Jump to content

Moto Zajednica

Auspuh - cevka od titanijuma - savijanje - ili bolje - ispravljanje

Recommended Posts

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Pozdrav bajkeri,

već godinu dana vozim motor bez šelne koja drži top, jer mi je cevka blago savijena i šelna "ne može da do'vati"

;)

Dajte neki savet gde mogu da nađem kvalitetnog majstora koji može da mi ispravi cevku a da ne napravi štetu?

Inače, auspuh je iz delova, tako da majstor može opušteno da barata kada ga rasklopi jer nema silne krivine od početka grane do kraja, topa, već pola metra cevke sa blagim krivinama pa je verovatno lakše za rukovanje...

Mene brine što je od titanijuma i ne smem da uđem u bilo koji servis da ne bi bilo "sedi, sada ćemo mi to za 5 min" pa da mi onda nakon 2 sata  posle objašnjava kako je meni grana ustvari bila sjebana samo ja toga nisam bio svestan...

:(

Hvala unapred za savet.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

titanijum cevi su tankog zida tesko da ce to neko moci da uradi da je ne osteti,najbolje slikaj problem pa okaci sliku ovde da vidimo o cemu se radi

koliko sam ga razumeo on hoce da smanji ugao na cevi tj da ispravi cev a ne da je prosiri....a to bas nije jednostavno,kazem iz iskustva jer sam radio 5 god na proizvodnji auspuha,na savijanju cevi

zar nije lakse prepraviti selnu da bi mogla da dohvati?mislis na obujmicu koja ide oko lonca?

Zdravo bajkeri,

evo me ponovo u BGu za kompjuterom koji ima izlaz na net, posle ugodno provedenog vikenda u prirodi

:)

Dakle, biće najbolje da sutra okačim neku sliku, jer se izgleda nismo dobro razumeli...

Ajde da probam da pojasnim do slike:

Deo grane koja ide ispod auspuha (da kažemo horizontalno) na mestu od prilike iza vozačevih nogodržača savija pod uglom od npr 30 stepeni na gore (pa se posle kači top) - tu je izgleda malkice povukao - sada je npr ugao od 33 stepena.

Problem je što kako sada sve stoji, top je zbog tog ugla "viši", i otvor šelne koja bi trebala da drži top je za santimetar dva iznad mesta na suvozačkom nogodržaču predviđenom za fiksiranje topa...

Bilo kako bilo - po podne ili sutra kačim slike.

A u međuvremenu - ko bi da preporuči nekog auspuF majstora, a mrzi ga da čeka slike - nema razloga da se stidi... :)

Dakle, evo i par slika:

0VOnJ_12052009cbrauspuhcevkai.th.jpg

8ASV9_12052009cbrauspuhcevkai.th.jpg

JjI3U_12052009cbrauspuhcevkas.th.jpg

vMkTv_12052009cbrauspuhcevkas.th.jpg

yXAzH_12052009cbrauspuhinogod.th.jpg

nUCJ5_12052009cbrauspuhinogod.th.jpg

kao što vidite, cevka je iskrivljena na najnižem delu i gotovo da se ne vidi (ako ne vozim na zadnjem točku ;) ), tako da me nije baš preterano briga kako će estetski da izgleda ako se ispravi.

Šta da vam kažem - oženjen sam, otac maloletnog deteta, motor je tehnički ispravan i u odličnom stanju, a o estetici ću da vodim računa kada finansijski ispratim ostatak planova (kupim sinu stan, ženi nov auto, a i meni par novih farmerki... ;) )

Ipak, bitno je da mogu da učvrstim top na predviđeno mesto - suvozačev nogodržač. Ovako u suštini i nije bezbedno voziti...

Dakle - dajte ljudi savete...

P.s. - mudrice sa savetima "brate kupi novi" molim najljubaznije da zaobiđu ovaj post... :)

p.p.s - top će o svemu sudeći dobiti oplatu od karbona...

mislim da ako smanjis  samo donji ugao da ces dobiti na visini za nosac,ali neznam kako ce stajati lonac u odnosu na motor posto se nevidi na slikama najbolje.a ako ti je estetika manje bitna i mozes da podneses manji negnjecenje,onda si mogao kod nikog majstora zagrejati donju krivinu brenerom sa gornje strane i bokova i ispraviti cev,ako ima dovoljno mesta i ako si pazljiv mogao bi to i na licu mesta uraditi,ili skini lonac.ili zarezati brusilicom sa donje strane izbaciti parce i na taj nacin smanjiti ugao i ponovo zavariti,mada neznam ko moze variti titanijum ,tj dali se moze variti nekom elektrodom,pozdrav

p.s.ili si mogao napraviti drugu cev recimo od aluminizirane cevi,mislim da nebi bilo puno novaca,recimo kod Kilera u tosinom bunaru

Hvala na savetu.

Imaš li da mi prporučiš nekog majstora da ne nabadam žmurećki prs' u ptt imenik ;)

Čini mi se da sam negde pročitao da ima neki lik u batjnici koji je ok?

Znači, voleo bih da da mi neko prvo potvrdi da je čovek na mestu, a tek onda trebam da utvrdim da li bi hteo ovo da radi...

pozz

mozes pokusati kod kilera u tosinom bunaru oni rade sve i svasta,ako ces da grejes mozes kod bilo kog auto limara koji ima brener :),

jbg ja vise ne radim taj posao,pa ti na zalost ne mogu pomoci jer nemam alata kuci...

• Drug član, 3053 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Ajd, sad, malo grumfovanja. Uymi metalnu klocnu, poturi nesto ispred dela gde se savilo, malo se osloni na kraj topa i na sec, dva, spusti/ispravi taj deo cevi. Mislim da bi trebalo pokusati, posto sila nece da se prenese na grane napred, gde ulaye u cilindre, nego ce se prelamati preko klocne /drvene, obaveyno/.

Y zameni sa z pri citanju :)

Ajd, sad, malo grumfovanja. Uymi metalnu klocnu, poturi nesto ispred dela gde se savilo, malo se osloni na kraj topa i na sec, dva, spusti/ispravi taj deo cevi. Mislim da bi trebalo pokusati, posto sila nece da se prenese na grane napred, gde ulaye u cilindre, nego ce se prelamati preko klocne /drvene, obaveyno/.

Y zameni sa z pri citanju :)

Čini mi se da sam negde pročitao da je krt - pa da:

Nije bitno što je titanijum u pitanju svaki bolji auspuh servis ima klešta(presu) za širenje cevi i lagano (pošto je dosta krt materijal) može da ga vrati na meru . ;)

Naravno sam skineš lonac i cev , odneseš samo cev da ti ne naplaćuju i to . ;)

Ja sam se kod mene na Yamahi dosta igrao sa titanijumom tako da sam stigao i do tog dela priče i kod mene je to uspešno odradjeno . ;D

@ Flujd - a gde si ti radio? U servisu (u kom - kažeš da je uspešno obavljeno)  ili privatno (jel imaš malo vremena... ;) )

Ako ideš prema Adi u Race-u bi ti taj problem veoma uspešno rešili a i presvukli tog leaaa carbonon ,koliko sam gedao njihove radove veoma su stručni a nisu baš ni skupu ,jedino što je nama malo daleko .

Ma - da kod njih ću da odradim karbonsku presvlaku topa, ali mi je Petar (lik iz bg - kooperant koji pravi delove od karbona) rekao da je pitao baju iz Ade i da mu je ovaj rekao da neće da se za*ebava sa cevkom...

mozes pokusati kod kilera u tosinom bunaru oni rade sve i svasta,ako ces da grejes mozes kod bilo kog auto limara koji ima brener :),

jbg ja vise ne radim taj posao,pa ti na zalost ne mogu pomoci jer nemam alata kuci...

Kako trpi zagrevanje? Da li da mlatnem majstora po glavi kada krene da greje brnerom ili da navijam "založi majstore..."?

Sa kilerom odavno imam loše iskustvo...

mislim da ako smanjis  samo donji ugao da ces dobiti na visini za nosac,ali neznam kako ce stajati lonac u odnosu na motor posto se nevidi na slikama najbolje.a ako ti je estetika manje bitna i mozes da podneses manji negnjecenje,onda si mogao kod nikog majstora zagrejati donju krivinu brenerom sa gornje strane i bokova i ispraviti cev,ako ima dovoljno mesta i ako si pazljiv mogao bi to i na licu mesta uraditi,ili skini lonac.ili zarezati brusilicom sa donje strane izbaciti parce i na taj nacin smanjiti ugao i ponovo zavariti,mada neznam ko moze variti titanijum ,tj dali se moze variti nekom elektrodom,pozdrav

p.s.ili si mogao napraviti drugu cev recimo od aluminizirane cevi,mislim da nebi bilo puno novaca,recimo kod Kilera u tosinom bunaru

Jel može neko da mi preporuči nekog drugog majstora a da nije kiler?

Hvala unapred

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Nije valjda da nema servisera auspuha??/

Sad citam ovu temu, jer i meni treba cevka koja spaja grane sa top-om.

Ajd ljudi predlozite nekog.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja