bozapb 2 Napisano Septembar 23, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Da li moze da se na hondi cx 500 obradjuje radilica ili mora da se stavlja nova? Ako moze oje su dimenzije za prvu, koje za drugu, koje za trecu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 24, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam neki service manual clymer i u njemu pise da ako ostecenja nisu velika moze da se obradjuje, i imaju neke mere unutra koje se gledaju po nekim oznakama pa kao koji lezajevi da se izaberu ali mi nije bas najjasnije koju su mere za koje lezajeve, a koje su za dimenzije specijale i da li je to uopste to. Pretpostavljam da posto ima 3 tabele i u svakoj tabeli po 3 razlicite dimenzije da je to za specijale, ali i na tarabi pise ... pa ja slomio .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 25, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi zna li neko da mi kaze odgovor? Molim za pomoc Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Septembar 26, 2010 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan U principu egalizacijom tj nanošenjem novog sloja materijala na radilicu obradom na sadašnju dimenziju može da se popravi bilo koja radilica. Veći problem će ti praviti ležajevi jer ako je radilica pojedena do te mere da treba da se obradjuje, znači da moraju da se menjaju i ležajevi. Prvo bih skinuo ležajeve proverio i premerio i njih i radilicu pa tek onda krenuo u razmišljam o tome šta od ležajeva mogu da nabavim i radio to što treba da bi se motor osposobio. Tri tabele ti pokazuju dimenzije specijala. Recimo: [table][tr][td]standard[/td][td]Ispec[/td][td]II spec[/td][/tr] [tr][td]80,000[/td][td]78,000[/td][td]76,000[/td][/tr][/table] onda pored 80.000 - za koji smo rekli da je standard trebalo bi da piše A: 80.000 - i odgovarajući ležaj recimo - 80.005 +- 0.001mm B: 79.995 - i odgovarajući ležaj recimo - 80.000 +- 0.001mm C: 79.990 - i odgovarajući ležaj recimo - 79.995 +- 0.001mm pored 78.000 - I specijala trebalo bi da piše A: 78.000 - i odgovarajući ležaj recimo - 78.005 +- 0.001mm B: 77.995 - i odgovarajući ležaj recimo - 78.000 +- 0.001mm C: 77.990 - i odgovarajući ležaj recimo - 77.995 +- 0.001mm II specijala isto kao i prva, samo što se sada uzima brojka 76 Ovo znači sledeče: meriš dimenziju NA RADILICI MIKROMETROM i to meriš na različitim mestima i najmanje po nekoliko puta da bi dobio sigurno merenje, pošto su šanse da imaš komparator jako male (čim pitaš šta su brojvevi u tabelama ) pronašao si koja je dimenzija ležaja na radilici. recimo da je 79.45. Radilica je pojedena na ležaju. Mogućnosti su egalizacija i nanošenje sloja materijala i nakon toga dovodjenje na Standardnu dimenziju, ili struganje i poliranje na dimenziju I specijale. Odavde je postupak potpuno isti šta god radio, prvo se na radilici struže ležaj do dimenzije 78.350 (recimo), ostavlja se 0.35 mm dodatka koji će se skinuti tokom poliranja (da li ide poliranje ili neki drugi proces nije ni bitno, ali tamo u toj tabeli imaš i označenu hrapavost površine nekom oznakom N, recimo N9 (koliko se sećam...zadnji put sam to motao po rukama pre 20 godina) ... Kada je izvršena završna obrada za dobijanje ispravne hrapavosti površine, radilica se mjeri i mora da upadne u jednu od tolerancija unutar specijale. to su oni A, B, C u okviru tabela specijale. Sada recimo majstor je bio maher pa je sva tri ležaja doveo na 78.000, ti treba da naručuješ ležaj prve specijale, u A klasi, odnosno ležaj 78.005. Gugl je tvoj drug: http://members.unitewireless.com/~williamwilson/CX_Rebuild.asp http://www.honda-cx-gl.com/CX500-Rebuild.pdf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 26, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Sigurno znam da je otisao glavni lezaj na radilici jer sam sve promenio sto bi moglo da lupa u motoru, a ono i dalje lupa A sto se tabela tice ne znam koja je za koji lezaj da li je npr tabela 1 za leteci ili lezeci to me samo buni. Najbitnije mi je da moze uopste da se obradjuje, da je ne bih skidao dzabe pa posle ispadne da ne moze a nova radilica plus lezajevi sacuvaj me boze koliko para za koje sam mogao da stavim drugi agregat komplet i da se ne zaj.... ni pola sata. Iz tvog odgovora sam slobodno zakljucio da moze da se obradjuje hahah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Septembar 26, 2010 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan šta je "glavni ležaj"??? U onom PDF koji sam okačio podnaslov kaže: Disturbing noises ... u prevodu buka iz donjeg dela honde CX500 iz 1980 je uzrokovalo kompletnu popravku (generalni remont) motora. Pročitaj tekst pa vidi tačno šta su radili. Mislim da bilo koji majstor ovo može relativno jednostavno i lako da sredi. na 9 strani PDF, odnosno drugom broju i 17 strani časopisa, na slici 65 imaš izgled ležajeva radilice i opis problema: "Greška se javila zbog izlizanih ležajeva radilice koji su uzrokovali nestabilnost u radu motora" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 26, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Pa to pise tamo u textu koji si mi poslao, a odnosi se na onal lezeci lezaj na zadnjem delu motora, poklopca radilice. Tako su ga oni nazvali. Ja sam glave prepakovao, proverio cilindre, klipove, kompresiju i sve je u savrsenom redu. Primetio sam da mi tamo gde je konrolni cep ili iber, u zavisnosti od modela, baca ulje i tako sam dosao do zakljucka da treba i radilica da se radi i lezajevi da se menjaju. Inace celokupan problem je izazvala krs plastika iz honde od koje prave ventilator, tj. puko je ventilator u voznji i masina je prokuvala pa sam se ja nadao da su glave, dihtunzi i ventili. Motor sam vec izvadio iz rama za koji dan cu da vadim radilicu pa na obradu. Jel ima neka preporuka kod koga da nosim, ja sam cuo za neku radnju na vrhu ustanicke skretanje pre bulevara ali se ne secam naziva... Hvala na vremenu i otklanjanu nedoumica. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Septembar 26, 2010 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za Niš mogu da ti pomognem na jen dva, a za BE GE stvarno ne znam. Ovaj sada da me pitaš, i PG bi mogao da ti pomognem ali za dalje ... nikako baj d vej, paz' se nestašluka od majstora :o imao sam nekoliko zanimljivosti prošle godine .... ne bih sada o tome Pitaj Pekija sa BJB, on je od struke, a i hondaš je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 26, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Pa tih nestasluka se i sam plasim jer sam ih i doziveo Raspitacu se podrobno sto se toga tice, ipak je to radilica i ne bih da prepustim bilo kome. Hvala jos jednom, ae pa javljam sta sam uradio. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maxster 712 Napisano Septembar 27, 2010 Svrati ponekad, 400 postova Lokacija: Ptuj - Slovenija Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition Prijavi odgovor kao problematičan Da li moze da se na hondi cx 500 obradjuje radilica ili mora da se stavlja nova? Ako moze oje su dimenzije za prvu, koje za drugu, koje za trecu? Pozdrav, sad dimenzije nemam ali budi pažljiv, kod obrade?! Neke radilice se ne obrađuju več se menjaju. Koliko mi je poznato specijele na radilici idu po 0,25 mm po speciali a ne 1 mm kako ti je postao jedan kolega sa foruma. znači Standard : 1 speciala : ležaj + 0,10" ili 0,25 mm 2 speciala : ležaj + 0,20" ili 0,50 mm 3 speciala : ležaj + 0,30" ili 0,75 mm 4 speciala : ležaj + 0,40" ili 1,00 mm A sad ako imaš nekog u Augsburgu / DE ili imsš svoj akonto na E-bayu, onda pogledaj ovaj link : http://cgi.ebay.de/CX-500-Kurbelwelle-/230487658252?pt=Motorrad_Kraftradteile&hash=item35aa228f0c Ako odgovara, uzmeš jedino još standard ležajeve i vozi Miško... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boldor 64 Napisano Septembar 27, 2010 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: temerin Motocikl: honda CBX 550,Yamaha RD 350 ypvs,MZ TS 250-1,Danuvia 125. Prijavi odgovor kao problematičan Poslusaj ti maxtera,kupi radilicu na e-bayu,kupis nove standardne lezajeve,i vozi misko.To je najbolje resenje,sve ostalo,izvini na izrazu,sranje,to govorim iz licnog iskustva.Jeste da ce biti skupo,ali vredi,veruj mi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boldor 64 Napisano Septembar 27, 2010 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: temerin Motocikl: honda CBX 550,Yamaha RD 350 ypvs,MZ TS 250-1,Danuvia 125. Prijavi odgovor kao problematičan Izvini,generacijo,sad vidim da ti je ime maxster a ne maxter. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 28, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Kupio bih ovu radilicu na pola ne bih razmisljao, ali nema se vremena Ali ako je moja radilica vec radjena na prvu specijalu to mi ne gine. Kada bih imao neogranicene finansije verovatno bih seo u avion zapalio u nemacku i doneo komplet agregat u full stanju i ne bih se jeb... da otvaram motor star 30 godina gde je svako odvrtanje srafa veliki rizik ali sirim se koliko mi je cebe dugacko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maxster 712 Napisano Septembar 28, 2010 Svrati ponekad, 400 postova Lokacija: Ptuj - Slovenija Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition Prijavi odgovor kao problematičan Kupio bih ovu radilicu na pola ne bih razmisljao, ali nema se vremena Ali ako je moja radilica vec radjena na prvu specijalu to mi ne gine. Kada bih imao neogranicene finansije verovatno bih seo u avion zapalio u nemacku i doneo komplet agregat u full stanju i ne bih se jeb... da otvaram motor star 30 godina gde je svako odvrtanje srafa veliki rizik ali sirim se koliko mi je cebe dugacko Evo druže, samo za tebe http://cgi.ebay.de/Honda-CX-500-Cx500-C-Motor-/260669978133?pt=Motorrad_Kraftradteile&hash=item3cb1243615 jel je skupo ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bozapb 2 Napisano Septembar 28, 2010 U prolazu, 36 postova Lokacija: Rakovica, BGD Motocikl: YZF-R1 Prijavi odgovor kao problematičan Uuuuu ovo je odlicno!!! Ali koliko sam razumeo iz teksta ispod moze da se plati samo pay palom ali i da ne salje? Ne znam nemacki mi nije jaca strana Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...