Jump to content

Moto Zajednica

Oxford Dakar, full mesh letnja jakna

Recommended Posts

  • Drug član, 988 postova
  • Lokacija: Zaječar, Beograd, Grenoble
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

 

Napisao bih nešto o ovoj jakni obzirom da su krenuli letnji dani vrućina i da u poslednjih godinu dana ova jakna je moj primarni izbor u svakodnevnoj vožnji ali i izbor tokom rally-trka na koje sam odlučio da učestvujem.

 

Naime, kao dugogodišnji korisnik ADV jakni poput Revit-a (Offtrack) i IXS (Montevideo) inicijalno sam razmišljao o Acerbis X-tour jakni ali posle detaljnije analize sam shvatio da ću opet završiti u ADV izboru što nakon svega što sam stavio na papir - jednostavno pogrešan izbor, bar za moje potrebe. Takve jakne su obično napravljene u nekom kompromisu i po materijalu budu prilično teške i veće po gabaritima - (npr 1-1.5kg od trenutnog izbora) i u toku letnjih meseci i velikih vrućina budu uglavnom pogrešan izbor.

 

Suština odluke/izbora je prosta. Potrebna mi je relativno laka jakna sa velikom prozračnom ventilacijom, naročito u toku vrelih letnjih dana (recimo da bude najsličnija obučenom dresu) , ali opet sa druge strane da ima integrisanu osnovnu zaštitu za ramena i laktove. Takođe u odnosu na dres (ovaj deo je suštinski vrlo bitan) potrebno je da jakna bude takve konstrukcije i materijala da omogući što veću pokretljivost a da usputne grane i šiblje ne mogu da je pocepaju - poput dresa koji posle jedne vožnje je potpuno poderan.

 

Najsličnije što sam probao, a da se relativno uklapa u ono što želim je Scorpion EXO mesh jakna (Vortex čini mi se) koju imam već nekih 10-ak godina ali više ne mogu da je obučem, a i ono što mi smeta je pre svega što je crne boje kao i street kroj jakne, odn jakna je jako plitka u struku više za neke manekene nego za ADV vozače :D .  Dakle idealan zbor je full mesh jakna u nekom ADV / Rally kroju sa osnovnim protektorima (laktovi i ramena) dovoljno da bude uz telo, a opet dovoljno komotna za zasebni leđni protektor (proverena kornjača) koja ima produženi donji deo i štiti više nego bila koja integrisana zaštita u jakni. 

 

Izbor je pao na Oxford Dakar full mesh jaknu pristupačne cene i odličnog kroja dostupna za odmah.  

 

Do sada, ovu jaknu sam nosio na svim vožnjama od MX staze, Filipina i Grčke na Hellas Rally-ju do Zaječara, Divčibara, Kopaonika i Zlatibora u temperaturnom rasponu od +41C do +3 C. Naravno, obzirom da je ovo prevashodno letnja jakna za vožnje u hladnijem temperaturnom opsegu mora biti nekih modifikacija ili dodataka kao npr. termalni uložak, Gore-Tex uložak i rain-cover za uslove kada je kiša ili kada je baaaaš hladno zajedno sa svim ostalim navedenim. Najčešći izbor je base-layer i sama jakna, a ukoliko krene noćna vožnja (recimo ispod  +25 C) onda je tu Gore-Tex uložak. Za sve ispod cca +16 C potreban je neki termo uložak, a već ispod +6 C verovatno i rain cover da uspori cirkulaciju hladnog vazduha. I da vas niko ne laže, na +40 C šta god nosili od opreme biće vam vruće :D 

 

 U svakom slučaju ja sam zadovoljan izborom i fleksibilnošću, a iskreno se nadam da će ovaj kratak review još nekom pomoći da napravi dobar  izbor kada je potrebno neko univerzalno rešenje za offroad vožnju.

  

U prilogu par fotki sa navedenih vožnji i trka.  :)

 

IMG_1479.jpg

 

IMG_1480.jpg

 

IMG_1481.jpg

 

IMG_1482.jpg

 

IMG_1483.jpg

 

IMG_1485.jpg

 

IMG_1486.jpg

 

IMG_1487.jpg

 

IMG_1488.jpg

 

IMG_1489.jpg

 

Promenio član baltrekk
  • Sviđa mi se 14
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja