Jump to content

Moto Zajednica

POMOĆ oko izbora i kupovine motora

Recommended Posts

  • U prolazu, 84 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Pozdrav svima...Ja sam Marko iz Mladenovca..Nazalost jos uvek bajker u dusi ali na korak blizi da postanem pravi bajker posto sam polozio za A..

 

Doslo je vreme da kupim motorcikl i dvoumim se izmedju nekoliko modela pa bih bio zahvalan svima koji se razumeju vise od mene da mi daju poneki savet,pomognu oko izbora i da mi kazu sta su vrline,a sta mane pojedinih modela,kao i koliko je tesko naci rezervne delove,servise...Bukvalno sve sto muci prave bajkere kojima bih zeleo da se pridruzim..

 

Motori koji me trenutno zanimaju su:

 

BMW F 650 ST

APRILIA PEGASO 650

SUZUKI FREEWIND 650

KAWASAKI KLE 500

YAMAHA TENERE 660

HONDA TRANSALP 600,650

 

godiste motorcikala na koje obracam paznju je izmedju 1994 i 2000 posto za neke novije ne bih mogao da skupim novac...

 

Unapred zahvalan svima koji mi budu pomogli...

 

2 TOČKA 1 ŽIVOT

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova

YAMAHA TDR 650,TENERE 660

mislim da si se malo zeznuo, TDR postoji samo od 125ccm

a izabrao si sve posebne klase motora, treba da kazes za sta bi motor, duga putovanja po asfaltu, da sidjes na neki tezi off, ili laksi.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 84 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Ok..u brzini sam pogresio za TDR...hteo bih motor za duza putovanja,ali i da mogu da sidjem sa asfalta sa njim...ukratko...motor za sve pomalo..ako vam nije problem pojasnite mi malo za sta koja klasa motora koje sam izabrao sluzi i koja je prava za mene?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 84 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Ovako..visok sam 182cm dok mi tezina varira izmedju 70 i 75 kg zavisi..dosta sam zilav,imam snage nisam bas lik koji samo sedi u kuci i nista ne radi...vec se bavim fizickim vikend poslovima...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova

Transalp 600

 

Zasto TRANSALP 600 ,zanimaju me karakteristike i sve ono sto sam naveo gore u naslovu,pa ako bi mogao malo opsirnije da mi pojasnis..Hvala

prvo motor je jako kvalitetno uradjen, dosta izdrzljiv agregat, prosecan potrosac. Dva cilindra u V rasporedu koji mu daju solidnu snagu od 50ks, imas i temu ovde na forumu pa mozes da prelistas i nemoj da te mrzi da prelistas svih 80 strana jer ima zanimljivog stiva za procitati.

E sada, motor je dovoljno visok za tebe, ima solidnu zastitu od vetra ako se stavi veci vizir od fabrickog, lepo se ponasa na putu, vozi se kao bicikla

delovi su povoljni i ima ih dosta, jednostavan za odrzavanje, sve ono sto je potrebno vozacu pocetniku

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 84 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Nije problem..procitacu svih 80 strana..ali mene zanimaju jos neki modeli..recimo na prvom mestu su mi Aprilia i BMW zbog dizajna a i mislim da su malo manji od honde, pa me zanima zasto oni nisu za mene(pocetnika) a transalp jeste...S toga bih molio ponosne vlasnike,a i one koji vise znaju od mene da mi pomognu..Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Ja volim Aprilie i Pegaso to godiste je stvarno super motor za pocetnike, a posle i za ozbiljnije voznje. Imas dosta vlasnika na forumu pa mozes da ih pitas za savet. Ono sto ja mogu da ti kazem o njemu je da se jako lepo vozi, ima dovoljno snage i za dvoje, udoban je. Mana moze da bude potrosnja i Rotax koji je ugradjen na njemu zna nekada da pravi vise problema nego onaj u BMW-u. Reaktivnost na niskim obrtajima se lako resava dodavanjem jednog otpornika na cdiu.

Svaki motor od nabrojanih je za tebe i svi ti motori su jako dobri, ostalo je stvar licnog ukusa i dobrog primerka koji ce prvi da "naleti".

Isto vazi i za velicinu, dovoljno si visok za sve te modele i ne treba ti veca snaga nego da vozis skuter (u stvari verovatno treba, ali tesko da ces to osetiti, vise se oseti prelazak sa motora na skuter)

Neces pogresiti ako uzmes Apriliu, dobijes BMW (i bolje) za manje para. Posalji PP nasim forumasima koji imaju pegasa da daju savete, verovatno nisu videli temu.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova

..ali mene zanimaju jos neki modeli..recimo na prvom mestu su mi Aprilia i BMW zbog dizajna a i mislim da su malo manji od honde, pa me zanima zasto oni nisu za mene(pocetnika) a transalp jeste...

i pegaso i bmw su solidni motori, oba imaju isti agregat ali se razlikuju samo u glavi, aprilia je resila da stavi 5 ventila a bmw 4. BMW je dosta kvalitetnije uradjen ali je dosta mali za vislje ljude, mislim da ima najnize sediste u klasi.

Pegaso je dobar motor ali vrlo cesto se javljaju problemi sa njim, italijani su mu lose uradili namotaje i to ume da crkne kao i frajlauf, i jos neke tako sitnice koje dosta kostaju jer nema puno delova kod nas a cak i italijani deru za njih.

Oba ova motora imaju jedan cilindar sto znaci da imaju dosta snage u nizim obrtajima pogotovo pegaso i ume da povuce sto nikako nije dobro za neiskusnog pocetnika, a sto se tice kilaze i F650 i Pegaso i TA su slicne kilaze a veruj mi da neces osetiti previse razliku od cak i 15kg jer tvoja tezina nije velika. Posto su i F650 i Pegaso jednocilindrasi znaci da ima i vibracija vise u odnosu na motore sa dva cilindra pa ce posle malo duze voznje da ti bride ruke (iz iskustva pricam), na svakom motoru ima vibracija ali kod jednocilindrasa je to izrazeno malo vise.

evo ti i kilaza sa www.bikez.com, ovo su sve kilaze kad su skroz suvi(bez ikakvih tecnosti u sebi) i uzeo sam 1997 godiste za sve

Aprilia Pegaso - 161kg

BMW F650 - 173kg

Honda Transalp - 196kg

doduse model TA iz 1995 godine je malo laksi 183kg tako da ta kilaza isto zavisi i od godista motora jer sto su mladji to su mozda i malo tezi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 7 postova
  • Lokacija: Surcin Bgd

još jedan glas za transalp .Vozio sam ga i dosta je udoban ,drugar moj ga je imao do pre mesec dana i bio je  jako zadovoljan al su se rastali zbog novog varadera .  ;D Po meni frivind nije neki enduro za vožnj van puta + izgleda nekako prazno u odnosu na ostle kao da mu hvali neki oklop kod masine . Po meni su dvocilindrasi bolji mrnije rade i dugotrajniji su jer im je masina rasterecena i mislim da ti je u odnosu cena kvalitet honda naj bolji izbor.

Opet kazem po meni !!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova

kao sto rekoh vec ali evo reci cu i treci put

razlika izmedju jednog i dva cilindra ti je u rasporedu snage ako znas sta je to ako ne znas objasnicu ti i to tri puta

ako hoces jos je lakse da dodjes i da te provozam na jednom i na dva cilindra pa da osetis razliku

freewind je dobar motor ali je "mekan" moze se povoljno naci

a ako hoces jedan cilindar bas posto vidim da si zapeo onda ga i kupi

a onda posle promeni za dva cilindra pa da osetis razliku i sam

ako si vec pitao za savet onda ili mozes da ga prihvatis ili da kazes hvala na savetu i ne poslusas

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Sto rece neko misljenje je kao dupe, svako ga ima... Ja sam presao sa 2. na 1. (sa KLE-a na Pegaza) i ne bi se vracao na twina. Ako bi bas menjao motor isao bih na ktm-a 690. Stvarno nije bitno 1 ili 2, bitno je sta ce tebi vise da se svidi. Mogu samo da ti kazem razloge zasto se meni vise svidjaju single, a to je mala tezina (veruj mi oseti se i 10 kila, a kamoli 50, to ti je kao da imas saputnicu) i kada naucis lepo da vladas sa njim ima sto bi rekao jedan moj drug neku dozu brutalnosti koja zna jako da prija ;) Pri tom sve osim KTM-a je jako povoljno za pocetnike jer mogu da se voze totalno opusteno na 2-3k rpm, a kada ih ne pustas ispod 3000 polete.

Za freewinda posalji poruku nasem clanu goshy, decko je super znam ga, na zalost i on ga nema dugo ali ce ti pomoci koliko moze. Motor je lep, sedeo sam na njemu ali ga NISAM vozio, ne volim tudj tek kupljen motor da isprobavam i jedini utisak je da mi se svidja izgled, tabla i da je lep osecaj kada se sedne na njega, ali to nista ne znaci.

Transalp je fenomenalan motor, ne znam kakva je cena u odnosu na druge nabrojane modele, ponavljam uzmi ono sto si zakljucio da ce ti najbolje lezati i sto prvo naleti u dobrom stanju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 898 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Honda forza 250

Pozdrav dzuze,evo i ja koju da iznesem o freewindu,posedovao sam ga nesto vise od godine dana i presao sa njim oko 10000 km.Moja iskustva su jako pozivitna,nisam imao nikakvih kvarova i investicija sem potrosnog materijala.Mada,najvaznije od svega po meni,kupio sam ga u odlicnom stanju i veoma dobro odrzavanog,za sta idu pohvale za Belog iz Sremske Mitrovice.Soft enduro motor,kilaza mu dozvoljava koliki toliki off road,presao sam jednom prilikom sa njim deo trase po Gocu sa teskim offroud endurasima,i ako sam imao utisak da ce svakok trenutka sve plastike popadati,izgurao je to i ako mu to nije primarna namena.

Mislim da je idealan za tvoju visinu i kilazu,maksimalna putna brzina od 120-130 km/h,sve preko toga mucenje i za vozava{slaba zastita od vetra},i za agregat.Vibracije su minimalne,ja ih maltene nisam ni osecao,za to je zasluzan,iz price nekih majstora,veliki kontra teg.Potrosnja oko 5,5.5 litara do 120,iznad toga prelazi i 7l.

Veoma bitna stavka,po meni,ne zasluzno ne bas nesto cenjen motor na nasem trzistu,sto moze biti i prednost,i sa nocem koji raspolazes verovatno mozes kupiti najmladji motor od svega sto si naveo kao izbor.

I na kraju,moj subjektivni glas od tvog izbora bi isao hondi transalp,zbog dva klipa,a i honda je nonda. ;D

Iznad svega,najbitinije je da kupis dobro ocuvan motor,koji je redovno odrzavan,da ne bi puko u startu jos par stotina evra u najboljem slucaju samo na potrosni materijal.

Srecno sa kupovinom,nadam se da sam ti malo pomogao,ako te jos nesto zanima,pitaj slobodno

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 84 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Pre svega da se zahvalim svima koji su pisali na mojoj temi..ipak vi imate vise ili mogo vise iskustva od mene koji sam tek polozio...Razjasnili ste mi nedoumice oko velicine motora koji je za mene,prednosti 2 u odnosu na jedan cilindar i jos sto sta..odustao sam od aprilije pegaso koja otpada sa mog spiska jer je skupa za odrzavanje i kle 500 koji je bas neudoban i nije za duze ture.....tako da sad ostaju transalp,freewind i tenere

 

Elem..posto nemam bas visok pocetni buzet,a i skoromno zivim,(ne zalim se..)treba mi motor koji je lak za odrzavanje i za koji ima najvise delova,i na kome mogu kao pocetnik da naucem sve o odrzavanju motora...najvise sam saznao o freewindu(da je lak za odrzavanmje,malo se kvari i da ljudi prelaze mnogo kilometara sa njim,mada ima i jedan lik sa tenerom je prasao 170K),o transalpu jos nisam sve procitao ,...

 

 

Sad samo mi pomozite da jos malo suzum izbor oko toga koji je motor naj lakse i najjeftinije odrzavati..

 

Vozio sam yamahu tenere 1986godiste i stvarni super ide,mada sam primetio da joj je malo losija zadnja kocnica,onako laicki :)

 

I zanima me da li je zuzuki dr pogodan za duze ture zbog uskog sedista posto sam naisao na 2 povoljna primerka...

 

Unapred se izvinjama na ovako sasutim pitanjim na k=gomilu,ali nadam se da ce te se snaci i jos jednom hvala svima..kad kupim motor castim :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Suzuki DR zaobidji, ja ga nisam vozio, ali je na forumu bilo dosta price o njemu. Da sam na tvom mestu, gledao bih Hondu Transalp ili Teneru, Freewind je po mom misljenju malo losiji od ova dva. Vidi koji ti je drazi srcu... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 589 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Suzuki i Yamaha su sigurno jeftiniji za odrzavanje. DR je vise za teren. slazem se da ga treba zaobici. Transalp je najbolji od ovih modela, ali ja bi verovatno uzeo najmladji koji mogu da priustim i najblizi fabrickom stanju (da nije farban, zardjale felne itd.). Vodi racuna i o tome da za motor stariji od 15 godina mora 2. puta godisnje da se radi tehnicki koji nece biti jeftin. Ja bih najverovatnije od ta tri kupio Yamahu, ne znam koji ti je budzet, ali ako ti se uklopi neka 1999 (ako se ne varam to je zadnja godina proizvodnje pre ove nove) kupi i ima slatko da se navozas.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 84 postova
  • Lokacija: Mladenovac

znam za tehnicki zato sam i odlucio da gledam nesto  97+ godiste,ali ako se ispostavi de nece biti skup tehnicki po novom zakonu mozda se i predomislim videcu..mada sve sto je novije je  i bolje

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja