Jump to content

Moto Zajednica

Problem kod pravljenja rute

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 338 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

Pozdrav društvo,

Imam Garmin Zumo 660 i imam problem sa pravljenjem rute. Objasniću vam na primeru. Nedavno sam bio sa drugarom na Braču u HR. Napravio sam rutu: Beograd, Loznica, Zvornik, Sarajevo, Mostar, Makarska. Problem je u tome što me je za svaki "checkpoint" Zumo slao u centar grada umesto da me odvede na neki tranzit.

Je l´ imate neko rešenje za ovaj problem?

Unapred hvala.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6436 postova
  • Motocikl: CRF300L

Zato sto si checkpoint ubadao u centar grada ili si kao prolaznu tacku kucao grad, a on podrazumeva za grad centar grada, ne obilaznicu, jer uredjaj ne zna da li bi da obidjes taj grad ili samo da prodjes kroz njega. Moras rucno da "ubodes" checkpoint tamo gde bi da prodjes, a ne u centar. Najlakse ti je da rutu napravis u mapsource, pregledas kuda te vodi, pa ako je ok prebacis u zumo.  

Nisam ja ubadao centar grada. Kad pravim rutu ja ni nevidim mapu već samo zadajem START POINT-END POINT i POINT-ove između tj. ukucavam imena gradova. Tek nakon toga zumo radi kalkulaciju i daje ti prikaz na mapi.

Naravno, ja sam taj problem ranije (sa starom verzijom firmware-a)rešavao na glup način tako što ukucam grad npr. Mostar zatim umesto da ga odmah selektujem zadam mu da ga prikaze na mapi pa ne izaberem centar grada već neku tačku na putu ispred grada. To je funkcionisalo sa starim firmware-om ali sa novim neće.

• Ne silazi, 5598 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Nije u pitanju ubadanje u centar grada...i ja sam na pocetku imao slicnih problema, Zumo 550, dok nisam naucio.

Ako zadajes ime grada, on to prepoznaje kao odredjenu poziciju, najcesce u centru grada. Tako dobijes rutu koja spaja vise tacaka u centrima razlicitih gradaova. Po meni los sistem rutiranja.

U principu, trazi vise vremena, i da postavis tacku na obilaznici, sa "vidi na karti" pa obelezi.

• www.markone-pegaz.rs, 2428 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Nisam ja ubadao centar grada. Kad pravim rutu ja ni nevidim mapu već samo zadajem START POINT-END POINT i POINT-ove između tj. ukucavam imena gradova. Tek nakon toga zumo radi kalkulaciju i daje ti prikaz na mapi.

Naravno, ja sam taj problem ranije (sa starom verzijom firmware-a)rešavao na glup način tako što ukucam grad npr. Mostar zatim umesto da ga odmah selektujem zadam mu da ga prikaze na mapi pa ne izaberem centar grada već neku tačku na putu ispred grada. To je funkcionisalo sa starim firmware-om ali sa novim neće.

Ne vidim zašto ne bi mogao da zadaš bilo koju tačku u okolini mesta pored kojeg prolaziš? Pogotovu mi nema logike da na to utiče verzija frirmwer-a?

Najbolje je da u rutiranju odabereš kartu, zumiraš i ubodeš tačku na putu kroz koju treba da prođeš. Kao što si i ranije radio ako sam dobro shvatio?

Nije u pitanju ubadanje u centar grada...i ja sam na pocetku imao slicnih problema, Zumo 550, dok nisam naucio.

Ako zadajes ime grada, on to prepoznaje kao odredjenu poziciju, najcesce u centru grada. Tako dobijes rutu koja spaja vise tacaka u centrima razlicitih gradaova. Po meni los sistem rutiranja.

U principu, trazi vise vremena, i da postavis tacku na obilaznici, sa "vidi na karti" pa obelezi.

Mislim da nema drugog načina osim da ubadaš tačke ako već nećeš baš da prođeš kroz grad jer kako će Garmin da zna kuda ti hoćeš da prođeš osim tamo gde si mu rekao (grad, tačka, POI...)?

Za rutiranje je najbolje koristiti MapSource. Postaviti tačke na kartu kroz koju se prolazi, nazvati ih smislenim imenima da znaš koja je koja. Zatim odradiš rutu u MapSource-u i prekontrolišeš. Kada je to ono što si hteo prebaciš je u uređaj kao rutu.

Ili te tačke prebaciš u uređaj i onda lagano odabereš jednu po jednu kao via tačku rute u uređaju.

Obavezno proverite svaki put da li je to ono što ste zamislili i pre rutiranja ispodešavajte uređaj kako da vas vodi:

1. Kako idete (pešak, auto/motor, ...)

2. Izbegavanja (polukružni okreti, saobraćaj, autoputevi...)

3. Način vođenja (najbrži put, najkraći put, najekonomičniji put, van puta...)

U kombinaciji svega toga i sa malo strpljenja dobićete tačno ono što ste želeli.

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Ovo pisem u vezi bilo kog gps uredjaja, softvera,...

Kako god rutu napravio vodicete u centar. Ovo se moze ublaziti tako sto necemo kucati neki veliki grad nego neki manji kroz koji cemo procia da je u neposrednoj blizini. Ali mozemo i velike gradove da koristimo. Kada se dodje u neki veci grad imamo velike sanse da cemo imati putokaze, pa cemo pratiti njih, a GPS je podesen tako da kada se udaljimo od prolazne tacke (recimo Sarajeva) vise od xy km, recimo 3km, onda on automatski ignorise tu tacku i prelazi na sledecu prolaznu stanicu... recimo Zvornik

Nemojte da vam GPS bude zakon za putovanje... Gps je pomoc...

Ako bas hocete da se vozite kako vam on kaze onda cete morati zumirati i napraviti tacne tacke prolaska, pa onda mozak na pasu i pustite da vas mio glas navodi

Ne vidim zašto ne bi mogao da zadaš bilo koju tačku u okolini mesta pored kojeg prolaziš? Pogotovu mi nema logike da na to utiče verzija frirmwer-a?

Izvini, nisam bio dovoljno precizan.

Naravno da možeš da zadaš bilo koju tačku u okolini mesta pored kojeg prolaziš ali da bi to uradio moraš da ideš na "Browse Map". Kada odeš na Browse Map na ekranu će ti prikazati početnu tačku rute npr. Beograd. Što znači da za svako mesto koje želiš da obilaziš moraš da kreneš od prikaza Beograda i onda da tražiš na mapi tačku koju želiš

(što je malo smaranje jer to dosta dugo traje a i ja sam malo lenj i nestrpljiv :aha: ).

Sa starim firmware-om si mogao da umesto Browse Map ideš na Cities, da izabereš grad pa da strelicom(kursorom) izabereš tačku (u blizini grada) koju želiš.

Sa novim firmware-om, kada odeš na Cities, izabereš grad, staviš strelicu na neku tačku u blizini grada i klikneš Select, Zumo neće zapamtiti tu novu tačku već centar grada koji si prethodno zadao.

Opet ne znam da li sam bio jasan :aha: (nadam se da jesam)

U svakom slučaju, meni bi bilo mnogo logičnije da te navigacija vodi u centar samo End Point-a(destinacije) a da sve ostale usputne tačke vidi kao tranzit nego da praktično svaku tačku vidi kao destinaciju.

Mnogo bi manje posla bilo da se tranzitne tačke promene u destinacije nego da se od svake "destinacije" prave tranzitne tačke :D

Ovo pisem u vezi bilo kog gps uredjaja, softvera,...

....imamo velike sanse da cemo imati putokaze, pa cemo pratiti njih, a GPS je podesen tako da kada se udaljimo od prolazne tacke (recimo Sarajeva) vise od xy km, recimo 3km, onda on automatski ignorise tu tacku i prelazi na sledecu prolaznu stanicu... recimo Zvornik

Nemojte da vam GPS bude zakon za putovanje... Gps je pomoc...

Potpuno se slažem sa tobom, tako i radim (više se vodim putokazima) ali i to može da bude problematično kod nas i u regionu obzirom da putokazi i nisu baš česta pojava :aha:

U svakom slučaju kao prvo, voleo bih da mogu više da se oslonim na navigaciju a kao drugo ne volim kad Jill (Žil - glas na Zumu) krene histerično da se dere na mene zato što je nisam poslušao i skrenuo gde ona želi :aha:

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Da znam... zato ja navigaciju koristim malo drugacije...

Recimo da hocu iz Beceja da odem preko NS-a u Osijek a NS ne poznajem i zelim da prodjem kroz njega sto brze i bezbolnije. U navigaciju cu staviti Osijek kao krajnju stanicu a prolaze cu staviti Temerin i Veternik (primera radi, koji su sa jedne i druge strane NS-a). Na taj nacin ce me GPS provesti kroz NS a nece me zavlaciti u centar. U principu nikad u GPS ne kucam za prolazne stanice velike gradove, vec gadjam varosice ili sela, ili ako bas znam onda u okviru grada ukucam neki sektor grada, opstinu ili sl za koji znam da mi je na prolazu i inace. Tu je moguce da ce me hteti skrenuti ulicu ili dve, pa cak i da ga poslusam, necu izgubiti vise od 1-2 km

Recimo da ne bih kucao nikad Sarajevo kao prolaz vec bih ukucao, recimo Vogosca i Tarcin, a svakako bih pratio putokaze. Pa cak i da ga ne pratim bas kako zeli pre ili kasnije dodjemo na isto i prestane da me smara sa polukruznim okretanjem. Desavalo se da ne podesim toleranciju pa me i narednih 10km hteo vratiti nazad. Ali nije veliki problem cak ni u voznji kliknuti 2-3 puta i obrisati to stajaliste iz rute.

• Ne silazi, 5598 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

U svakom slučaju, meni bi bilo mnogo logičnije da te navigacija vodi u centar samo End Point-a(destinacije) a da sve ostale usputne tačke vidi kao tranzit nego da praktično svaku tačku vidi kao destinaciju.

Mnogo bi manje posla bilo da se tranzitne tačke promene u destinacije nego da se od svake "destinacije" prave tranzitne tačke :D

Slazem se, potpuno!

Izvini, nisam bio dovoljno precizan.

Naravno da možeš da zadaš bilo koju tačku u okolini mesta pored kojeg prolaziš ali da bi to uradio moraš da ideš na "Browse Map". Kada odeš na Browse Map na ekranu će ti prikazati početnu tačku rute npr. Beograd. Što znači da za svako mesto koje želiš da obilaziš moraš da kreneš od prikaza Beograda i onda da tražiš na mapi tačku koju želiš

(što je malo smaranje jer to dosta dugo traje a i ja sam malo lenj i nestrpljiv :aha: ).

Sa starim firmware-om si mogao da umesto Browse Map ideš na Cities, da izabereš grad pa da strelicom(kursorom) izabereš tačku (u blizini grada) koju želiš.

Sa novim firmware-om, kada odeš na Cities, izabereš grad, staviš strelicu na neku tačku u blizini grada i klikneš Select, Zumo neće zapamtiti tu novu tačku već centar grada koji si prethodno zadao.

Opet ne znam da li sam bio jasan :aha: (nadam se da jesam)

Jasno :aha: Ali mi nije jasno kako su to zeznuli :stabre:

Eh... ali kako da GPS odredi tu via tačku? :neznam: Ako će on da određuje nemoj mu zadavati via tačke već samo krajnju i on će te dovesti. A ako hoćeš da prođeš pored nekih mesta, Davorov (quasaar) način je najefikasniji.

Poslednju rečenicu i pored mnogo truda nisam ukapirao :zbunjen::)

U svakom slučaju kao prvo, voleo bih da mogu više da se oslonim na navigaciju a kao drugo ne volim kad Jill (Žil - glas na Zumu) krene histerično da se dere na mene zato što je nisam poslušao i skrenuo gde ona želi :aha:

Err... a što te ne vodi gospođa Danica Ilić sa BBC-a? Meni nikad nije histerisala :) Samo me obavesti: "Preračunavam". Dostojanstveno i kulturno kako smo navikli ovde ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja