Jump to content

Moto Zajednica

Ugradnja halogene sijalice u običan far na skuteru Malaguti Ciak???

Recommended Posts

• U prolazu, 47 postova

Elem, vozim skuter Malaguti Ciak 100cc i na njegovom prednjem faru je obična sijalica tipa S2 35-35w i pošto se slabije vidi želeo bih da umesto nje stavim neku halogenu tipa Osram Nightbreaker. E sada pitanje da li je neko radio slično tj ako jeste kako je uspeo da ugradi halogenu u ležešte od obične S2 sijalice i do koje je snage se sme staviti jača sijalica, naravno i da li je ugradjivao i relej??? To bi bilo to za prvi post i pitanje, pozz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Ja sam stavljao bez releja, problem je sto cim pustim gas svjetli slabije, tako da cu da vratim na klasiku, nije ti toliko bitna sijalica koliko dobra struja na motoru i kvalitetan far.

Da i ja nesto pitam posto je slicna tema, jel ima H4 sijalica od 30-35W?

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Elem, vozim skuter Malaguti Ciak 100cc i na njegovom prednjem faru je obična sijalica tipa S2 35-35w i pošto se slabije vidi želeo bih da umesto nje stavim neku halogenu tipa Osram Nightbreaker. E sada pitanje da li je neko radio slično tj ako jeste kako je uspeo da ugradi halogenu u ležešte od obične S2 sijalice i do koje je snage se sme staviti jača sijalica, naravno i da li je ugradjivao i relej??? To bi bilo to za prvi post i pitanje, pozz

Nemoj korisiti bez relea. Moze ti izgoreti prekidac ili instalacija.

Pravo pitanje je da li tvoj sqter moze da "napravi stuje: za toliko jacu sijalicu?

Imao sam slican problem sa mojim sqtom , savet stavi biksenon.

Potreban ti je trafo, rele ( da bi mogao da prebacujes dugo kratko jer biksenon ima jednu nit ) i biksenon sijalica. Mislim da je to oko 3000 dinara.

Tako neces nista eksperimentisati sa sqtom.

Ako imas jos pitanja, tu sam

• U prolazu, 47 postova

Biksenon=koji proizvodjač i koja jačina i koliko se vidi jače od obične sijalice...I glavno pitanje da li može da se stavi u postolje tj grlo od obične sijalice?

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Napisao si S2 sijalica.

Iskreno, ja ne znam koja je to.

Mislim da imas klasicnu H4. ( ne kazem da je moguce da ne gresim )

Kada uzmes kit koji sam ti rekao sve je lagano odraditi. "rupa na rupu".

Inace snaga ksenonske sijalice je 35W, a kada ukljucis dugo, dodatnih 9.8W.

• U prolazu, 47 postova

Ljudi jel moguće da niko nema bilo kakvo rešenje ovog problema, prečešljao sam forum a naročito podforum o kinezima i tu nadjoh neka rešenja ali samo za čopere >:( nešto mi je malo verovatno da može da se primeni i na moju mašinu!!!

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Ljudi jel moguće da niko nema bilo kakvo rešenje ovog problema, prečešljao sam forum a naročito podforum o kinezima i tu nadjoh neka rešenja ali samo za čopere >:( nešto mi je malo verovatno da može da se primeni i na moju mašinu!!!

evo da ti odgovorim koliko mogu... Imao isti problem na choperu, sredio zamenom celog fara, sa farom od jawe

1. halogena sijalica od 35w postoji ali je nju naci isto kao i naci Lepricon patuljka u Irskoj, daklem skoro ako ne i nemoguce

2. staviti drugu sijalicu je privremeno resenje jer

A) ako stavis obicnu balkonku od 45w-/50w moras da menjas drzac sijalice, da bi stavio drugi drzac sijalice moras da obrusis svoj postojeci na faru, pa ako za**bes stvar nema vracanja nazad tvoje stare sijalice

B) isto sam ja probao da na moj far stavim balonku, razbrusio da moze da prodje, stavio drzac za klasicnu sijalicu kao kod auta i dobio nesto malo jac svetlo , ali je glavni problem bio to sto je sada far totalno drugacije rasipao svetlost pa je voznja sa dugim svetlom bila nemoguca, dok je kratko koliko toliko radilo

C) stavlanjm jace sijalice postavljas ultimativni test tvom socivu, koje ako je plasticno ima da se istopi pa nista nisi uradio

3) Ako stavljas H4 (halogenku) temperatura na kojoj radi je 4-5x veca nego temp obicne tako da ce ti definitivno istopiti far ukoliko je od plastike

4) probaj da na tvoju postojecu sijalicu vezes relej direktno sa akumulatora trebalo bi da time smanjis gubitak napona pa mozda time i dobijes nesto jace svetlo-znaci premostis instalaciju pa vidis kako se onda pokazuje

stavke 2 i 3 ukoliko se odlucis za njih, relej stavi obavezno da ne bi istopio prekidac i da ti se ne bi grejala instalacija

5) bixenon kit je ok resnje jer struja koju vuce sijalica je 35w + koji watt preko za dugo svetlo, temperatura na kojoj radi je niza nego radna temperatura obicne sijalice, jacina svetlosti je puno bolja ali sve to pada u vodu ukoliko ti socivo lose rasprsi svetlosni snop...tako da je to intervencija kako nas narod kaze "macak u dzaku" dok ne odradis ne znas rezultate

to je neko moje iskustvo preneto u pisanu rec, vise o tome imas pod naslovom i bi svetlo u forumu o kineskim motorima, ako jos cime mogu da pomognem javi se na PP

• U prolazu, 47 postova

Konačna odluka je pala na ugradnju kineskog bixenona!!!!  Samo imam još jedno pitanje a to je da li moj skuter sa akumulatorom od 12v i 4 Ah može da reprodukuje dovoljno struje za bixenon???

• Drug član, 1847 postova

ako su SNAGE iste , trebalo bi. problem je u početnoj struji koja je ohoho ali samo par sekundi.

nije akumlator glavni bata već alternator & regler.

btw biksenon nema jednu nit, nema nijednu, jer radi kao luk

• U prolazu, 47 postova

ako su SNAGE iste , trebalo bi. problem je u početnoj struji koja je ohoho ali samo par sekundi.

nije akumlator glavni bata već alternator & regler.

btw biksenon nema jednu nit, nema nijednu, jer radi kao luk

E to mene interesuje, da li moj alternator i regler mogu da proizvedu tu dodatnu struju!!!! Bolje da vas malo davim i pitam nego da puknem kintu i za xenon i za novi regler!!! Ja nikako u manual-u nisam uspeo da nadjem kolika je amperaza alternatora!!!

• Svrati ponekad, 107 postova

Ja sam na burazerovom kinezu skinuo te dve S2 i stavio jednu H4 koja sija bolie nego one dve...

Svetlo se prigusuje na leru...to nema nikakve veze sa relejom...

Mozda bi bolje sijalo kad bi izvukao direktno struju sa akumulatora do sijalice i onda relej koji ce da radi posao prekidaca...treba ti dva releja...

Imas da kupis na bubnju...ako hoces slikacu ti i pokazati kako da ih vezes da to radi ;D

Onda ne bi trebalo da imas gusenje sijalice...

Sto se tice lezista sijalice igrao sam se sa lemilicom :D

Ja kod burazera nisam stavljao relej malo se zagusi svetlo ali opet bolje sija nego pre!!!

• U prolazu, 47 postova

Za početak rešavanja ovog problema, sam rešio da repariram far koji sada izgleda mnogo bolje nego na slikama sa početka posta- posle ću da ga slikam pa ćete videti! Cena tog zahvata u staroj državnoj firmi 21 oktobar, sada se valjda privatizovala me je koštao celih 430 dinara! Znači za manje od 5e imate nov far. Kome bude trebao telefon ove firme neka me kontaktira na PP. Naredni zahvat je definitivno ugradnja xenona.....Nastaviće se :o

• U prolazu, 47 postova

Posle mnogo dvoumljenja i razmišljanja konačno kupih bixenon(kineske proizvodnje + balast=35e) i reših da ga ugradim. Prvi električar kod koga sam otišao probao je kao nešto da prikači i reče mi da moj alternator ne može da izvuče dovoljnu struju za xenon!!! Umalo nisam pao u nesvest, em sam pukao kintu em sada nemože da se nakači!! Ništa odem kod drugog i on mi isto reče!!! Tu već razmišljam da popijem nešto za smirenje pa da vidim šta ću dalje.... :'(

E tu onda uskače ko drugi nego neko sa foruma, Mata16v, čovek koji se dosta razume u ovu problematiku i kaže mi da ako prikačim xenon direktno na akumulator  i radi da onda mora da može da  se prikači!!! I ja opet odem kod jednog majstora i posle svih muka i peripetija namontiram xenon u moje reparirani far!!!

Posle toga ne skidam blaženi osmeh sa lica ;D

Konačno mogu da se vozim po mraku i da VIDIM put ispred sebe a ne po sećanju da zaobilazim rupe. Jedini problem što kineski xenoni zaslepljuju ostale u saobraćaju ali šta da radim-nije do mene(što bi rekao Željko Joksimović)

Okačiću slike pre i posle ugradnje xenona pa za sve koji se dvoume za ovaj poduhvat da ih ohrabrim!!!

Uh, lakše se diše...

Zahvaljujem se svima koji su učestvovali svojim postovima da mi pomognu u rešavanju ovog problema, a naročito RS-u i Mati16v....pozz

• Zainteresovan, 587 postova
  • Motocikl: Liberty 125 Special Edition

Pitao me neki klinac iz kraja za savet, hoće da uradi isto što si i ti uradio ali ne zna koju bixenon sijalicu da kupi.. Pretpostavljam da mu nije jasno kako da stavi xenon u S2  ležište. Kako si ti to odradio?

• Zainteresovan, 587 postova
  • Motocikl: Liberty 125 Special Edition

Nema odgovora??? Ajde garcia poseti malo svoju temu iako si završio sebi posao, dečko me davi ko zmija žabu  ;)

• U prolazu, 47 postova

Sijalicu neka uzme sa H4 ležištem, skoro pa skroz pasuje bez ikakvih budženja(bar je bilo kod mene) a što se tiče sijalice javi mi se na PP pa ću ti pustiti broj telefona momka koji prodaje xenone!!!!

• U prolazu, 47 postova

E pa ovako s obzirom da sam imao peripetija nakon ugradnje xenona i problema sa rešavanjem istog reših da to iskustvo podelim sa ostatkom foruma i olakšam drugima isti poduhvat.

Naime, nakon ugradnje xenona posle 1h konstantnog rada akumulator mi se ispraznio i naravno nije hteo da upali - ovo m je izgledalo neverovatno jer su i moja prethodna sijalica i xenon iste snage (35w) pa nisam znao šta me je snašlo!!! Električar mi je preporučio da skinem xenon i da ugradim halogenu od 35w koju je dosta teško naći ali sam uspeo da je nadjem u firmi www.farel.rs po ceni od 450din. Iako sam kupio halogenu, xenon mi se nije skidao a i u medjuvremenu sam naleteo na temu na forumu gde je momak sa nickom (Kanarinac) imao sličan problem i rešio ga na sledeći način:

zbog toga što većina skutera od 50cc pa i nekih od 100cc ima MALI ALTERNATOR(oko 85w) xenon iako iste snage kao i obična sijalica preko svog trafoa(balasta) vuče mnogo više od tih 35w, pa jedino moguće rešenje i opstajanje xenona na skuterima sa malim alternatorima i akumulatorima je da se umesto jednog akumulatora od 4Ah, stavi još jedan isti ili jedsn poveći od npr 9Ah, ALI da xenon radi samo po noći a ne i po danu jer tada mora taj mali alternator da napuni akumulator i jedino tako može da opstane ovaj REFLEKTOR na pojedinim skuterima... Nadam se da će ovaj tekst biti nekome od pomoći....pozz

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja