dubaibike 0 Napisano April 13, 2007 U prolazu, 41 postova Lokacija: dubai Prijavi odgovor kao problematičan evo da se i ja vratim na forum nakon duzeg vremena ne bas veselom temom,ali nazalost neophodnom. Uradjena je revizija pruzanja prve pomoci i uveden novi nacin reanimacije (CPR) tako da neko ko nije medicinski skolovan moze sto efikasnije i u sto kracem roku pruziti pomoc unesrecenom. Ovo se odnosi samo kada je zrtva bez svesti i kada sto pre treba poceti sa ozivljavanjem.O ostalim aspektima pruzanja prve pomoci motociklistima necu pisati jer je vrlo detaljno opisano u prethodnim temama. Prilikom pruzanja prve pomoci drzite se skracenice DRS ABC! 1) D (Danger) osigurajte zrtvu od eventualno novih opasnosti (ljudi,saobracaj,srusen motor.....) 2) R (response) proverite da li je zrtva svesna tako sto cete je potapsati po oba ramena i u isto vreme glasno pitati " Da li me cujete,da li me cujete?" 3) S (shout for help) trazite pomoc,trazite od prisutnih ljudi da sto pre pozovu hitnu pomoc 4) A (airway) posto ste ustanovili da zrtva nije svesna (drzacu se samo ovog scenarija) treba otvoriti disajne puteve. Ovo je vrlo nezgodan korak kada su motoristi u pitanju jer je vrlo tesko otvoriti disajne puteve,a u isto vreme voditi racuna o eventualnim povredama kicme. Postoje tehnike,ali je ustanovljeno da neko ko nije medicinski skolovan i dobro uvezben u ovim tehnikama gubi jako puno vremena u samom procesu ozivljavanja koji je ipak priorite u ovom slucaju. Posto je situacija kriticna,preporucuje se da se kaciga ipak skine na nacin kako je to opisano u prethodnim postovima,a disajni putevi otvore tako sto cete jednu ruku staviti na celo zrtve i pridrzavati glavu,a pomocu dva prsta druge ruke lagano podignete bradu na gore. 5) B (breathing) Nakon sto ste otvorili disajne puteve,proverite da li zrtva dise tako sto cete vase uvo pribliziti ustima i nosu zrtve, u isto vreme gledajuci grudni kos na kome je vasa ruka. Probajte da cujete,vidite ili osetite disanje u trajanju od 10 sec. 6) C (cpr) posto ste ustanovili da nema disanja pocinje se ozivljavanje tako sto cete prvo dati dva efektivna udaha (trjanje 1-2sec.,grudi zrtve se moraju podic-ukoliko ovo nije uspelo iz max 5 pokusaja proverite disajne puteve),praceno sa 30 masaza srca (chest compresion). masaza srca se vrsi tako sto klecite pored zrtve sa razmaknutim kolenima radi stabilnosti,bazu jednog dlana stavite u sredinu grudnog kosa,drugi dlan preko onog koji je vec na grudima zrtve,prsti ukrsteni.Laktovi su opruzeni i masaza se vrsi iz celog tela,nikako iz laktova.Tokom masaze grudni kos zrtve bi trebalo da se pomera u rasponu 3-4 cm,a brzina kokom se ovo izvodi treba da ima za cilj 100 pritisaka na grudni kos u minuti. Dakle odnos udisaja i masaza srca je 2:30!!! CPR se radi bez pauze sve dok ne stigne prva pomoc. eto toliko,nadam se da ovo nikad necemo morati primeniti i da ce ova sezona proci bolje nego prethodna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
forty two 0 Napisano April 13, 2007 U prolazu, 75 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Da, da... Citao sam skoro u nekoj svezoj i uzto ozbiljnoj medicinskoj publikaciji da je skoro ustanovljeno da je masaza srca mnooogo bitnija od vestackog disanja. Zato su pretpostavljam i promenili odnos. Ranije je bilo 2:6 ili 2:8. A da se CPR ne prekida dok ne dodje hitna... Znam za slucaj da su coveka spasili CPR-om 30 minuta posle prestanka disanja, bez hitne! Doduse taj se davio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...