Jump to content

Moto Zajednica

Porez na luksuz

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 436 postova

Niko se do sada nije bavio time koliko ja vidim. Mislim da je vreme da pocnemo organizovano da se borimo protiv poreza na luksuz. U nekom tamo postu smo pominjali najedanje i napijanje novinara radi naseg imidza. Mislim da je mnogo lakse i naterati ljude da pricaju o porezu nego da teraju ljude da nas vole. Mislim da su ,ove godine, motorcikli napokon postali prevozno sredstvo u Srbiji.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 837 postova

Tesko je baviti se tim pitanjem jer motor zaista jeste luksuz. Ipak glupo je da postoji tako nesto. Mi bajkeri se odricemo mnogo drugih stvari da bi sebi priustili motor i sve sto treba za i oko njega.

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: DR 650

Zasto je motor luksuz? :roll: tacnije zasto su jaki motori luksuz a slabi ne? prevozno sredstvo ko prevozno sredstvo, samo "malo" brze... Zasto su registracije tolike? Zasto je putarina ista kao za automobile?

glupost glupost glupost glupost glupost glupost

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Jedan moj ortak ima brod na Savi, sa kojim plovi do Djerdapa , a drugi vozi Yamahu super tenere 750. Prvi plaæa registraciju oko 100evra, a drugi mislim preko 150e. Gde je tu logika poreza na luksuz?!?

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

Cope, pokusaj da za nekih mesec dana, a mozda bas i ovaj vikend, otplovis do Djerdapa i nazad, mnogo bi Ti se toga pojasnilo samo od sebe. Takse za brodove duze od oko 6 metara (ne znam sad napamet granicu) su enormno visoke, mislim da postoji samo olaksica za privredne delatnosti. Sve ostalo je veoma skupo, enormno u odnosu na klasicnu registraciju camca "normalne" duzine. Kako se niko ne zapita kako li je nesrecnicima koji jos uvek nastoje da odrzavaju svoje 123-jke sa agregatima od 2500 ili 3000 ccm, dizelasima koji uopste nisu stedljivi ali sada za registraciju imaju ogromne takse :na luksuz"?

Stvar je jednostavna otprilike, svaki ministar/predsednik Vlade jednostavno otvori svoj prozor i pogleda nepregledne kolone automobila u K.Milosa i kaze sam se: ah, da, ipak tu ima para...

Prostom racunicim shvati ocas posla da su ljudi voljni da placaju registraciju jer se u gotovo svakom vozilu vozi po vozac, eventualno suvozac, redje da ikoga ima na zadnjem sedistu. Slicno gleda i motoriste, ukoliko sazna podatak da je gradska potrosnja motocikla znatno veca kada se "doda gas", ne mora vise ni da izlazi na prozor i da zakljuci da je svako turiranje ili "cepanje" koje cuje na ulici dokaz vise da je motor luksuz. Malko zarad socijalnog mira obezbedi sebi odstupnicu u premisi da svaki motocikl moze postici neophodnih 50-80 km/h u gradskoj voznji pa to postavi kao granicu i konstatuje da sve brze od toga predstavlja krsenje zakonskih propisa i "bacanje para" na benzin i eto potvrde da se radi o luksuzu. Naravno, ako ga jos (a kada to nije tako?) pritiskaju i budzetske rupe, eto neoborivog poreza na luksuz za motocikle iole vece zapremine. Tako je uredjeno i stanje kod automobila, velika kubikaza je velika potrosnja, potrebe zadovoljava i manja kubikaza a ako vec placas svoj luksuz velike kubikaze na pumpi, zasto ne bi i u drzavnu kasu malo toga prelio?

Primera radi, taksa na luksuz za motocikle u Srbiji se krece u dijapazonu razlike od 10-ak puta, zavisno od kubikaze u svim razredima starosti te je od 462/770,00 za kubikaze ispod 125ccm sve do 4590/7650,00 za kubikaze 750-1100ccm. To zvuci shvatljivo i ovde jos uvek nemamo nekog drasticnog oporezivanja luksuza. Prelazenjem granice od 1100 ccm ulazimo lagano u zonu sumraka gde su oporezivanja luksuza drasticna, od 11478,00 za vozila starija od 1995. pa sve do 19130,00 za vozila do pet godina starosti.

Hajdemo sad realno, kolike su objektivne potrebe za motociklima preko 1100 ccm cak i u svetu ortodoksnih motordzija? Sa druge strane, kategorija do 125 ccm je zaista zasticena simbolicnim ciframa a ako pogledamo da je i kategorija do 500 ccm jedva duplo skuplja od te najzasticenije (918-1530,00 zavisno od godista), onda zaista ne shvatam cemu ovakvo kukanje za "oporezovanim luksuzom" prilikom registracije.

Hajdemo sad realno' date=' kolike su objektivne potrebe za motociklima preko 1100 ccm cak i u svetu ortodoksnih motordzija? Sa druge strane, kategorija do 125 ccm je zaista zasticena simbolicnim ciframa a ako pogledamo da je i kategorija do 500 ccm jedva duplo skuplja od te najzasticenije (918-1530,00 zavisno od godista), onda zaista ne shvatam cemu ovakvo kukanje za "oporezovanim luksuzom" prilikom registracije.[/quote']

Ma potpuno mi je jasna konstalacija oporezivanja, ali mi komièno zvuèi kada uporedim cifru za brod i motor :)

A kad je reè o aždahama od 1100ccm, tu se slažem. Oæeš voziš sandžamu-calenzi bite... Mada mene razne druge primitivnosti kod našeg sistema za registraciju vozila nerviraju, ali to je druga tema, nemogu da se nerviram. Daleko smo mi sa ovim vucibatinama na vlasti od Evrope....

Prostom racunicim shvati ocas posla da su ljudi voljni da placaju registraciju jer se u gotovo svakom vozilu vozi po vozac' date=' eventualno suvozac, redje da ikoga ima na zadnjem sedistu.[/quote']

Najbolje da nas vrate u vreme kad su izracunali da nikome ne treba prevozno sredstvo pa da nas voze u kamionima bez cirade. to je ipak najisplatljivije. Kad bi neko malo razmislio o tome, tvojom 'logikom', bi veoma lako dosao do toga da je i traktor luksuz ako postoje vise od dva na 10-ak domacinstava u selu. Ja bi unapred ,a ne u nazad!

Pozdrav,

Pedric, ne znam cime sam Te naveo na pomisao da su ovo moje logike i da ja kreiram uopste taksenu politiku u drzavi. Logika nije moja uopste a ja ne znam zasto smatras da motocikl treba da bude standard ili potreba a ne luksuz. Jednostavno, motocikl jeste standard u nekim drugim drzavama i drustvima prema opstim standardima koji tamo vladaju, kod nas to niposto ne moze jos uvek biti a ja sam primere naveo samo u smislu toga da razgranicimo kako dolazi do definicije standarda odnosno luksuza. Meni licno je ne samo motocikl standard vec i za suprugu i mene po jedan te jedan u rezervi (skuter doduse ali nebitno), tako je i sa automobilima, tako je i sa bazeno, vikendicom, 2MBs internetom, satelitom itd. ali to jos uvek ne znaci da to treba da bude i opsti standard te da takve stvari ne treba samo zbog toga sto ja mislim da je to hod unapred a ne unazad ne tretirati kao luksuz. To objektivno u opstem smislu mora biti luksuz a na licnom planu svakome zelim da mu to postane standard. Realno, ukoliko imas para za svoje zadovoljstvo voznje od 200+ km/h za napuniti rezervoar, ne vidim cemu onda uzbuna zbog takse koja treba da jednom godisnje popuni neke socijalne budzete eventualno. Haj'mo malo da kukamo ne cene goriva, delova, majstora ili samih nasih motora recimo...i to nam "curi" iz dzepa ali to je objektivno a taksa za registraciju je farsa i pokazatelj hoda unazad? Pa ne ide bas tako....

Po meni je najveca budalastina naziv te takse, ona se izvorno (ali i danas neizmenjeno) krsti pravno kao Porez na upotrebu motornog vozila, dakle u toj formulaciji lezi nekakav fragment teorije hoda unazad jer su dopunom Odredbe tek izuzeti neki tipovi (uglavnom privredna vozila) ali je sama Uredba kojom se regulise ta taksa konstruisana tako da se oporezuje svaka upotreba/registracija motornog vozila. E to zvuci kao povratak u ljuti feudalizam, samo formulacija i nista vise. Komunalna taksa sluzi za koriscenje javnih povrsina za parkiranje a ono je sve vise posebno i neposredno naplativo pa taj iznos izdvojen prilikom registracije sluzi samo da onome ko registruje vozilo izrastu sto vece usi zbog toga. Ne vidim da se neko buni protiv toga, ha?

Sve je meni jasno bilo i malopre, samo mi nije jasno gde ti je traktor u odgovoru? Morao sam da ti odgovorim malopre samo zato sto mi se ucinilo da da, u najboljem slucaju, pises afirmativno o "njihovom misljenju".

• Rashodovani bajker, 1731 postova

Hajdemo sad realno' date=' kolike su objektivne potrebe za motociklima preko 1100 ccm cak i u svetu ortodoksnih motordzija? [/quote']

Ih bre Lancia88 sad si me smorio ovakvom naopakom logikom...

Od tebe kao ljubitelja custom/cruiser motora sam ocekivao da postavis pravo pitanje : HAJDEMO SAD REALNO, KOLIKE SU OBJEKTIVNE POTREBE ZA MOTOCIKLIMA PREKO 110 KONJSKIH SNAGA CAK I U SVETU ORTODOKSNIH MOTORDZIJA ?

Jer svi znamo da pravih cruisera nema bez barem 1500ccm . I zasto je onda jedan VN1500 sa 65ks veci luksuz od neke R1000 sa 180ks. Tih 180ks se realno mogu upotrebiti samo na trkackoj stazi , a za tu svrhu se motor ne mora ni registrovati pa onda nema ni poreza na "luksuz" .

Dakle pravo pitanje je : zasto se motori ne oporezuju po snazi umesto po zapremini ?

Pozdrav,

uff, Pedriic, nisam skroz razumeo sta je sa traktorom ali ako je nebitno, onda neka ostane tako. Easy, ja pisah o realnim potrebama kao opstem pojmu a ne nasem licnom i subjektivnom dozivljaju, zato sam i naveo da nasi standardi na licnom planu ne moraju obavezno da slazu sa opstim standardima i dokle god nase licne standarde opste drustvene norme karakterisu kao luksuz, mozemo racunati da smo iznad proseka, makar po stavovima o zivotnom standardu ;)

Naravno, to malko karikiram jedan ozbiljniji deo te izjave, sve u cilju da pokusamo da postujemo onu staru narodnu: sedi krivo - govori pravo.... Sretnes 10 ljudi danas slucajnom metodom i priupitas kolika je realna potreba za motorom, ako to uradis u vrelini leta, mozda dobijes i dva pozitivna odgovora, prolece i jesen uz malo srece donesu po jedan pozitivan a zima tesko i taj jedan da donese. kod nas se klime prodaju samo kad je +40 stepeni a kisobrani samo kad pada kisa, automobili se osiguravaju kasko tek kad izadjes na ulicu i vidis da ga nema, takvi smo u celini. Tako isto i sa potrebama o motociklu uopste, nema svrhe da tih deset pitas o potrebi za custumom, pitaj deset motordzija pa vidi koliko ce njih glasati za lezanje po motoru protiv udobnog sedenja (sedi kuci u fotelji, jelte) a koliko ce njih konstatovati da ne zna bas sta je custom ali zna sigurno da to nije njihov skuter i da podrazumeva sigurno ono smorno menjanje brzina a da ne pricamo kako izgleda da vremenom pocinje da navodi motordziju da nosi kacigu i manje se probija na semaforima...uzas. Eto sta je neciji licni standard/stav u odnosu na opste misljenje pa stoga, ozbirom da zivimo u svetu u kome vlada vecina, moramo da prihvatimo da je motor i dalje luksuz a posebno taj preko 1100 ccm, taki nam 'oroskop za ovaj zivot ;)

Ja sam protiv poreza na luxuz, a mi smo zemlja u kojoj sve što nije leb i mleko, jeste luksuz. Pa dokle više. Jedino da se organizuje protest ispred vlade. tamo kad ode 100-200 lopova da kuka, oni im uvaže zahteve, a kad bude došlo više stotina motorista, e onda æe se pitaju kolko para gubi budžet ako se smanje dažbine bajkerima, i tu æe biti drama...Nadam se da ovaj post ne èita neko iz BIA, pa da mi posle prisluškuje telefon i otvori dosije, hehehe kao neprijatelja protiv države, a posle mi nameste da me prebiju SPS-ovci kao izdajnika i stranog plaæenika... Šalim se...

Bila je slièna tema ranije na forumu vezano za cenu registracije, a nije loše ni da se podsetimo...

Mada mislim da po ukidanju poreza, treba da se uvede stroži psihološki pregled, kao i posebna kategorija ako oæeš motor preko 100 ks...

Ali haraè svakako boli, posebno ako neko ima 2-3 motora.

ps. Nemaèka ima dobar model :)

Pozdrav' date='

uff, Pedriic, nisam skroz razumeo sta je sa traktorom ali ako je nebitno, onda neka ostane tako. Easy, ja pisah o realnim potrebama kao opstem pojmu a ne nasem licnom i subjektivnom dozivljaju, zato sam i naveo da nasi standardi na licnom planu ne moraju obavezno da slazu sa opstim standardima i dokle god nase licne standarde opste drustvene norme karakterisu kao luksuz, mozemo racunati da smo iznad proseka, makar po stavovima o zivotnom standardu ;)

[/quote']

Ja sam upravo hteo da kazem da treba uticati na one koji odredjuju "opste drustvene standarde" Da prihvate da je motorcikl prevozno sredstvo, a ne kabriolet auto(za koji je dosta skuplja registracija nego za isti takav sa tvrdim krovom). A za traktor, logikom po kojoj je motorcikl lusuzno prevozno sredstvo mozemo, samo ako hocemo, doci do toga da je i traktor luksuzna radna masina po nekim kriterijumima.

A za traktor' date=' logikom po kojoj je motorcikl lusuzno prevozno sredstvo mozemo, samo ako hocemo, doci do toga da je i traktor luksuzna radna masina po nekim kriterijumima.[/quote']

Sorry za off, ali lepo na traktoru piše - IMT De luxe...

http://www.moba.co.yu/mehanizacija/imt.html

hehehe....

Pozdrav,

a gde je kabriolet dosta, odnosno uopste, skuplji za registraciju od bilo kod iste kubikaze i snage/godista/vrste goriva koju trosi sa tvrdim krovom? Kod nas ili negde u inostranstvu?

Mozemo mi koliko hocemo da kukamo kako je motocikl prevozno sredstvo ali sebi svakako dozvoljavamo luksuz da ga registrujemo za nekoliko meseci prevozenja njime, to nije obavezno ali mi to zaista sami zelimo. Dakle, vec tu nam je sumnjiva kategorija prevoznog sredstva. Sledece po redu je kubikaza, na drumovima sa maksimalnim ogranicenjem brzine od 120 km/h kakva vladaju kod nas, sve sto ima 500 ccm moze da nagura tu brzinu kolikogod da tereta stavi na sebe, dakle, opet imamo podelu na prevozno sredstvo ili luksuz. Mislim da sad stvarno deformisemo sustinu, traktorom zaradjujemo na njivi, alternativa nam je ralo i volovi ali i daleko manji prinos pa sad uzaludno povlacimo paralele. Motocikl donosi drustvu u celini veoma malo, nesto malo ubrzava kurirsku sluzbu, sluzi u pratnji vozila i eventualno za iznajmljivanje. Nesto malo trke eventualno donose i to je to. Ukoliko se umereno vozi, trosi nesto manje od automobila ali se zato njime i vozi vise itd. Sve te logike ima jedan prosecan posmatrac ovog problema pa bi mogli i da na to obratimo paznju ako nastavimo razgovor sa ozbiljnim tonovima.

A da je Deluxe - deluxe, dokaz je i onaj svalerski sajt sa istim tim u nazivu ;)

Lancia88 , razumem tvoju zelju da budes objektivan , ali ovo je ipak bajkerski forum i tu smo da se "borimo za nasu stvar" , a ne da opravdavamo ono sto je upereno protiv nas , tako da preporucujem ipak malo vise subjektivnosti... :wink:

A o tome da su motocikli luksuz jer su beskorisni evo sta misli vlast u Engleskoj ( citat iz teme "Parking za dvotockase" by Hecky) :

U UK vazi pravilo: vise motora = manje guzve u saobracaju!

U skladu sa time:

- postoje posebna mesta za parkiranje i BESPLATNA su; u nekim delovima Londona mozete parkirati i na auto parking za Dz

- sad polako uvode posebnu traku za motorcikiste u oblastima sa velikom saobracajnom guzvom (tzv bus lane od skora dele motorciklisti sa autobusima i taxijima)

- registracij za motor je mnogo manja nego za auto (600cc motor = £50, 1400cc auto = £120)

- ulazu se veliki napori (citaj novci) u obrazovanje vozaca o motorciklistima u saobracaju (razne kampanje)

Nadam se da ce jednom to i kod nas zaziveti...

Pozdrav,

e ovako nesto i ja vidim kao put ka ukidanju prefiksa/sufiksa luksuz ispred imenice motor. Malo je, doduse, problem sto prevashodno mi sami svojim ponasanjem u saobracaju moramo ubediti ostatak zajednice u sve to, zasad i kada se gine greskama vozaca kola, to se cini pri brzinama najmanje duplo vecim od dozvoljenih, nekako ne dozvoljavamo ni smrti da nam bude ozbiljan argument...

• Zainteresovan, 978 postova
Pozdrav' date='

[/quote']

Ja sam upravo hteo da kazem da treba uticati na one koji odredjuju "opste drustvene standarde" Da prihvate da je motorcikl prevozno sredstvo, a ne kabriolet auto(za koji je dosta skuplja registracija nego za isti takav sa tvrdim krovom). A za traktor, logikom po kojoj je motorcikl lusuzno prevozno sredstvo mozemo, samo ako hocemo, doci do toga da je i traktor luksuzna radna masina po nekim kriterijumima.

Naravno, a i patike su luksuz, jer mozes ici bos.

Pozdrav' date='

[/quote']

Naravno, a i patike su luksuz, jer mozes ici bos.

Opanci brale, zakoljes svinju, od creva i koze napravis opanke, a meso i mas' dzaba. Tako je i nastala ona narodna: 100 kila svinja 200 kila mas'!

Ne mogu vise da citiram, a i n'umem, ali sto se tice voznje od nekoliko meseci godisnje, pa ne vozi motor po Srbijici samo Djura. Ja zimus nisam promasio nijedan dan i nijednu temperaturu ada nisam video motorciklistu na ulici. u ne samo kurire! A sto se tice "nacina "nase" voznje voznje, ako je porez na luksuz pausalna kazna za sve onda je to "u redu".

Generalno mislim da smo dosta kenjali uludo, ima li neko ko moze nesto da pomogne po ovom pitanju. Taj neko ce vec, verovatno, moci da omoguci nasem prijatelju da i dalje placa porez ako bude zeleo.

Pozdrav,

kakogod, ne mora niko nikome da pomaze da placa porez na luksuz, svako ce sam sebi pomoci cim dodje na registraciju a ako ne dodje na registraciju a ipak se vozi, onda ce ga duplo platiti, cim ga ulove ;)

Ja lagano prekidam sa raspravama na temu sto je babi milo..., niti se sta tu moze uraditi na forumu, niti se sta igde moze uraditi, posebno ne na ove buntovnicke nacine. Buntovnistvo je u svakom drustvu marginalizovana pojava, ko to n moze da razume utapa se u nju dok ne nestane kao ozbiljan faktor cak i u najblizem okruzenju. Ko hoce da nosi opanke, neka ih nosi, ko ne zeli patike, od volje mu ali ce svakoga ko registruje motor sacekati porez na luksuz, barem zasad...a cak bos nece moci ni da udje u SUP u Srbiji da registruje motor posto je vec uplatio inkrimisani porez...morace barem opanke da ima na nogama.

Ma da... mi koji uredno registrujemo motore i placamo nerazumne dazbine i globe , pa usput malo gundjamo zbog toga ispadosmo "buntovnici" i "marginalizovana pojava" , a oni koji neometano voze "strance" i ne placaju nikom nista...uh, ma necu da se nerviram :x

Lancia88 , nije mi jasno zbog cega se toliko trudis da sabotiras ovu temu?!

Pozdrav,

zaista vise nemam teksta...sabotiram temu u kojoj se pise o decijem izjasnjavanju sta je luksuz a sta nije? Easy, ja imam nekoliko motora i uvek je tako, imam i nekoliko automobila, da zapocnem da kukam na nekoj narednoj temi da treba da dobijem "popust na kolicinu" ili nesto slicno tome? Pa ako mislis da ja sabotiram temu, komotno upotrebi neki argument da me demantujes i ja bih se odmah povukao, bez sekiracije. Argumenti po sablonu sto je babi milo to joj se i snilo nikome ne donose nikakvu korist. Izvini ako sam Te prenuo iza sanjarenja da je motor nekakva nasusna potreba i da samo automobili treba da budu luksuz, eto, mozda samo nisam bio nezan kod pojasnjavanja ali sam prosto mislio da ako odmah udarim u sustinu (bez predigre) mozemo da se resimo suficita teksta ali ispalo je skroz drugacije. Evo, ja se u ime drzave izvinjavam sto se u zemlji placa i dalje Posebna taksa (prostonarodski krstena kao porez na luksuz) i izvinjavam se sto se i dalje sme u drzavi voziti strani motocikl koji kod nas ne placa tu taksu vec samo skuplje drumarine (ako ga uhvate) i visestruko vece kazne (naravno, opet ako ga neko stigne i uhvati)...i izvinjavam se ako sam jos sta izostavio u spisku izvinjavanja....ah,da i za stanoviste da se argumentima dobija na ozbiljnosti teme a sto je ustvari sabotaza jedna cista!

...i izvinjavam se sto ne stavljam smajlica na kraju jer ga nisam ovim tekstom ni predvideo.

• Svrati ponekad, 159 postova

Taj porez na luksuz je ostatak komunizma i totalno je prevazidjen.

Sta sad, da uvedemo extra porez na kozne jakne, koka kolu, milka cokolade :D? Sve je to luksuz :).

Trebalo bi uvesti progresivni porez na prihod (da reaste sa visinom prihoda), a ne ovako reketirati gradjane!

Jednostavno: Motori manje zagadjuju, ne prave guzvu, manje habaju asfalt (2 tocka, a i manje se vozi) i samim time vlasnici istih trebaju dobiti povlastice (citaj: jeftiniju registraciju, putarinu i parking).

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja