Jump to content

Moto Zajednica

Europe - The Final Countdown - Alpi početkom septembra...

Recommended Posts

• Drug član, 961 postova
  • Motocikl: MT-09 Tracer

Pozdrav svima, 

kako trenutno stoje stvari i planovi, prvu ili drugu sedmicu planiram da provedem u vožnji po najatraktivnijim krajevima Evrope. To mu dođe kao heroin među drogama tako da je nakon toga moguć i kraj moje moto karijere.

S obzirom da te krajeve ne poznajem ni najmanje, dobro bi mi došla pomoć i sugestije u određivanju dnevnih ruta. Plan je da se usidrim na 5 noćenja negde na pola puta između Dolomita i Stelvia pa odatle da pravim dnevne vožnje i obiđem što više dobrih puteva i prevoja.

Pošao bih u nedelju 31.08., bez korišćenja auto-puteva, podravskom magistralom prema Sloveniji...

1danizbor.thumb.jpg.3bd00f2b9681b566075a2fccc9bbfc34.jpg

...i najradije bih išao ovom južnom granom (922 km). Prvo noćenje bi bilo u okolini Ptuja pa u ponedeljak ujutro nastavak dalje. I u tom delu preferiram lepe puteve i okolinu za vožnju pa ako ima sugestija - kažite...

Drugi dan bih odmah na glavni cilj - kružnom rutom. Da li je ovakva OK i kojim smerom je bolje?

2danStelvio.thumb.jpg.1ff9123fbe405f9177626fe38942dd93.jpg

Treći dan bi bilo nešto ovako...

3dan.thumb.jpg.328ae489ab63430f6d9a6c9faa7c1101.jpg

Četvrti da prema Dolomitima...

4dandolomiti.thumb.jpg.2bd8c67aea0fe0dfc0c3edfe703c15e1.jpg

I peti dan na jug....

5danjug.jpg.944a6b1f16d5db3cf76aa42a6dd4a715.jpg

Šesti dan je planiran za povratak u zemlju ambrozije, al polako, da se organizam privikne i ne pukne. Nisam još isplanirao kojim putem nazad i gde bi bilo noćenje (moguće je malo jadranskom magistralom, pa noćenje negde u BiH)
Planovi su naravno podložni izmenama i dopunama pa očekujem sugestije u narednih par dana.
U slučaju da se ide prve nedelje onda idem solo, a ako se ide u drugoj sedmici onda bi se možda priključio jedan par iz Brusa. Ako neko ima vremena, volje i para može da se priključi ovoj vožnji, delimično ili kompletno....:zdravo:
Edit: gledam sada vremenske prognoze i prva sedmica će izgleda biti vrlo nestabilna u tim krajevima...:stabre:
Promenio član ZoraNS
  • Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 962 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Ja sam prosle godine bazu imao u Trentu 4 dana.

Blizu je auto puta i dosta prevoja, cene smestaja prihvatljive a uvece ima i gde da se proseta i popije pivo. U jednom danu se lagano voze Stelvio i Gavia kao i ovi prevoji blizu Gardene. Na nekim prevojima sam se zadrzavao i po sat vremena uzivajuci u pogledu.

Ja sam merkao neke prevoje u Svici slican termin ali vidim da se vreme gore vec govna i javljaju sneg pa mislim da cu opet voziti jadranku za kraj sezone.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 961 postova

Ja sam ipak pomerio put za drugu sedmicu septembra i nadam se da će vreme biti stabilno...:neznam:

Očekujem sugestije od iskusnih i dobrih poznavalaca tih krajeva @Tedybear @e-mayl i drugih.

Da li su OK planirane rute, u kom smeru voziti Stelvio krug drugog dana itd.....

Ja bih možda u povratku išao severnim delom Jadranke pa posle preko BiH do kuće....

• Mr., 626 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA 2023 Trophy , Yamaha MT-09 Tracer 2017 Tech Black,

Upravo se vratio iz Dolomita. 
Stelvio je svakako zanimljiviji i zahtjevniji sa strane Merano a prema Bormiu. Gavia je u nastavku istog smjera poprilicno nezgodna jer je uska i neobezbjedjena sa desne strane. Opreza nikad dosta. Boldo pass je prelijep samo mali i kratak al vrijedi. Tonale je isto super.

ovo je bio moja ruta (tvoj drugi dan u tim krajevima):

WWW.GOOGLE.COM

Prelijepo i nisam se pokajao, sem sto se supruga poprilicno preplasila na Gavia Pass.

• Sviđa mi se 1

• abc, 912 postova
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

Stvarno se puno pisalo o Dolomitima i teško je tu nešto pametno reći a da veće nije rečeno. Igrom slučaja zadnje tri godine put nas je vodio na zapad. Tu mislim na dio ekipe iz Beograda i dio iz Pule. Uvijek smo se nalazili u Tolmezzu jer nam se pokazao kao idealno mjesto za start. Taj prvi dan je za vas iz Srbije čista teleleportacija i mislim da je autoput nužno zlo. Nisam siguran da je podravska magistrala neka sreća. Uzima dosta vremena a nema se što vidjeti. Ove godine su beograđani promijenili taktiku. Vozili su preko Bosne do Starigrad Paklenice i tamo noćili. Drugi dan po magistrali preko Rijeke do Postojine i dalje Idrija, Most na Soči, Tolmezzo. Istim putem su se vratili.
Ruta koju si odabrao je gotovo pa standardna za sve koji idu u Dolomite. Nemamo svi iste ukuse. Meni više odgovaraju i više mi se sviđaju manje razvikani passevi jer nema gužve.

Recimo meni je Manghen jedan od ljepših, ali se nekim ljudima nije svidio. Relativno je uska cesta sa serpentinama, ali je pogled super. Sto ljudi, sto ćudi.

Ovo je video koji sam snimio 2021 na Manghenu.

Što se gužvi tiče mislim da nećete imati problema jer je sezona pri kraju.

Za prošlu godinu imam složenu okvirnu rutu u PDF dokumentu koju ti mogu poslati samo mi u PP pusti mail. Ruta je slična tvojoj
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2862 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

Mi krećemo u nedelju ujutro 07. sep.

Vozimo AP do Termi čatež, spavamo i ujutro u centar Dolomita - gde nađemo povoljan smeštaj.

Pratimo prognozu.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 961 postova
Pre 6 sati, e-mayl je napisao:

Ove godine su beograđani promijenili taktiku. Vozili su preko Bosne do Starigrad Paklenice i tamo noćili. Drugi dan po magistrali preko Rijeke do Postojine i dalje Idrija, Most na Soči, Tolmezzo. Istim putem su se vratili.

Mi smo pre par godina krenuli u pohod na Alpe preko BiH, sa noćenjem baš u Starigrad Paklenici pa nastavili sutradan do Kopra. Posle je naišao  gadan ciklon pa smo morali da okrenemo kući i nadam se da sada neće biti isti ishod. Podravska magistrala mi je poznata, ali imam želju da prođem kroz Sloveniju pa sam zato izabrao tu granu. Možda dođe i do promene rute na deo Jadranke jer je došlo i do promene datuma (i ja trenutno planiram polazak 07.09.). Nisam hteo na Jadranku 01.09. jer sam se pribojavao velike gužve na putu, a onda nema ni užitka u vožnji. Onomad smo Jadranku vozili 13.09. bilo je sjajno vreme i pustoš na putu. S druge strane možda će mi se u novom terminu pridružiti kolega sa juga Srbije pa je onda logičnije da se nađemo negde u BiH i nastavimo dalje zajedno.....

@ZEMZEM nemoj da sečeš krivine, možda baš na mene naletiš....:)

Promenio član ZoraNS
  • Haha 1

• Drug član, 759 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu

I ako nemam puno iskustva sam tim krajevima imam dosta u vezi sa vremenom. Ti krajevi koliko god bili lepi su i beskrajno surovi, verovatno i depresivni za život, naročito za vožnju po kiši. Sunčanih dana na kašičicu. Dva spojena suva dana par puta mesečno i to u sred leta, ostalo amfibija. Zato treba biti fleksibilan sa polaskom i imati barem jedan kišni dan rezerve kada se neće voziti. Prvi put kada smo krenuli pomerili polazak za samo dva dana i prošli super i obišli 2/3 Dolomita. Ove godine zakucan datum i broj dana stigli do prvih km u Italiji i nazad na Jadran, dalje nije imalo svrhe. 

Prognoza govori i to ne skroz precizno nekih 2 dana ranije za te krajeve. To je taman dok stigneš tamo, tako da to što ćeš znati pre polaska ne znači ti ništa. Gledaj barem suv start da bude, a posle što kažu šta Bog da i sreća junačka. 

Što se rute tiče potpisujem ovo što je kolega @e-mayl  pisao. U bilo kom kraku ovde mašiš najlepši deo SLO, a znamo koliko nudi. Po meni obavezno Kranjska Gora i dolina Soče. Ako hvataš Severni krak tu si na 40km od Grossa. Ako ideš tuda svrati, ako ne planiraš nema šta ni da tražiš tamo, mnogo je lepši put kroz IT kroz Dolomite. 

Varijanta baze je uvek dobra, ali sve više od 2, max 3 noćenja u istom mestu nema svrhu jer se gubi na transferu. Recimo imaš dan gde silaziš na Jug, pa se vraćaš nazad. Praviti krug na Istok i vraćati se opet nema smisla jer to je pravac koji te odvodi i dovodi kući. 

Srećno i tebi i kolegi @ZEMZEM. Lep provod i suv put i putopis za nas koji vas pratimo 🤓

• Sviđa mi se 2

@ZoraNS mi smo imali par varijanti,pisao u mojoj temi.

1. Da idemo preko Bosne i malo obiđemo okolinu BL, 2 noćenja.

Odatle do Poreča jedno 7-8 dana i 2-3 noćenja u okolini Tolmina.

Ovo je otpalo jako brzo jer se ne vozi nešto puno, ćera htela da osoli guzicu :). Propao joj plan.

2. Glavna tura - Nedelja Slovenija, ponedeljak ujutro menjam gume i krećemo u centar Dolomita 3-4 noći.

Odatle se spuštamo do Garde na 3-4 dana i u povratku Slovenija 2 dana.

3. Ako vreme bude baš baš katastrofalno imamo dve opcije prva najverovatnija - na jug i povratak trajektom iz Barija.

Verzija 2 - povratak preko Jadranke i Bosne, CG i Albanija.

Pratim 3 vremenske prognoze i pravimo planove u hodu.

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 319 postova
  • Motocikl: Stelvio.
Pre 6 sati, max80 je napisao:

I ako nemam puno iskustva sam tim krajevima imam dosta u vezi sa vremenom. Ti krajevi koliko god bili lepi su i beskrajno surovi, verovatno i depresivni za život, naročito za vožnju po kiši. Sunčanih dana na kašičicu.

@e-mayl@ZEMZEM🤓

Izvini, ništa osobno, ali veči bull shit u ovoj temi odavno nisam pročitao.

Ljudi ( Tyrolci) depresivni? Pa njima je kiša ugrađena u DNK. I Dolomiti su pod klimatskim promjenama. Pa je sve više sastavljenih, uzastopnih sunčanih dana, a posle za dva dana padne kiše za mjesečni prosjek.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 759 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu
3 hours ago, Tedybear said:

Izvini, ništa osobno, ali veči bull shit u ovoj temi odavno nisam pročitao.

Ljudi ( Tyrolci) depresivni? Pa njima je kiša ugrađena u DNK. I Dolomiti su pod klimatskim promjenama. Pa je sve više sastavljenih, uzastopnih sunčanih dana, a posle za dva dana padne kiše za mjesečni prosjek.

Ne znam kako je njima, ali znam da svi ti idilični krajevi koje gledamo da vozimo u letnjem periodu i sa što više sunca imaju dva lica. Imam vikendicu na Kopaoniku pa dobro znam kako je tamo kada sastavi loše vreme, opet dosta ređe nego na Dolomitima, jer je nešto manja visina. Moguće da su oni naviknuti, mi nismo. Njima možda nije, meni bi bilo da živim negde gde je 300 dana godišnje sa padavinama. Imam i koleginicu iz Boke, ona kaže da su pre mnogo godina u okviru krivičnog zakona čak imali olakšavajuću okolnost u slučaju lošeg vremena u dužem periodu. Znači oni to bolje vare od nas, ali da li su skroz imuni teško. 

Sve u svemu lepo si rekao dva dana lepo, onda kiša i tako u krug. Ko planira više dana obići ga neće. Samo treba pratiti da li je obična kiša što je OK za voziti ili je planirana ceo dan u celom regionu, što nije retko. Zato treba imati i barem dan za rezervu, jer mi iz daljih krajeve ne možemo da se uzdamo u prognozu koju pratimo pred put. 

Krajevi su prelepi, uvek bih ih vozio, ali sledeći put bez barem 7 slobodnih dana ne krećem u te krajeve. Pa koliko odvezem, nešto ću sigurno. 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 427 postova
  • Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750

@ZoraNS moje iskustvo je jako malo, pre par godina bili smo sa suprugom i to na NCu. Mogu reći da smo izabrali sjajnu rutu o kojoj smo pisali u Šniranje Čizme 2022. Vreme može biti nezgodno, i to nam jedino upropastilo uživanje kroz Passo Giau, jer je padalo celu noč i celo prepodne. Posle toga ni kap na našem putovanju.

Ove godine išli smo za Cortinu preko Kranjske, put je prelep, preporuka, a na povratku možeš da pokušaš da prodješ kroz San Boldo - veoma zanimljiva atrakcija.
Uslikano na jednom odmorištu pored kranjske reke:

image.thumb.jpeg.bedb9ad96d819d2e8f001d3ab81b1491.jpeg

Pogotovo ako možeš da skreneš od glavnog puta ka jezero Jasni - nekih 10-15 minuta.

image.thumb.jpeg.92d43c44fd3a5e2bf4c80a77a1277e41.jpeg

Imali smo prelepi dan do posle granice sa Italijom, kada je udarila tako jaka kiša, da su svi stali na putu, a na nekim delovima bilo je i klizišta. Za manje od 2 sata, posle te bure, Cortina je izgledala vako:

image.thumb.jpeg.9367e49b19ea53092ed3c635ca521a3c.jpeg

Takođe, ni kapi naredna 2 dana, koliko smo bili tamo.
Pošto smo vozili zajedno, mogu sa obe ruke da potpišem, da što se tiće puta, nećeš imati nikakvih problema. Išli samo od Merano ka Stelvio, pa dalje ka Gavi-i, Tonale, dvoje na motoru, i iako je supruga bila zabrinuta posle svega što je pročitala na netu, na kraju je rekla da je taj deo bio najlepši.
Penzionisanje i te stvari molim te odloži.. Nemoj da nam oduzimaš zadovoljsto da ponovo vozimo zajedno.
Srećno!

Promenio član godovic
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 961 postova

Hvala Jovice :)

Baš se setih vas ovih dana i relija kroz Makedoniju. Da li se organizuje i ove godine (to obično bude oko 06. - 09.09.)

Pre 10 sati, godovic je napisao:

@ZoraNS

Uslikano na jednom odmorištu pored kranjske reke:

image.thumb.jpeg.bedb9ad96d819d2e8f001d3ab81b1491.jpeg

Pogotovo ako možeš da skreneš od glavnog puta ka jezero Jasni - nekih 10-15 minuta.

image.thumb.jpeg.92d43c44fd3a5e2bf4c80a77a1277e41.jpeg

Gdje je nastala fotografija reke. Sava, Pišnica, Soča?

Od glavnog puta do jezera Jasna je 2,3 kilometre, dakle 3 do 4 minute. Zato vredi.

Redovno idemo na doručak, kad smo u prolazu, na jezero Jasna.

Predivan osećaj, evo i sad planiramo da svratimo na piće bar kad krenemo ka Dolomitima u ponedeljak.

IMG_20250629_114749.thumb.jpg.b7e0c02443cb9fa115f50ac9e4383adb.jpg

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 427 postova
  • Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750
1 hour ago, Tedybear said:

Gdje je nastala fotografija reke. Sava, Pišnica, Soča?

Od glavnog puta do jezera Jasna je 2,3 kilometre, dakle 3 do 4 minute. Zato vredi.

Na Savi. Odmoriste Topolino u Dovje

MAPS.APP.GOO.GL

★★★★★ · Café
  • Sviđa mi se 2

Pre 5 sati, godovic je napisao:

Na Savi. Odmoriste Topolino u Dovje

MAPS.APP.GOO.GL

★★★★★ · Café

Stidim se....🤥 Rođen sam 3km od Topolina. Zavela me fotografija napravljena dronom, ja razmišljao, gdje je tako visok most...

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 961 postova

Kao što Srbija više nikad neće biti ista nakon pada nadstrešnice tako ni moj (moto) život više neće biti isti nakon današnjeg dana. Možda je takav stav posledica života u tepsiji Evrope i Srbije, ali ovo je u pravom smislu reči VRH kada su u pitanju bajkerske destinacije. Dva protekla dana su trebala da se stigne u ove krajeve (podnožje Stelvio nac. parka) i ako se izuzme samo deonica AP od Županje do Zagreba (došlo je do promene putanje zbog promene smeštaja u Sloveniji) i sama vožnja kroz Sloveniju, Austriju i Italiju do hotela u kom sam smešten je bio prava uživancija. Sve vreme sam ispod kacige urlao Italijansku himnu (stvarno je najveselija) i staru pesmu od Bijelog dugmeta "Idemo u planine" koju inače organski ne podnosim od kada je izdata kao ni onu "Doživjeti stotu". Usput sam sreo na hiljade bajkera, a od toga veliki procenat Harley-evaca koji su izgleda imali onaj godišnji skup u Austriji. Zbog velike gužve pozdravljanje bajkera u vožnji često izostaje, a na Stelviu ga preko 2000 mnv praktično i nema jer bi to bilo kao da pozdravljaš sve prisutne na Slaviji 15. marta...

Ja sam uz male izmene danas vozio planiranu rutu za drugi dan i to u smeru kazaljke na satu (što preporučujem). Do Passo Tonale je bilo lepo i prijatno za vožnju kao i malo posle. Kada se krenulo ka Gavia Passu kreće noćna mora. Uopšte mi nije jasno da se na onako uzak put puštaju vozila u oba smera. Put je širok bukvalno 2,5 metara sa proširenjima za mimoilaženje tako da nije prijatno za vožnju ni kada je pustoš, a kamoli kada je gužva kao što je bila danas (nekakav alpski reli fensi automobila). U toj deonici užitka u vožnji nema ni najmanje i sve se svodi na borbu da ostaneš na točkovima i na putu. Kada se pređe Gavia Pass i krene prema Stelviu onda je put znatno bolji i zanimljiviji za vožnju, mada su zapravo u nižim delovima nabolje deonice i rute za vrhunsko prženje po krivinama. Severna strana Stelvia (u mom smeru spuštanje) je u principu gnjavaža po serpentinama kao i severna strana Transfagarašana (jedino je bolji asfalt). Možda neko uživa u tim krivinama 180 stepeni, ali meni to nije. Kada se spusni malo niže onda za mene počinje prava žurka i ludilo  :moto2:

Vreme je prethodnih dana bilo savršeno, ali od sutra izgleda sranje. Ja sam promenio prvobitni plan iz više razloga i krenuo odmah u subotu, prenoćio u blizini Dravograda i juče došao ovde u Monclassico (solidan i povoljan smeštaj) na tri noćenja. Posle toga sam planirao selidbu cca 150 km na istok bliže Dolomitima pa odatle nekoliko dnevnih ruta, ali sam sada u pat poziciji zbog nailaska lošeg vremena. Dobro je da nisam rezervisao (uplatio) ništa od srede do subote jer ko zna na šta će izaći sa vremenom. 

Možda sada izmenim plan i krenem na Jadranku...nemam pojma...:neznam:

Sve u svemu dragi bajkeri, za godišnji odmar treba pod obavezno kalkulisati Alpe (7+ dana) a za ostalo šta ostane. More je svugde isto, a ovde je svaka planina i prevoj novi užitak za pamćenje. Žao mi je samo što sam ovo tek sada spoznao...

Promenio član ZoraNS
  • Sviđa mi se 12
  • Podržavam 3

• Drug član, 1858 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Bravo Zoki, baš sam se pitao šta se dešava sa planom kad ono ti jezdiš italijanskim prevojima :moto3:

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 961 postova

A na puno mesta krivine se smenjuju kao kad krivudamo S-ove po auto putu. Danas takve krivine u podnožju Tonale pasa, ja uživam u krivinarenju kad nakon jedne krivine majka izašla iz auta sa detetom 4-5 godina i drži mu čelo da dete povraća. Bem li ga, rado bih se menjao da ja povraćam kao 2020. godište nego da uživam u krivinama sa svojim JMBG :rolleyes:

• Haha 4

• Drug član, 961 postova

Jel ti to zajebavaš sa tim smajlijem :rolleyes:

Danas je Payday za sve užitke iz prethodnih dana. Krenuo sam na zapad do periferije Udina svestan kišurine koja me očekuje čak i na samom polasku. Imam (kao) opremu za kišu koja je procurila na svim mestima tako da sam na odredište došao mokar do gaća. Nije velik problem jer temperatura nije preniska, ali je razočarenje to što mi je SVA garderoba iz bočnog kofera mokra bez obzira što sam strečovao cibzar gde je (po mom mišljenju) jedino mogla da prođe voda (koferi plastični).  Samo par stvari iz zadnjeg kofera su suve i u nekim od njih ću da spavam. Ovo ne bih za noć osušio ni u Danubiusovom silosu pa sutra verovatno pakujem mokre stvari.

Eto kiša je opet zahebala planove pa je za nauk da u ovim krajevima ne treba uplaćivati smeštaj puno dana unapred. Ovaj smeštaj sam uplatio bukvalno 3 sata pre dolaska. Za sutra još nemam pojma. Planirao sam preko nekih lepih deonica Slovenije do Zagreba, ali... bem li ga, videćemo...:neznam:

• Drug član, 1858 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Nou app zajebavanja nego ovde padala kiša tokom noći pa sam bacio pogled na prognoze za region kom si trenutno - nije baš lepo delovalo... S' tim da, sutra i prekosutra, kao nešto šareno a u subotu opet kiša, mnogo kiše, pa potom nekoliko suvih dana... Ali, opet prognoze i realnost ne moraju da se uvek poklope :neznam:

Promenio član DraganNS

Samo za info.

Ako slučajno neko planira koju voznju po SZ Slovenije, sa 15.9. Vršič se zbog nastavljanja radova zatvara. Radnim danom od 07 do 17:30, potpuna zabrana prometa. Izvan toga plus vikend regulacija saobračaja signalizacijom ( semafori...).

Promenio član Tedybear
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja