Spaceboard 0 Napisano Maj 22, 2010 U prolazu, 4 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto naslov teme kaže imam problem sa frajlaufom (freilauf) na Yamahi Virago XV535. Dešava se nekad da anlaser zašlajfuje pa neće da pokrene radilicu. Skinuo sam levu deklu motora i utvrdio da su frajlauf zupčanik i roleri (tegići) pojedeni. Evo nekoliko slika da vidite o čemu se radi: Roleri sa klipčićima i oprugicama: Dešava se da se čela na klipčićima koji guraju tegiće pojedu, pa opruga prolazi kroz njih i jede se o tegiće što kod mene nije slučaj tako da mi oprugice i klipčići nisu potrebni. Frajlauf zupčanik (strelicom je označena površina koja se troši i koja bi trebalo da se reparira): Pojedini majstori tvrde da je potrebno samo zameniti rolere, a ovu površinu frajlauf zupčanika dobro ispolirati sitnom šmirglom. Koliko ovo ima efekta ne znam, ali je činjenica da je površina koja se upotrebom troši trenutno hrapava. Kućište sa rolerima (tegićima): Na slici se vidi hrapava površina na roleru nastala trošenjem (upotrebom). Slično izgleda i povrsina frajlauf zupčanika. U Yamahi Rodić mogu da se nađu roleri, ali stižu tek za tri-četiri nedelje, a zupčanik nema. Ovo je dosta dug period, a nisam rešio zupčanik koji je takođe potrebno srediti. Zanima me da li neko u Srbiji radi reparaciju frajlauf zupčanika i gde mogu nabaviti u neko dogledno vreme rolere? Hvala i pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tindirbp 289 Napisano Maj 23, 2010 Zainteresovan, 563 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: ktm 990 Prijavi odgovor kao problematičan pozdrav druze,nikako nestavljaj nove valjke na ishabanu povrsinu,to ti je kao kad zamenis ulje a da ne promenis filter,znaci trebas da repariras kompletan frajlauf i spoljnu povrsinu i unutrasnju,ako si zainteresovan nazovi me i odradicemo to nije problem 0638373070 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jimmy LaLa 228 Napisano Jun 28, 2010 Svrati ponekad, 407 postova Lokacija: Bos.Brod Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene se dogodi kada je vruc motor i kad zaalnasujem u motoru se cuje kao nki udarac i alnaser stane, kad pokusam ponovo motor bez problema upali, to se dogodi bez ikakvog pravila, znaci nije svaki put... Kad je hladan to mi se nije nijednom dogodilo... Predpostavljam da bi problem mogao biti isti kao i kod tebe, jednom mi je jedan kolega objasnjavo nesto o tome ali nije bio siguran sta je u pitanju. Ako ti nije poblem napisi sta si u radio s tim i jesi li i kako rijesio? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Spaceboard 0 Napisano Jun 29, 2010 U prolazu, 4 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moj problem sam resio tako sto sam zamenio rolere (valjcice) novim. Nasao sam ih po smesnoj ceni od 1500 dinara + ptt transport za tri komada i kupio sam nekoliko kompleta, tako da ako nekog zanima mogu da mu ustupim moje po nabavnoj ceni. Takodje sam frajlauf zupcanik stegao u strug. Ovo mora pazljivo da se uradi i nikako ne sme da se koristi za stezanje rupa u sredini jer se u njoj nalazi bronzana caura koja je jako osetljiva na habanje. Zatim sam ispolirao povrsinu oznacenu na gornjoj slici crvenom strelicom. Poliranje sitnom smirglom ne previse da se ne bi skinuo cementirani sloj. Kuciste frajlaufa nisam nista dirao, nisam polirao kucista za rolere, vec sam samo ova tri imbus srafa zavario za kuciste CO2 aparatom. U yamahinom servisnom uputstvu stoji da srafove treba zalepiti loctite-om, ali ja sam ih ipak zavario jer mi je lakse ako bude bilo potrebe za demontazom da prebrusim varove nego da bijem glavu kako da odvijem zalepljen sraf. Inace ovo je jako bitan korak s obzirom na to da se srafovi ako nisu obezbedjeni sami odvijaju, a to nikako nije dobro. Oprugice i klipcice nisam menjao, jer kao sto sam rekao na pocetku čela klipčića su ok pa ih nije potrebno menjati. Eto to je bilo resenje mog problema. Kod mene se dogodi kada je vruc motor i kad zaalnasujem u motoru se cuje kao nki udarac i alnaser stane, kad pokusam ponovo motor bez problema upali, to se dogodi bez ikakvog pravila, znaci nije svaki put... Kad je hladan to mi se nije nijednom dogodilo... Predpostavljam da bi problem mogao biti isti kao i kod tebe, jednom mi je jedan kolega objasnjavo nesto o tome ali nije bio siguran sta je u pitanju. Ako ti nije poblem napisi sta si u radio s tim i jesi li i kako rijesio? Sto se tice tvog problema mislim da nema veze sa frajlaufom, jer kad je problem u frajlauf-u onda se desava da motor vergla i porklizava tj. ne okrece radilicu i klipove vec slajfuje. To se jasno i glasno cuje i razlikuje se od verglanja. Ti bi mogao da proveris kolektor na rotoru anlaser-a i cetkice. Jako je vazno da to proveris sto pre da ti ne bi izgoreo rotor jer prespajanje kolektora usled prljavstine i opiljaka moze bas do toga da dovede. Postoji jos jedna stvar koju je gotovo nemoguce proveriti kod 535 a to je temperatura motora u trenutku paljenja, Ako ti se ovo desava kao sto kazes samo kad ti je vruc motor onda to moze da bude zbog pregrevanja ali opet ne postoji nacin da se to adekvatno proveri. Sve u svemu ja da sam na tvom mestu prvo bih rasturio ceo anlaser i isprao ga i ocistio u benzinu, proverio cetkice i kolektore da nisu u spoju zbog opiljaka i obratio bih paznju na temperaturu motora u trenutku paljenja (ovde ne mogu da ti pomognem kako da utvrdis da li je motor pregrejan najbolje bi bilo da konsultujes jos nekog) Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jimmy LaLa 228 Napisano Jun 29, 2010 Svrati ponekad, 407 postova Lokacija: Bos.Brod Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Nije alnaser, njega sam rastavljao i cistio,mjenjao cetkice, tako da je s njim sve ok, a nije ni to s pregrijavanjem u pitanju... dogadja se jako rijetko tako da se nadam da nije nista opasno a rijesicu vec nekako pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jimmy LaLa 228 Napisano Jul 21, 2010 Svrati ponekad, 407 postova Lokacija: Bos.Brod Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan E ovako,dosao sam do saznanja da je prethodni vlasnik nesto budzio i improvizovao oko bendiksa jer je "otisao" a posto je to ocito bilo kratko trajno resenje to je sad opet otislo i sad imam problem... Motor pali ali se dogodi da bendiks zaglavi i sve stane tako da se alnaser zaustavi i ne moze okrenuti to mi se dogadjalo jako rijetko, a i kad se dogodion iz drugod puta sigurno pali ali sad se situacija pogorsala tako da dosta cesto imam problema s paljenjem... Iz svega toga se da zakljuciti da moram mjenjati bendiks koji ne znam gdje da nadjem! Ako iko ima a da bi ga prodao neka se sto prije javi! Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...