Jump to content

Moto Zajednica

prva pomoc po novom standardu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 204 postova

Mislim da je ovo specifikacija prve pomoci za auto. Mislim. . . gde da stane u prvu pomoc za motor onaj prekrivac 200 * 150 i ono zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja ( maska za davanje vestackog disanja usta na usta ), sama ta maska je velicine moje prve pomoci za motor !

Stane, stane. Ja sam moj izotermički pokrivač upoterbio jednom (jedna koleginica je ležala do dolaska Hitne pomoći) i ne da se nije pocepalo iako je tanko ko flis papir nego se čak ponovo lepo složilo i opet je u kutiji prve pomoći za motocikle. (kupljena u Louisu)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Dukags, 291 postova

A trebalo bi svakako da ima nesto od Buncic i sinovi makar ono za varenje oni su dobri sa vlascu pa ko velim da im se oduzimoi, pa Amer caj, nesto za mrsavljenje od one punacke plave gospoje, stender za dizanje tocka neizostavno, plavi radni mantil da se ne uprlja, rezervni tocak koji ce se nositi preko ledja i skije ako u planinskom delu treba otici po prvu pomoc a mobilni ne rade ...mislim to je moj predlog, nije lose imati, sha znam!? :-\

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

mali off

moramo li da imamo i prsluke?

Meni smesno taj drecavi prsluk mi stoji godinama kao presvlaka u autu........sija ko lud....

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

samo proveravam, da znam koliko mi mesta treba za sve, dal ce kofer da zavrsi posao ili da ugradjujem kuku i da vucem prikolicu

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 251

Prva pomoc novi standard SRPS Z.B2.001

Ispravka:

У моторним возилима категорија L осим у возилима категорије L1, L2 и L6 мора постојати опрема за пружање прве помоћи (кутија прве помоћи величине „Б“) која одговара стандарду Б СРПС З.Б3.001, тако да се може по потреби користити.

• Brmbrm, 448 postova
  • Motocikl: KTM Life Race

Danas sam kontaktirao firmu koja nam radi HTZ opremu idobio sledece informacije:

Pravilnik o tehnickim uslovima za vozila je jos uvek samo predlog (http://doku.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/2009-10-06%20PRAVILNIK%20O%20TEH%20USLOVIMA%20MI.pdf). Njime je definisana kategorizacija vozila, obavezni tehnicki uslovi za vozila i spisak obavezne opreme po grupama vozila. Tu je i definisano da prva pomoc za motore je tzv. velicine B, a za automobile velicine A.

E sad, dobio sam informaciju da je obavezno da prva pomoc mora da nosi oznaku domaceg sertifikata (sto Shejtane znaci da ne vredi Louis prva pomoc, iako je, verovatno, bolja od te "domace"  ;)). Za sada, jedina firma koja je preuzela prozivodnju prve pomoci po novom standardu je NIVA i do sada nisu isporucili ni jedan komplet. Pretpostavka je da ce poceti sredinom sledece nedelj, a do tada je ok nositi stare prve pomoci.  ;D

U svakom slucaju, dobra organizacija od strane drzave.  :o

• Svrati ponekad, 140 postova

Kupio i za kola i za motor u Metro-u sve lepo u kesi zalepljeno ne otvaram ni spoljnu kesu zbog sterilnosti svega ,racun postoji pa na teret onoga ko pakuje i prodaje .

A ko je otvara ugrozava ispravnost iste ili sterilitet pa samo nek je otvaraju ja svoju necu imam racun .

Sto se brinete oko toga kad nam nije dozvoljeno da izlazimo iz kola ,pa valjda za motore da nesmemo da sicemo sa istog sem na zahtev pandura , ali ima tu veliko ALI za moje shvatanje mora pismeni zahtev za to da nebude izaci pa ako nista drugo onda 5 soma za izlazak nisam ti ja rekao da izaces.

Po gepeku nesme sam da prevrce jer je to moja imovina a na motoru mi stoji ispod sedista nesmem da sicem.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

jutros pricam sa doticnim pandurskim licem,i mrtav ladan mi kaze,da mu puzim prvu pomoc pa da najebem,pa kaznili bi me zato sto sam ga previo a nisam smeo,i nedaj boze da ima sidu itd,da se zarazim,neka to radi sluzba zaduzena za to,e sad mi krivo kud sam ga i pitao  :-[ :-[

• U prolazu, 69 postova
  • Motocikl: Suzuki DL VStrom 650 K7

Mozda bi mogli malo da razmislite o te 2  stavke pri kraju  ove specifikacije koje kritikujete - bez obzira na to da li ce bas takva prva pomoc biti obavezna ili ne

-papir i olovka - mozda je onaj koji je pisao zakon ili specifikaciju to prepisao iz necijeg ZOBS-a i mozda to na prvi pogled izgleda nelogicno ali poenta je mozda u tome da je povredjeni gluvonem ili zbog povreda ne moze da govori a dovoljno je svestan da moze da napise sta ga boli i gde ili sta se dogodilo.

-uputstvo o pruzanju prve pomoci je u takvim situacijama za ljude koji nisu panicari a nisu sigurni ili se ne secaju dobro kako da pruze prvu pomoc unesrecenom takodje vrlo korisna stvar

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: VN 750 custom

ljudi ja vozim yugo sa plinom, jel to znaci da moram da obaram sediste zbog opreme ili moze da mi stane u gepek?

u autu imam neotpakovanu prvu pomoc, a u motoru onu malu, neotpakovanu sa racunom od pre neki dan, pa ako nema sve nek tuze prodavca sto mi je prodao 2 dana pred stupanje zakona na snagu. pogledao sam na pp pise N.JUS  H.H2.800, sve se svodi na jurenje nekih sifara, posto upravo kupujem atestiranu kacigu za 4000 din i atest je ok ima E9, J i pocinje sa 05 sifra, kaciga tornado poljske proizvodnje... sutra idem da je uzmem

pozdrav svim ljudima koji su voljni da desifruju, a koliko ce policajaca to umeti?

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

u principu ukoliko znas nesto o prvoj pomoci istu ces pruziti i sa onime sto imas oko tebe-nacelo prve pomoci kaze da se pruzi pomoc unesrecenom da tako stigne do najblize zdravstvene ustanove,( to sto nije sterilno nije prioritet pri povredi ali obilno krvarenje jeste, pa je bolje zaustaviti krvarenje a posle brinuti o infekciji kada je vec obradjen i smesten u bolnic)u, majca ili bluza umesto zavoja, kais umesto trouglaste, grana drveta ili sta vec umesto udlage, crevo za benzin umesto tubusa , u principu dovoljna je obicna papirna maramica da se zastitimo prilikom vestackog disanja (malo karikiram ali je u principu to to), dzaba svima nama kompleti ako ne znamo da ih koristimo

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

u principu ukoliko znas nesto o prvoj pomoci istu ces pruziti i sa onime sto imas oko tebe-nacelo prve pomoci kaze da se pruzi pomoc unesrecenom da tako stigne do najblize zdravstvene ustanove,( to sto nije sterilno nije prioritet pri povredi ali obilno krvarenje jeste, pa je bolje zaustaviti krvarenje a posle brinuti o infekciji kada je vec obradjen i smesten u bolnic)u, majca ili bluza umesto zavoja, kais umesto trouglaste, grana drveta ili sta vec umesto udlage, crevo za benzin umesto tubusa , u principu dovoljna je obicna papirna maramica da se zastitimo prilikom vestackog disanja (malo karikiram ali je u principu to to), dzaba svima nama kompleti ako ne znamo da ih koristimo

svakim danom sve vise me ovo podseca na lov na vestice....a i imirise mi da cemo da napravimo suficit u budzetu (mislim na kazne od nas vozaca)

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

Mozda bi mogli malo da razmislite o te 2  stavke pri kraju  ove specifikacije koje kritikujete - bez obzira na to da li ce bas takva prva pomoc biti obavezna ili ne

-papir i olovka - mozda je onaj koji je pisao zakon ili specifikaciju to prepisao iz necijeg ZOBS-a i mozda to na prvi pogled izgleda nelogicno ali poenta je mozda u tome da je povredjeni gluvonem ili zbog povreda ne moze da govori a dovoljno je svestan da moze da napise sta ga boli i gde ili sta se dogodilo.

-uputstvo o pruzanju prve pomoci je u takvim situacijama za ljude koji nisu panicari a nisu sigurni ili se ne secaju dobro kako da pruze prvu pomoc unesrecenom takodje vrlo korisna stvar

ma jok lakse je da se prvo izdrka .enis pa tek onda da se razmisli...

po 100 put citam tzv."pricu o panduru" i sta da vam kazem...

mene bi bilo sramota da pljujem po nekom za koga tvrdim da je intelektualno slabiji od mene,a

sa kojim nisam mogao da izadjem na kraj...

mislite o tome.

p.s.policija vam ne moze nista jer pravilnik nije donet

p.s.2.policija ce od danas preventivno ukazivati na nedostatke

bez kaznjavanja po novim odredbama zakona

znaci sledeci korak je obuka za koriscenje nove prve pomoci koja se placa u 3 rate i kosta oko 100e?

Mnogo je lakse izaci na kraj i dogovoriti se sa covekom koji te slusa, cuje i razume nego sa onim koji ne doznaje o cemu prica sa tobom, ali vata na galamu i krije se iza uniforme!

moram malo da off, izvinite: skolski policajac kod nas ne sme da izvede devojku u grad jer zna sta se desava po gradu i sta ce on ako ih neko napadne? dok objasni da je policajac i da ima znacku i pendrak.... ubise ga klinci od batina! zato sedi kuci i izlazi samo u uniformi!

I ko je taj ko moze super coveku u uniformi koji je nepogresiv da objasni da nije u pravu? Nisu svi takvi ali ima pacijenata!

• U prolazu, 69 postova
  • Motocikl: Suzuki DL VStrom 650 K7

ma jok lakse je da se prvo izdrka .enis pa tek onda da se razmisli...

po 100 put citam tzv."pricu o panduru" i sta da vam kazem...

mene bi bilo sramota da pljujem po nekom za koga tvrdim da je intelektualno slabiji od mene,a

sa kojim nisam mogao da izadjem na kraj...

mislite o tome.

p.s.policija vam ne moze nista jer pravilnik nije donet

p.s.2.policija ce od danas preventivno ukazivati na nedostatke

bez kaznjavanja po novim odredbama zakona

Izvinjavam se ako sam postom zvucao kao da pametujem pa sam nekome povredio sujetu.

Jedina namera mi je  bila samo da skrenem paznju na nesto sto bi u nekoj situaciji na drumu moglo nekom ko je unesrecen da pomogne.

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 955 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

kako da pomognem kad padam u nesvest pri pogledu na krv? kupicu tu opremu koju traze da bi ih skinuo sa qurca i to je to. imam mob pa cu da zovem hitnu. ako se ja skrljam neka se bakcu samnom ako imaju volje ako nemaju ko mi je kriv sto sam pao.

verovatno ce neki "kum, rodjak, miskovic" da bude zastupnik za obaveznu opremu pa ako nam se zalomi da je i uvoznik mikrotalasnih ili blendera dodace na spisak tek da isprazni lager. >:(

• Zainteresovan, 726 postova

Ta podzakonska akta nisu još doneta a kada će...

Pominju sredinu januara a postoji mogučnost i sam kraj!

Mom drugu, juće tražili fluo-prsluk i samo su ga opomenuli ali za prvu pomoć mu pisali kaznu sa opravdanjem da je to i po starom zakonu morao imati...kakve jajare!!

prvu pomoc sam napisao koju imam , onu JUS H1N1.800 ili nesto slicno, ali sam negde procitao da za motor ne treba prsluk! treba ili ne? danas sam cuo da za auto treba 5 komada, jer niko ne sme da izadje iz auta bez prsluka, pa ako oces da te prijatelji poguraju da upalis moras svakom po prsluk da das!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja