Jump to content

Moto Zajednica

XL600V Transalp - nece iz prve u ler.

Recommended Posts

• Zainteresovan, 645 postova
  • Motocikl: BMW F900GS

Poz ljudi. Zamolio me drugar da postavim temu u vezi njegovog problema sa makinom.

Stvar je ovakva: kada se motor zagreje nece da da uleti u neutral iz prve kada je u mestu. Znachi kada ide menjac radi perfektno...gore...dole...medjutim kada stane na semafor (recimo) ne moze da ubaci u neutral. Kvacilo je podeseno normalno. Ima malo lufta ali ne previshe. Chak kada se otpusti bolje se ponasha.

E sad da ne nagadjamo shta je, poshto ne poznajem bash motor neshto posebno, dajte predloge. Mozda je neko imao slichan problem...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 48 postova
  • Motocikl: R6 2005

I meni se to nekad desava. Ja sam to ovako rjesio: Kad se zaustavljam izbacim na ler prije nego sto se motor zaustavi... Ako mi slucajno uskoci u prvu i imam problem da ga izbacim, ja se samo malo odgurnem nogom i on upadne u N polozaj... Probaj sa zamjenom ulja...

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Otprilike tako kao što su ti rekli drugari. Koje je ulje u njemu i kad je poslednji put menjano? Da li je nivo ulja dobar?

Malo popusti sajlu kvačila i verujem da će biti bolje.

Ulje menjano pre 2000k, sipano Liqui Moli 20-50 onaj za motore (valjda se zove Racing). U pochetku nije zazao, koliko sam ga razumeo, relativno skoro (od ove sezone) se pojavio problem.

Hvala na savetima, predlozicu mu da proba ovo sa mrdanjem motora kada izbacuje. Ja inache to uvek radim iz navike sa tomosa, iako na hondi nema potrebe za tim...

A da, ima 20-ak godina, zaboravio sma to da napishem... Ali je u bash extra stanju. Ne secam se koliko je preshla

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ne znam da li je menjao ulje sad početkom proleća? Ako nije i pored toga što nije mnogo prešao sa tim uljem, od zimskog stajanja sigurno se nakupilo vlage u ulju i motoru od nepaljenja i ulje je izgubilo deo svojih svojstava.

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

na jednoj super teneri je bijo potpuno isti problem i njoj je lamela bila izlizana i morala da se menja....

• Svrati ponekad, 383 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 1050 XT

Probaj sa promenom ulja u motoru.

Preporucio bih ti Motorex polusintetiku 15W50.

Ja sam sa Motulom 5100 imao malo problema sa menjacem, bio je bucan, pomalo tvrd i hteo je da brlja brzine.

Sa motorexom je sve OK.

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Malo popusti sajlu kvačila i verujem da će biti bolje.

Ako popusti sajlu bice jos gore, treba da stegne da bi se lamele vise odvojile i onda bi lakse trebao da izbaci u neutral, ako je labavo onda sigurno nece moci da izbaci.......

A mozda i taj tvoj prijatelj treba da se navikne na menjac i fali mu malo osecaja da bi nasao neutral.....ja sam siguran da bi se vecina pogubila recimo kod mene na menjacu i rekli bi da nije dobar, i da bi se ispromasivali recimo iz prve u drugu...ali meni se to ne desava, stavr navike i osecaja....

A ovo za ulje????? hmmmmmm ne znam sta bih reko........????

Neka vezba malo nije nov pa je sve utegnuto.......

Slicno sam mu i ja rekao kada mi se zalio. Medjutim on kaze da je radio perfektno do ove sezone. Od ove godine ga zeza, a pre toga je bilo sveook. Motor je vec par godina kod njega. Moracu da ga probam lichno i personalno pa da vidimo. meni se na hondi deshava da kad izbacujem u N da uleti u drugu, pa onda nazad u prvu pa tako onda pogodim N, mada u vecini sluchajeva radi ok. Ali bash da mu glavi ruchica, ne moze da mrdne...

U svakom lsuchaju ja mu prenosim sve shto pishete !

• Svrati ponekad, 201 postova

Ima nas jos dvojica koji smo sa motulom 5100 primetili bucan menjac. Nismo ni jedan imali bas problema da nece da shalta i sl. ali je evidentno bio bucan i nekako se ruzno šaltalo. Sad sam sipao bardahl a moj drugar belray (ili blueray?) i evidentno je bolje ali ne mogu jos nista da kazem jer ni motul u prvih hiljadu km nije zajebavao. Koda prvog sipanja modula sam mislio da tripujem, kod drugog sam bio siguran da nesto nije u redu pogotovu na većim temperaturama.

Znam da se mnogo kenja po tom motulu u zadanje vreme i ne želim da se pridružim tom horu, ali sve će biti jasnije za mesec dana. Taj osećaj se ne zaboravlja. Kad bi bilo vruće menjač je bio jako bučan i onako kod šaltanja (pogotovu na gore) kao da treba da se gurne jos vise gore, kao da naidje na neku prepreku pa jos malo treba da se jače gurne.

Pa onda vrlo verovatno da je i na ovome do ulja. Predlozicu mu da zameni. Samo shta predlazete da sipa ? Neki 20-50 ali da nije Motul, poshto vidim da se ne gadja sa transalpom bash...

• Drug član, 1412 postova
  • Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L

Nek, zameni ulje ali ne verujem da ce resiti problem. Bolje nek nauci da ga pomeri za nekih 10cm i tom trenutku ubaci u ler. Boljka starijih motora. A i ako se ne ushtosi imace podlakticu ko Popaj :)

• Svrati ponekad, 383 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 1050 XT

Pa onda vrlo verovatno da je i na ovome do ulja. Predlozicu mu da zameni. Samo shta predlazete da sipa ? Neki 20-50 ali da nije Motul, poshto vidim da se ne gadja sa transalpom bash...

Neka sipa 15W50 gradaciju, a od proizvodjaca neka ide Motorex, BelRay ili Silkolene. Kompatibilnost da bude obavezno API SG. Polusintetika je OK.

Znam da ne treba da sipa Motul i Ipone (losa iskustva od ranije).

• Zainteresovan, 563 postova
  • Motocikl: ktm 990

ma jk bre,kakvo ulje kakvi bakraci,nema veze sa tim,jednostavno mu tako ide i kraj ili da navikne malo i gotovo,slazem se sa tim da ce biti bolje naravno,ali ta zaglavljivanja u menjacu sigurno nece otkloniti novo ulje,hvala ;)

• Drug član, 1137 postova

ajd i meni da neko objasni kakve veze ima ulje sa tim sto ne moze da ubaci u ler !!! ???

da prokliza lamela to da, ajd i da bude bucnije saltanje da razumem... ali ler brzina??

Ja sumnjam da mu 20-50 nije mozda gusto pa da ga zbog toga zeza. Radio je super, nikakv problem nije imao, samo je odjednom pocheo da zeza

• Svrati ponekad, 354 postova

pozdrav svima.ja sam sipao u moj trnasalp motul 5100 15w-50.To ulje je u pre sipano kod prethodnog vlasnika i kad sam ga ja kupio menjac je radio normaln,tj bez buke.Al sad posto sam zamenio ulje je dosta bucan i to mi se ne svidja,ali kontam posto je ista marka i gradacija da ce ta buka proci vremenom i sa kilometrazom(sbog ulja).A takodje sam primetio i da nece iz prve u ler vec preskace.i u pocetku mi nije bilo bas sve jedno,ali sam skontao da treba samo malo pipnuti menjac ostro i kratko i on je u leru.

drugar samo malo treba da ti bude nezniji sa menjacom i problem je resen.

pozz...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja