Jump to content

Moto Zajednica

Zabranja vožnje motocikala i limit buke u Nemačkoj

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6819 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Vest prenosim sa nemačkih medija. Negde se neće moći voziti čak ni sa fabričkim auspusima.

 

Од 2020. године у Тиролу постоје забране вожње за мотоцикле са буком изнад 95 дБ . Нажалост, ове упитне мере очигледно имају обожаватеље у Немачкој, јер ће локални политичари у округу Доња Саксонија Холцминден и берлинско удружење Деутсцхе Умвелтхилфе увести много строже забране вожње на граници између Северне Рајне-Вестфалије и Доње Саксоније.

Забрана вожње од 90 дБ у Весербергланду

О томе се конкретно ради: 26. јуна 2023. године, општинско веће Холцминден одлучило је да Немачкој помоћи за животну средину (ДУХ) наручи „пилот пројекат буке мотоцикла“. У оквиру овог пројекта, неке руте у Везербергланду биће затворене за мотоциклисте са забележеном буком од преко 90 дБ(А) током викенда од априла до октобра. Ово су делови модела Л580, Л589а, Л497, Л550, Б241 и Л428. Поврх тога, требало би да се смање ограничења брзине, поставе замке за брзину и потпуно затворене руте за моторне двоточкаше другог викенда у месецу, као тзв. Ако се ове забране вожње буду спровеле на овај начин, то неће погодити само већину мотоциклиста у региону, већ и најстарији мото хотел у Немачкој.

 
60% свих мотоциклиста и легендарног мото хотела погођено забраном вожње

 

Према нашој бази података, са још нижом границом од 90 дБ у поређењу са тиролским забранама вожње, 60% свих нових модела мотоцикала би било погођено, а многи старији мотоцикли су такође изнад овог прага. Већина мотоциклиста неће више бити на погођеним рутама, укључујући Л550 и Б241. А то је посебно лоше за Вилла Ловенхерз, најстарији мото хотел у Немачкој, који се налази на раскрсници две улице у Лауенфордеу. Вила Ловенхерз привлачи двоточкаше у Весербергланд од касних 1970-их. Традиционални бизнис сада запошљава око 30 људи, нуди преноћиште за 70 људи, отворен је само у топлој сезони и своје собе испуњава скоро искључиво мотоциклистима. У Лауенфордеу је то једини значајан и највећи туристички бизнис. Вила је редовно попуњена и распоређује госте у друге смештајне јединице у околини. Али све ово би ускоро могло да буде историја ако већина потенцијалних гостију више не стигне до Виле Ловенхерз. Оператери већ осећају последице предстојећих забрана вожње. Резервације у вредности од 13.000 евра већ су отказали забринути гости за наредну годину.

Слепа мржња према мотоциклима од стране неких политичких актера као покретачки фактор забране вожње

Овако ефективно уништавање традиције, радних места и туризма наравно такође подстиче отпор у Лауенфордеу. Градоначелник Тино Венкел је против планиране забране вожње, а веће Лауенфордеа је такође једногласно изјавило да категорично одбија затварање. Одговорни у Холцминдену понекад не маре много за локалне протесте, али иницијатива је настала на срању неколико политички активних мрзитеља мотоцикала. Изнад свега, Едит Готз из ЦДУ Лауенфорде је именована као идејни ум иза пројекта. Они и берлински ДУХ желе да забране мотоциклисте из Везербергланда и, финансирани са 100.000 евра од пореза, врло мало дају контрааргументима. Пре одлучујућег гласања у округу Холцминден, о будућности Виле Ловенхерз и отпору локалног становништва расправљао је само зелени заменик администратора округа Герд Хенке, не мењајући ништа у резултату гласања.

 
 

Отпор забрани вожње мотоцикла у Немачкој

Чињеница да се планирана затварања рута 2024. званично воде као пилот пројекат можда је био паметан потез противника мотоциклиста. Локални отпор у Лауенфордеу већ испитује и покреће законске кораке. Према немачком закону, забране вожње засноване на буци у мировању на малом, општинском нивоу тешко се могу применити и требало би да се одлучује на много вишем нивоу. Али пошто је ово пилот пројекат чији је званични главни циљ прикупљање података, нису лоше шансе да противтужбе и жалбе неће моћи да спрече забрану вожње пре краја сезоне 2024. Ако се то догоди, мото хотел Вилла Ловенхерз више не би могао постојати 2025. године. Можда Готз и Цо. чак и спекулишу о томе, јер ниједан мотоциклистички хотел не значи мање мотоциклиста.

Поред правног поступка против пројекта, сада се укључује и заједница мотоцикала, на пример са овом онлајн петицијом коју је покренуо бајкер Томас Сабат . Скоро 20.000 мотоциклиста је овде већ изразило своје одобравање. Наводно планирају акције и велика мотоциклистичка удружења, али још нема детаља.

Бесмисленост забране вожње на основу стационарне буке

Највећа драма у историји, као и са забраном вожње у Тиролу, јесте да затварање рута засновано на буци у стационарности потпуно промаши циљ и погоди погрешне људе. Као што је Арге2Рад већ неколико пута доказао, снимљена бука у стационарном стању не говори ништа о нивоу буке током вожње. Федерални институт за истраживање путева и наше колеге из МОТОРРАД-а су то већ доказали у вишеструким мерењима. Али чини се да вас логика не води далеко од покретача забране вожње мотоцикла. Чак се и Европска комисија сложила са тиролским забранама вожње.

Коса је! Али још увек имамо наду да ће отпор бити плодоносан и да се пилот пројекат може спречити или бар обуздати. Акције великих мотоциклистичких удружења такође би могле да унесу још једну динамику у причу, тако да се надамо да ће Вила Ловенхерз и убудуће моћи да дочекује бициклисте, а да Везербергланд остаје отворен за туристе на два точка.

  • Tužan 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2496 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F + NMAX155

Zbog ovih stvari sam precrtao planiranje bilo kakve ture na duže u ovaj deo alpa.

Nemam volju da proveravam gde mogu a gde ne da vozim, da razmišljam da će me neki buzdovan zaustaviti i zbog par decibela drndati na putu.

Vozim sa auspuhom iz radnje i sa DB kilerom ali nikad se ne zna.

Ima toliko lepih predela za vožnju a i jeftinijih, pa dok mogu da biram - biram tamo gde vozim sa osmehom na licu :moto3: a ne sa strahom u očima ☹️

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6322 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Pričali smo na ovu temu....i kao neko ko poznaje život na dva točka, moram da kažem i da druga strana ima validne argumente za ovako nešto. Da se ne bih ponavljao, neću ovde da iznosim stav u detalje....jedan dodatak bi bio možda, da zaista nije u redu da čak i motocikli koji fabrički imaju nivo buke veći od ovog propisa, podležu zabrani. Da se zaustave divljaci koji peglaju na kolenu bez dB killera, (ima ih svuda, nismo mi to izmislili) to je ok....ali da se zabrani regularno registrovanom motociklu da se kreće po mreži nacionalnih puteva je nešto što ne bi trebalo da prođe tako lako.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1285 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Ne vole motocikliste i motore i još ako su japanski...

Namerno ću da odem sledeće godine da im se vozam po tim alpskim putevima, da ih nerviram. 

 

IMG_1635354882213.jpg

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 152 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Kle 500, zzr1100

Nzm što ljudima smetaju motori i zanima me kakva je to vrsta ljudi, veća je buka gustog saobraćaja. S..re mi se od takvih čistunaca ja baš volim da čujem lep glasan zvuk auspuha pa još kad ga razvuče do crvenog...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3975 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue
Nzm što ljudima smetaju motori i zanima me kakva je to vrsta ljudi, veća je buka gustog saobraćaja. S..re mi se od takvih čistunaca ja baš volim da čujem lep glasan zvuk auspuha pa još kad ga razvuče do crvenog...

Ta sorta do podne mrzi sama sebe a od podne sve oko sebe, ne guze, ne piju, ne puše, vole UA i EU

Jednom riječju politički fašizam…


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 123 postova
  • Lokacija: Krusevac
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650 L1, Yamaha XT 1200Z Super Tenere

Eto nama šanse da razvijemo moto turizam kod nas, nek oni dodju kod nas, da ostave malo njihove evre u naš budzet.... :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja