 

xDu1c_sam1052resize.jpg

 

9BC4L_sam1054resize.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Стиже и Марко, ендуро вожња се завршила и сада можемо на пасуљ у Кући на крају села. Седамо на моторе и правац тамо, екипа се одмара, препричавају се доживљаји са вожње падају стандардне прозивке…

Пасуљ мајстор је био више него на висини задатка и већ се давимо у лепим залогајима ове чувене чорбе. Међутим неко спомену ребарца, нисам неки љубитељ али реко да пробам. Фантазија. Пасуљ није интересантан :D

 

9ymGW_sam1057resize.jpg

 

404.jpg

 

Киша почиње и већ ми је жао њих што морају да се враћају назад, али пут је пред њима. Киша не престаје и спремни за тај изазов наши сапатници се спремише и полако назад. Испратисмо их у стилу добацујући и махајући белом марамицом ….. Недуго затим и ми се спаковасмо на наше моторе и полако се вратисмо у НАШУ кућу уз претходни договор са Кепом да се ујутро видимо да средимо нешто око мотора, пред Марков повратак а Виолетни и мој наставак пута.

 

 

Кад смо стигли назад покуписмо гомилу пива и настависмо наш претходно почет разговор у топлој соби породичне куће (како то лепо звучи-само што та породица није наша али нема везе). Спавање….

Јутро и ми доручкујемо, шта нам је данас припремила домаћица, уштипци и сир и кајмак. Ово је одлично, међутим , безобразни ја морам да тражим и мало млека и џема. Џем од шљива је најбоља ствар од воћа, после ракије наравно. Љубазно добијамо све и лепо доручкујемо кад дође и Кепо и Влајко и за час наместисмо моторе. Изљубисмо се онако пријатељски поздрависмо и опростисмо се од нашег главног домаћина Кепа.

Само да још једном уграбим да се захвалим човеку на свему.

Они својим путем а Маре и ја својим.

 

qnxG6_fotografija0020resize.jpg

 

gHGH5_img9844resize.jpg

 

UC9nK_img9845resize.jpg

 

Када смо Виолета и ја планирали туру, мислили смо само да одемо на Кепијаду, међутим стицајем чудних околности живот нам се насмешио и успели смо да некако изборимо да одемо мало даље. Пошто смо више пута обећавали да ћемо отићи до Острога, решисмо да то и остваримо. Сада када смо били у Дивчибарама размишљали смо где даље. Оћемо ли отићи за Босну у Сарајево на ћевапе па код моје родбине или на Острог. Одлука је пала да то буде Острог у понедељак, а са Острога до Сарајева на ћевапе па до моје родбине и онда затварамо круг повратком у Београд. Значи (Земун) Дивчибаре- Острог.

Марко и Мара сретни одоше за Бгд јер раде другу данас, док моја лепша половина и ја резмишљамо куда ;D ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Време је да се крене. Беше око 12 сати и ми полако кренусмо, знам касно је и има пар стотина километара али ми не журимо. Пролазимо преко таре и циљамо прелаз код Вишеграда. Дуге кривини и добар асфалт нас возе много боље него било шта друго. Певамо и уживамо у прекрасном дану. Сунце сија, нијe вруће али је јако пријатно. Пролазимо Ужице, Мокру гору и стижемо у Вишеград, границу смо прешли солидно брзо. После вишеграда правимо паузу, сипамо гориво и пијемо кафицу. Остатак пута ми је делимично непознат.

 

1OqEv_sam1063resize.jpg

 

CoVm8_sam1065resize.jpg

 

tmef6_sam1068resize.jpg

 

2FPo2_sam1070resize.jpg

 

HUXpV_sam1076resize.jpg

 

5yoHH_sam1077resize.jpg

 

vw1PV_sam1082resize.jpg

 

HfExW_sam1085resize.jpg

 

U3cpX_sam1090resize.jpg

 

knuQi_sam1098resize.jpg

 

Do1PN_sam1102resize.jpg

 

VKZhK_sam1109resize.jpg

 

kszti_sam1114resize.jpg

 

VMjLJ_sam1116resize.jpg

 

MEee0_sam1121resize.jpg

 

Морамо да стигнемо до Фоче а после идемо на прелаз којим никада нисам прошао ''Шћепан Поље''. Добро, знам за све постоји први пут али да не претерујемо. Дан је леп и треба га искористити. Стигли само до Фоче, из претходног искуства

 

pyS07_sam1124resize.jpg

 

http://forum.bjbiker...i+vespa__st__60

 

Знао сам да треба бити опрезан. ГПС- у Босни, ма важи сваки пут кад сам га слушао зајебао сам се и то жестоко. Скренусмо у Фочу и полако помоћу путоказа одвојисмо се за Никшић. Пут се полако сужава и нисам више сигуран да је то тај. Сада једва да могу да се мимоиђем са колима која ми долазе у сусрет. Пут је изузетно узак и свака кривина које су иначе јако оштре и врло непрегледне представља лутрију. Опа ево га бинго али у виду краве, наиме после изласка из једне кривине наилазимо на краве које слободно шетају путем.

 

4vE2K_sam1125resize.jpg

 

qDR4d_sam1129resize.jpg

 

aRalx_sam1133resize.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Обилазимо их и полако настављамо даље. Нисам успео да пребројим али мислим да до граничног прелаза има једно 4-6 парчади од по 5 метара на којима уопште нема асфалта. Све време са десне стране има гомила кампова са прелепим бунгаловима у којима су смештени сви који долазе на рафтинг. Изузетна је и природа и јак утисак оставља на нас обоје, скоро да не прође ни сто метара да не видимо нешто ново које коментаришемо и за чиме се окрећемо.

 

E3rPt_sam1130resize.jpg

 

jI3rb_sam1131resize.jpg

 

TRimr_sam1135resize.jpg

 

dwYKS_sam1136resize.jpg

 

 

Долазимо до граничног прелаза и ту нас љубазни цариник преконтролиса офрље и пропусти даље. Крећемо и ОПА мост који је Тито срушио на Неретви, уски мост, металне конструкције са трулим дрветом преко. Било ми је фрка морам признати, чак сам размишљао да сиђем и да Виолета претера мотор :D ако она прође све ће бити ок.

 

xFSt6_sam1251resize.jpg

 

На другој страни Европска граница, одлично сређена и лепо одржавана. Љубазни полицајац (невероватно, јер сам очекивао да ће бити класична Црногорчина) погледа нам документа и даде флајер (акција министарства ЦГ везана за саобраћај, нешто као ''успорите живот је важан''). Пошто смо у Никшић кренули на блеф, без резервисаног смештаја или знање где га можемо наћи, распитасмо се код полиције и иста нам љубазно објасни где има смештај и да није скуп. Полицајац нам је такође скренуо пажњу да је пут мало лошији и да обратим пажњу. Помислих у себи ако је лош као овај којим сам дошао има да умрем од Никшића. Захвални кренусмо даље.

Ушли смо у кањон Пиве, дубок и врло незгодан, доста камења по путу, размишљам шта би било кад би нас сад један закачио по кацизи, весело зар не? Постаје хладно али нам пажњу заокупља нешто друго, боја воде је …. Једноставно неописива. Када бих рекао да је зелена не бих вас слагао а не бих ни кад би рекао да је плава. Једноставно тако нешто фотоапарат не може да забележи. Пут је доста добар (за разлику од оног на босанској страни) и лепо напредујемо, уста су нам отворена од зевања у невероватну моћ природе која је успела да направи овако нешто фантастично. Хладно је и ова хладноћа коју смо покупили овде у кањону нас неће напустити све док се не сместимо вечерас у топлу собу али до тада…. Срећемо бициклисте, храбро возе, ја не бих ни за плату. На торбама им пише ''Нови Сад'' >><<''МОРЕ'' машемо земљацима ипак је НС на нашој таблици. Виолета и ја коментаришемо како би то било интересантно и да ли би и до Кошутњака стигли кад би кренули.

 

S4Y49_sam1138resize.jpg

 

4f8vQ_sam1142resize.jpg

 

alzx5_sam1146resize.jpg

 

hCALv_sam1155resize.jpg

 

yY3CS_sam1165resize.jpg

 

m7Fum_sam1166resize.jpg

 

 

После кањона пут се отвара, две доста широке траке које уводе у дуге и лепо кривине задају само осмехе на нашим лицима. Видели смо пар врхова који се губе у магли, јединствени доживљај вожње мотора је тај који ти може пружити тај доживљај да тако видиш. Врхови који се губе у магли и светлост која се пробија кроз облаке и осветљава једну падину. Сноп светлости……стварно је вредело видети све ово, то није само чуло вида, реагује цело тело које ужива у оваквим призорима. Ипак је крај септембра и шума је сада у оним најлепшим шареним бојама.

 

hl7wQ_sam1168resize.jpg

 

Hrjln_sam1170resize.jpg

 

Vtu7u_sam1171resize.jpg

 

NLzXl_sam1173resize.jpg

 

Близу смо Никшића и размишљамо о смештају, неки мотел, само да има кревет и топла вода да се заноћи. На улазу у Никшић са десне стране Хотел, ок, стајемо да видимо а оно…..звездица више него најодликовани официр у РУСКОЈ војсци. Све нека есклузива исве сами џипови, није ово за нас. Виолета се смеје а ја дајем гас и продужујем даље. Стајемо на некој пумпи, питамо за смештај у близини, упућују нас на хотел који је на путу ка Острогу а на излазу из Никшића, мислим да се зове Вук. Долазимо тамо а оно иста прича као претходни хотел. Стајем и силазимо са мотора, око седам сати је и мрак је већ увелико пао. Улазим у продавницу која је ту на ћошку да се распитам.

-Добровече- рекох ја

- добровече- рече љубазна продавачица

- имал и овде у близини неки смештај а да није овај хотел овде?- питах ја

- има један на улазу у Никшић са друге стране, али ако ти овај не одговара због финансија онда ти тек онај неће одговарати.- рече љубазна продавачица

- добро, јел знаш можда колико је преноћиште овде? – опет ја

- немам појма, али осим ова два нема више ништа.- рече она

Поздравих се и изађем напоље. Испричам Виолети и да видим шта ћемо сада. Ајде љубави иди питај колико је преноћиште, ја сам питао у продавници :D . Наговорим Виолету ја и оде она а ја лепо упали мотор па право пред улаз нити гасим нити силазим, излази она и ставља кацигу каже вози. Договорили смо се ако ништа идемо пред манастир па ћемо одморити колико можемо. Када се закачила за комуникатор питам ја колико је, 40е без доручка за једну особу. Многооооо. Мрак, хладно ми је, верујем да је Виолети још гореа али ћутимо, оно што ме највише радује да не посустајемо нити смех и зајебанција јењава. На мети нам је хотел који кошта 80 е за пар сати (знам да постоје скупљи али не кварите нам ужитак ) . Одвајамо се са главне магистрале за манастир и почињу неки ресторани и продавнице. Надамо се да можда има и неки хотел-мотел. Питамо пролазника и он нам рече да за два три километра постоји неки хотел ''Колиба'' отворен пре пар месеци, да свратимо тамо. Супер ево нам наде, можда је и прошло осам а о зими да и не причам. Долазимо тамо а оно…..ЛУХ….. Виолета се смеје, ајде драги тој је ред да питаш, ја сам улазила у онај хотел. Паркинг је мало нижи од целог комплекса па и не знам како изглада а и мрак је одрадио своје. Пењем се и долазим до ресторана унутра је све направљено као у колиби а на вратима су три звездице. Мислим се у себи хебале вас звездице. Као киклоп улазим у ресторан док неки фини људи вецерају и гледају ме са чуђењем. Пресреће ме конобар и питам га…….бунгалов је 23е по особи са доручком а имамо и неке собе горе на спрату али оне имају заједничко купатило и оне су 13е по особи са доручком. Супер идем по мотор а ви да ми покажете како изгледају те заједничке собе.

Поучен искуством у Војсци замишљао сам ред писоара, ред кабина са шољама , ред туш кабина и ред лавабоа. МЕЂУТИМ…..

Скокнем по Виолету и попнем се мотором до објекта, љубазна домаћица (хостеса) нас одведе да нам покаже собе, чим смо ушли показа купатило. ХА ХА ХА ово није заједничко купатило, ово је свско за себе али на једном месту. Наиме, има више просторија са туш кабином, шољом и лавабоом које се затварају. Савршено, у туш кабинама чак има и гел за туширање а кабине су такве да бих врло радо био власник исте. Жао ми је само што нисам фоткао јер је то стварно одлично. Цео хотел је одлично урађен и све је НОВО као дан нико никада није спавао унутра.

Договарамо се и одма силазимо доле на клопу. Клопа? Ух . . .

 

6zKDA_fotografija0030resize.jpg

 

 

Туширање од пола сата и коначно топла миришљава постељина сан….

Буђење ме баш никада није одушевљавала али рекох ајде, изађем, напоље а онда ми се поглед зледи……..

 

404.jpg

 

zGNgP_sam1183resize.jpg

 

 

Ако могу рећи да сам се некада осећао пријатно, лепо, битно или тако некако онда је то био тај тренутак.

Поглед је као што видите, нигде облачка нема није топло али сунце греје, кафица на видиковцу који је невероватан и онда црногорски доручак. Таман колико треба, ни више ни мање.

 

EYcQm_sam1184resize.jpg

 

Следећа станица Острог.

 

mkhSV_sam1185resize.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • "Greasy Thumb", 442 postova
  • Lokacija: Beograd - neka buregdzinica jedem bureG :)
  • Motocikl: F650 ST Furuna

Dzoks druze svaka cast! bas mi je drago sto Furuna pokazuje a i zasluzuje da je iz iste fabrike odakle je i sveta krava :BMW2: ...

 

ps. ako si imao neki sitan problemcic slobodno zaboravi da ga napises cisto da ne offujemo forum ko oni ST&AT sektasi :)

 

pps. slike prirode su... :ooo:

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 225 postova
  • Lokacija: Aranđelovac-Beograd
  • Motocikl: BMW 1200 GSA,BMW R 850R , Honda ST1100 Pan-Europa,Honda PCX 125 Liberty 125,Tomos APN6

Bravo ! Za sada extra putopis :takoje: :takoje: :takoje: ,

čekamo nastavak

:BMW2:

A "plavo-zelenu" Pivu lično doživeo.

post-13004-016768900 1292252759_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Пут до Острога је лош али прелеп дан и нашентузијазам је победио сваку препреку. Синоћ уз вечеру смо причали како даље,било је идја да продужимо на море, који дан, али оно што нам је недостајало утом моменту је свакако било ''време''. Договор је пао да сутрадан када обиђемоОстрог одемо на Баџ чаршију на ћевапе па онда до мојих рођака у Шековиће. Оношто је свакако било ЈАКО битно је да нас је време савршено служило.

 

Први пут смо ишли на Острог, наслушали смосе свакаквих прича па смо решили да га и обиђемо. Стварно је вредело, мислим даако ме поново пут буде наносио овуда, свакако ћу га обићи поново. Плашио сам сепричче о путу до горе, говорили су да је пут јако узак, да је јако стрмо. Запрво су погрешили пут није узак него вероватно из туристичких аутобуса изгледастравично, међутим мени је било ок. Сваким пређеним метром дивио сам се погледукоји је овај предео пружао.

 

 

 

RuL6S_sam1190resize.jpg

 

 

 

5CHT9_sam1191resize.jpg

 

 

 

Ov8xS_sam1196resize.jpg

 

 

 

GcvLw_sam1199resize.jpg

 

 

 

Ово путовање је више него пун погодак.Време је феноменално, на небу нем ни једног облачка. Грујица само рза испод ипорпињесе желећи што више километара.

 

Видимо манастир у даљини и очекујемоускоро да се приближимо. Први пут смо овде.

 

Већ почињу ситнији ресторанчићи ипродавнице разноразних успомена са овог ''ходочашћа''.

 

dcNmh_sam1212resize.jpg

 

 

 

Ускоро стижемо до Доњег манастира, гомилааутобуса и много људи (касније ће се испоставити да уствари и нема много људиколико их је кад је стварно гужва).

 

Када смо требали да кренемо из Колибе,места где смо преноћили, мислили смо да оставимо ствари и да их покупиму уповратку, међутим ипак смо све натоварили и тако кренули, што је сигурносигурно је. Скидамо опрему и пакујемо се код Доњег манастира. Мотор изгледа каочерга ПООПООПООПОПОП

 

 

 

UQMQj_sam1204resize.jpg

 

 

 

Крећемо полако горе, код Горњег манастираи схватамо колико је уствари то напорно. Савршен асфалт пун серпентина води доманастира. Док стара, кривудава стазица води директно од доњег до грњегманастира секући сваки пут асфалт....ко воли нек изволи...

 

Кажу да се ваља попети пешке, бар првипут. Ми нисмо знали за то него кренусмо онако авантуристички.

 

 

 

A6YFB_sam1209resize.jpg

 

 

 

ComM3_sam1214resize.jpg

 

 

 

Успут смо сретали људе, расположененасмејане и спремне за причу. Нека старија жена нас је питала јесмо ли први путовде, када смо рекли да јесмо, кренула је да нам објасни поступак. Немојте дауморни улазите у манастир и пијете воду, седите испред одморите се и ондаполако унутра (посебно Виолета). Рекла је да ћемо добити свету водицу и уље ада треба да купимо још три свеће и да их понесемо кући...каже да се тако ваља.Када смо се попели решисмо да одморимо испред па полако унутра.

 

Уђемо полако и напијемо се воде, лепахладна.

Дефинитивно ко није био требало би да оде, стварно је прелепо, цело здање икомплекс Горњег и Доњег манастира су лепо уређени, чисти и сви су насмејани ипријатни.

 

СВИ ДА ПОСЕТИТЕ ООПООПОПОПОП

 

 

 

f1iwW_sam1217resize.jpg

 

 

 

UoZly_sam1219resize.jpg

 

 

 

Обишли смо све горе и кренусмо назад, садсмо могли поново уживати у прелепом погледу...

 

 

 

0vwiJ_sam1220resize.jpg

 

 

 

DiE4u_sam1222resize.jpg

 

 

 

Код мотора мали договор, изгледа да насСарајево неће видети, план је био да кренемо око 10 часова, а сада је 13ч.

 

 

 

jeMIq_sam1227resize.jpg

 

 

 

 

 

Дефинитивно каснимо, не кад боље размислимнигде не журимо, ово је фантастично и уопште ми се не иде нигде.

 

 

 

Крећемо па успут хватамо за даље.

 

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • NW, 2593 postova
  • Lokacija: НОВИ САД
  • Motocikl: R 1200 GS

Лагано, стваро је лепо време, обоје сморасположено излазимо на магистралу, полако убрзавамо за Никшић, враћамо сеистим путем до Горажда па онда заврћамо на Рогатицу и Соколац. Негде предНикшић при брзини од око 90 и малим успоном мотор штуцну. На моменат ми сеучинило да је ми се чини. На улазу у никшић стајемо и точимо пун, мала паузицаи настављамо даље. Пред сам улазак у кањон, мотор почиње да штуца, по некад дапукне али сад је већ често и могу слободно рећи на сваких 2-3 километра.

 

 

 

404.jpg

 

 

 

oM0Ur_sam1238resize.jpg

 

 

 

Када смо стигли до ''кањона'' вода је садимала скроз другачију боју

 

 

 

Ai0vy_sam1245resize.jpg

 

 

 

Пошто сам све ово већ видео почињем даразмишљам о мотору. Шта би то могло да буде?

 

Струја? Како је почело тако од једном?Сигурно је гориво, сипао сам испред Никшића и ево почиње да ме малтретира.

 

Да мало скратим, поршли смо исти пот идолазимо до Горажда. На раскрсници у Горажду ГПС каже лево, не обраћам многопажњу, мучи ме мотор, а и знам да ту негде треба лево према Рогатици, скрећем ипочињем да пратим ГПС (ГПС по БОСНИ је тотални промашај, овећ сам се три путаопекао), полако серпентинама се пењем изнад Горажда а мотор почење да штуцаневероватно. Погледам у вожњи на филтер за гориво, он ПРАЗАН. Помислим да недобија гориво и да се запушила славина на резервоару. Налазим леп видиковац истајем да прегледам шта се дешава.

 

 

 

Qmfcl_sam1257resize.jpg

 

 

 

Алат видите на седишту, иначе употпуеујеслику.

 

 

 

Скидам црево за гориво и гориво креће дацури нормално ??? опа шта је сада? Продувам кроз филтер, све нормално, Што вишегледам у већем сам ребусу.

 

Вратим све на своје место, отворим слвинуједва да нешто мало нацури у филтер, упалим мотор он ради. Супер. Шта ћемосада?

 

Седај идемо даље.

 

Крећемо, Горажде нестаје у котлини исподнас ми настављмо даље, пролазимо проед неког излетишта са ''тенком'' зове секопови или ровови или тако нешто. Пут је узак и врло незгодан. После паркилометара, скретање десно МАКАДАМ !!!!

 

ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА

 

 

 

Шта сад, питам Виолету да ли да настављамоили се враћамо, ДАЉЕ следи одговор са сувозачког места и наша Офф авантура сесада наставља. По слободној процени неких 10 до 15 км макадама и камења, кућусмо видели неких 200м од пута, једну једину.

 

 

 

404.jpg

 

 

 

vIteJ_sam1266resize.jpg

 

 

 

Кроз главу ми пролази једна мисао, јел овоСрпска територија? Шта ако ми пукне гума овде? Натоварен са Виолетом не бихдалеко стигао, ако бих некога и позвао како да му објасним где сам отишао.Константно се спуштам, искуство ми каже да прелазим неки гребен, вероватно онајкоји магистрални пут обилази. После пењања серпентинама изнад Горажда ово јебило само спуштање. Никога нисмо видели, нити смо се са неким мимоишли- Свевреме мотор наставља да штуца.....пиздим константно.

 

 

 

 

 

ZESU3_putnja.jpg

 

 

 

 

 

После разноразних мисли и размишљања,константно од када смо на макадаму са Виолетом збијам шале и трудим се да онане примети да размишљам о неким другим стварима.

 

Асфалт коначно........рекох не силазимвише са пута који има белу измеђе утрака па макар до Београда возио безпрестанка. Олакшање.....

 

Мотор и даље штуца пуца кљуца, заврћем гасрекох мало да га издувам (филтер је сада пун горива али ситуација се нијепроменила).

 

 

 

Сада наилазимо на дефинитивно најбољикомад пута, деоница Рогатица – Соколац :

 

 

 

3AMek_sam1274resize.jpg

 

 

 

kAXka_sam1271resize.jpg

 

 

 

Auv8N_sam1270resize.jpg

 

 

 

Пут за Сарајево дефинитивно отпада послеофрод авантуре (непланске).

 

Мотор све време штуца, различитиминтензитетом и у различитом распону. Стижемо у Скоколац и стајем на пумпу.Наточим опет пун и рекох да видим шта је.

 

*Мрак је пао, паслика нема, хладно је*

 

Скидам седиште и гледам, ако сам за нештодудук онда је то струја, препипам целу инсталацију кад поред мене стајенаранџаста СТ. Човек силази и прилази, поздравља се и представља као Неша, питашта је и јел може како помоћи? Мислим ја нема нама помоћи пријатељу. Оде човек,каже ако треба шта да се само распитам по граду неко ће га већ звати телефоном.Хвала друже и поздрав (и овом приликом).

 

Палим мотор, он ради без проблема, седамонас двоје и како сам дао гас почиње канонада топова из ауспуха !!!!!!! Виолетапочиње да вришти а ја јаче заврћем гас, ко реко да га продувам.....

 

И онда просветљење. АЛАРМ!!!!

 

Сетих са када ми је Аракис уграђивао алармобјаснио ми је поступак како да се спасим ако дође до онога што се десилоједном Јагеру (тада сам био присутан и видеш ту канонаду).

 

Сиђем одрадим и онда невероватна промена.ГАССССССССС.

 

Од Сокоца до власенице стижемо брзо алипосле Власенице ка Шековићима, катастрофа. Цео слој асфалта су скинули, све јеостало гребано и ја сам имао утисак да ћемо пасти бар једно 5 пута. Мотор јешетао испод нас и љуљао и једва сам држао равнотежу. Преморен долазим од једногместа између Тишче. Из споредне улице ме пропушта скутер са два клинца, возимполако, 50 мрак је, уморан ,сам и није ми баш до вожње. МАли ме опегла и уђе укривину све варничи ... . .. . . Смејемосе и Виолета и ја. После пар кривина, чека нас, па опет оде. Свака част момакмислим се, а где ти је кацига?

 

 

 

Стиго смо до сестре и коначно одморисмо,било је око 10 сати увече. Мртав сам био од умора али ипак сретан што сам решио''штуцање''.

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Promasio si profesiju nacisto..:rat3:

Aj sto si stihoklepac..dobro ti ide i kao putopiscu..:pisac:

 

Samo jos pravi motor da uzmes..i spreman si za Kepojebine 2011 :motopad:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja