Jump to content

Moto Zajednica

Teorija, znaèaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika.

Recommended Posts

 • Drug član, 1192 postova
 • Lokacija: Bg
 • Motocikl: Dominator

Juèe sam radio noænu smenu u server sali jedne banke. Server sala je uraðena odlièno. Klima ubacuje hladan vazduh ispod podignutog poda, rupe na podu izbacuju taj vazduh ispred ormana sa serverima. Serveri usisavaju hladan vazduh, oslobaðaju se svoje toplote i izbacuju topao vazduh sa zadnje strane, ka plafonu. Klima suplja topao vazduh iz gornjeg dela prostorije, hladi ga i ubacuje ispod poda... Kruženja vazduha. Nakon što je umor poèeo da me obara, u glavi mi je ostao termin kruženja vazduha koji sam samo prebacio na materiju oko koje se svi mi okupljamo. Postavio sam pitanje, koliki je znaèaj protoka vazduha kod motora? Odgovorje prost: najveæi! Ono što ipak nije toliko prosto, a ja æu laièki pokušati da Vam objasnim, a to je ustvari, zašto je to tako...

 

Prva stvar, aerodinamika. Aerodinamika predstavlja termin koji podrazumeva osobinu odreðenog tela da pruži što manji otpor vazduhu pri odreðenoj brzini. Što je brzina veæa, taj otpor je veæi. Svakako, aerodinamika najviše zavisi od oblika tela. Kada gledamo aerodinamiku motora za vozaèem, u odnosu na bilo koji automobil kao referencu, vidimo da je motor u maleru. Motor ne može biti aerodinamièan kao druga vozila, ali pomoæu oklopa i pozicije vozaèa težimo da taj otpor vazduha bude što je manji moguæi. Primera radi, vetrovi koji duvaju brzinom od 200kmh dižu krovove na kuæama, ruše drveæe... Zamislite sebe, parkiranog na motoru u takvoj oluji. Ista stvar je kada nema vetra a vi vozite 200kmh. Vazduh je taj koji smeta da se brzina motora izraèina matematièki. Šesta brzina, na toliko i toliko obrataja, može da okrene zadnji toèak toliko i toliko obrtaja u minuti. Dužina zadnje gume toèka je 2 X r X 3.14 puta broj obrtaja u minuti i eto puta koji se preðe za minut. Teorijski. Vetar je taj koji smeta.

 

A gde vetar pomaže?

Veæina od nas vozi èetvorotaktne mašine. To znaèi da agregat u toku jednog takta uradi sledeæe. Usisa kubikažu mašine. Sabije je. Zapali je. Izbaci vazduh. To su èetiri obrtaja. Znaèi da u toku jednog obrtaja koji pokazuje vaša obrtaljka, kroz vaš agregat proðe èetvrtina zapremine vašeg motora, u vazduhu naravno. Šta se dešava na leru? Aj da, radi lakšeg raèunanja, kažemo da motor na leru tuèe 1000 obrtaja u minuti. Aj da kažemo da vozimo Evilovo motorèe. 600 kubika, pa podelomo na 4 dobijemo 150cc u svakom obrtaju, pa puta 1000 obrtaja dobijemo 150.000cc vazduha svakog minuta, a to je 150 litara vazduha u minuti na leru. To je protok vazduha kroz agregat. E, pazi sad, Evil mu ga malo dao, pa ga cepao na 10 hiljada obrtaja. Sestro, digitron, i obrište mi znoj sa èela. 1500 litara u minuti. u MINUTI. To je 25 litara svake sekunde. Eeeej bre! I to je sa 600 kubika! I to treba preèistiti da bi bez trunja došlo u karburator. Ko èisti vazduh? Drveæe pomoæu fotosinteze. Ko spreèava da èestice prašine dospeju u karburator. Njegovo velièanstvo, filter vazduha. Filter vazduha, koji se koristi u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, je sigurno jedan od najbitnijih faktora pravilnog funkcionisanja agregata. Banalan primer: Diši duboko, na usta. Sada jako pritisni majicu preko usta i probaj da dišeš jednako duboko. E pa ne može! Znam, i ja sam probao. A onda je vazduh rekao: "Pošto te jebem na aerodinamici, mislio sam da ti pomognem pri sagorevanju, ali ti si me sjebao sa usranim filterom vazduha koji nisi oèistio u životu, pa šta više oæeš od mene???" Ja sam mu rekao, "samo kenjaš i zanovetaš", na šta se on naljutio i rekao. "Prvo me zajebavaš na ulasku u agregat, lošim filterom vazduha, ali ti ni to nije dovoljno, nego me sputavaš i pri odlasku". Reèe to i ode u auspuh. Sav vazduh, koji se namuèi da bi prošao kroz filter vazduha, pa se kresne sa smešom goriva u cilindru, mora da napusti isti kroz odvod vazduha. Auspuh. Mesto gde se stvara muzika. Filrharmonija gde konji vežbaju da ržu. I još jedno maler mesto za protok vazduha. Odatle potreba da se poseduje dobar auspuh i razrešena dilema da li auspuh zaista može da uveæa snagu motora. Da li ti brže trèiš sa gas maskom ili bez? Pa hodam istom brzinom, i nemam problema dok se na zadišem. Tako i motor, poèinje da oseæa blagodeti boljeg protoka vazduha tek na višim obrtajima. Kvalitetniji materijali, bolje poznavanje karakteristika auspuha, sve to dovodi do ekspanzije nezavisnih proizvoðaèa auspuha koji nude pre svega performanse, a ne samo lepotu.

 

Domaæi iz matematike.

 

Izraèunati koliko vazduha je prošlo kroz vaš agregat?

 

Domaæi rad. Uèenik, najzli.

 

500 kubika, sredina obrtaljke 6 hiljada obrtaja. (to je kao neka referentna taèka, slobodna procena najèešæeg zadržavanja skale obrtomera)

 

500/4 je 125cc - protok vazduha u jednom obrtaju.

125cc * 6000ob/min je 912.000, a to je 912 litara u minuti. To je 54.720 litara na sat.

 

Proseènom brzinom od 50 kmh, (to sam izmislio, al neka bude tako) moj motor je prešao 45.000km. To je 900 sati vožnje.

 

Konaèno rešenje: 900 sati vožnje po 54720 litara na sat je ukupno 492.480.000 litara vazduha koji su prošli kroz moj filter vazduha i auspuh.

 

To je 492.480 kubika, kocka stranice 26 metara. Dunav ima proseèan protok od 4000 kubika u sekundi... dva minuta Dunava, ej... samo mojih, dva minuta Dunava.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Aktivirao se na času, 3277 postova
 • Lokacija: Suburbia, blok 45
 • Motocikl: 1 Litar Honde
Domaæi iz matematike- dva minuta Dunava' date=' ej... samo mojih, dva minuta Dunava.

najzli[/quote'] A zašto ti ne možeš da igraš fudbal, vikendom, k'o sva normalna deca :D Vrlo dobar 4+

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1592 postova
 • Lokacija: Budva - MNE
 • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Veæina od nas vozi èetvorotaktne mašine. To znaèi da agregat u toku jednog takta uradi sledeæe. Usisa kubikažu mašine. Sabije je. Zapali je. Izbaci vazduh. To su èetiri obrtaja.

 

Dva obrtaja:

Usis iz gornje tacke u donju; Sabijanje iz donje tacke u gornju; jedan obrtaj.

Eksplozija iz gornje tacke u donju; Izbacivanje iz donje tacke u gornju; drugi obrtaj.

U dva obrtaja kroz cilindar prodje njegova zapremina vazduha.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 1192 postova
 • Lokacija: Bg
 • Motocikl: Dominator

Imaæu i ja pravi motor, druže, zaslužuješ ga. Ja sam pogrešio, i molim sve one koji proèitaju moj zadatak da podele moje vrednosti sa dva. Sad mi je jasno zašto mi je Dex dao 4. A fali mi za prosek...

 

Dakle... radi se o jednom minutu Dunava...

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U prolazu, 44 postova
 • Lokacija: BGD,Bezanijska kosa

Kada budes u dnevnoj smeni, analizi dodaj znaèajan uticaj sunca na trošenje šare prednjeg toèka jer to znatno smanjuje protok vazduha za hlaðenje motora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 2247 postova
 • Lokacija: Beograd/Šumadija
 • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

-Æale, treba mi novi pentijum na 3.3GHZ, 64 bitni sistem, kompakt fleš memorija 100GB.....

 

-Sine, a što se lepo ne drogiraš kao sva normalna deca :D:D:D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Aktivni korisnici   0 članova

  • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja