Jump to content

Moto Zajednica

Koji motori najbolje ''koče motorom'' i zašto

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Ne znam za ostale ali moja Aprila (jedan cilindar) brutalno koci motorom. Kada sam je nabavio, dok se nisam navikao umela je da prokliza zadnjim tockom kada kocim motorom iz 3 u 2. Sreca nije mi se desilo da ga dignem na zadnji  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Agregat služi za pokretanje motora a ne za kočenje.

Sada i uvek i u vekome vekova, AMIN!

Motor, agregat, masina, kompresor kako god da je nazovete je iskljucivo napravjena za pokretanje motorcikla.  Kocnice su napravjene, i tu su gde su, da uspore motorcikl kada je to potrebno i da ga takodje zaustave kada je to potrebno.

Zasto bi usporavao motorom sa recimo 60/70/80/90/100km/h na nekih 50/60/70/80/90km/h i na to gubiti vreme jer jednosavnim pritiskom na desnu rucicu brze i jednostavnije cete usporiti na zeljenu brzinu.

Pri brzini od 100km/h jedna sekunda iznosi 27m puta (100000m svakih 3600 sekundi), 60km/h iznosi 16.6m puta.  Znaci ako ti treba jedna sekunda da stisnes kvacilo, promenis brzinu i kontrolisano pustis kvacilo vec si prosao izmedju 16.6 i 27.7 metara. 

Kocnice za kocenje i usporavanje a motor za ubrzavanje.

Do sada sam zavrsio dve skole bezbedne voznje i 3 nivoa California Superbike School i nigde nisam cuo da preporucuju kocenje motorom jer je usporavanje kocnicama daleko efikasnije i bezbednije. 

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Motor, agregat, masina, kompresor kako god da je nazovete je iskljucivo napravjena za pokretanje motorcikla.  Kocnice su napravjene, i tu su gde su, da uspore motorcikl kada je to potrebno i da ga takodje zaustave kada je to potrebno.

Zasto bi usporavao motorom sa recimo 60/70/80/90/100km/h na nekih 50/60/70/80/90km/h i na to gubiti vreme jer jednosavnim pritiskom na desnu rucicu brze i jednostavnije cete usporiti na zeljenu brzinu.

Pri brzini od 100km/h jedna sekunda iznosi 27m puta (100000m svakih 3600 sekundi), 60km/h iznosi 16.6m puta.  Znaci ako ti treba jedna sekunda da stisnes kvacilo, promenis brzinu i kontrolisano pustis kvacilo vec si prosao izmedju 16.6 i 27.7 metara. 

Do sada sam zavrsio dve skole bezbedne voznje i 3 nivoa California Superbike School i nigde nisam cuo da preporucuju kocenje motorom jer je usporavanje kocnicama daleko efikasnije i bezbednije. 

Ja licno nisam ni mislio na kocenje motorom "kada je frka" vec u svakodnevnoj voznji. kada vidim stopaljke na 30m ispred sebe pri brzini od 80/h sigurno necu da kocim samo motorom (iz licnog iskustva)

• Zainteresovan, 830 postova

Daj da napravimo razliku izmedju:

1. SMANJIVANJE BRZINE - USPORAVANJE  rutinskog smanjivanja brzine tokom voznje i

2.KOCENJE - ZAUSTAVLJANJE naglog kocenja zbog situacije koja se desava pred nama na putu.

1. koliko sam shvatio i koliko su me ucili, zasto akati kocnice i rizikovat gubitak stabilnosti i cini mi se voziti trzavo, kad je dovoljno pustiti gas i motor usporava, cap smanjiti stepen prenosa, pa jos malo usporiti, a pritom dopunjavati kocniicom ako i koliko treba?

2. tu se samo pusta gas i koci, bez upotrebe kvacila, jer su u pitanju sekunde, sta tu ima da pricamo, pa niko nije lud da koci samo motorom

AKo nisam u pravu, molim demantujte me cinjenicama, a ne Koci se kocnicama, vozi se agregatom, sedista se obaraju na dole, a noge dizu na gore...  ;)  ;D ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 730 postova

Mislim da i pokretac teme nije mislio na KOCENJE=ZAUSTAVLJANJE nego usporavanje.

Ja to redovno radim... Vratis u manju i motor lagano usporava i cuje se veoma prijatan zvuk i auspuha...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja