KTM+A 543 Napisano Octobar 20, 2008 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Treba mi pomoc oko kupovine motocikla .Meni licno treba motor za kros , lose terene ali da ima tablice to jeste da je registrovan. znam da hocu nov motocikl od 250cm3 4T , razmislam se izmedju KTM 250 sx-f i KTM 250exc-f mada nije iskljucena ni yamaha ,kawasaki ili .... Interesuju me vasi predlozi i iskustva . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shesti 3 Napisano Octobar 20, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Auckland, New Zealand Motocikl: nema Prijavi odgovor kao problematičan SX se ne moze registrovati, nema svetla niti ikakvu signalizaciju. Plus ako hoces nov (model 2008-sme godine), servisni interval je katastrofa...za takmicenje 30 sati...al' zato ide k'o djavo. EXC je vec povoljnija kombinacija za dzep, podnosljiviji servisni interval, i isto jako lepo ide...i moze se registrovati, naravno... Jesi siguran da ti je bas potrebna 250ccm 4t hard enduro/cross? To je masina koja zahteva dosta para za odrzavanje ako se vozi lepo...i ima jako usku oblast primene...znaci nemoj zamisljati upotrebljivost u vozikanju u gradu i za svakodnevne potrebe...takva masina je samo za cross gume, a tu izgulis krampone za 200km asvalta... To su masine za ekstremnu voznju/upotrebu...ne znam za koju ti namenu treba...i sama pocetna cena tih motora ti je velika...ali glavno nabiju tek kroz odrzavanje ;D. Nisi razmisljao o cvaji 125-200-250ccm? Mnogo isplativija varijanta... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Titja 5 Napisano Octobar 20, 2008 Zainteresovan, 875 postova Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan caletov drugar hoce da uzme tomos od 125ccm da bi obilazio atar. ako ti za tako nesto treba onda ti je ovo povoljnije mnogo... a i nije los motor.Pise mu na dekli Yamaha i jos je i 4T Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Octobar 21, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Šta će ti tablica, pa to košta 150 evra i plaća se naknada za puteve itd... :) Kome to treba na ovu skupoću... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4773 Napisano Octobar 21, 2008 Ne silazi, 5558 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan SX se ne moze registrovati, nema svetla niti ikakvu signalizaciju. Plus ako hoces nov (model 2008-sme godine), servisni interval je katastrofa...za takmicenje 30 sati...al' zato ide k'o djavo. EXC je vec povoljnija kombinacija za dzep, podnosljiviji servisni interval, i isto jako lepo ide...i moze se registrovati, naravno... Jesi siguran da ti je bas potrebna 250ccm 4t hard enduro/cross? To je masina koja zahteva dosta para za odrzavanje ako se vozi lepo...i ima jako usku oblast primene...znaci nemoj zamisljati upotrebljivost u vozikanju u gradu i za svakodnevne potrebe...takva masina je samo za cross gume, a tu izgulis krampone za 200km asvalta... To su masine za ekstremnu voznju/upotrebu...ne znam za koju ti namenu treba...i sama pocetna cena tih motora ti je velika...ali glavno nabiju tek kroz odrzavanje ;D. Nisi razmisljao o cvaji 125-200-250ccm? Mnogo isplativija varijanta... Bas i sam razmisljam o kupovini full cross cvaje 125 za pocetak, posto sam probao cvaju 250 i nikad ludje. Inace mogu jeftino da se kupe, samo ima i drugo poluvreme sto se tice odrzavanja. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Octobar 21, 2008 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan SX se ne moze registrovati, nema svetla niti ikakvu signalizaciju. Plus ako hoces nov (model 2008-sme godine), servisni interval je katastrofa...za takmicenje 30 sati...al' zato ide k'o djavo. EXC je vec povoljnija kombinacija za dzep, podnosljiviji servisni interval, i isto jako lepo ide...i moze se registrovati, naravno... Jesi siguran da ti je bas potrebna 250ccm 4t hard enduro/cross? To je masina koja zahteva dosta para za odrzavanje ako se vozi lepo...i ima jako usku oblast primene...znaci nemoj zamisljati upotrebljivost u vozikanju u gradu i za svakodnevne potrebe...takva masina je samo za cross gume, a tu izgulis krampone za 200km asvalta... To su masine za ekstremnu voznju/upotrebu...ne znam za koju ti namenu treba...i sama pocetna cena tih motora ti je velika...ali glavno nabiju tek kroz odrzavanje ;D. Nisi razmisljao o cvaji 125-200-250ccm? Mnogo isplativija varijanta... Hocu motor da mogu da vozim po cross stazi i planinskim putevima bez asfalta netreba mi za grad i nemam volju da vozim po gradu ali mi treba tablica i registracija da mogu da ga vozim u inostranstvo to jest najverovatnije cu ga registrovati u rumuniji ( tamo registracija vazi dve godine , a i jeftiniji je za 1300evra nego kod nas (nema carine i marza je mnogo manja 9250e u beogradu 7972e u rumuniji)). Znam za cros gume da nisu za asfalt u sustini one odu za jedan dan i na stazi ako se vozi motor. Motor sam hteo od 250cm3 da bi mogao da se vozi i na planini ne samo za stazu. Nisam jos odlucio ali sam ubedjen da cena delova za motore od 125cm3 -250cm3 nije velika razlika u ceni samih delova. Treba mi poredjenje jer s se naruzem u to bas najbolje ali sam ukapirao da kod ktma enduro je skuplji od crosa pa kontam da su delovi vesanja isti enduro cross ,dok kod nekih proizvodjaca cross skuplji od endura iako nema svetla. Osim KTMa neki jos proizvodjac koji ima enduro jak kao cross ako neko ima iskustva . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shesti 3 Napisano Octobar 21, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Auckland, New Zealand Motocikl: nema Prijavi odgovor kao problematičan Nisam te bas najbolje razumeo kad si rekao da ti treba 250ccm da bi mogao da vozis i po planini, a ne samo za stazu? Razlika delova za 125-250ccm nije velika, ali nemoj mesati babe i zabe. Ti ovde pominjes 4t motor, a ja ti pricam o 2t motoru. Dakle, za odrzavanje tog koji si ti pomenuo (f varijanta, nema veze koja je kubikaza) odrzavanje je skuplje nego za 2t varijantu bilo koju. Znaci, 4t hard enduro, a pogotovu cross motorcikl su smrt za odrzavanje, pogotovu novi KTM-ovi. EXC-F varijante jos i boze pomozi.... Jos jednom, odrzavanje 4t 250, te koju si ti pomenuo, je dosta skuplje od 2t varijante. Ako ces da se vozis po planini i stazi, mozda bolje da razmislis o exc-f 450, nije mnogo tezi od 250-ice, a odrzavanje ce biti podnosljivije, jer ces ga manje terati "u crveno". 250-4t mora da se vrti da bi isla, isto kao 125 2t. Jos jednom, razmisli o exc 200 varijanti (2t, dvotaktni), to ce ti biti mnogo blize po isporuci snage kao exc-r 250, a jeftinije za odrzavanje. Ja bih cak pre uzeo i exc250 2t od tog, iako je on malo jaci,ali ne smeta, omogucava voznju na nizim obrtajima, ima bolji "bottom end". Sto se tice drugin proizvodjaca koji proizvode hard enduro modele, pa ima ih...recimo Suzuki DRZ 400 (ali ne "S" model, nego onaj otvoreni, od 50 konja), zatim ima Husqvarni, Husaberga...ali sve je tu stavka odrzavanje. Na svakom Hard enduro modelu moraces da menjas ulje i filter (ako nije onaj koji se pere) na 10 radnih sati, a na full cross na 5h. Tu su onda ceste provere i stelovanja ventila...znas li ti to da radis, ili ce ti to neko drugi raditi (cisto da se ne smoris od vodjenja u servis)... Da ne pominjemo kada dodje vreme za servis...less moving parts->cheaper maintenance . Buduci da i sam kazes da se slabo razumes, opet savetujem 2t, iliti cvaju - manje brige oko odrzavanja...sipas gorivo/premix, i vozi Sto se tice Hard Enduro modela, zadrzao bih se na KTM-u, eventualno Husabergu...e, da...i WR Yamahe...postoji i CRF Honda enduro...ni to nije lose...s' tim sto KTM ima u ponudi mnogo lepe Hard Enduro cvaje (popularan naziv za 2t, iliti dvotaktne motore). Sto se tice registracije, ona ti za motore bez tablice (full cross) ne treba, registruju se na moto klub samo jednom...i za njih mislim da nema carine/poreza, ali to se raspitaj (kad se uvoze na moto klub). Jedino sto ne mozes da ih vozis po gradu/asfaltu, ali to tebe i ne zanima, koliko sam razumeo... E...da...nisu isti cross i enduro modeli po vesanju/masini/trasmisiji. Cross su ekstremniji, tvrdje ogibljenje, zivcaniji motor, karb veceg precnika...znaci sve predvidjeno voznji "u crvenom"...dok su Hard Enduro ipak mekseg ogibljenja, uzi karbovi (znaci isporuka snage bolja na manjim obrtajima, ali i losija na vecim - mirnija isporuka snage i mirniji motor)...ali to za nekoga ko nije profesionalac ili bar tome blizu vrlo malo znaci...veruj mi da neces moci da iskoristis full ni taj hard enduro... Eto...pitaj jos ako ima nesto... Pozdrav. E...da...ako si se bas odlucio za novi 4t 250ccm (mada bih ja opet pre uzeo 450ccm u varijanti 4t), onda u obe varijante exc-r KTM (znaci ne SX modele, odrzavanje je tragicno skupo, a i mogu se registrovati,sto ti hoces, mada ne razumem zasto za ono sto tebi treba, al' 'ajde) - svi testovi kazu da su oni i dalje neprikosnoveni kraljevi te klase po svim stavkama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Octobar 21, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Inace mogu jeftino da se kupe, samo ima i drugo poluvreme sto se tice odrzavanja. ;D Ful generalna 200 evra, osim ako ga ne pregazi teretni voz I dalje smatram da su cvaje u klasi 250ccm superiornije u svakom smislu, ali ih je politika moderne motoindustrije i ekologije prosto ubila. Druga stvar je što ljudi ne znaju da koriste kvačilo, te ne poznaju princip rada 2t agregata, ali i ne znaju da uživaju u mirisu TTS-a sa aromom šumskog voća dok slušaju pesmu cvajke pod nogama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abdullah100k 8 Napisano Octobar 22, 2008 IRON WILL, 972 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Voleo bih da imam motor Prijavi odgovor kao problematičan Inace mogu jeftino da se kupe, samo ima i drugo poluvreme sto se tice odrzavanja. ;D Ful generalna 200 evra, osim ako ga ne pregazi teretni voz I dalje smatram da su cvaje u klasi 250ccm superiornije u svakom smislu, ali ih je politika moderne motoindustrije i ekologije prosto ubila. Druga stvar je što ljudi ne znaju da koriste kvačilo, te ne poznaju princip rada 2t agregata, ali i ne znaju da uživaju u mirisu TTS-a sa aromom šumskog voća dok slušaju pesmu cvajke pod nogama ... a 'fala Bogu svemogucem svi smo videli kako to radi Rambo u "First blood" ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Octobar 22, 2008 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno na ovom iscrpnom odgovoru "shesti" dobio sam bio informaciju da 2t masine imaju nizu cenu ali skuple odrzavanje , a i ja imam problem sto nerazum princip rada 2t masine . Dok 4t motor na autu poznajem dobro , stelovanje ventila , karakteristike kvarova idt. Prema mom sagovorniku 2t motori su jaci od 4t motora ali meni to nije toliko bitno treba mi motor za stazu i planinu ( registracija mi treba zbog prelaska granice). Posto se dobro razumes u ove motore molim te reci mi ako znas koji je interval zamene klipa sa karikama kod njih? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shesti 3 Napisano Octobar 22, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Auckland, New Zealand Motocikl: nema Prijavi odgovor kao problematičan Zhaocen, nisu ni slabije ni jace, samo je drugacija isporuka snage. Sto se tice registracije, mozes ti i sa motorom bez registracije da prelazis granicu (full cross), samo ne mozes da ga vozis, vec na prikolicu...ti ces za taj motor imati papire, ali klupske...znaci registrovane na neki moto klub, to pokazes i to ti je to. Znaci to ne treba da te vodi sta ces da kupis...samo namena za koju ti to treba, cena odrzavanja, i naravno tvoje iskustvo za odrzavanje i voznju. Jos jednom, nemas ti mnogo odrzavanja kod cvaja, vozices ih na "pregled" jednom godisnje u servis i to je to... Kod 4t imas mnogo vise zajebancija, kao sto sam ti napisao...za Cvaju se moze reci da su "maintenance free", iliti bez odrzavanja... a cenu odrzavanja jedne 2t 125-ice sam ti naveo iznad...to su dosta prostije masine od 4t, i nema tu sta mnogo da se pokvari...sto manje je nesto slozeno, manja sansa da se nesto pokvari... Raspitaj se ti dobro da ti neko kaze koliko tacno to kosta za 4t i sta te sve ceka sa njom, pa razmisli...ima tu dosta posla i zajebancije...a bogami i para...odrzavanje cvaje naspram modernog 4t cross/hard enduro motora je smesno...pa sta mislis zasto KTM u svom programu ima 42t i 4t Hard enduro modela, i 3 2t / 3 4t modela? Znaci za svaki 4t model oni imaju pandam u 2t. I zasto su ljudi lepo napisali da su to "Low cost maintenance" varijante...ne znam sa kim si pricao, al' taj ti nikako nije dobro rekao. Kako god hoces, odluka je na tebi, ne pricam ti napamet, uzmi pa procitaj malo vise o ovome na net-u ili pitaj nekog iskusnog majstora (po mogucstvu i takmicara u motocross-u), pa da vidis sta ce ti reci... i da, jos jednom, nikako ne full cross ktm 4t, samo EXC varijante - hard enduro (ako neces da places svaki put kada dodje vreme za servis, a dolazice brzo...ta nova RF masina je katastrofa za odravanje). E..da...imam utisak da mesas 250 2t i 250 4t...to nije isto...250 je duplo jaca... Ovako to ide: 125 ili jos bolje 150ccm 2t (to imas u ponudi KTM-a, i to bih ti toplo preporucio u full cross varijanti) = 250ccm 4t 250ccm 2t = 450ccm 4t Iz Hard Enduro nove game bih za tebe (procenjujuci koliko znas) preporucio EXC 200 2t masinu...lagana je kao 125-ica, a ima vise snage na nizim okretajima, ravnomernije i predvidljivije isporucuje snagu i moze se potpuno uporediti sa 250 4t Enduro varijantom, ako i ne ide bolje...i laksa je...i nema odrzavanja. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...