Jump to content

Moto Zajednica

NORDKAPP 2010

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 221 postova
  • Motocikl: bio FJR

Nije bas za temu, ali nije ni da nije :) Jedan nas zemljak koji zivi i radi u Norveskoj, proputovao je deo obale. Fantasticnu galeriju slika mozete pogledati na adresi:

http://alex.djordjevich.ca/tours/norway/

Uzivajte!

Prelepo, i posle neko brine da li je mozda Nordkapp preveliki zalogaj motorom!?

Citao sam tako jedan putopis sa Nordkapp-a, cini mi se neki americki marinac stacioniran u Nemackoj da je isao. Uglavnom, opisuje on kako je na samom Nordkapp-u gledao sa visine ostale turiste, koji su svi stigli kolima ili su ih autobusima prebacili sa nekog luksuznog cruise broda, a njega je sibalo vreme i nevreme dok je vozio motor cak iz Nemacke... Onda sretne lika koji je stigao biciklom i sav ponos mu se ispumpa i trenutku  ;D

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Prethodni link je sa jedne mailing liste. Bicu slobodan da prenesem ovde tekst istog autora, a radi se o cenama hrane i smestaju po Norveskoj.

Moze se sa navedenim dnevnim iznosom. Moglo bi se cak i sa samo 10 evra (90 NOK tj. kruna), uz kampovanje na divlje (sto je dozvoljeno) i uz paznju u samoposlugama pri kupovini hrane kao jedinog izdatka.

Treba imati rezervicu za vanredne troskove kojih manje vise uvek bude. Na primer, na N.Zelandu su mi pukle tri zice u tocku, te sam platio 160 evra za novi okvir, zice i ruke, obaska prevoz, prenociste… (zadnji tocak mora da je majstorski izbalansiran pre polaska, sto nije bio slucaj). Slicno, bicikl mi u Norvesku nije stigao istim avionom kao ja kako je trebalo. Zato sam neplanirano

morao da nocim u Bergenu, po ceni od 900 kruna. To je bilo u najjeftinijoj sobi bez kupatila i bez mnogo drugog. Ovo je jos povuklo I trosak za voz da izadjem iz Bergena (sto nije lako biciklom).

Samoposluge imaju relativno mali izbor u odnosu na neke druge zemlje (recimo u celoj Norveskoj sam video samo jednu vrstu obicnog jogurta). Koliko se secam, pakovanje sira u listovima je blizu 40 kruna, 300 g. 500 g obicnog jogurta je 16-18, litar mleka oko 15, sarenije kobasice pocev od oko 20 za 200 g, 30 za bolje, 50 za specijalitete. Za hleb sam zaboravio cenu, ali zna bude nezgodno jer, osim u najvecim marketima, pece se na licu mesta te izbor obicno nije bio po mom ukusu, a pogotovu kada je mala prodavnica pa nema ni masinu koja ga isece na uredne kriske. Za mali budzet, makarone naravno vade stvar. Dakle moglo bi se sa 10 evra, ali bez povrca i voca. Zelenis je poskuplji. Cesto je nekvalitetan jer mu je obrt izgleda mali usled nezainteresovanosti norvezana za isti. U julu je sezona jagoda, 35-45 za rekao bih pola kile ili mozda jace, nudili su i uz drum.

Benzinske stanice prave hranu za poneti. Dupli veci hamburger sa prilozima je 96 kruna, duza virsla u hlebu oko 50. Kod trajekta ima nesto nalik na restoran, fish&chips (riba krompirici), 110. Drugih restorana tesko da sam I video.

Kampovanje sam jednom platio samo 50 kruna jer je gazdarici bilo simpaticno sto putujem biciklom. Obicno je od 80-120, pa do 175 (za jednog u jednom satoru). Tusiranje je 5 ili 10 kruna za 3 do 6 minuta. Ponegde, mada retko, se topla voda nad lavaboom takodje naplacuje na vreme.

U Norveskoj je dozvoljeno divlje kampovanje. Cak I na privatnom posedu bez useva ako je 150 m od kuce i samo jednu noc. Nikoga nema nista da pitate. Detaljna pravila se mogu naci na Internetu, ali tu i nema mnogo pravila. Ovo za 150 m i bez useva pretpostavljam da moze biti problem u naseljenijem juznom delu zemlje, gde nisam isao. Severnije, useva i tako nema, samo livade. Ja sam iz nuzde dva puta kampovao na divlje. Zgodno je da vas je 3-4 ili barem dva za takve avanture, mada je Norveska jako bezbedna zemlja i sve stvari sam svuda bez posledica ostavljao na izvol'te (do dolaska u Cesku).

Ako vas je vise, problem tusiranja cete lako resiti butanskim resoom. Vode dovoljno ciste za tusiranje ima svuda unaokolo, samo je treba zagrejati. Reso ce vam smanjiti I izdatke za hranu (makarone). (Dok u vecini kampova za tusiranje direktno ubacujete novcic, u recimo cetvrtini morate prethodno da ste kupili specijalni zeton, sto je pretpostavljam da ne-registrovani ne bi koristili.)

U Norveskoj ne dopunjavaju butan boce. Malu od 300 g sam platio 70, a vece boce su malo skuplje (najjeftiniji gorionik 250). Boce se mogu kupiti na benzinskim stanicama (ne svim). Dakle ako vas je vise i imate reso, kampovi vam ne trebaju.

Cesto se mora ici trajektom preko fjordova. Cena je 20-40. Od Bodo do Lofotenovih ostrva 160 za cetiri sata plovidbe.

Vecina kampova ima kolibe za iznajmljivanje, sto za cetiri osobe kosta  kao i kampiranje u satoru (400-600 kruna?). U kolibama postoji sporet, frizider i kuhinjska cesma -- nemaju kupatilo, ali imaju grejanje sto za slucaj dugotrajne kise moze biti jako dobrodoslo. Traze da imate ili iznajmite njihov carsav (sa jastucnicom) da biste zastitili njihov madrac. Jul je glavna sezona (citao sam da je priroda lepsa u junu i da je padavina manje -- avgust je kisovitiji). Ocekuje se da pocistite kolibu za sobom. U junu mislim da biste uvek nasli slobodne kolibe. U julu to moze biti poteze pogotovu kada vam najvise treba po losem vremenu. Privatni smestaj ili B&B (bed and breakfast) uglavnom ne postoji. Motela je daleko nedovoljno tamo gde bi trebalo biciklistima.

Mape su oko 110 (ja kupih 5 regionalnih).

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Harley big twin

Ako vam sta znaci isao sam tuda Finska varijanta jedno 4 ili pet puta . Danska ima trajekt traje negde oko 45 minuta do svetske a imate i most za geteborg kosta koliko i trajekt od stotholma do helsinkija imate oko nesecam sae dobro ali krenete u 17h iz Stokholma i u Turku ste sutradan oko14h turuku helsinki 110km u ove brodove ne morate rezervisati uvek ima mesta za sedenje a ako ste snalazljivi da uhatite neku Finkinju onda vam je i kabina zagarantovana. U helsinkiju nemate mesto za kamp ali u parku na obali vas niko nece dirati s obzirim da je 22 juna tamo najduzi dan u godini tzv.juhhanus sunce gotvo da i ne zalazi. dobar park za kampovanje je Kaivopuisto na moru ai ima nekoliko dobrih diskoteka na par stotina metara unaokolo. I jos da kazem bez 2000-2500eura ne polazite na put.U dzepu 700 na kartici sto vise to bolje.Sto se tice prolaza kroz finsku do nord kapa tu vam sve mogu pomoci samo pitajte. moj najbolji povratak je bio preko St:peterzburga na ovamo kroz zemlje baltika pa poljska ,ceska i ostalo. norveska mi nije ostavila neki bas veliki utisak fjordovi jesu lepi al posle svega svi su isti dosadno i uvek duva vetar glavu da otkine.Eto toliko.

@Krče  Evo prvih pitanja:

Zbog svetskog prvenstva, razmisljam da krenem 17-19 maja, kako bih se vratio do pocetka (11.juna). Jesi li prolazio nekad u to vreme? Svugde pise da je to najlepsi deo godine, zelenilo buja, sneg se topi u planinama pa su potoci i vodopadi na sve strane, najmanje padavina, ali nisam uspeo da ustanovim koje su minimalne temperature na koje bih trebao biti spreman. Nasao sam neke proseke na mesecnom nivou, ali poslednjih desetak dana maja nije isto sto i ceo maj... Znas li mozda neki sajt sa dugorocnom prognozom? Ja sam gledao na njihovim meteo sajtovima, ali na engleskom uglavnom bude kratkorocna prognoza i uopsten opis klime na godisnjem nivou  :-\ Takodje, sta je sa putevima u to doba godine? Temperature su mi manja briga u odnosu na ovo. Postoji li sansa da neki planinski put bude zatvoren u to vreme? Po mom planu, kraj maja bi potrosio na put kroz Finsku ka Nordkapp-u, a tamo i nema nekih planina? Onda bih u norveske planine zasao u zadnjih nekoliko dana maja i pocetkom juna. Ono sto sam ja nasao je da se vecina planinskih puteva otvara u maju, nekoliko retkih u junu, ali nisam siguran sta to tacno znaci - do pocetka juna ili...?

Sto se kampovanja tice, planirao sam ili u blizini Kopenhagena, Stokholma i Helsinkija (ali ne u samom gradu), ili, jos radje, hostele. Kasnije, gde mi se ukaze prilika, voleo bih i na divlje da kampujem, ne zbog tankog budzeta (nije) nego zbog dozivljaja celog puta  8)

Hvala!

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Harley big twin

@Krče   Evo prvih pitanja:

Zbog svetskog prvenstva, razmisljam da krenem 17-19 maja, kako bih se vratio do pocetka (11.juna). Jesi li prolazio nekad u to vreme? Svugde pise da je to najlepsi deo godine, zelenilo buja, sneg se topi u planinama pa su potoci i vodopadi na sve strane, najmanje padavina, ali nisam uspeo da ustanovim koje su minimalne temperature na koje bih trebao biti spreman. Nasao sam neke proseke na mesecnom nivou, ali poslednjih desetak dana maja nije isto sto i ceo maj... Znas li mozda neki sajt sa dugorocnom prognozom? Ja sam gledao na njihovim meteo sajtovima, ali na engleskom uglavnom bude kratkorocna prognoza i uopsten opis klime na godisnjem nivou  :-\ Takodje, sta je sa putevima u to doba godine? Temperature su mi manja briga u odnosu na ovo. Postoji li sansa da neki planinski put bude zatvoren u to vreme? Po mom planu, kraj maja bi potrosio na put kroz Finsku ka Nordkapp-u, a tamo i nema nekih planina? Onda bih u norveske planine zasao u zadnjih nekoliko dana maja i pocetkom juna. Ono sto sam ja nasao je da se vecina planinskih puteva otvara u maju, nekoliko retkih u junu, ali nisam siguran sta to tacno znaci - do pocetka juna ili...?

Sto se kampovanja tice, planirao sam ili u blizini Kopenhagena, Stokholma i Helsinkija (ali ne u samom gradu), ili, jos radje, hostele. Kasnije, gde mi se ukaze prilika, voleo bih i na divlje da kampujem, ne zbog tankog budzeta (nije) nego zbog dozivljaja celog puta  8)

Hvala!

Pa izmedu 1.maja u finskoj ga zovu Vapu inace ludilo od praznika svi 0d16 do 60 godina se valjaju pijani po lici pa do22.juna ili juhannusa mozes ocekivatoi konstantan porast temprature. u maju je prosek negde 1zmedu 14-20 dok u junu i julu 25-26stepeni ali je to varljivo jel izgleda kao kod nas 35 . Sto se tice planina u finskoj samo pre nord kapa imas recimo par jacih brda  a njih mozes zaobici ni tamo nema snega u to doba godine. U Norveskom severu se takode sneg istopio a i tamo gde ga oma putevi su uglavnom suvi jer i oni i Finci stavljaju neki asfalt koji se neverovatno brzo susi tako da nije problem.U Helsinkiju u gradu imas hostel ali ti netreba javis se menipred polazak ili koliko vas ima i ja vam zavrsim spavanje za dz. ko nekih mojih poznanika.A i brate ima jos do maja vremena jati sve mogu sta te zanima reci 5 dana pred polazak. I ja ne znam ako neko ima sredene finansije za put i zna finalnu destinaciju sta ima da planira i onako nikad nista neide po planu

Da, slazem se, ja se trudim da se sto vise informisem, kako bih otprilike znao sta da ne propustim, kad sam vec tamo. Jako malo ce uci u neki fiksiran plan, i to tek ako mi neko 100% potvrdi da ce samnom, pa da uskladimo godisnje i sl. Sto se mene tice, posto me je nekoliko ljudi uverilo da nisu neophodne ni rezervacije za trajekt Stokholm-Turku, ja ne bih fiksirao ni datum polaska, ni datum povratka, ni rutu... Radim za sportsku kladionicu, pa mi se u to doba godine moze :)

• Zainteresovan, 681 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR

imaj na umu da je Norveška bezobrazno skupa i da doooobro paziš na ograničenja, koja su u najmanju ruku prestroga... ali ako ti se desi da te uhvati njihova policija, ili plaćaš ili odrobijaš urađeno ;)

Mislim da nema ljepše zemlje u Evropi od Norveške. ja sam zabudalio bio od viđene ljepote, al me cijene brzo otrijezniše ;)

uglavnom, Chala ti je napisao što moraš viđet a ja potrvđujem. On je diplomirao Norvešku jer vozio kroz nju 15tak dan, a ja samo 5. Lofoten nisam nažalost vidio, al ostale stvari jesam. Prekestolen MORAŠ da vidiš jer je to bruka kako dobro izgleda.

Uglavnom srećno i sve najbolje!

p.s. sad nema više viza, bar ta muka manje...

koliko mora da se pjesaci do Prekostolena ,ili se moze svercati nesto i motorom..

Dr Chala se predomislio u zadnjem trenutku pa se nije popeo, moj zemljak vecicrnogorac nije merodavan, pesacenje nije nasa disciplina :)

Na wikipediji pise da je od najblizeg parkinga 3-4 sata povratni put, i meni zvuci skroz primamljivo, posle tolikih dana u sedistu, prijace.

Ja planiram i pesacenje do Knivskjellodden-a, tacke severnije od "najsevernijeg" Nordkapp-a, a to je 9km od najblizeg parkinga u jednom pravcu. I ta setnja ce prijati, naravno :) Jedino mi je krupan zalogaj Kinnarodden, najsevernija tacka kontinentalnog dela Evrope, 23km u jednom pravcu po teskom terenu, pa za to trazim neki vodeni nacin (i nasao sam 2 nacina za sad).

• U prolazu, 68 postova

IVKE nisam sve čitao ali planiraj da ideš i na Trollstigen - Norveška. A za trajekt Stockholm - Turku smo mi morali uzet  kabine za spavnje inače nas ne bi pustili na trajekt. To je bilo  2004 godine, tako da sam ovaj trajekt rezervisao več 4 mesece prije. Motore smo imali u 5. spratu a spavali smo u 1. spratu u najjeftinijim kabinama.

SRETAN PUT

IVKE nisam sve čitao ali planiraj da ideš i na Trollstigen - Norveška. A za trajekt Stockholm - Turku smo mi morali uzet  kabine za spavnje inače nas ne bi pustili na trajekt. To je bilo  2004 godine, tako da sam ovaj trajekt rezervisao več 4 mesece prije. Motore smo imali u 5. spratu a spavali smo u 1. spratu u najjeftinijim kabinama.

SRETAN PUT

Hvala, hteo sam ja da rezervisem kabinu dosta ranije, nego cekam da vidim hoce li mi se neko pridruziti. Ako uskoro niko ne potvrdi, pa da zajedno utanacimo datume, rezervisacu za datum koji meni odgovara :)

Trollstigen je na spisku :)

• Svrati ponekad, 433 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS ADVENTURE LC 2015god, Piaggio Liberty 125ccm 2000god.

UHHHHHHHHHHH  :'( :'( :'(

MORACU JEDNOM DA OPRAVDAM IME MOG MOTORA!!! 8)

• U prolazu, 28 postova

pozdrav bajkeri srbije , pošto i sam idem u tom pravcu , me interesuje ..kako je sa trajektom između turku i stockholm , dali ga moraš prije rezervisati i cijena.....lp milan

pozdrav bajkeri srbije , pošto i sam idem u tom pravcu , me interesuje ..kako je sa trajektom između turku i stockholm , dali ga moraš prije rezervisati i cijena.....lp milan

Pozdrav,

u sezoni je preporucljivo, za cene vidi ovde

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Svaka ti casss,majstore.Od samog pocetka sam znao da je labava (moja) kombinacija,al' ono verovao sam do kraja.Ove godine ipak ne...

Bice prilike,da da Bog zdravlja,sve ostalo cemo lako.

Svaka ti casss,majstore.Od samog pocetka sam znao da je labava (moja) kombinacija,al' ono verovao sam do kraja.Ove godine ipak ne...

Bice prilike,da da Bog zdravlja,sve ostalo cemo lako.

Hvala :) Bice putopis kad se malo saberem, za sad eno fotografija na youtube-u (ivkefjr)

U medjuvremenu, ako budes vozio na sever javi, pa cu i ja malo na jug, nadjemo se na pola...  :D

'Ocu da se furnem na Stelvio.Odgovara?

Imam ga na listi za ovo leto, samo mi je to bar 2 dana (i 3 ako se organizujem u firmi :) ), pa ne mogu da obecam dal' ce nam se termini poklopiti. Javi kad budes znao datum, verovatno cemo uskladiti  8)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja