bojanh 142 Napisano Avgust 2, 2023 Svrati ponekad, 332 postova Lokacija: Šid Prijavi odgovor kao problematičan Kako odraditi ovaj posao na pravilan nacin da bi motor lepse povlacio iz nizih obrtaja i imao mirniji rad? Knjiga za GSXR 1000 K3 kaze da se ovo radi samo na ler gasu oko 1200-1300 obrtaja. Po forumima se moze naci i dosta misljenja da vecina ljudi radi to na oko 2000-3000-4000 ili tamo gde se oseti najveca knedla u gasu da bi se sto vise ispeglalo. Jasan mi je sam postupak i nacin izvodjenja ove operacije, vec sam to radio i usaglasio sva 4 da rade jednako na leru, ali sad razmisljam da ipak to probam odraditi na oko 2500-3000rpm jer mi je tu najgori rad, tj knedla...pa da cujem vasa iskustva. Imam ovaj alat: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanh 142 Napisano Avgust 2, 2023 Svrati ponekad, 332 postova Lokacija: Šid Prijavi odgovor kao problematičan Hvala, sve je tacno, nego sam mislio da ga probam donekle "ispeglati" sinhronizacijom dok ne resim mapiranje. Znaci ono sto podesavaju sinhronizaciju na vecim obrtajima od lera nema bas nikakvog efekta u odnosu na podesavanje na leru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4298 Napisano Avgust 3, 2023 Ne silazi, 6632 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ne poznajem konstrukciju motora, pa samo opšte teoretski. Sinhronost usisavanja treba da bude jednaka od lera pa sve do kraja punih obrtaja. Fabrike često u uputstvima ne navode sve moguće opcije, ili ih ograničavaju samo za sebe. Uobičajeno je da se broj obrtaja na praznom hodu podešava putem nekog posebnog podešavača, bilo manuelnog, bilo automatski, mada može i preko samih leptira. Fabrike većinom ne daju da se dira referentni protok koji zavisi od pozicije leptira, jer za to podešavanje koriste posebne alate i smatrajući da je to trajno, međutim, vremenom dolazi do neizbežnog odstupanja, većeg ili manjeg i otuda potreba da se usaglašavanje vrši na nekim srednjim obrtajima, takozvanim krstarećim, što je recimo oko pola otklona leptira. Međutim, pri ubrzanju se gas otvara više, na recimo 3/4 pa do punog otvora, pa ako usisi nisu tačno sinhronizovani, javljaju se vibracije i agregat ne vuče kako bi mogao, jer cilindri ne isporučuju svi jednaku snagu, oni koji daju manje, na neki način koče one koji isporučuju više, što je čist gubitak. Neko poređenje bi možda moglo da bude kao vožnja bicikla gde je jedan krak pedale duži a jedan kraći. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...