Jump to content

Moto Zajednica

KAWASAKI ER-5 i GPZ 500

Recommended Posts

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Nema potrebe za tim, ti kad ugasiš motor on ne diže temperaturu jer nema šta da ga zagrije, samo ostane vruć i sistem mu ostane pod pritiskom zato što je zatvoren. Onda se ugrije kućište termoprekidača/termodavača zato što em je s jedne strane vruća voda, em s druge strane na njega isijava motor jer nema vjetra uopšte, onda daš kontakt i kazaljka skoči na pola skale, a čim upališ motor i voda krene ona padne na dno. Jedino što možeš da uradiš je ako ga tokom te duže voznje baš zagrije da sačekaš da upali ventilator pa da spusti temperaturu, mada teško da će ga uspjet ohladit nešto više.

Inače to pravilo da se sačeka da motor malo odradi na leru poslje duže ili oštrije vožnje je zlatno za vozila sa turbinom, daš joj vremena da uspori dok još ima pritisak ulja

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

`bem li ga, ako mi radi ventilator, ne gasim motor dok ne stane ventilator. a ako se ventilator upali nakon što sam ugasio motor, palim ga ponovo i puštam ga da radi dok ne ugasi ventilator. nakon toga ga gasim.. ne znam da li tako treba, al` čini mi se da je logično i dobro po agregat:

• Svrati ponekad, 289 postova
  • Motocikl: Kawasaki er6-n

`bem li ga, ako mi radi ventilator, ne gasim motor dok ne stane ventilator. a ako se ventilator upali nakon što sam ugasio motor, palim ga ponovo i puštam ga da radi dok ne ugasi ventilator. nakon toga ga gasim.. ne znam da li tako treba, al` čini mi se da je logično i dobro po agregat:

mislim da je suvisno paliti da radi u leru...motor se i tada greje tako da nista nisi postigao, dok kad je ugasen brze ce ventilator da ga ohladi...

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 287 postova
  • Motocikl: Kawasaki ER-5

mislim da je suvisno paliti da radi u leru...motor se i tada greje tako da nista nisi postigao, dok kad je ugasen brze ce ventilator da ga ohladi...

Ventilator hladi vodu koja se ne vrti ukoliko je motor ugasen tako da ova konstatacija , po meni, da ce brze ohladiti ne vazi :)

A da li je neko koristio one preparate sto se sipaju u benzin za ciscenje kanala karburatora, dizni, odmascivanje ...???

• Svrati ponekad, 140 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF 650S Bandit (ex Kawa ER5)
Troublemaker[/url]' timestamp='1341665256' post='1334349']

A da li je neko koristio one preparate sto se sipaju u benzin za ciscenje kanala karburatora, dizni, odmascivanje ...???

Koristio motul fuel system clean. Sipao sam ga cisto reda radi jer sam cuo da nije los da ne skodi a da moze da pomogne. Pre toga sam ispustio gorivo iz loncica karbova, cisto da izadje voda i trunje sa dna, sve spojio nazad pa sipao bocicu te tecnosti u pun rezervoar goriva. Nema nuspojava, a da li nesto pomaze ne znam jer mi je i pre toga radio kao sat. :aha: Cuo sam da ne steti a da moze da koristi, pa sam castio motor. Jedino sto sam primetio da ima malo vise snage na nizim obrtajima, tj. postize istu brzinu sa malo manje obrtaja nego obicno. Da bi se video pravi efekat toga trebalo je skinuti karbove, videti u kakvom su stanju, vratiti sve kako je bilo nasuti to cudo, pa kada se to motor sagori, skinuti opet karbove i videti stanje. Mislim da to niko nece raditi, jer ako vec skidas karbove, ocistices ih na klasican nacin bez dodatnog zezanja. Manje merodavno od toga je ako se javi neko ko je imao simptome zaprljanih karbova pa je posle sipanja tog cuda bilo bolje.

• nekrunisani kralj moto cigana, 3197 postova
  • Motocikl: 4x4

Sinclair se uputio GPZom u Finsku, juče popodne je stigao do Poljske.

• Ne silazi, 7406 postova
  • Motocikl: TDM 900

Opa, neka mu je srecan i bezbedan put. Nisam procitao nigde da planira tako nesto. Uglavnom, GPZ je sjajan motoric, pouzdan sa malom potrosnjom, no frx!

• Svrati ponekad, 130 postova
  • Motocikl: YBR 250 '08

Da li svoje masine posle duze voznje odmah gasite kad stanete ili ostavite da radi jos malo u mestu kako bi se temperatura sredila?

Naucio sam od jednog lika sto vozi autobus da je bolje posle duze voznje ostaviti motor da radi u mestu neko vreme jer ce tako temperatura polako da se podize tj spusta iz razloga sto posle duze voznje ako ugasite motor on ce da digne brzo temperaturu jer voda vise ne kruzi, nema hladjenja a dosta je zagrejan. Uvek tako radim, jer i logicno razmisljano covek je u pravu. Koliko puta npr kola ugasim na parkingu i on posle 10 sec pali ventilator jer se naglo digla temperatura. Naravno ovo vazi za one sa vodenim hladjenjem. Mislim da je ok praktikovati ovo, vise ce da kosta steta naneta velikom temperaturom nego to malo benzina potrosenog. 0takoje.gif

Na er-u ima samo lampica, nista od kazaljke. 1neznam.gif

Pogresno rezonovanje po mom misljenju. Mozda vozac autobusa tako radi zbog nekog boljitka iz drugog razloga. Sistem kada nema dodavanja energije od spolja, moze samo da se hladi u smislu ukupne toplotne energije. Ne racunam kada se radi o hemijski akumuliranoj energiji, npr. baterija koja daje struju pa se izolovan sistem zagreva. Jedino dolazi do efekta prelaska toplote sa toplijih delova na one manje tople. Znaci toplota sa delova motora koji su blizi mestu sagorevanja prelazi na hladnije delove. Bas kao sto je arny opisao. A ti najtopliji delovi su najkriticniji kad je u pitanju pregrevanje, a posto se oni nadalje samo hlade nema opasnosti. Slicno kao kad tek skuvano jaje stavite par sekundi pod hladnu vodu, pa ga onda uhvatite sakom. U pocetku ce ljuska biti hladna, a posle 20-30 sec ce se toliko zagrejati da necete vise moci da ga drzite.

• Svrati ponekad, 130 postova
  • Motocikl: YBR 250 '08
Troublemaker[/url]' timestamp='1341665256' post='1334349']

Koristio motul fuel system clean. Sipao sam ga cisto reda radi jer sam cuo da nije los da ne skodi a da moze da pomogne. Pre toga sam ispustio gorivo iz loncica karbova, cisto da izadje voda i trunje sa dna, sve spojio nazad pa sipao bocicu te tecnosti u pun rezervoar goriva. Nema nuspojava, a da li nesto pomaze ne znam jer mi je i pre toga radio kao sat. :aha: Cuo sam da ne steti a da moze da koristi, pa sam castio motor. Jedino sto sam primetio da ima malo vise snage na nizim obrtajima, tj. postize istu brzinu sa malo manje obrtaja nego obicno. Da bi se video pravi efekat toga trebalo je skinuti karbove, videti u kakvom su stanju, vratiti sve kako je bilo nasuti to cudo, pa kada se to motor sagori, skinuti opet karbove i videti stanje. Mislim da to niko nece raditi, jer ako vec skidas karbove, ocistices ih na klasican nacin bez dodatnog zezanja. Manje merodavno od toga je ako se javi neko ko je imao simptome zaprljanih karbova pa je posle sipanja tog cuda bilo bolje.

Zar odnos brzine i broja obrtaja ne zavisi iskljucivo od stepena prenosa i odnosa prednjeg i zadnjeg zupcanika. Jedino ako si mislio npr. da se brzinom kojom si se ranije kretao u drugoj sada mozes kretati u trecoj, ali to je vec velika razlika u broju obrtaja. Vise mi se cini da je u pitanju manji intenzitet gasa za istu brzinu, pa si zato imao takav osecaj.

• Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

E ovako novi problemcic. Neki dan sam zamenio gumice na slavinici jer je cureo benzin sada je ok ali, pri voznji na oko 5,5-6,5 hiljada obrtaja nema dobar odziv na gas. A ako vozim na oko 6 hiljada kao da blago trza napred. Svecice sam menjao pre 700km, filter vazduha cistio pre 3000-4000 hiljade, mada po servisnom uputstvu pri normalnim uslovima cisti se na svakih 16000 tako da ne verujem da je do toga. Probao sam da ga razvlacim do crvenog i umesto na 7k povuce tek na oko 8,5k. Sta moze biti? :neznam:

Mislio sam prvo da je voda u gorivu, pa sam sipao jos 5 litara ali nema promene. Nije strasno ali primetim da ne radi ok. Nisam nikada petljao oko karburatora, hteo bih pogledati, ocistiti al ne znam da zajebem nesto.

• Svrati ponekad, 487 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPZ 500s - Ferdinand

Drugari,

samo da znate da me je Ferdinand bez problema u tri dana doterao do Finske... :moto3:

Neću da detaljišem oko puta, to će biti u putopisu kad se vrnem. Bitno je da mašinica radi kao sat. Ukupno 2223 km u jednom pravcu bez najmanjeg štucanja. Danas je na redu dotezanje i podmazivanje lanca, dosipanje rashladne tečnosti (primetio sam da mi pušta par kapi dnevno kada sam dolazio, mislim da poklopac ne dihtuje), proveravanje pritiska u gumama, nivoa ulja i priprema za nastavak putovanja. Sledeća destinacija je Bratislava, a nakon toga se (nažalost) vraćam za Beograd. :zdravo:

Ovde je hladno, al standard jbg! :D Javim se kad se vrnem. :zdravo:

Pozdrav,

Sinclair

Ne vozim na faričkom sedištu, i ne smem ni da pomislim na šta bi mi goozica u tom slučaju izgledala, obzirom da je i ovako bila utrnuta 4 dana otkako sam stigao ovde. :P

Meni je Peđa u labosu skoro menjao...iz dvaput...prvi put promenio ulje, i ja umesto da odmah uzmem nove semeringe, ostavim stare koji procure posle dve nedelje...i onda ispočetka sa novim uljem i semerinzima... :stabre:

Semeringe uzeo kod Mileta u Biker shopu, a mešavinu ulja za viljuške mi je Peđa pravio... :takoje:

Pozz,

Sinclair

• Podržavam 1

HVala kolega. Trazim ko je menjao licno, da vidim iskustva posto cu mozda menjati na nekom gpz-u .

Zanima me jos da li je neko od gpz-ovaca imao problem da motor kad se zagreje pocne da trokira i nece da ide? (karbovi ocisceni i zamenjene svecice)

Menjao je Peđa lično...može on da ti objasni :) U principu, ja sam gledao sve što je radio...sve je to jako prosto (u rukama pravog majstora)...ali mogo da ti kažem šta gde i kako...osim toga kako da napraviš mešavinu odgovarajuće gustine, mada je to čista matematika :)

Zar se ne kupi samo ulje za viljusku, kakvo zelis, i sipas? Inace jel moze na gpz-u da se ispusti ulje negde dole na srafu ili se mora demontirati viljuska i istresti?

Peđa reče da ne postoji ispust, već je dvaput demontirao viljuške...i on je izogreo zbog toga...a ja sam dvaput gledao kako mi rastavlja Ferdinanda...mene je bolelo 0plac.gif Znači, viljuške moraju da se skinu jedna po jedna, pa da se isprazne...tj istoče :D

Zar se ne kupi samo ulje za viljusku, kakvo zelis, i sipas? Inace jel moze na gpz-u da se ispusti ulje negde dole na srafu ili se mora demontirati viljuska i istresti?

Cini mi se da sam Citao da ukoliko menjas ulje samo odvijes sraf na dodjem delu viljuske, ispustis ulje i posle odozgo sipas novo... Znaci verovatno postoji varijanta ali mora se potvrdi.. :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja