zika56 17019 Napisano Octobar 8, 2010 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Došlo vreme da se i ja sa analogne tehnike prešaltujem na digitalnu. Problem je u tome što trenutno nisam u situaciji da za aparat dam više od 250 evra (što je nedovoljno za dslr), a što sam do sada koristio isključivo SLR aparate, tako da sa "idiotima" nikada nisam napravio ni jedan snimak. Imao sam i koristio (a nešto od toga je i sada ostalo), Roleflex 6x6 dvooki, Yasica FX-3 super, Canon AE-1, Leic R4, Canon EOS 650 ... . Dakle malo sam se bavio i profesionalno (studijska, reklamna, a bogami i veselja da bi se pokrili troškovi "umetnosti"). A zadnjih desetak godina sam se potpuno "isključio" i jedva da sam napravio koji snimak! Čini mi se da bi Canon SX 120 IS ili SX 130 IS mogli da posluže dok ne dođem do ozbiljnije "sprave" (svakako Canon zbog opreme koju već posedujem). Dakle aparat treba da zabeleži uspomene i predele sa putovanja motorom, poneku "nezahtevnu" makro fotografiju (bavim se pčelarstvom), .... . Znači uglavnom "mobilni" snimci pod povoljnim uslovima. Svakako je obavezno da ima mogućnosti izbora "prioriteta" kao i korekciju ekspzicije, što oba ova aparata imaju. Takođe oba imaju i interni blic (sa TTL) radi "dosvetljavanje" prednjeg plana. Čini mi se da ovi aparati imaju i kakvu-takvu "ergonomiju" i da nisu baš minijaturni, što je takođe povoljno. Ono što me interesuje je eventualna razlika u kvalitetu fotografije kod njih, s obzirom da imaju i različite "čipove" i različite objektive i još dosta drugih stvari koje mogu da utiču na krajnji kvalitet. Takođe je bitna i količina fotografija koja može da se "uskladišti". A ukoliko nema vidljive razlike u kvaliteu, favorit je svakako SX 120 IS (zbog znatno niže cene). Dakle šta izabrati? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
perisicboro 262 Napisano Octobar 9, 2010 Zainteresovan, 696 postova Lokacija: Karaburma Motocikl: Strom 650 2009 Prijavi odgovor kao problematičan Canon SX 120 IS definitivno uzmi! Do pre par dana imao sam istu nedoumicu, i testirao sam oba aparata, i mogu ti reci, kao sti si vec verovatno video u specifikaciji, da SX 120 ima bolje opticke karaktertistike, i malko je manji po dimenzijama. Ja sam ga nasao za 134 evra, dok je SX130 bio 169 evra, i na kraju otisao da ga kupim, i vratio se kuci sa Fuji-jem S1500 ;D , eto, nasao se i bolji od boljega... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ErnestM 33 Napisano Novembar 12, 2010 U prolazu, 74 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Drugari,ako mogu da preporucim,kupite zdrav polovan iz malo jace serije...ni sx 120,ni 130 ne prave bas neke fotke..pogotovu kakve canon ume da napravi.... Ja sam pre par dana pazario s3,polovan,kao nov...izuzetno sacuvan u full pakovanju,za 150eur i mogu reci da sam prezadovoljan,a i da je bar 2 klase iznad 120 ili 130.... Naravno pri kupovini polovnog,bitno je znati od koga se kupuje i naravno dobro isprobati aparat pre placanja... Pri kupovini novog,obavezno zamolite,da makar u radnji probate kako radi i slike prebacite na komp,da bi imali uvid u fotke....karakteristike su jedno,a slika je ono sto je bitno...nisu aparati vise ono sto su nekad bili,pa ni canon,na zalost...nije sve u pixelima,bitan ja senzor...setite se cuvenog matorog A60 sa 2 MP kakve je fotke pravio... Toliko od mene...nadam se da sam malo pomogao... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17019 Napisano Novembar 12, 2010 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Pre dvadesetak dana dobio sam na poklon od drugara Canon A70. Već sam napravio njime više stotina fotografija i ta "spravica" radi bolje nego što sam ja očekivao. Meni je bitno da svi parametri mogu da se podese (ili koriguju) i ručno (osim fokusa). U svakom slučaju pomoći će da se naviknem na "digitalac" i da kasnije lakše donesem odluku pri nabavci ozbiljnije kamere. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lug 1378 Napisano Decembar 9, 2010 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan ovo za S3 je tacno. koristio sam ranije kumov S3. pre par meseci sam kupio SX120IS, i razlika ja dosta primetna, u korist S3 iako ima 4mpixela manje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skols 25 Napisano Decembar 9, 2010 Rider on the storm, 1272 postova Lokacija: Dojčland Motocikl: Pesadinac Prijavi odgovor kao problematičan Dr.Sharba prodaje ovde jedan aparat,nije bas malih gabarita "za dzep" al` je fina investicija.. Inace,12x opticki zum na sx130 nije mala stvar...ja imam sx20 (otprilike slicnih karakteristika) i imam samo reci hvale.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šarba 1048 Napisano Decembar 9, 2010 Zainteresovan, 805 postova Lokacija: Bg Motocikl: ktm Prijavi odgovor kao problematičan Dr.Sharba prodaje ovde jedan aparat,nije bas malih gabarita "za dzep" al` je fina investicija.. Inace,12x opticki zum na sx130 nije mala stvar...ja imam sx20 (otprilike slicnih karakteristika) i imam samo reci hvale.. Hvala Skols http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/56709-prodajem-olympus-uz565/ Aparat je kao nov i vredi te pare. Ja sam ga platio 34.000 dinara, imam i racun. Nema nijednu ogrebotinicu, stvarno sam ga cuvao kao i sve ostalo... Sve savrseno radi samo sto bi ja nesto manje Ako te nesto zanima slobodno pitaj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...