Jump to content

Moto Zajednica

HR, BiH, MNE, AL, MK ( Ohrid ) i nazad za i kroz Crnu Goru

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 160 postova
  • Motocikl: BMW K1200R i F650GS Dakar

Pocetkom aprila je pao spontani dogovor sa Blazom i Kojotom sa NLB foruma da skoknemo do Ohrida ( mora da je bila Kojotova ideja jer dje bi Blazu nampalo da vozi po asfaltu  :wink:  sa onim zvekom od motora ) i malo se druzimo i upoznamo . Dogovarali smo se da me sacekaju u srijedu nedje oko podne po Hrvatskoj, pa onda u Trebinje i mogu vam rec da sam se nacekao na granicnom prelazu Vilusi ( kazu veliki zastoji - nema veze ) a ovako je izgledalo usput

ohrid2003.jpg

ohrid2008.jpg

ohrid2016.jpg

ohrid2017.jpg

A onda super rucak u konobi na Bogeticima

P4080008.jpg

pa onda "precicom" preko Glave Zete i Spuza za Podgoricu

P4080020.jpg

ohrid2018.jpg

Posle toga kratak odlazak do familije jer je red da se i njima javim ,zar ne, a onda izlazak na pice i susret sa jos nekim clanovima sa NLB foruma u "Pecurci "na Zabjelu. Tu upoznajem Duku, Mracnog, Gokua, Direktora, Kopljasa.....i ako sam koga zaboravio nek oprasta.

U cetvrtak sam ufatio djir preko Golubovaca

ohrid2026.jpg

do Sutomora i Bara a dogovor je da za Ohrid krenemo u petak ujutro oko 8 sati ispred redakcije Vijesti gdje se i nalazimo i krecemo ptema Bozaju.

Na izlazu iz PG stajemo na pumpu da sipamo goriva i najstariji medju nama ( ako to nesto znaci  :wink: ) se sjeca da je zaboravio potvrdu o zdravstvenom osiguranju i Blazo, ka dobar momak se vraca da je donese dok ja i Dule tu cekamo.

ohrid2027.jpg

Posle kratkog vremena ulazimo u Albaniju i tu nam, i pored naseg insistiranja da nam daju potvrdu o tranzitu istu ne daju i kazu da je OK i da ne treba.

Put do Skadra prava katastrofa a jedino zanimljivo je milioni bunkera.

ohrid2030.jpg

Ulazak u Skadar je prica za sebe. isto kao pokretni pazar, svako vozi na svoju stranu, bijelu traku izbrisali, neko nosi kokoske, neko drzi telad neko....ne pitaj ali ja tamo sledeci put bez kamere ne idem jer se taj haos ne moze opisat rijecima.

Onda kratko zaustavljanje zbog par slika

ohrid2035.jpg

i kafe

ohrid2039.jpg

a onda pravac prema Tirani. Na putu nailazimo na par policijskih kontrola ali nas niko ne zaustavlja a jedna patrola nam samo daje znak da usporimo.

Tirana, ako je kad zavtse ce da bude prelijep grad pa evo par slika sa trga Envera Hodze

ohrid2040.jpg

ohrid2045.jpg

ohrid2044.jpg

ohrid2048.jpg

Posto smo se parkirali na samom trgu motori su privukli paznju pa su neki klinci zamolili da se slikaju na njima

ohrid2050.jpg

A Dusko je ovdje ili cuo odzu ili ispostovao dizanje zastave (stariji citaoci ce znat o cemu ja to )

ohrid2051.jpg

Na nekoj uzvisici na izlazu iz Tirane vidjesmo nekakav spomenik (palim borcima za slobodu ) i obidjosmo ga.

Motorima do vrha ( nauci nas jedan policajac koji bjese tu ) pa ustedjesmo pentranje uz veliki broj stepenica a na vrhu prelijep spomenik i pogled na citavu Tiranu

ohrid2056.jpg

ohrid2054.jpg

Od Tirane prema Elbasanu smo isli jednim fantasticnim prevojem gdje su na mnogo mjesta i sa lijeve i sa desne strane provalije, krivina mali milion a asfalt dosta dobar. Tuda negdje stajemo u jedan restoran da jedemo jagnjetinu i ja tu prvi put u zivotu vidim konobare kako trce sa tanjirima kao da nose stafetu a ne hranu. A hrana je bila takva da smo i u povratku tu napravili pauzu.

ohrid2059.jpg

ohrid2060.jpg

ohrid2063.jpg

Samo spustanje u Elbasan je mozda i najljepsi dio puta, fantasticne serpentine takve da sam jedva cekao da se vratimo tuda. Posle Elbasana jedna kratka pauza i dolazak na granicu. Naravno prije granice opet milion bunkera a na granici carinik trazi onu potvrdu sto nam nijesu dali na Bozaju. Povuci-potegni morasmo platit 5 € po motoru. Nije para ali jeste pljacka. Platismo i prodjosmo. Predvece stigosmo u Ohrid i dadosmo se u trazenje prenocista i nadjosmo ga kod LJubise na samom setalistu.

ohrid2068.jpg

ohrid2076.jpg

Ujutro u Ohridu upoznajemo Sasu, bajkera i turistickog vodica koji nam se pridruzuje i ostaje sa nama citav dan ( i noc ) i koji nam sve potanko objasnjava. Mislim da nam se nije moglo nista bolje desiti od susreta sa njim. Sale je super lik, doktor za duborez i moramo ga jednom dovesti u Crnu Goru da i mi njemu ponesto pokazemo.

E sad evo nekoliko slika iz Ohrida i okolino

Manastir Sveti Naum

ohrid2089.jpg

ohrid2091.jpg

P4110081.jpg

Ohrid-CrnaGora2009089.jpg

Ohrid-CrnaGora2009090.jpg

Ohrid-CrnaGora2009092.jpg

Ohrid-CrnaGora2009093.jpg

Ohrid-CrnaGora2009094.jpg

Ohrid-CrnaGora2009095.jpg

Ohrid-CrnaGora2009087.jpg

Nastavice se

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Na povratku iz Svetog Neuma do koga vodi krivudava cesta samom obalom Ohridskog Jezera obilazimo praistorijsko selo tzv

Mikov Grad

ohrid2100.jpg

ohrid2098.jpg

ohrid2110.jpg

ohrid2115.jpg

Ohrid-CrnaGora2009114.jpg

Ohrid-CrnaGora2009102.jpg

Ohrid-CrnaGora2009108.jpg

Ohrid-CrnaGora2009113.jpg

P4110121.jpg

P4110132.jpg

i posle kratke kafe pauze u Mikovom Gradu krecemo ponovo ka Ohridu u dalji obilazak kulturno istorijskih spomenika kojih imaju.......kolko oces

Crkva Sveta Sofija

ohrid2117.jpg

Ohrid-CrnaGora2009117.jpg

Ohrid-CrnaGora2009121.jpg

Tvrdjava

Ohrid-CrnaGora2009135.jpg

Ohrid-CrnaGora2009141.jpg

P4110180.jpg

pogled sa tvrdjave

Ohrid-CrnaGora2009136.jpg

i arheolosko nalaziste

ohrid2122.jpg

Ohrid-CrnaGora2009123.jpg

Ohrid-CrnaGora2009129.jpg

Ohrid-CrnaGora2009126.jpg

Ohrid-CrnaGora2009125.jpg

Manastir u blizini tvrdjave

Ohrid-CrnaGora2009130.jpg

fica u besprekornom stanju

Ohrid-CrnaGora2009133.jpg

Posle toga svracamo u Sasin atelje

P4110201.jpg

P4110206.jpg

i posle toga na Grafce na Tavce a onda kratak izlet do Vevcanskih izvora koji su strahovito lijepi ali kad smo mi stigli vec je bio mrak tako da slike nisu bas najbolje

ohrid2150.jpg

Ohrid-CrnaGora2009147.jpg

NASTAVLJA SE

DAN TRECI - Povratak kuci

E kako u Ohridu noci znaju da budu dugeeee, skoro kao u St Petersburgu samo sto nijesu bijele.

Znaci ,

posle zavrsene voznje do Vevcanskih izvora  odlazak na veceru u Restoran Belvedere dje smo ukapirali da voda sa Ivanovih korita nista ne pomaze uz malo jela i pica nedje pred zoru smo posli na spavanje .

Ujutro ponovo u Belvedere na kafu i tu se oprastamo od kolege Sase koji nas poziva da zajedno odemo do moto skupa u Bitoli . Poziv koji mi , zbog duzine puta ,nerado odbijamo i krecemo prema granici. Makedonsku granicu prelazimo bez problema ali na Albanskoj PONOVO NAS POZNANIK OD PRIJE 2 DANA i , necete vjerovati, daje nam potvrde i ponovo nam uzima po 5 € po motoru .

PLJACKA

Placamo i krecemo dalje.

Na prvoj benzinskoj pumpi , odmah posle granice, stajemo jer je Dusku malo pao secer ( mozda i zbog kratkog sna ) pa da kupimo cokoladu i da se ponovo divimo Albanskoj arhitekturi iz sredine 20. vijeka

Ohrid-CrnaGora2009153.jpg

Ohrid-CrnaGora2009152.jpg

Ohrid-CrnaGora2009151.jpg

Voznja do Elbasana prolazi normalno a onda izlazak iz grada i voznja prema planinama fantasticnim serpentinama dje me u jednoj desnoj krivini jedan stari Mercedes taxi ( kojih ima milion ) zamalo ne vrati do centra grada  ???

Ohrid-CrnaGora2009154.jpg

Ponovo poznati prevoji, par lokalnih trkaca i opet onaj restoran sa pocetka price,

Prelijepa dionica jos samo da postave novi asfalt.

Ohrid-CrnaGora2009155.jpg

Na izlasku iz Tirane stajemo na benzinsku pumpu gdje nam prilazi policajac i na Njemackom jeziku se hvali  kako je 5 godina zivio u Dortmundu.

Zajednicki foto i nastavak puta

Ohrid-CrnaGora2009156.jpg

ovoga puta na ulasku u Skadar skrecemo, preko drvenog mosta, prema Ulcinju i , onako laganice stizemo na granicni prelaz gdje nam Albanski carinik kaze da nijesmo jedini koji se zale na Ohridske carinike (Albanske), uzima po 1€ i kaze ako je to problem ne moramo platiti ( niski udarci ).

Ulazimo u Crnu Goru i odmaramo malo u Puleni ali u Sutomoru

Ohrid-CrnaGora2009157.jpg

Ohrid-CrnaGora2009158.jpg

Lagano do Podgorice i razlaz kucama.

Prelijepa tura, fantasticno druzenje, lijepo vrijeme a za sve koji se cude kako nas je onaj ( Kojot ) sa onom foteljom na tockove  ;D pratio neka ga pozovu na voznju pa nek se uvjere. I ja sam se bio zamislio kako cemo sa njim kad sam to cudo vidio prvi put ali, brale, ne da ga vozi nego ubija.

Sad bi Blazo reka : ni na jednu nizbrdicu mu nismo mogli nista  :mrgreen:

NASTAVLJA SE

Posle povratka iz Ohrida gdje sam proveo ( fenomenalno ) produzeni vikend sa Duskom ( Kojot ) i Blazom planirao sam bio da nesto radim na vikendici ali...... pade kisa i nije se gore moglo ama bas nista radit ( ko mi vjeruje sam je kriv ) pa sam se vratio za Podgoricu.

Onaj Blazo, on vam je nekakav budzovan ( direktor , sto li ) pa voli radit a moze mu izgleda i bit,to je cudo jedno predlozi da se malo provozamo do Bjelica.

Zasto Bjelice ?

Evo ovako smo dosli na ideju :

Blazo je od cuvene kuce Milica iz Bjelica a ja sam , kao mali, strasno volio da provodim ljetnje raspuste kod Djeda Mitra i Babe Jaglike Popivode (sada pocivajucih nazalost ) u Ljesevi Stup. Prica otud-odovut mi ti zamalo ispadosmo braca od tetaka ( hehehe negova izvanja tetka je moja daljnja ujna - ziva istina) i tako, posle skoro 30 godina ja ponovo krenuh za Bjelice.

Blazo ka Blazo, bira precice i kaze da nam je najbolje ( i najdalje) preko Niksica kuda i krenusmo. Na Bogetice zastoj pa mi krenusmo jos ljepsim, starim putem

ohrid2174.jpg

ohrid2177.jpg

onda preko NK, pored jezera

ohrid2178.jpg

ohrid2184.jpg

okreni obrni

ohrid2188.jpg

stigosmo na Cevo ravno, gnijezdo junacko

ohrid2192.jpg

ohrid2193.jpg

Prelijepim putem kojim smo od Niksica vozili sreli smo jedno, da ne preceram 4-5 auta i 3-4 pjesaka

konacno stigosmo u Ljesev Stup pred kucom Djeda Mitra

ohrid2198.jpg

ohrid2199.jpg

a posle toga svratismo i kod Blaza u Resnu

ohrid2212.jpg

kome je otac toga dana bio u Podgorici pa smo kafu popili u obliznjoj kafani Milica ( za koju mislim da je jedina FIRMA u krugu od ,bog te pita koliko kilometara)

ohrid2216.jpg

Posle kafe svratismo i do cuvene crkve Milica koja je, kazu, jedina crkva sa puskarnicama i u kojoj je , braneci je 1714 godine od Turaka Cuprilic Vezira , poginulo 9 brace Milica sto je , cini mi se i Njegos opjevao

ohrid2219.jpg

ohrid2218.jpg

Kratko zadrzavanje na Simunju gdje je spomenik majcinom mi ujaku koji je poginuo u borbi sa Talijanima 1941. godine

ohrid2221.jpg.

Daljom voznjom kroz prelijepe predjele stizemo i do mjesta okle se pruza predivan pogled na DOLINU BOGOVA

ohrid2224.jpg

gdje svracemo na kafu kod zeta mi i sestre i posle toga lagano po mraku za PG i u Long Round na pice.

Na kraju moram priznati da je lijepo kad imas drugove budzovane pa ti organizuju ovakav izlet koji ti probudi sjecanja na tako lijepo a pomalo zaboravljeno vrijeme

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Sve lepse od lepseg, tu u okolini ali fantasticno. Ohrid ste vidim potanko obisli, a za nastavak ture nemam reci. Prosao sam jednom kroz Cevo i ruke su me bolele od skretanja, pa tu nema 20m pravca... ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja