zika56 17231 Napisano Mart 20, 2010 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Juče sam prvi put imao priliku da malo poteram motor van naselja i da se malo bolje upoznam sa njegovim osobinama. Do sada sam njime bio prešao svega dvestotinak kilometara i to uglavnom po naselju. Radi se o Transalpu 600 iz 1989 god, uvoz iz Švajcarske. Po podacima iz saobraćajne ima 19.5 kW ali po ubrzanjima je očigledno da je "blokada" skinuta ranije. Ukupno sam zadovoljan motorom osim ... Na pređenih 82 km regionalnog puta i uz veoma "smirenu" vožnju pri brzini kretanja 60-80 km/h motor je potrošio više od sedam litara bezolovnog benzina!? Proizilazi da je potrošnja preko 8.5 l/100 km. Šta li bi tek bilo na malo oštriju vožnju? Posumnjao sam na filter za vazduh ali je isti bio potpuno čist. Skinuo sam zatim i otvorio karburatore. Na oba karburatiora su membrane (one velike što koštaju 130 E po komadu) ispucale! One male membrane (koje stoje bočno na karburatorima) su ispravne. Pitanje glasi: Može li uzrok prevelike potrošnje da bude neispravnost ovih membrana? ja sam smatrao da bi ovaj kvar uzrokovao slabije performanse, ali ne znam da li bi bitno uticao na potrošnju. Molim da mi neko ko je imao slično iskustvo hitno da savet u vezi ovog problema. Nije mi problem da sam rasturim i sastavim bilo šta na motoru. Problem je što sam motor nedavno kupio pa nemam nikakvo iskustvo sa njim. Takođe me zanima nije li mogući uzrok ovakve potrošnje loše izvedena "deblokada" mašine, odnosno loše izvršeno podešavanje nakon "deblokade". Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17231 Napisano Mart 20, 2010 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Zaboravio sam da napišem i sledeće: Sa prethodnim "punjenjem" rezervora sam sa 6,5 litara prešao svega 43 km! Međutim s obzirom da je to uglavnom bilo u lokalu i uz povremena "jača" ubrzanja i kratke deonice sa većim brzinama, a uglavnom po veoma hladnom vremenu, nisam obratio pažnu na ovakvu potrošnju (skoro 15 l/100km). U svakom slučaju ovaj Transalp ostaje parkiran do daljnjeg, jer nisam u mogućnosti da ga "napojim". A čim dođem do sredstava ugrađujem plin. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano Mart 21, 2010 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan velika potrosnja=problem sa karburatorima Kad bi skunuo svecice verovatno bi po boji video da je smesha prebogata. Karbovi treba da se ociste, zameni u njima ako sta treba i podese/sinhronizuju. Proveri obavezno nivo goriva u karbovima i pogledaj da nije neki problem oko sauha takodje. Vidi da li okretanjem rucice gasa se dize igla iz glavne dizne. Ako to funkcionise normalno trebalo bi da su membrane dovoljno dobre. Mada, ko zna... Kad si vec tu proveri i da li su sve shelne stegnute da ne ulazi vazduh gde ne treba. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Mart 21, 2010 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Nego, otkud bezolovni? Nije li malo stariji motor da bi imao katalizator ? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano Mart 21, 2010 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan i na mojoj matoroj yami pise u uputstvu da trosi unleaded. olovni je valjda samo za najstarije masine gde su se olovom podmazivali sicevi ventila a to se ne radi tako vec jbm li ga koliko? kad sam svojevremeno nosio glavudzu kod majstora na obradu on je provalio da je koriscen super i secam se da mi je rekao da je glava takva-i-takva i da slobodno sipam bezolovni ubuduce. a sto se karbova tice ja bi to oterao kod majstora, trebace vakumetar za shtelovanje. Inace nemam pojma o membranskim karbonima, ja sam radio one sa leptirom i one sa klipom/iglom. ako radis sam, ne pocinji bez servisne knjige. Za potrosnju goriva presudan je nivo goriva u chantrici i njim stelujes da li je smesa suva ili masna. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Mart 21, 2010 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Normalna potrosnja TA je 4,5-5,5l u normalnim uslovima voznje. Na offroad mozda 6, ali ne vise. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17231 Napisano Mart 21, 2010 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Neverovatna stvar! Sinoć sam "okrpio" membrane slojem silikona i jutros ih namontirao. Prethodno sam prekontrolisao nivoe u "lončićima", istrošenost igli i glavnih dizni (vizuelo). U potpuno ispražnjen rezervoar nasuto je 10,4 litara bezolovnog benzina. Motor je na leru radio kao i ranije, ali je u kretanju razlika bila očigledna! Već od najnižih obrtaja je ubrzanje bilo odlično. Prešao sam u toku dana 71 km puta (Aleksinac-Niš i nazad) ali je vožnja bila dosta "oštrija" (brzina 90-120 km/h), uz desetak kilometara po gradu (Niš). Po povratku sam istočio svo preostalo gorivo iz rezervoara i izmerio da ga ima 7.7 litara, odnosno da je potrošeno svega 2,7 litara goriva, što iznosi 3,8 litara na sto kilometara!! Nemam više nikakav komentar na potrošnju. A "okrpljene" membrane neka potraju dok se ne nađu pare i za nove membrane, a svakako i za ugradnju plina. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Mart 21, 2010 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti je trosio ispod 4l, znaci da je vozen u najoptimalnijem rezimu i da je motor u zaista dobrom stanju. Jedino sto cu te morati razocarati za to sto si sredio... nece potrajati . Tako da pocni da razmisljas o skupljanju para. Bice jeftinije nego potrosnja od 8-10l Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano Mart 21, 2010 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ako vec nisi baci samo pogled na svecice da nisu mnogo bele. razlika u potrosnji drrrrrrrrrrrrrrasticna......... ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17231 Napisano Mart 22, 2010 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Svećice svetlo-braon (boja "bele kafe"). S obzirom da je uzrok prevelike potrošnje "lociran" i otklonjen (privremeno), mislim da ova tema može da se zaključa. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...