Alex74 850 Napisano Jul 10, 2009 Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 353 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posto mi u "Kineskim motorima" niko nista nije odgovorio da probam i ovde:Uskoro trebam na prvi servis(1000km) a isto mi istice i registracija pa me interesuje da li bih mogao da "zaobidjem" taj prvi servis to jest da ga sam odradim i ustedim neku kintu,znaci ako neko zna sta se tamo tacno radi-menja.Racunam posto mi je garancija na 2 god a vec mi je jedna prosla pa ne verujem da ce se i u iducoj nesto desiti sto ce mi uvaziti garanciju tako da bih sam uradio sta treba a za garanciju bas me briga. Bio bih zahvalan ako bi mi neko pomogao nekim savetom to jest da mi kaze sta su vasim Speedovima radili na prvom servisu i koje ulje mu najbolje odgovara?Nesto bas i ne verujem ovima u prodavnici-servisu gde sam ga i kupio(mislim na njihovu strucnost). Hvala svima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Jul 10, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Ako radiš sam, odvoji dovoljno vremena. Promeni ulje i filter ulja, obavezno. Obavezno promeni filter vazduha ili ga dooooboro izduvaj kompresorom iznutra ka spolja. Proveri nivo elektrolita u akumulatoru i dolij destilovane vode ako treba. Pošto nije mnogo prešao, čisto proveri paljenje stroboskopom mada se nije pomerilo, sigurno. Skini svećice i očisti naslage, proveri zazor i podesi prema uputstvu. Ako umeš, proveri ventile i zazor na ventilima prema uputstvu (ovo radi na hladnom motoru ili prema uputstvu). Zatim lagano kreni od napred ka nazad i proveri bukvalno svaki šraf da li je stegnut. Kočnice su sigurno ok, možeš da ih opereš vrućom vodom i ništa više. Proveri nivo kočione tečnosti. Proveri nivo rashladne tečnosti ako je imaš (ako je motor hlađen vodom). Proveri zategnutost lanca i stanje lančanika (kajiša ako je gonjen kajišom), proveri ležajeve točkova. Vidi da li igde curi bilo šta pa to rešavaj. Podmaži sve što misliš da je potrebno (površine koje klize i taru se, kani malo ulja u bužire sajli, mazni malo tovotne masti ili još bolje, vazelina na kleme akumulatora...) To je ugrubo servis na prvih 1000 km za bilo koje vozilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alex74 850 Napisano Jul 10, 2009 Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 353 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Jul 11, 2009 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Ako radiš sam, odvoji dovoljno vremena. Promeni ulje i filter ulja, obavezno. Obavezno promeni filter vazduha ili ga dooooboro izduvaj kompresorom iznutra ka spolja. Proveri nivo elektrolita u akumulatoru i dolij destilovane vode ako treba. Pošto nije mnogo prešao, čisto proveri paljenje stroboskopom mada se nije pomerilo, sigurno. Skini svećice i očisti naslage, proveri zazor i podesi prema uputstvu. Ako umeš, proveri ventile i zazor na ventilima prema uputstvu (ovo radi na hladnom motoru ili prema uputstvu). Zatim lagano kreni od napred ka nazad i proveri bukvalno svaki šraf da li je stegnut. Kočnice su sigurno ok, možeš da ih opereš vrućom vodom i ništa više. Proveri nivo kočione tečnosti. Proveri nivo rashladne tečnosti ako je imaš (ako je motor hlađen vodom). Proveri zategnutost lanca i stanje lančanika (kajiša ako je gonjen kajišom), proveri ležajeve točkova. Vidi da li igde curi bilo šta pa to rešavaj. Podmaži sve što misliš da je potrebno (površine koje klize i taru se, kani malo ulja u bužire sajli, mazni malo tovotne masti ili još bolje, vazelina na kleme akumulatora...) To je ugrubo servis na prvih 1000 km za bilo koje vozilo. Kad bi tako i ovlasceni servisi radili,u praksi se uglavnom se svodi na zamenu ulja i svecica (za svecice nema potrebe), eventualno dotezanje lanca i proveru ventila, mada cesto i to nije slucaj:) Otprilike ti je Scuba lepo sve objasnio, doduse deo sa stroboskopom nisam najbolje ukapirao kako i zasto. Sto se tice ulja, gledaj sta kazu specifikacije, ako imas neko uputstvo, ili znas poreklo agregata da tamo proveris. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alex74 850 Napisano Jul 11, 2009 Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 353 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Jul 11, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Paljenje proveriš stroboskopom tek da vidiš da se slučajno nije pomerilo. Imaš na zamajcu i bloku repere koji treba da se potrefe kad je paljenje u pravom trenutku a strobo lampa blicne tačno u trenutku kad svećica baci varnicu i deluje da zamajac stoji pored repera na bloku. Posle prvih 1000 km treba promeniti ulje jer sigurno ima mikroskopskih opiljaka (takozvani gliko) što je normalna posledica trenja a pošto su to sve ganc novi delovi, u tom periodu su se prilagodili jedan drugom. Znači da su se ležajevi, karike, bregovi i štepsleri ili podizači ventila (zavisi od konstrukcije) prilagodili (ulepovali) međusobno a to je stvorilo te mikro opiljke pa ih zamenom ulja izbacujemo iz motora. Dalje se ti opiljci stvaraju u zanemarljivoj količini pa je moguća zamena ulja na više hiljada km. Kad se kod motora koji je prešao nekoliko desetina hiljada ili stotina hiljada km opet pojavi gliko ili mikro opiljci, to znači ad se negde skinula površinska cementacija ili su se ležajevi isptrošili pa je potrebno otvaranje motora i zamena što se u narodu popularno naziva generalna opravka. Ovo što sam naveo kao postupke kod prvog servisa zaista važi od ferarija preko kimka do fapa 2226. Naravno da svaki motor ima svoje specifične radnje i redosled ali ovako ne možeš pogrešiti. Sve uradi prema uputstvu i bićeš zadovoljan. Nema veze da li je kinez ili BMW, svaki motor zaslužuje negu i održavanje da bi dugo radio. Nikad nemoj štedeti na ulju, filterima, kočionim pločicama i gumama. Od toga zavisi dug vek motora i bezbednost u vožnji. Bolje je dva puta nepotrebno promeniti ulje nego jednom preskočiti zamenu kad je bila potrebna. Kao što već vidiš, ovde ima mnogo vlasnika kineskih motora i sigurno ćeš dobiti odgovor na svako pitanje. Na kraju, zato smo svi ovde Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alex74 850 Napisano Jul 11, 2009 Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 353 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jasno mi je,hvala jos jednom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Jul 11, 2009 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan @Scuba Nisam lepo napisao, jbg, proslo tri ujutro, pa pretpostavljam da se dalo zakljuciti da zamena ulja nije neophodna, a ustvari sam mislio na svecice, jer ih menjaju na svakom servisu, iako po servisnim uputstvima bude min 5000km, a cesto 10000km i vise. Inace preporucuje se i na prvih 200-300km, kada opiljaka ima najvise, pa zatim na 1000km zamena ulja. Sto se tice paljenja, mislio sam da to ne vazi za agregate sa elektronskim paljenjem, a uz to smo i otvarali neke kineske agregate i nismo nista oko toga dirali, niti imam ideju kako bi se ono podesavalo, a i mehanicar je rekao da bas i nema prostora za to. U sustini, jedino da se odvrne zamajac sa radilice i stavi u drugi polozaj, ako je to moguce, jedino sto je bilo bitno je da se uzubci kako treba i to je to. Ustvari pretpostavljam da tako i trba, ali ne vidim zasto bi bilo potrebe, osim ukoliko sraf sam popusti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alex74 850 Napisano Jul 11, 2009 Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 353 postova Prijavi odgovor kao problematičan Koje bi ulje bilo najbolje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano Jul 12, 2009 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je za tvoj motor Naj bolji Motul 5100 15w-50. Ja to koristim i za sada sam zadovoljan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...