Jump to content

Moto Zajednica

U Donjoj Toponici, za dlaku! (Ispravka)

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3708 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Na "starom putu" od Aleksinca prema Nišu nalazi se mesto Donja Toponica. Poznato je po tome što se tu nalazi najstarija i (verovatno najveća) psihijatarska klinika na teritoriji Srbije, a i bivše "Juge". Da se neki pacijenti još uvek nalaze sa pogrešne strane kapije ove ustanove (i pri tome još i upravljaju vozilom), lično sam se uverio danas i to na samo par desetina metara od te kapije.

Krećem se prema Nišu i silazim blagom desnom krivinom prema Toponici, brzinom od oko 70-80 km/h. Uočavam crveni jugo koji dolazi sa moje desne strane sporednim putem. Auto ima uključen levi migavac. Smajujem brzinu, ali se jugo zaustavlja pre uključenja, sa očiglednom namerom da me propusti (tako sam ja mislio), pa ja nastavljam dalje ne obraćajući više pažnju na jugo.

Iz suprotnog pravca, nizbrdo dolazi mi kamion i to prilično velikom brzinom. Ja posmatram i malo udaljen parking ispred same bolnice jer odatle vrlo često izlaze neoprezno i automobili, a bogami i pacijenti koji se ovde leče.

U jednom trenutku prvo primećujem da kamion koji mi ide u susret počinje da "ševrda" po putu, zatim vidim plavi dim ispod njegovih točkova i istovremeno čujem i škripu guma?! Normalno (ne tražeći uzrok takve "pojave") i ja "prilegnem" na kočnicu. I onda vidim ispred sebe crveni jugo čiji je vozač ipak rešio da se uključi na glavni put, u momentu kad sam mu ja (sa njegove leve strane) bio udaljen dvadesetak metara) i kad mu je kamion bio udaljen desetak metara (sa desne strane). Dakle kombinacija ko stvorena da ja budem "kolateralna šteta" kad kamion udari u desni prednji deo juga i nabaci ga pravo na mene. Zbog takve procene situacije skrećem u desnu stranu (van asfalta). Vozač juga (kad je čuo škripu guma na par metara iza sebe sa desne strane), naglo se vraća ulevo i nastavlja kretanje "mojom" stranom, ali ga je kamion ipak malo potkačio u desni bok. A ja se sa oba ova vozila (koja se sada kreću paralelno) "mimoilazim" krećući se pored puta. Nisam se ni zaustavio jer sam u momentu "mimoilaženja" video da su i vozač i "suvozačica" u jugu (stariji ljudi) bukvalno izbezumljeni i da očigledno ne znaju šta se događa. Samo sam im još ja trebao da ih "dokrajčim". Zaboravih da kažem da sam ja imao i suvozača (prijatelj koji nije vozač, a za koga nisam siguran da se nekad vozio motorom. I čovek uopšte nije ukapirao šta se desilo!

A evo i mape mesta događaja sa ucrtanim "učesnicima". Ja sam onaj žuti, crveni je jugo a plavi je kamion.

A74838DE-51A6-AA47-A0F2-318E4E8F142A_thumb.jpg

(Powered by frubar.net)

I normalno na kraju "naravoučenije": Čim posumnjate da se ispred vas nešto "čudno" događa SMANJUJTE BRZINU, pa onda tumačite šta je u pitanju. Dobićete na vremenu. A ukoliko se ispostavi da nije ništa ozbiljno i da je u pitanju "lažna dojava" lako ćete da dodate "gas".

Mene ovakvo rasuđivanje već godinama uspešno spašava pa tako i danas.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja