Jump to content

Moto Zajednica

Alfa romeo Giulietta - 2.0, 140KS - Samo zamena

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N

Drage kolege,

 

Kao što naslov kaže, imam Alfa romeo Giuliettu, 2.0 dizel motor sa 140KS, 12. mesec 2010. godine. Automobil ima na satu 160k kilometara i trebalo bi da je to stvarna kilometraža, jer mi je više majstora potvrdilo istu. Ja sam drugi vlasnik u Srbiji, kupili smo je prošle godine kao porodični auto. Prethodni vlasnik je uvezao 2014. godine i automobil je vozila njegova supruga tačno 9 godina.

Što se tiče prethodnog vlasnika, održavanje je bilo tu i tamo (moglo je mnogo bolje, ili je u meni problem), automobil poseduje servisnu knjigu, nisu svi servisni intervali zabeleženi (zbog nemara), kupio sam automobil takoreći od poznanika i potvrđena mi je kompletna istorija automobila, kilometraža, itd. (imam dokaze, prepiske, sve mogu pokazati). Zašto kažem da je održavana tu i tamo, sve što je došlo na red menjano je jeftinim delovima i pristupalo se tako da se samo reši problem, npr. stavljeno je novo kvačilo, a nije zamenjen zamajac, to je rezultiralo time da sam ja menjao komplet kvačilo i zamajac, a relativno je novo kvačilo bilo koje je stavljeno. Dalje, automobil je bio ugušen, vožen je isključivo po gradu, DPF je bio poprilično zapušen, ali je uspeo da uradi regeneraciju, treća dizna je bila jako loša, itd.

Servise je čovek redovno radio.

 

Od kada je kod mene, urađeno je sledeće:

 

 -kupljene alu felne 17ice, stavljene Kleber letnje gume, DOT 23;

 -zamenjena poluosovina, zamenjeni brisači, patosnice, očišćene komande na volanu;

 -popravljena dnevna svetla, ispolirani farovi;

 -stavljen novi znak i čepovi na felne;

 -u novembru urađen mali servis i odrađeni stabilizatori balans štangle;

 -ispitane i kompletno remontovane dizne;

 -zamenjen zamajac sa komplet kvačilom, Sachs komplet;

 -remont menjača, stavljena nova prva i druga i ležaj šeste brzine;

 -sipano ulje u menjač i stavljeni komplet novi semerinzi;

 -kupljen nov Varta star stop akumulator;

 -zamenjena remenica alternatora, plivajuća remenica, PK kaiš;
 -napunjena klima;

 

Na automobilu je prethodni vlasnik izvadio te neke klapnice gasa jer one znaju da upadnu u cilindar i da naprave havariju, to nisam znao, već mi je rekao majstor koji mi održava auto.

 

Od mana, navodim sledeće:

 -ležaj prednjeg desnog točka, jedan šraf je okrenuo tako da je felna na četiri šrafa;

 -senzor pedale kvačila je skinut i ugašen softverski;
 -treba zameniti i drugu poluosovinu;

 -dnevna svetla ponovo ne rade, ta dioda koja je zamenjena je crkla;

 -auto ima ogrebotina na branicima, vide se tragovi gradske vožnje i jedno dobro poliranje bi joj prijalo;

 -na Automoli izveštaju ima evidentirana dva udesa, jedan 2011. u vrednosti od 900-1000 EUR, drugi u vrednosti od 2500 do 3500 EUR;

 

Navedene mane sam zatekao, nešto sam sredio, nešto će doći na red pri prvom sledećem servisu :)

Što se ovih udesa tiče, ja nisam uspeo da pronađem tragove, pretpostavljam da su u pitanju branici i eventualno farovi i da je to u tom trenutku toliko koštalo u ovlašćenom servisu da se sve sredi. Kako god, automobil je kupljen 2014. godine na autoplacu u Nemačkoj, lično od strane prethodnog vlasnika, i taj izveštaj poseduje fotografije automobila sa tog autoplaca kada je bila očitana poslednja kilometraža na 83k. Šta god da je bilo, sređeno je u Nemačkoj. Grede su apsolutno prave, automobil je proveravan i u Fiat servis-u Goran (o kom nemam lepo mišljenje, krajnje sam razočaran) i nismo ustanovili šta je rađeno i da li je rađeno.

 

Istakao bih da je potrošnja automobila nakon sređivanja dizni 4,5L i da auto radi kao sat, potpuno ravnomerno prima gas, nema ni grama nikakvog dima, ne zuji turbina, na trapu nema ni nikakvih lupanja, pali na prvi zub. Da, radi kao sat! Nama služi i vozi se samo na dugim relacijama, kada se upali pravi 50 do 150km minimalno. Kod nas je 80% vremena bila na autoputu, a ostatak na magistralnom putu.

 

Masu stvari sam sredio preventivno, npr. prva i druga su zamenjene po mom zahtevu, jer je zbog lošeg druk ležaja znao teže da upadne u prvu ili drugu i ja sam insistirao na tome da se zamene iako mi je rečeno pri remontu da nema potrebe i da majstor to ne bi menja. Razlog zašto je išao na remont je taj što je menjač puštao ulje na semeringu, pa sam ga preventivno poslao na komplentnu kontrolu što je i ispalo dobro zbog ležaja šeste brzine.

 

Mislio sam da će mi auto biti sasvim dovoljan za jedno dete, ali sam se prevario, ima mesta i sve može, ali ipak žena pozadi sa detetom sedi skučeno. Prevashodno smo automobil kupili za nju i njoj baš za vožnju ne odgovara, pedale su joj previše duboko.

 

Šta je adekvatna cena, hmmm, pa prodaju se od 5k do 7k, da kažemo da je 6k realna cena, a meni se za te novce ne isplati baš da je prodam. Sve stvari koje su urađene su urađene u januaru i februaru i sve je to koštalo pa oko 2.000e. Zato, pristao bih jedino i isključivo na zamenu, po realnim cenama, i za automobil koji je apsolutno u istom stanju, idemo u servis koji god i proveravamo automobile u svim tačkama. Jedna bitna stvar, maksimalno sam transparentan i očekujem isto, bez laži i bilo kakvih prevara.

Interesuju me nešto veći automobili, najpre SUV, Crossover, može slično ili novije godište uz moju doplatu, može i ključ za ključ. Nisam vezan za konkretnu marku i model. I budimo realni sa procenama :)

Promenio član Luka9905
  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N

Evo nešto slika da zagolicam maštu. 

 

E da, zaboravih da kažem, ovo je auto samo za ljubitelje Alfi! 

IMG-20240304-WA0016.jpg

IMG-20240304-WA0010.jpg

IMG-20240304-WA0008.jpg

IMG-20240304-WA0013.jpg

IMG-20240304-WA0005.jpg

IMG_20230314_172540.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3157 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

Uh, jedno dete, drugo dete, treće dete... Krene baba, tetka... Jedno dete u krilo... I tako sam kupio Multiplu. Lako ubacuješ dete u sedište, ne saginjes se. Kada krene baba, tetka, svaja... tu je šesto sedište. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2750 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Prelep autek! I svaka cast na opisu!!!!

Da sam u mogucnosti, trepnuo ne bih da je uzmem. 

Da biram, bila bi crvena, ali to je drugi par opanaka.

Srecna prodaja! 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2750 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000
2 hours ago, mrle said:

Uh, jedno dete, drugo dete, treće dete... Krene baba, tetka... Jedno dete u krilo... I tako sam kupio Multiplu. Lako ubacuješ dete u sedište, ne saginjes se. Kada krene baba, tetka, svaja... tu je šesto sedište. 

Ja vec uveliko razmisljam o tome, a imam tek jedno dete. Ali i 4 auta. Nije izvodljivo da ovakva jedna lepotica zameni bar 2. Mada lagano, bice. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N
8 hours ago, abarth_maniac said:

Prelep autek! I svaka cast na opisu!!!!

Da sam u mogucnosti, trepnuo ne bih da je uzmem. 

Da biram, bila bi crvena, ali to je drugi par opanaka.

Srecna prodaja! 

Ista priča, ja sam hteo crvenu ili belu, gledao ih i odustao. Ovo je bio jedini auto da je u tom trenutku bio u pristojnom stanju, sve ostalo je bilo baš, baš upitno. 

 

Priznajem da je u tim bojama lepša 😀

 

Žao mi je samo što još uvek nemam majstora kome auto mogu da prepustim sa poverenjem. Rekoh gore, možda je problem u meni, previše sam kritičan i previše tražim. 

 

Kod tebe sam ostavio motor, sam si mi ispričao sve, kod njega je ovo ovako, ovo onako, ovo je dobro, ovo je loše, i ja nikakvo pitanje nisam morao da postavim. Zaključak, ostavim ti motor i ne razmišljam, za mene to nema cenu. 

 

Za Alfu sam išao kod tih "velikih" majstora, aktivnih po forumima, "ovlašćenih" servisera, koji mi je za sve rekao to je kod njih tako, koji nije video kompletno mastan menjač i nije ustanovio da menjač na semerinzima pušta ulje, a menjao je poluosovinu i sigurno je morao da dolije isto, koji nije video da je treća dizna u jako lošem stanju (a ima originalnu dijagnostiku i mogao je da očita parametre), koji nije video da je i druga poluosovina za zamenu, koji nije video da je remenica za zamenu, da su popucale podloške dizni, da je DPF zapušen toliko da auto ne može sam da uradi regeneraciju, a ubedio me je da je sve kako treba i da je sve proverio (vozio on lično auto) i još sam sve to papreno platio. A sve sam pitao i tražio da se proveri, insistirao da se menjač skine i proveri jer sam kroz haubu video da je masan, zato kažem ubedio me da je sve kako treba. Sreća da mi brzine nisu progorele i da sam reagovao na vreme. 

 

Što je najgore od svega, nađem drugog koji radi fiate i alfe, odem kod njega, on mi kaže ulje u menjaču super, proverio sam, mesec dana kasnije (auto stajao na mom parkingu, nigde ni kapi), odradim dizne i menjam komplet kvačilo i zamajac, zove me majstor i kaže ej, pa ti gotovo da nisi imao ulje u menjaču, on je kompletno masan. 

 

Jedan mi kaže ja bih u nju sipao gušće ulje, ipak je prešla preko 100k, gušće ulje a ima DPF... Strahota i samo se pitam kako li prolaze ljudi koji nemaju nikakvo znanje o kolima, a ne smatram za sebe da ga imam. 

 

Izvinjavam se sad na ovome, samo sam ogorčen. Toliko ljubavi, truda i pažnje prema automobilu, a dobiješ ovo.

 

Elem, stvarno je utegnuta, treba je probati 🙂

 

Za sada samo zamena, možda u nekom trenutku prodaja. 

 

Multipla mi Bože zdravlja ne gine, ili nešto sa sedam sedišta 😅

Promenio član Luka9905
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Akvarista u pokusaju, 140 postova
  • Lokacija: Rumenka
  • Motocikl: Suzi nudista SV650 '09

Ako se ne pojavi adekvatna zamena uskoro, javljam se da se menjamo za evriće.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N

Situacija je sledeća, dobio sam fer ponudu za Ford kugu, možda čak i dogovorimo zamenu, dok vlasnik ne prevagne, ostavljam opciju za kupovinu putem keša. 

 

Druga opcija mi je Hyundai ix35. 

 

Cena koju sam zamislio jeste 6.300e sa oba seta guma. Registrovana je do kraja januara. 

 

Gubim na kolima dosta, tako da ispod toga ne mogu. 🙂 Mislim da je stvarno fer. 

 

Ne bih da hvalim svoga konja, zato, insistirao bih da odemo kod majstora po vašem izboru. 

 

Evo skorijih detalja što sam upisao (zbog sebe):

 

17.11.2023. - 155.840km

Mali servis (ulje selenia) 

Stabilizatori balans štangle

18.280,00

 

29.12.2023.

Počeo teže da pali, treća dizna nije prošla nijedan test, četvrta nije prošla paljenje i ler, prva i druga nisu prošle paljenje. Neko je ranije skidao dizne i nije vratio gumice, bilo je prljavo kućište, dizne momci prvi put otvorili. DPF je čist, utvrdila dijagnostika. 

AutoLab, provera i kompletna reparacija dizni 350e - 40.950,00

 

19.01.2024.

 

Pukao zamajac, čuje se i osećaju se vibracije, kaže majstor česta bojka kod giulietta, dešava se između 150 i 200k kilometara. Prethodni vlasnik menjao kvačilo, bez plivajućeg. U novembru na kompletnoj kontroli auta, plivajući se nije čuo.

Set kvačila, Sachs, sa plivajućim zamajcem 70.984,00

Remont menjača, nova prva i druga brzina i ležaj šeste brzine, 180e

Slanje menjača aks 3.000

Ulje za menjač i dva semeringa 4.500

Ruke 15.000

 

31.01.2024.

 

Varta akumulator, start stop - 18.400

Ruke za montažu akumulatora - 2.000

Ukupno 20.400

 

04.02.2024.

 

Remenica alternatora, plivajuća remenica, PK kaiš, delovi 19.200

Ruke 4.000

Ukupno 23.200

 

20.02.2024.

 

Pokrenuta regeneracija DPF-a, izduvao sve i svašta, nije naplaćeno, odradili prijatelji.

 

01.04.2024.

 

Klima nije radila, momci kada su radili kontrolni pregled alfe (ovi što su pokrenuli DPF), nisu vratili džekove. Dečko napunio klimu i vratio džekove, cena 3.500,00 dinara. 

U povratku auto prijavio grešku, neki relej. Rađeno u Mladenovcu. 

 

02.04.2024.

 

Dijagnostika, brisanje greške, pregled automobila, Vid i z Pančeva. 

Častio ga 2.000,00 dinara. 

 

Napomena za grešku koja se javila, do danas se nije ponovo aktivirala, zašto se upalila, nemam pojma. Uglavnom, neki je relej očitan kao greška, verovatno zbog tih skidanja i vraćanja džekova.

 

Ovako, auto ima set zimskih tigar guma na 16icama (trebalo bi da je dot 19), i set Kleber letnjih guma na 17icama (dot 23).

 

Auto je trenutno na 161.500, i vozi se vikendom na dužim turama. Juče 120km, danas 140km 😀

 

 

IMG-fbd8de6acd7291fa8b811d5a8b045b42-V_edit_596329943710564.thumb.jpg.2227173282e1d14069c3170e350b3f38.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N

Kolege, kako se prodaja bliži, nama sve teže. Većali žena i ja i ipak za sada odustajemo od prodaje, menjanja. 

 

Nekako nam krivo i žao, taman smo je skockali. Možda se predomislimo nekada. 

 

Izvinjavam se, ide lock

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja