Jump to content

Moto Zajednica

Bregasta - par pitanja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 102 postova
  • Motocikl: Puh, Tomos automatic, Sym Husky 125, Suzuki GS500e ... itd 🎸🎸🎸

Zdravo svima,

zanima me sledece

BREGASTA na 125 kubika

1. malo u sustini i svrsi

2. sta se dobija odnosno gubi pomeranjem bregova, tj. njihovim izmestanjem

3. cuo sam da se pomeranjem moze dobiti veca snaga i krajnja brzina

slika ispod

post-5044-12879026668539_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 249 postova

To je sistem spojenin sudova. Ako samo promenis bregastu mozes nesto dobiti(a mozes i pokvariti),tako da za takvu intervenciju treba toga puno uraditi da bi bilo dobro(uraditi glavu ,mapu paljenja,karburatori itd.)

• Svrati ponekad, 469 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX Blackbird SUZUKI DR 800 BIG, Yamaha DT125MX, Yamaha TZR 125

Vidi ovde kako lepo bregasta sedi na lezaju a ne direktno na glavi kao na nasim xt600. Grrr

Ovde bregasta mora da stoji na lezaju zbog podmazivanja a u praksi se pokazalo da je mnogo bolje da lezi na samoj glavi u svom lezistu zbog manjeg zazora i lakseg i preciznijeg stelovanja.

2 mkrle:

Bregove na bregastoj ne mozes da pomeris posto je to jedan odlivak, mozes samo da ih zbrusis a sa tim nista ne dobijas samo gubis.

Mozes i da ih i prezubcis ali je efekat isti.

Dok smo budzili motore za trke, znam da smo narucivali tkz "produzene bregaste" tj bregaste sa duzim bregom.

Tu se dosta dobija na snazi ali i na potrosnji a automatski i na temperaturi motora, pa je problem bio kako rashladiti agregat.

Sa produzenom bregastom se dobija veca kolicina smece u cilindru( zbog produzenog vremenskog termina otvaranja ventila) a takodje i izduvni gasovi imaju vise prostora i vremena za izbacivanje pa je znatno olaksano sagorevanje jer manje otpadnih gasova ostaje u cilindru za sledeci proces. Po pravilu, izduvna cev se mnogo vise greje sa produzenom bregastom tako da je potrebna i zamena fabrickog auspuha.

Tako da ti je moj savet da ne diras nista (sem ako ti tata nema masinsku radionicu za obradu motora i ima para na bacanje ;D),

nego vrati sve kako je bilo, vintaj dok ti se ne smuci, prodaj i kupi vecu kubikazu.

ma postoji jedan mali problem, izgleda da je neko pre mene (valsnik) vec tu nesto prchkao i nije bas vratio sve kako treba pa ja predpostavljam da je zato motor izgubio na snazi tj na obrtaju. Prosto mi je cudno jer poteze lepo vuce uz brdo kako hoces a muci se preko 75 i kada sam sam i kada vozim nekog,

Na bregastoj sam primetio dve linije koje bi trebalo da se sloze sa svim ali su se malo mimoisle pa sam ja hteo da to vratim na mesto. Imam dobrog majstora za to pa cemo videti.

• Svrati ponekad, 469 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX Blackbird SUZUKI DR 800 BIG, Yamaha DT125MX, Yamaha TZR 125

Te linije su tkz reperi i oni treba da u pravcu , kod vecine agregata, kada je klip u prvom ciklusu tj paljenje u GMT iliti gornjoj mrtvoj tacki.

Tako se vrsi uzubljenje i bregaste i ostalih stvari za koje bitan ugao(kao paljenje, bosh-pumpa i slicno).

A sta moze da se desi ako se pogresno uzubi bregasta tj. ako se pogresi za koji zub napred nazad?

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

prezupcenjem bregste pomeras trenutak kad se otvaraju i zatvaraju ventili u odnosu na poziciju klipa. ovo nije nesto sa cime se treba igrati , skoro je sasvim sigurno da ces samo da degradiras performanse ili trajnost motora. stvar nije za zezanje, postoji softver za simulaciju rada motora i ako se vec eksperimentise, jeftinije je tu.

Ova bregasta na slici deluje kao nova. Znaci linija na liniju, po crtezu iz fabrike i to je to.

postoji jedan problem ovde

neko je vec to skidao i nije lepo ni nacrtao tj. docrtao jer je rastavljao iz nekog razloga ... znaci sada mi je problem da to vratim ljudski jer je pogresno docrtana linija ...

a kako da budem siguran da je sve u najboljem redu?

• Drug član, 4488 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

postoji jedan problem ovde

neko je vec to skidao i nije lepo ni nacrtao tj. docrtao jer je rastavljao iz nekog razloga ... znaci sada mi je problem da to vratim ljudski jer je pogresno docrtana linija ...

a kako da budem siguran da je sve u najboljem redu?

u tom slucaju ti trebaju podatci iz fabrickog servis manuala na koliko se otvara i zatvara bregasta,a od alata ti trebaju dva komparatera,i ploca koja je podeljena na 360 stepeni

post-32-12879026954651_thumb.jpg

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Znas sta, najbolje da nadjes nekog ko se dobro razume u mehaniku, pa da ti on to pogleda ( skine ventil deklu, skine svecicu, pa polako okrece radilicu i gleda sta i kad rade ventili ) . Skini ovu sliku ploce sto je Mali Caca postavio, otstampaj i plastificiraj i eto ti alata .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja