Jump to content

Moto Zajednica

hjc ili scorpion

Recommended Posts

• U prolazu, 17 postova

Treba da kupim kacigu.. Gledao sam Scorpion kacige, i gledao sam HJC,...  moze li neko da mi kaze kakave su te marke generalno... u sustini ono sto sam ja zakljucio kad sam probao obe, hjc je za nijansu udobnija, mada scopion od 19000 ima pumpanje unutrasnjosti kacige, dok HJC to ima ali teko od 29000... Scorpion ima ojacanu bradu, i vizir bolje dihtuje, kada se spusti ima mehanizam koji ga malo uvuce unutra i bolje legne... ako moze neko da mi pomogne  da se odlucim... i da novcana granice je do nekih  21000 din :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

HJC je svakako popularnije firma kod nas i ja imam jedan primerak IS-16, i zadovoljniji sam sa njom nego sto sam ocekivao, obzirom je kostala 200 e.

Popularnost odredjene firme, cesto ali ne uvek, govori o kvalitetu izrade, ali da bi dobio odgovor na svoje pitanje, trebalo bi da u temi suprotstavis modele sa tacnim nazivima, a ne kao sto si postavio brend vs. brend.  ;)

Pozdrav

• U prolazu, 17 postova

pa evo danas sam probao Scorpion EXO-450 AIR GOUROU. Kaciga je lagana, ima prekriven deo za bradu, brada je ojacana, tako mi je objasnio prodavac, i vidi se da je tu deblja nego ostale. Vizir se lako skida, ne magli, i vizir se pomeri unazad kad se zatvori i samim tim dobro dihtuje . Ima veci jastucic za vrat pozadi koji nema mnogo kaciga. Ima pumpanje unutrasnjosti da bi bolje legla na glavu.. Jedino joj je enterijer od malo grubljeg materijala nego HJC.. i da Ovaj model na S.H.A.R.P. testu ima 3 zvezdice..

Druga kaciga koju sam gledao je HJC IS-16 i Fg-14 , IS 16 ima ocenu na S.H.A.R.P testu 2 zvezdice a Fg 14 ima 3 zvezdice. HJC kaciga mi deluje malo kao da ima meksi enterijer. HJC mislim da nema to ojacanje na bradi, i na vratu jastucic ne naleze na vrat kao na skorpionu, tj manji je. Nema pumpanje unutrasnjosti.

Znam da je HJC poznata marka i pouzdana, i njihovu kacigu sam hteo da kupim, medjutim naleteo sam na Scorpion, nesto sto ranije nisam vidjao, i svidela mi se, ali i ne znam koliko je pouzdana i kvalitetna. Prodavac mi kaze da je Scorpion poznata marka i da se prodavala dugo vremena smao u americi i da je tamno jako popularna. evo linkovi kaciga pa pomozite :

http://www.motooprema.eu/proizvodi/kacige/integralne/hjc/is16_black-silver-rubbertone

http://www.maxmoment.rs/artikli/detalji/sr_latin/133/brend_id/2/proizvod_id/343/_/IntegralneFull-Face

• Svrati ponekad, 392 postova
  • Motocikl: Prodat, do daljeg cetiri tocka :(

Gledaj koja ti je udobnija, tu kupi. Ako te zuljaju usi ili ti negde steze glavu dzaba ti i Arai GP 7. Licno pre bih uzeo Scorpion nego HJC, ali samo pod uslovom da mi je udobnija.

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

imam scorpion exo-700,sta ti ja znam ... :)

da magli videces na drumu, ne u radnji (a magli) ....

udobna odlicno...to joj je najveci +

hjc one koje sam ja video fg 15 ili vec,primetno bolja finalna obrada...

da je nesto tisa od drugih, pa morao bi uzastopno da probas vise komada pa da ocenis sam...i tu + -

kad vec dajes 200+ evra ;D,zaista ne znam zasto ne bi uzeo recimo exo-1000 ..bio je na extra snizenju

(dal je jos uvek pogledaj)... a znamo svi gde ;)

kao sto rekoh,sta ti ja znam... ;D

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

HJC je svakako popularnije firma kod nas i ja imam jedan primerak IS-16, i zadovoljniji sam sa njom nego sto sam ocekivao, obzirom je kostala 200 e.

Popularnost odredjene firme, cesto ali ne uvek, govori o kvalitetu izrade, ali da bi dobio odgovor na svoje pitanje, trebalo bi da u temi suprotstavis modele sa tacnim nazivima, a ne kao sto si postavio brend vs. brend.  ;)

Pozdrav

Kako se pokazala ta IS16 što se tiče vetra i buke? Je li upotrebljiva na 120 km/h (autoput)?

Kakva je do 100 km/h?

• Svrati ponekad, 331 postova
  • Motocikl: H H-Crni

imam Exo 700 ... dobra je i za grad i za otvoreno..udobna .pet luftera ali malo bucnija na 120+ kad su svi otvoreni , vozio  sam golaca bez ikakvog vizira...moja sledeca kaciga je Exo 1000 jer sam prezadovoljan odnosom cena-kvalitet....

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Prodavac mi kaze da je Scorpion poznata marka i da se prodavala dugo vremena smao u americi i da je tamno jako popularna. evo linkovi kaciga pa pomozite :

http://www.motooprema.eu/proizvodi/kacige/integralne/hjc/is16_black-silver-rubbertone

http://www.maxmoment.rs/artikli/detalji/sr_latin/133/brend_id/2/proizvod_id/343/_/IntegralneFull-Face

Pretpostavimo da ti je to rekao prodavac koji prodaje Scorpion, a ako hoces da cujes i drugu stranu svrati do Guevare pa sam odluci

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Ja imam HJC FG 14 i vrlo sam zadovoljan sa istom... savetovao bi ti FG15 koji ima pripremu za pinlock (FG14 je nema ali i pored toga može da se namesti). Ima ona na viziru onaj sloj antifog međutim kad dođe hladno vreme magliće stim što ima dobar mehanizam tako da ima onaj korak kada je vizir malo odškrinut... Pogledaj da li ti je ok Shiro forest koja je takođe trokompozitna a na nekom je popustu tako da je sada 85€

Da, ali Shark nije tema..... ;)

Sto se IS 16 tice, mene je bas odusevila. Da budem iskren, pre svega mi je lepa, ali i jako udobna. Ima skudajucu i perivu postavu, sto ja uveliko koristim jer ne nosim potkapu. Bucna je kao i sve sport integral kacige, ali ventilacija radi za sve pare, sto je licno za mene bilo otkrovljenje. Skoljka je cvrsta, a vizir jako dobar i nije podlozan grebanju.

Jedini problem kod ove kacige je magljenje. Naime po specifikaciji, vizir ima neki unutrasnji antifog sloj, ali u stvarnosti to ne radi. Ja sam kupio antifog podvizir, i zauvek resio problem.

Ako te jos nesto interesuje-pitaj.  ;)

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

Da, ali Shark nije tema..... ;)

Sto se IS 16 tice, mene je bas odusevila. Da budem iskren, pre svega mi je lepa, ali i jako udobna. Ima skudajucu i perivu postavu, sto ja uveliko koristim jer ne nosim potkapu. Bucna je kao i sve sport integral kacige, ali ventilacija radi za sve pare, sto je licno za mene bilo otkrovljenje. Skoljka je cvrsta, a vizir jako dobar i nije podlozan grebanju.

Jedini problem kod ove kacige je magljenje. Naime po specifikaciji, vizir ima neki unutrasnji antifog sloj, ali u stvarnosti to ne radi. Ja sam kupio antifog podvizir, i zauvek resio problem.

Ako te jos nesto interesuje-pitaj.  ;)

Šta mene muči? Sad imam Duchinni D409. Super je za grad i leto, ali na otvorenom putu malo duva.

Za HJC FG 15 sam čuo da je super što se promaje i buke tiče, ali nema taj übercool dupli sunčani vizir. :)  Tu negde dolazi IS 16. Zanima me kako dihtuje, je li suze oči? Pošto je podvizir? Nemam putni vizir nam otoru. :)

Odgovor na sva tvoja pitanja je pozitivan, i imas moju preporuku.  ;)

Podvizir, nesto slicno kao nolanov pinlock, sam kupio u onoj laznoj Louis radnji koja je egzistirala na NBGDu, i ustvari se radi o nalepnici koja se lepi sa unutrasnje strane. Cena moguce da je bila 10-15 e....ne secam se.

Svakako prvo testiraj kacigu, pa ako magli kupio ovo. Jos jedan detalj, ja ne koristim breath deflector koji stize sa IS-16, i koji bi svakako smanjio uticaj toplog daha na magljenje u kacigi.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Odgovor na sva tvoja pitanja je pozitivan, i imas moju preporuku.  ;)

Podvizir, nesto slicno kao nolanov pinlock, sam kupio u onoj laznoj Louis radnji koja je egzistirala na NBGDu, i ustvari se radi o nalepnici koja se lepi sa unutrasnje strane. Cena moguce da je bila 10-15 e....ne secam se.

Svakako prvo testiraj kacigu, pa ako magli kupio ovo. Jos jedan detalj, ja ne koristim breath deflector koji stize sa IS-16, i koji bi svakako smanjio uticaj toplog daha na magljenje u kacigi.

Uz HJC kacige se dobija daj breath deflektor (ja ne mogu da ga koristim zbog naočara) ali sa njime izgledaš kao pilot (super je i odlično pokriva nos ali baš zato što je dugačak ja ne mogu da uvučem cvike pre njega a da mi iste ne magle))

Yoman baci mi kontakt te radnje pošto sam ja bio u nameri da odem u http://www.bszcompany.rs/ i uzmem standardni pinlock i da bušim vizir, pa ako mogu da to izbegnem izbegao bi  ;D ;D ;D

Nema vise te radnje, drugaru... To su oni momci, sto su stavili Louis.de na svoju radnju, pa cak jedne godine imali stand na sajmu. Al sve to brzo puklo...  :(

Vidi koji je artikal u Louis katalogu, pa naruci od Sekule i njegovih zena!  ;)

• Svrati ponekad, 171 postova
  • Motocikl: XL 1000V

@ Yoman

ajd svrati do prodavnice da pogledam taj vizir. Ja sam imao dve IS-16 (jos uvek imam jednu pored ARAI-ja  ;D ) i sa nijednom nisam imao problema  sa vizirom ;)

• Drug član, 1888 postova

Moja preporuka je EXO-750, veruj mi ja sam promenio vise kaciga (to mi je nekako kao fetis) i u tom cenovnom rangu nema bolje kacige(bar od onih sto sam ja probao, a vozio sam preko 7-8 razlicitih marki)

Pumpica je mnogo dobra stvar, a i zavesica ispod brade je isto korisna(ko je nosio kacigu bez tog cuda zna kako ponekad zna da nervira kad produvava tuda, a u gorim slucajevima hoce oci malo da suze)

Sad, nosio sam i Vemar,Nolan, X-lite,Shark,AGV,Schuberth,Suomy, Shoei,Scorpion i jos neke ali nisam nikad HJC tako da ti tu ne mogu pomoci, najbolje je da probas, pa sam da ocenis

Pa sloj stiropora je sacinjen od dva sloja razlicite gustine(prvi je redji-meksi, a drugi gusci-tvrdji) tako da ima bilje usporenje glave unutar kacige, cime se smanjuju povrede mozga, jer ako je taj sloj premekan glava ce pri slabijem udarcu biti lepo zasticena, ali pri jacem udarcu ce sabiti zastitni sloj skroz do skoljke kacige kapirate da to i nije bas dobro, ali ako je pretvrd pri slabijim udarcima pravice vece povrede, tako ako imate kombinaciju dva sloja imate kacigu koja pristojno radi posao kod oba tipa udaraca

Dual density EPS liner: The double-layered inner shell has an extremely high impact-absorbing capability and provides excellent head protection.

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Pa sloj stiropora je sacinjen od dva sloja razlicite gustine(prvi je redji-meksi, a drugi gusci-tvrdji) tako da ima bilje usporenje glave unutar kacige, cime se smanjuju povrede mozga, jer ako je taj sloj premekan glava ce pri slabijem udarcu biti lepo zasticena, ali pri jacem udarcu ce sabiti zastitni sloj skroz do skoljke kacige kapirate da to i nije bas dobro, ali ako je pretvrd pri slabijim udarcima pravice vece povrede, tako ako imate kombinaciju dva sloja imate kacigu koja pristojno radi posao kod oba tipa udaraca

Dual density EPS liner: The double-layered inner shell has an extremely high impact-absorbing capability and provides excellent head protection.

To nije nikakva garancija sigurnosti, jako je bitno da li je odlivak unutrasnje skoljke  iz vise slojeva gustine spajan naknadno ili je radjen iz jednog dela. S obzirom da je Arai jedini proizvodac kaciga na svetu koji ima licencu da unutrašnju školjku proizvodi iz jednog dela sa razlicitim gustinama polistirenske „pene“ po zonama samim tim dolazimo do zakljucka da je i kod doticne kacige EXO-750 naknadno spajan i moze vise da nacini stetu pri ne daj boze padu nego da pomogne.

TXFBI_linern.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Prvenstvena svrha unutrašnje školjke da upije što više energije i ublaži udarac prilikom pada i time zaštiti glavu vozaca. Konstruisana je tako da je u temenom delu – koji je najosetljiviji na udarce i koji je najizloženiji pri padu sa motocikla – mekši, tj. manje gustine od 28 do 34 grama po litru. U potiljacnom delu je gustina 38 grama po litru jer je površina po kojoj se rasporeduje sila udarca manja te i mora biti tvrda kako bi obezbedila bolju zaštitu. Prednji deo kacige, iznad vizira je najtvrdi, tj. najvece gustine, 50gr/l – jer je tu površina za amortizaciju udarca najmanja i zahteva najvecu gustinu kako bi adekvatno zaštitio mozak a takode je potrebno dodatno ojacanje jer je tu otvor za vizir.

Ne razumem, jedini proizvodjac koji ima licencu, od koga? Pa valjda oni sami sebi prave `penu` a ne rade po licenci, tj. da treba neko da im odobri

E sad mozda sam ja pogresno razumeo, ali sam skapirao da je cela absorbujuca masa napravljena od dva sloja razlicite gustine, a ne po zonama, ko zna mozda gresim, tako mi je objasnio prodavac u Firenci koji mi je prodao kacigu (ne Skorpion nego Shark), i nekako me zanimaju kacige pa sam gledao malo po internetu, izgleda da ima jos proizvodjaca sa `duplim gustinama`

Druga je stvar ako je na jednom deli prvo malo meksa pena/stiropor kako god pa onda tvrdja ili ako je samo tvrdja, ipak ima razlike, isto trudim se da ne razmisljam previse o tome i da ne donosim zakljucke ili da se smatram sveznajucim ekspertom pogotovo na osnovu necije (pa cak i dobro pripremljene) jednostrane prezentacije, jer niti imam ambicija ni opremu/pare da ipitujem razne kacige i laboratorijskim uslovima, ali isto mi je suludo da jedan od najboljih proizvodjaca kaciga(konkretno mislim na Šubert/Schuberth) ima na SHARP testu 2(da DVE) zvezdice a tamo neki Ducini 4-5 ili cak da Arai( za koga smatram da pravi izvanredne kacige, ali ne mogu blize da sudim jer sam samo probao burazerovu nekih sezdesetak kilometara) ima modele sa 2(da da dve) zvezdice ili cak sa zadovoljavajucih 3 (konkretno za Quantum koji je ipak novi model, i ako je to tacno onda im razvoj ide u totalno pogresnom smeru i dzaba sva ta filozofija kad ne daje konkretne rezultate) e zato oko svih tih pisanija imam znacajnu rezervu nebitno na koju stranu vuce, i kao u svemu debilno je uzimati nesto tek tako zdravo za gotovo, to rade samo ograniceni ljudi

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja