Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan Nekada ne tako davno, motocikli se nisu razvrstavali po raznoraznim klasama. Nije bilo endura, erova, čopera, skutera. Motor je bio motor; nije imao oklope, fensi elektroniku, vešanje podešeno za ovu ili onu namenu. Imao je dva točka, agregat, kočnice, sedište, i – okrugao far. Danas se motori dele na nebrojeno mnogo kategorija (da ih ipak nije izmislio neki Srbin?), no srećom, klasični izgled još nije izumro. Još uvek postoje motori koji su samo i isključivo to – motori, a ne sprave za ovu ili onu namenu. Neko ih zove nejked, neko ih zove golać, neko klasik, a ovde u Americi ih obično zovu standard. Ja ih zovem pošteni motori. Pošteni zato što na njima ima sve što motor treba da ima, a ništa što je suvišno. Ono što vidiš, to i dobiješ. Ništa nije sakriveno, sve se vidi, i čim ga ugledaš znaš šta od njega možeš da očekuješ. S' toga bih hteo da ovde podelim s' vama moju top listu najlepših, najpoštenijih motora. Nadam se da ćete na ovu listu dodati i neke svoje favorite. 5. mesto: Honda CB750 Kada se prvi put pojavila na tržištu 1969-e, Honda CB750 je imala dve karakteristike koje do tada ni jedan motor nije imao. Prva je prednja disk kočnica, a druga je linijski četvorocilindrični motor sa overhead camshafts (izvinjavam se, ne znam kako se kaže na Srpskom). Sa 67 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od blizu 200 na sat, performanse Honde CB750 su bile takve da je izraz superbajk prvi put upotrebljen da opiše upravo ovaj motor. Ali momci Soićira Honde nisu brinuli samo o performansama; Honda CB750 je imala, i i dalje ima, klasičnu lepotu kakvu nema svaki motor. Diskaveri kanal je proglasio ovaj model za jedan od 10 najboljih motora svih vremena. Slažem se, i svrstavam ga u moju listu 5 najpoštenijih golaća. (kasniji F model) 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan 4. mesto: BMW R80/7 i R100/7 "Motor bez šećernog fila". Tako su ga novine nazvale kada se prvi put pojavio 1978. godine. BMW R80/7 je bio nastavak niza uspešnih modela bavarskog proizvođača, baziran na legendarnom dvocilindričnom Bokser motoru. Ova oznaka /7 u tadašnjoj BMW-ovoj nomenklaturi značila je turing model, al' na prvi pogled se odmah vidi da je ovo u stvari pošten golać. Imao je sve što se od BMW-a očekuje; udobnost, pouzdanost i jednostavnost. I lepotu. Okrugao far, prepoznatljive linije na rezervoaru i klasičan izgled koji umeju da cene i BMW fanovi i oni koji to nisu. Nedugo posle modela R80/7, pojavio se i njegov veći brat R100/7, sa gotovi istim, neodoljivim, klasičnim izgledom. Oba modela se i dalje mogu redovno sresti na putevima širom sveta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan 3. mesto: MZ ETZ Na ovom našem forumu, postoji samo jedan motor koji ima ceo svoj podforum. To je MZ. A kako i ne bi, kada su toliki bajkeri u Srbiji počeli baš na ovom motoru, i mnogi i ostali na njemu, shvatajući valjda da je bilo šta više od onoga što ovaj motor pruža u stvari nepotrebno. MZ ETZ 125, 150 i 251, oni sa "zakrivljenim" rezervoarom, su po meni jedni od najlepših motora ikad napravljenih. A i moj su nedosanjani san. U osnovnoj i u srednjoj školi sam balavio za ovim motorima, smatrajući ih savršenstvom. Zamisli, obučeš svoj petsto-kec, kožnu motorku, navučeš martinke, sedneš na MZ, pa sa svojom ribicom u neku avanturu. Ima li šta lepše? Na žalost, nikad nisam mogao da ga priuštim kada sam živeo u Srbiji, a sada kada mogu, živim u državi gde ga nema. No, možda je Desanka bila u pravu kada je rekla "lepota je lepa samo dok se čeka", tako da ću i dalje uživati u ovom motoru gledajući ga izdaleka, na slikama. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan 2. mesto: Harley-Davidson Sportster Harlijev Sportster je jedan od motora sa najdužom istorijom na svetu. Proizvodi se neprekidno od 1957, i sa svakom inkarnacijom je sve lepši i markantniji. Pogledajte samo Nightster verziju: Ako ovo nije umetnost, onda umetnost više ne postoji. Skulptura od čelika, slika od lakova, arija eksplozija u cilindrima. Harli Sportster je jedan od najprepoznatljivijih motora na svetu, koga umeju da razaznaju čak i oni koji ništa ne znaju o motorima. Zlobnici će reći da je mu je tehnologija stara, da je spor za motor koji se predstavlja kao "sportster". Al', da parafraziram Zabranjeno Pušenje, samo prava raja je znala u čemu je trik, nije ti Sportster jarane naš spor i star, Sportster ti je de fakto umjetnik. S'vaćaš? Najnoviji Sportster: XR1200 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan 1. mesto: Triumph Bonneville U filmu The Great Escape ima čuvena scena kada Stiv Mekvin beži iz nemačkog logora, krade nemački vojni BMW, i njime preskače bodljikavu žicu dok Nemci pucaju na njega. Taj BMW je u stvari Triumph Bonneville. Stiv Mekvin je toliko bio privržen tom motoru, da je hteo da vozi samo njega, pa su producenti morali da Triumph maskiraju u BMW-a. (Originalni Bonneville iz šezdeset i neke) Mekvin nije bio jedini Bonneville fanatik; Džejms Din, Bob Dilan, Marlon Brando i mnoge druge legende muzike i filma su bili odani vlasnici ovog kultnog motora. Uz njih su milioni mladih ljudi sanjali da imaju ovaj motor, pa sad kad god me neki čiča ovde u Americi pita nešto u vezi motora na pumpi ili parkingu, odmah složi priču kako je u svoje vreme vozio baš Triumph Bonneville. Magnetična privlačnost ovog motora je jasna čim čovek prvi put baci pogled na njega. Klasične linije, idealne proporcije, i mistika vezana za neka ranija vremena, koja su možda bila jednostavnija, više nevina i lepša, ili tako bar sada izgledaju. U rečnicima ne bi trebalo ni definisati reč "motocikl". Treba samo pored te reči staviti fotografiju Triumph-a Bonneville. I za to, ovaj motor dospeva na prvo mesto moje liste pet najpoštenijih motora. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan OK, tolko od mene. A kako bi izgledala tvoja lista najlepših golaća? Okači i neku sliku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PedjaR 70 Napisano Avgust 5, 2009 Mangulica, 627 postova Lokacija: Temerin Prijavi odgovor kao problematičan fina ti je lista, svaka cast (ja bi samo zamenio mesta MZ sa Hondom) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Draza84 336 Napisano Avgust 5, 2009 Svrati ponekad, 320 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600 Prijavi odgovor kao problematičan Sjajna lista! Nije baš najlepši, ali je zato finest six pack in the world. Z1300 I naravno moj ljubimac (jeste kao igračka u ovoj ekipi, al kad je moj). GN125 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kuratista 4 Napisano Avgust 5, 2009 Svrati ponekad, 301 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Ja bi ih slozio ovako!!! naravno HARLEY je neprevazidjen!!!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Avgust 5, 2009 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Prosto mi je nemoguce da napravim listu pored ovoliko lepih motora na svetu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2020 Napisano Avgust 5, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan By lalajko1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srkixt660 28 Napisano Avgust 5, 2009 Zainteresovan, 651 postova Prijavi odgovor kao problematičan ...sa overhead camshafts (izvinjavam se, ne znam kako se kaže na Srpskom). bregaste u glavi motora 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Avgust 5, 2009 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan bregaste u glavi motora Hvala Srkki! ... I naravno moj ljubimac (jeste kao igračka u ovoj ekipi, al kad je moj). GN125 Pošten motor, nije igračka. Nema oklop i neke bulšit dodatke; ima okrugao far, klasične linije i sve se vidi. To je to. @Kuratista: sviđa mi se tvoja lista. Samo treba Hondi skinuti taj ružni vetrobran; znam da je koristan al' kvari liniju. @Lalajko: ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćili 674 Napisano Avgust 5, 2009 Drug član, 935 postova Lokacija: Beograd - Mirijevo Motocikl: Kawasaki ZZR600 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam za ostala tri, ali ova dva bi uden'o medju 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kuratista 4 Napisano Avgust 5, 2009 Svrati ponekad, 301 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Moze i ovako!!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1214 Napisano Avgust 5, 2009 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Ili ovako...Norton Comando 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Avgust 5, 2009 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Tesko mi je, kao zakletom ljubitelju enduro motora da se odlucim koji su to TOP 5...mozda upravo ovi koji su predlozeni. Moje sklonosti ka golacima su pre svega formirane pod uticajem mog juniora pa bi kandidati ako ne za vrh liste ono svakako za neku srednju poziciju mogli biti i ovi modeli koji su na neki nacin nama bliski: Osamdesetih smo i junior (tada jos nije bio ni na vidiku) i ja propustili Yamaha XZ550 sto mozda i ne treba zaliti imajuci u vidu izvesne tehnicke nedostatke i cetvrtast far . Ali za to vreme imao je smeka Ali je zato moj "come back" na dva tocka a za juniora promo bio upravo na replici XZ550 tj. na YAMAHA YBR125 Industrija se razvija, trendovi se menjaju a sa njima i ukusi pa ce tako sledeci golac u nasoj skromnoj ergeli biti Suzuki GSR600 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2020 Napisano Avgust 5, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Honda VF 750 S Setio sam se i motocikla koji sam obozavao nekad, kad sam bio mlad Obratiti paznju na instrumente, u pitanju je 1984-ta godina. By lalajko1 By lalajko1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Avgust 5, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan nema šanse. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2020 Napisano Avgust 5, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan nema šanse. Sta nema sanse? Ako se odnosi na ovu Hondu, onda ima, i te kako! Motocikl na slici je 1984-to, ali pocetak proizvodnje ovog modela je u 1982-oj godini. http://www.bikez.com/motorcycles/honda_vf_750_s_v45_sabre_1982.php http://www.cyclechaos.com/wiki/Honda_VF750S http://www.motorcyclespecs.co.za/model/Honda/honda_vf750%20sabra%2082.htm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spdzlla 0 Napisano Avgust 5, 2009 Drug član, 3618 postova Lokacija: Kovin Prijavi odgovor kao problematičan Moja tri favorita su: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spdzlla 0 Napisano Avgust 5, 2009 Drug član, 3618 postova Lokacija: Kovin Prijavi odgovor kao problematičan Mozda vam se ne svidja ali Bimota Delirio mi je jedan od najlepsih ikada... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spdzlla 0 Napisano Avgust 5, 2009 Drug član, 3618 postova Lokacija: Kovin Prijavi odgovor kao problematičan Umalo da zaboravim Ducati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefan 24 Napisano Avgust 5, 2009 Svrati ponekad, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Street Triple Prijavi odgovor kao problematičan Predmet mojih zelja..razdvaja nas samo 15 000 razloga :'( Jedino nema okrugli far pa se mozda i ne uklapa u celu pricu,ali je ipak naked 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1214 Napisano Avgust 5, 2009 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Uz svo uvažavanje ali stara kieska poslovica kaže: jebo naked koji nema okrugao far :D 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...