Jump to content

Moto Zajednica

Kompresija

Recommended Posts

• U prolazu, 34 postova
  • Motocikl: Yamaha yzf 750 r

1 cilindar 4 bari 2 cilindar 5 bari 3 cil.9.5 4 cil 9.5 u pitanju je yamaha 750.dali motor moze ovako da radi ili je za generalnu?svaki komentar dobro dosao.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 201 postova

Teorija kaže da bi razlike trebalo da se kreću u okvirima od 10% ako je sve ispravno. Negde sam pročitao da situacija u kojoj 2 susedna cilindra imaju nisku kompresiju ukazuje na dihtung glave.

Al ti sve jedno ne uzimaj ovo moje teoretisanje zdravo za gotovo. Ima ovde i iskusnih ;)

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Može biti diKtung glave al ne mora da znači. Može biti čista slučajnost. Al sve jedno, prevelika je razlika između cilindara. Skidanjem glave ćeš videti dal je diKtung i videćeš u kakvom su stanju klipovi i hilzne (zazor) a videćeš i ventile. U svakom slučaju ga nemoj terati dok je tolika razlika. Izmeri to još par puta čisto da se uveriš da je dobro mereno. Ne mora biti baš za generalnu al nemoj da se iznenadiš ako jeste.

• Svrati ponekad, 227 postova

Mozes da naslutis i bez skidanja glave, ako upalis motor otvoris cep tecnosti za hladjenje, pa ako nabija pritisak ili stvara mehurice onda je dihtung, ako upalis motor i otvoris cep gde dosipas ulje pa tu duva onda su karike ili klipovi, a ako nije to onda su ventili. Mada se meni par puta desavalo kada sam merio da akumulator bude slab, pa npr, kada zaverglam masinu na 1.cil on vrti brzo pa pocne polako da gubi snagu dok dodjem do 4.cil. i jako je bitno da meris kompresiju ili da izvadis sve 4 svecice ili da vadis samo onu na kojoj meris, inace ako su npr. 2 izvadjene a dve ne neki od klipova ce lakse da vrti zato sto nema svecice pa tako u kontra cilindru biti manji ili veci pritisak dok meris.

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

To za merenje sve stoji. Ali na kraju će opet skidati glavu šta god da je ako utvrdi da je dobro izmerio i ima toliku razliku.

Kad porazmislim, i nije mu neka zabava  ;D

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Mozes da naslutis i bez skidanja glave, ako upalis motor otvoris cep tecnosti za hladjenje, pa ako nabija pritisak ili stvara mehurice onda je dihtung, ako upalis motor i otvoris cep gde dosipas ulje pa tu duva onda su karike ili klipovi, a ako nije to onda su ventili. Mada se meni par puta desavalo kada sam merio da akumulator bude slab, pa npr, kada zaverglam masinu na 1.cil on vrti brzo pa pocne polako da gubi snagu dok dodjem do 4.cil. i jako je bitno da meris kompresiju ili da izvadis sve 4 svecice ili da vadis samo onu na kojoj meris, inace ako su npr. 2 izvadjene a dve ne neki od klipova ce lakse da vrti zato sto nema svecice pa tako u kontra cilindru biti manji ili veci pritisak dok meris.

A šta ako je probio između stublina, a ne u rashladni kanal?

• Svrati ponekad, 227 postova

A šta ako je probio između stublina, a ne u rashladni kanal?

To je i meni kasnije palo na pamet, ali me mrzelo ponovo da palim komp i da dopisem :D

• Andragog, 5035 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Sada je jasno zašto ne pali hladan. Sipaj po malo ulja u svaki cilindar najbolje špricom po 20ml pa malo verglaj bez svećica. Posle toga meri kompresiju. Ako drastično poveća onda su karike, klipovi,cilindri, a ako ostaje ista kao i prvi put kada si merio onda ti puštaju ventili, znači šlajfovanje  i teraj ne skidaj cilindre. Takodje možda je i dihtung glave ali tada bi dizao temperaturu i loše radio. Koliko se sećam tvoj motor radi prilično lepo, verovatno onda nije dihtung.

Skidaj glavudzu, sipaj benzin u glavu i ako drži nisu ventili, tada primi moje saučešće ,a ako puštaju ventili onda dodješ Jelen pivo !!!!!! Javljaj, pozdrav iz Čačka !!!

• U prolazu, 34 postova

kompresija na prvom je 4 na drugom 5.prikopcao sam ga na kablove i veliki akomulator.vise puta sam merio,nisam probao to da sipam ulja u cilindre pa da odna merim.probacu sutra.sto se tice temperature tu nemam problema,ne duva creva ne kuva...sve normalno.na odusak malo duva,a kad mu nabijes gas do crvenog baci plav dim na auspuh ali nije nista preterano-onako malo zadimi.motor nikako ne pali kad je hladan,kad mu sipam malo gorivau karburatore upali odmah i radi nestabilno dok se malo ne ugreje.kad se ugreje stvarno radi perfektno i pali na zub,sve extra.kad skinem filter vazduha i upalim motor na prva dva cilindra<tu gde je mala kompresija> vraca maglu i kapljice goriva na karburator----oce da pokvasi svecice.....neznam sta da radim sa njim.ako je za generalnu mozda mi je pametnije da stavim 1000-ccm na njega,neznam ni sam...

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5471 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

kad skinem filter vazduha i upalim motor na prva dva cilindra<tu gde je mala kompresija> vraca maglu i kapljice goriva na karburator----oce da pokvasi svecice.....

Progoreli ventili ...

• BJB Maxi scooter club, 134 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 200

..ja kod automobila koristim leak down tester koji uduvava pritisak u cilindar koji je na paljenju...gubitak kompresije pokazuje se procentualno,a najlepse je sto curenje vazduha ukazuja na tacan problem tj. ako je izgoreo usisni ventil sistace na usisu,ako je probio diKtung ka vodenom kanalu pravice mehurice u posudi itd...vidi u okolini ima li to neko...

• Zainteresovan, 763 postova

kad skinem filter vazduha i upalim motor na prva dva cilindra<tu gde je mala kompresija> vraca maglu i kapljice goriva na karburator----oce da pokvasi svecice.....

Progoreli ventili ...

Mozda i nisu pregoreli ( usisni ) , mozda se neko zablejao kod stelovanja , ali ventili definitivno.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

to se radi drugacije,,, nateraj klip koji ti ima najbolju kompresiju u mrtvu tacku,znaci da su oba ventila zatvorena, navi neku svecicu ali je prvo izbusi ili neki alat kojim ces dunuti recimo 10tak bari moze i 5 pritiska,osluskuj kako i gde duvka,,cuces i na liberu zapamti recimo taj zvuk,jacinu,

e to isto ponovis sa tim cilindrom koji ima najmanju kompresiju,pa osluskuj,mozda ce cureti na usisnom ventilu,cuces u karbu,ili na izduvnom cuces u auspluhu, a ako cujes sistanje u iberu....

ondA.....

to ti je najpouzdaniji nacin da saznas sta ti fali...

to se radi drugacije,,, nateraj klip koji ti ima najbolju kompresiju u mrtvu tacku,znaci da su oba ventila zatvorena, navi neku svecicu ali je prvo izbusi ili neki alat kojim ces dunuti recimo 10tak bari moze i 5 pritiska,osluskuj kako i gde duvka,,cuces i na liberu zapamti recimo taj zvuk,jacinu,

e to isto ponovis sa tim cilindrom koji ima najmanju kompresiju,pa osluskuj,mozda ce cureti na usisnom ventilu,cuces u karbu,ili na izduvnom cuces u auspluhu, a ako cujes sistanje u iberu....

ondA.....

to ti je najpouzdaniji nacin da saznas sta ti fali...

Misliš da naduva vazduh iz kompresora ?

daaaa,,, sve ostale rekla kazala fore padnu u vodu posle ove konstatacije,

mozda su coveku pretegnuti ventili,a desava se,pa da neradi dzaba generalnu, a mozda je i,,,,,,

ah da dodam ako cujes sistanje iz nekog drugog cilindra ,naravno prvog pored,onda je dihtung glave,mada,,nece to bas tako kod japanca....

• U prolazu, 34 postova

danas nisam stigao,probacu sutra prvo da izmerim kompresiju a predhodno da sipam ulje u cilindre a posle to sa vazduhom.nemam sta da izgubim  :-\ to sa vazduhom mi malo sumnjivo ali ima logike.reci mi dal si ti to radio i uspeo da pronadjes kvar na motoru??hvala na savetu,to mi nikad ne bi palo na pamet

danas nisam stigao,probacu sutra prvo da izmerim kompresiju a predhodno da sipam ulje u cilindre a posle to sa vazduhom.nemam sta da izgubim  :-\ to sa vazduhom mi malo sumnjivo ali ima logike.reci mi dal si ti to radio i uspeo da pronadjes kvar na motoru??hvala na savetu,to mi nikad ne bi palo na pamet

pa mi to radimo stalno,posto vecito dodju da im skidamo glave ili tako nesto..a na kraju sam se prestelaju ventili,naravno nije uvek tako,mada cim ti dimka motor...... ali probaj,negoji nista a pomaze.. ;D

pogotovu sto ti otkriva realno stanje,de curi,dal je na ventilima ili na karikama, naravno ako ti je lakse skini poklopac ventila da vidis gde je koja faza zatvaranja ventila jer moraju da budu slobodni ,oba ventila ,kontra od onog sto pali u tom momentu,obicno, a alat lako napravis,ako imas strug jos lakse a ako ne obradis svecicu,,

• U prolazu, 34 postova

pa mi to radimo stalno,posto vecito dodju da im skidamo glave ili tako nesto..a na kraju sam se prestelaju ventili,naravno nije uvek tako,mada cim ti dimka motor...... ali probaj,negoji nista a pomaze.. ;D

pogotovu sto ti otkriva realno stanje,de curi,dal je na ventilima ili na karikama, naravno ako ti je lakse skini poklopac ventila da vidis gde je koja faza zatvaranja ventila jer moraju da budu slobodni ,oba ventila ,kontra od onog sto pali u tom momentu,obicno, a alat lako napravis,ako imas strug jos lakse a ako ne obradis svecicu,,

znam sta pricas,ja sam inace auto mehanicar,velike motore nisam nikad radio.a sto se tice alata napravicu ga lako,imam dobrog strugara koji mi je napravio adapter za merenje kompresije da se navrne na ovaj redovan.mozda cu i taj adapter uspeti da iskoristim videcu sutra.ja isto mislim da su ventili,cim on vraca gorivo na usis i na prva dva drasticno manja kompresija...jos jedno glupo pitanje,dali je problem nastelovati ventile dok je glava gore posto ima plocice i 5 ventila po cilindru i dal ide obavezno nov dihtung glave???kod auta naravno ide nov dihtung obavezno a citam ovde po forumima da vracaju i stare dihtunge glave ako su metalni???

pa ventle mozes da stelas naravno dok je glava na motoru,zamosli da skidas glavu zbog stelanja ventila  ??? ??? ???

ako je metalni dihtung,lepo ocisti i vracaj,mada mi se nesto javlja da nije  ;D ;D ;D pa ga napravis kod ovih sto prave dihtunge, a to sto vraca na carb,lici na ventile mada moz da bude i do drugih stvari...

• U prolazu, 34 postova

pa ventle mozes da stelas naravno dok je glava na motoru,zamosli da skidas glavu zbog stelanja ventila  ??? ??? ???

ako je metalni dihtung,lepo ocisti i vracaj,mada mi se nesto javlja da nije  ;D ;D ;D pa ga napravis kod ovih sto prave dihtunge, a to sto vraca na carb,lici na ventile mada moz da bude i do drugih stvari...

jeste metalni je dihtung,a ako su ventili moracu oterati nekom majstoru tu idu plocice a ja ih nemam.reci mi dal su skupi delovi za takav motor?koliko kostaju karike za njega?

Možda niste u toku, ventili imaju zazor.

pa nismo u toku,,, jel si merio pa da znamo i mi,,i kad si zadnji put merio,,,, mozda si ti to odavno ,,danas je ventil nastelan ,ali vec sutra moze da nebude,,,

ili ti to onako,,svi ventili imaju zazor,to znamo i bez tebe,,ako vec dajes odgovor, pojasni malko  

sad ja treba da kazem svi motori imaju kompresiju ma sta to znacilo...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja