bokilic 6101 Napisano Avgust 19, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan tako sedim razmisljam,sta bi pored redovnog servisa i motora moglo uvek da se odradi doradi,popravi zakrpi,,cisto da ne sedim dokon,da malo poboljsam motorce i njegove performanse itd,uvek se nadje nesto za sredjivanje, evo par saveta ,,neobaveznih a jako korisnih za znati i odraditi pogotovu za nase polovnjake,cisto po sistemu uradi sam dotegni za svaki slucaji nesto sto bi svaki motorista trebalo da zna,,, lanac,,svi ga podmazujemo,neko sprejom neko uljem,neko nikako,,a treba ga uvek odrzavati,,desi se da ponekad ostanemo bez spreja za lanac,ok,namazacemo ga uljem,mozda smo na putu,nije greska..ali.... sta moramo znati.. lanac koji je bio mazan sprejom,a svi znamo da je sprej u tecnom stanju u bocici ali kada se osusi on postane jako gust lepljiv itd,,naravno to je iz vise razloga da ih ne nabrajam,takav lanac je naravno dosta utegnutiji nego lanac koji se maze uljem,manje zvveci manje radi po horizontali,to jest manje se baca gore dole,samim tim kada namazemo lanac uljem,on ce postati bucniji,vise ce ici gore dole i morace te da ga jako malo dotegnete, da bi se smanjila buka i rastegnutost,jer je ulje tecnije i nece drzati lanac toliko utegnuto,isto vazi i za obrnuti proces,kada stelujemo lanac mnogi prave jednu sitnu greskicu,steluju po manuelu za svoj motor,ali... to je bilo stelovanje za nov motor i nov lanac,,neka bude orijentaciono da treba da bude lufta 20mm do 30mm,,jeste kad je nov kada su opruge nove pa se manje pod tezinom sabijaju,ali kad su starije i kada se vise sabijaju znaci da ce i ram vise sici dole i samim tim malo vise stegnuti lanac sto ce dovesti do pretezanja lanca,zato nije lose ostaviti par mm vise ,u pitanju je 2 do 3 milimetra,znaci neka mera bude recimo 22 do33 mm luft koji cemo ostaviti na lancu,naravno to vazi za polovan motor ne za nov,,,,, promenili smo plocice na motoru,koci fino lepo toplo vreme vozikamo se,malo kisa malo sunce,,,,i motor za nijansu losije koci,,na kocionim oblogama se uhvati prljavstina,malo prasine,malo ulja,malo se i upale od naglih ili dugackih kocenja,pa resenje je prosto,osmirglajte taj prvi upaljeni i prljav sloj,mozete smirglom 180,blago smirglanje na ravnoj povrsini kolko da skinete patinu,pomaze a i lako se skida i jako brzo zavrsava, sajle,,pa uvek mozete sipati jednom na 2 meseca kap do 2 ulja naravno retkog tipa atf ili recim sae 10/40 nebitno sasvim u sajle,samim tim cete oprati po malo nakupljenu prasinu,i sto je najsladje podmazacete sajlu. bar svako ima bilo kakav spric ili pimpetu,svi volimo da nam rucice idu fino mekano itd,,naravno mozete i jednom u sezoni to da odradite,ali makar jednom pa je dovoljno,sacuvacete sajlu da duze potraje. gorivo.....kao i dosta stvari kod nas nije bas najbolje,naravno ni rezervoari nasih ljubimaca nisu bas u sjajnom stanju po neki put,dok se to profiltrira u nis u ,i dok dodje do nasih karburatora svasta se nadje uz put,, malo sitnih cestica prljavstine malo vode,,na kraju sve to kulminira zcepljivanjem dizni na nasim karburatorima,,nekada nije bilo potreba cistiti ih koliko ima potreba u novije vreme,,obicno se prljavstina natalozi na dnu lonceta u karburatoru,kasnije prilikom rada motorcikl vuce gorivo,to se digne sa dna,krene put dizne,,i zacepu je,,zasto nebismo preduzeli unapred mere da to sprecimo,,to vam je bar prosto,na dnu lonceta karburatora se nalazi obicno sraf za ispustanje taloga,naravno netreba svaki dan ispustati talog,ali jednom u dva tri meseca moze,naravno da ce vam to serviser uraditi,ali mozete i sami prosto je kao pasulj,znaci poturimo neku posudu ili krpicu zbog skupljanja tog goriva koje ce da iscuri,zatvorimo slavinu za gorivo ako nemamo vakum pumpu,odvijemo taj sraf,i gorivo ce poceti da curi odnoseci sa sobom i talog koji u sebi sadrzi vodu,rdju i sve ostale cestice svega i svacega,posle toga zavrnemo sraf,operemo gorivo sa motora ako se prosulo po njemu,pustamo slavinu i nastavljamo voznju,,naravno nije lose imati i filter za gorivo pa i njega promeniti . eto dodajte i vi po nesto,,,nesto sto moze svako od nas da uradi uz samo malo vremena,malo dobre volje....i malo alata koja verujem da ima svako od nas... :) 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tamanitu 241 Napisano Maj 18, 2010 Svrati ponekad, 469 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Staara tema- al' korisna. Trazih servis za karburatore i ova je bila jedna od ponudjenih tema, procitao je i- hvala Bokilic! P.S. Mislim da sada jos neko moze da dopuni DIY ("uradi sam"), sta bi moglo...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
S@le 12 Napisano Septembar 17, 2010 U prolazu, 24 postova Lokacija: Beograd,Srbija Motocikl: BMW F 650 GS Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanje! Kako je najbolje podmazati sajle za gas i rucicu(ako uopste ona i treba da se podmaze jer imam utisak da mi nekada malo zakasni sa "vraćanjem" )?Sve obilazim oko motora i odavno to hoću da uradim a sve mi nekako izgleda komplikovano.Predpostavljam da sajle i rucku treba skinuti a možda se i varam,molim vas pomagajte. Ako je bilo ovakvih tema na forumu,ja se izvinjavam ali nisam to konkretno mogao da nadjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
S@le 12 Napisano Septembar 17, 2010 U prolazu, 24 postova Lokacija: Beograd,Srbija Motocikl: BMW F 650 GS Prijavi odgovor kao problematičan otvorio sam novu temu u nadi da će mi neko pomoći!Izvinjavam se Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...