Jump to content

Moto Zajednica

Obrtometar laze... (Transalp)

Recommended Posts

• Drug član, 1826 postova

Pitanje: kakav signal CDI salje na obrtometar i koliko pulseva po obrtaju?

Problem: neki dan mi je obrtometar pokazivao nerealno obrtaje citav dan. Pokazivao je vise nego sto motor stvarno napravi obrtaja. Vec sam stvorio osecaj po zvuku motora a i po vibracijama koje na mom TA prestaju otprilike na 4200 rpm  pa sam provalio da nesto ne stima. Takodje kad sam prebacio u 5tu kazaljke se nisu pratile. Bitno je da napomenem da motor van toga radi bez ikakvih problema. Laganje je prestalo samo od sebe ali zelim da utvrdim o cemu se radi.

Sta hocu da uradim: Napravio sam precizni digitalni obrtometar sa 3x 7-segmentna LED displaya koji radi super i koji bih voleo da imam paralelno sa analognim obrtometrom ugradjenim u isto kuciste ako stane. Molim nekog ako zna o kakvim impulsima se radi da mi javi kako nebih morao da kupusim masinu jer nemam sve spremno za ugradnju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1847 postova

fibra, prijatelju, pa ti bar imaš papire o mezimčetu sa ožičenjem. CDI ne šalje obrtomeru signal, već se obrtomer kači ulazom jedan kraj primara bobine.

post-6160-12879043620978_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: BMW R1150GS

fibra, prijatelju, pa ti bar imaš papire o mezimčetu sa ožičenjem. CDI ne šalje obrtomeru signal, već se obrtomer kači ulazom jedan kraj primara bobine.

He he... ;D ;D ;D Što znači: jedan impuls na dva obrtaja!

Gujo, pa to je isto sto sam i ja rekao... i primar bobine, i obrtometar su spojeni (ili se kace) na istu granu koja dolazi sa CDI-a.  :)

Semu naravno imam, ali opet ne znam o kakvom signalu se radi, te kako s njim bezbedno da trigerujem PIC.

Da li je mozda bolje da signal uzmem sa puls generatora, i kakav je tu signal tj. kako da ga bezbedno interfejsiram?

• Drug član, 1847 postova

opet ne paziš na času.

lepo pisalo na onoj stranici-nije sve na švapskom:

For a simple functional test apply a square wave to the sensor input (60 Hz, 10 Vss, Offset -3 V, 10 % duty cycle). Most of the oscilloscope screenshots have been taken with this input and a 10 K resistance connected instead of the ignition coil (the voltages at point 6 and 7 are in this case much lower than 250 V since the energy storage capacitor charges too slow with 10 K).

With no sensor signal applied the current consumption is about 50 mA. With one ignition coil and one spark plug connected and the test square wave as sensor signal the current consumption is about 300 mA.

If one of the thyristors is broken (shorted) the CDI seems to work but the motor doesn't run well. The spark lacks power and fails sometimes. The speedometer connected to the CDI doesn't work well. The voltage peak at the CDI output has to be about 400 Vss. A malfunctioning CDI generates only half of this.

Hmm, preleteh po tekstu i nigde ne videh engleski, kad oni ga zaturili u pasusu sa nemackim naslovom, a cak je i prvi deo na nemackom. Svaka cast za ostro oko i veliko hvala. ;)

Nego, kad si vec tu zasto mislis da mi je obrtaljka zurila? Imam mi smisla da kasni ako CDI omane da okine koji put, ali zurenje...?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja