Raša 54 Napisano Septembar 19, 2006 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan stalno se po tv-u reklamiraju aditivi za motore (ulje) koji smanjuju potrosnju, koeficijent trenja, poboljsavaju podmazivanje, produzuju radni vek motora, pvecavaju snagu i slicno. ovo sve vazi za automobilske motore pa me interesuje kakav je slucaj sa motociklilma. ako je neko imao iskustva sa ovom vrstom proizvoda neka ih podeli sa nama. motocikli uglavnom imaju zajednicko podmazivanje menjaca i motora pa pretpostavljam da nesto sto smanjuje koeficijent trenja ne moze povoljno da utice na kvacilo (ako je mokro naravno) isto tako motocikli rade na visim obrtajima i temperaturama. takodje ako je neko imao iskustva sa aditivima za gorivo naka nam opise razliku u ponasanju motora, radu, potrosnji... hvala unapred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 961 Napisano Septembar 19, 2006 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam imao slicne dileme. medjutimprimetio sam da na ozbiljnim proizvodima za kola uglavnom pise " not for use on motorcyccles". Sta vise da ti kazem, u pitanju su bili aditivi za ulje (mnogi motori imaju mokro kvacilo pa bi verovarno na vecim obrtajima doslo do gadnog proklizavanja). Takodje zamalo da kupim penu za sjaj guma kada sam procitao ooogromnim slovima Nikako ne koristiti za moto i bicikl gume zbog proklizavanja. Dakle vidi ovde sa strucnjacima, ima slicnih tema na forumu, skoro smo imali dobru i zdravu diskusiju o uljima, a ono sto sam sigurno sipao u Yamu, to je sredstvo na bazi kerozina, koje cisti karburator! Nazalost ocistilo je i rezervoar (trbeao sam direkt da ga koknem u karbon, pa sam ispirao rezervoar 20 dana po mal;o..itd itd,,, Oovome se i dalje vode gadne polemike na mnogo ozbiljnijim mestima gde se ispituju parametri o kojima i ne sanjamo, pa poseti i neki od tih sajtova. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brka 2 Napisano Septembar 19, 2006 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Povecava snagu i daje duzi vek motora... Paz' majku mu. Aditivi za kola su u redu ali jos nisam cuo za nijedan dobar aditiv za motor. Ja u zivotu ne bi sipao tako nesto u mog ljubimca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Septembar 20, 2006 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 godinu, hteo sam da stedim novac na ulje (Uvek koristio sam, i sad opet, Motul 300w). Kupio sam duplo jeftinije od motula. Posle menjanje ulje, odmah primetio sam da menjac tezije ide. Drug mi je rekao da stavim slick i 100% bice dobro. Kupo sam i stavio sam. Menjac ostao tako tvrdo kao i pre. Ali poceo je i kvacilo da klizi. Ne kazem, da zbog slick, ali odmah posle stavjanje. Skoro nista ni sam vozio, kupio sam redovno ulje (motul), opet filter i novo lamelle+celik. Ovo mi je bio najskupje ulje :!: A u benzinu vredi samo nitrometan (od ovog sredstvo dobijes snagu), ostali nista ne vredi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Septembar 20, 2006 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Imas u Motulu i ostalim dobrim uljima sve aditive koji su potrebni za motor i menjac, tako da zaboravi TV reklame... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Septembar 20, 2006 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan ja sam istog stava kao i Brka, ne bih tako nesto sipao u motor. samo me interesuje da li je neko imao iskustvo iz prve ruke sa aditivima i sredstvima za pranje motora iznutra. interesuje me i misljenje malo strucnijih ljudi, onih koji se bave odrzavanjem motocikala. sto se tice sredstava za ciscenje karburatora putem goriva... ne znam, nekako mi je sigurnije da se oni skinu pa onda ociste i eventualno uradi servis, jeste skuplje ali sigurno vredi. ovo sa aditivom mi dodje kao prelazno resenje ali za prvu pomoc nije lose. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 961 Napisano Septembar 21, 2006 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan da..dodjes kod Kocke i kazes mu aj mi sredi i ocisti karburator i on odmahne glavom....nece to ra radi...verovatno ima neki razlog. Naravno da ne kazem da ne treba raditi, ali ne kazem ni da je jednostavno uzeti i sve rastaviti i sastaviti. Al da ne idemo u off. U ulje za motor nema potrebe da se sipa ista, a prema ispitivanjima, auto ulje je isto toliko dobr ro kao i ovo itd, itd ...... bila je tenma vec sa dosta komentara, nema potrebe da se ponavlja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...