Jump to content

Moto Zajednica

Koji full kross motor za pocetnika?

Recommended Posts

• Drug član, 1392 postova

Resio sam da pocnem da orem njive pa trazim pravu masinu za to.

Znaci full kross motor za pocetnika koji hoce da vozi po svim putevima i po malo skace :) bez takmicasrkih ambicija

Ubedljivo najvazniji kriterijum je: tezina tezina TEZINA!

Hocu da motor bude sto moguce laksi radi boljeg manevrisanja i kontrole

Bacio sam oko na crf250r jer mislim da su 4 bolji od 2 taktnih zbog godista a i odrzavanja

Mada cujem da ni za 4 takta nije nista jeftinije odrzavanje.. pa me interesuje misljenje i savet nekog ko zna i vozi ih.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6405 postova
  • Motocikl: CRF300L

Za pocetnika je najbolja neka cvaja od 125cc.

CRF250R je takmicarska masina, ima oko 50ks, tezina nesto manja od 100 kg. Sve je to super ALI...

Na enduro turi 4 planine smo upoznali tipa koji vozi bas taj motor, pa smo malo popricali sa njim o motoru. Po servisnom uputstvu preventivna generalka se radi na svakih 50 radnih sati, a on posto ne vozi na stazi, nego po planini radi je na 80 radnih sati. Generalka ga kosta oko 400-500e. Ulje se menja skoro posle svake voznje. Motor bolesno dobro ide, lagan je i zakon za izivljavanje po planinama i dolinama, ali to ima svoju cenu....

125-200 cvaja.

dobro

a zasto?

osim sto cu da smrdim na mesavinu i da imam problema sa odrzavanjem jer joj je neko pre mene vec jeb@#%$

jedinu prednost koju ja vidim je 10 kg manje  ;)

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

125-200 cvaja.

dobro

a zasto?

osim sto cu da smrdim na mesavinu i da imam problema sa odrzavanjem jer joj je neko pre mene vec jeb@#%$

jedinu prednost koju ja vidim je 10 kg manje  ;)

Ako imas love mozes i WR450 da pazaris, mislim sigurno bi ti se dopala :)

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: Keeway Speed 150

Ima moj drug KTM 500, 2T, fullkros, motor ide perverzija, mislim da ce da ga prodaje pa ako te interesuje javi na pm

Yamaha WR 450 F Seat height: 996 mm (39.2 inches) If adjustable, lowest setting  -  sto je mnogo mnogo je!

pogotovo ako je vozac visok 172cm

a da bi mi se svidela ne sumnjam

nego jel ima neko ovde nesto slicno da hoce da mi dozvoli da probam?  2t , 4t  bilo sta  :)

• Zainteresovan, 845 postova

moj drug ovde u kaliforniji ima ovaj ktm 250. ful kros,4t. sve racing. klip, kvacilo, menjac, auspuh... sve! kako motor ide. ono je strasno. moja honda xl600r, ne ide ni upola od ovoga. jako dobro cupa, jako dobro se cuje, i jako dobro skace na zadnjaka. prodaje ga za 5000$ znaci oko 2700e.

post-2028-12879001747492_thumb.jpg

post-2028-12879001748352_thumb.jpg

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Od KTM-a imas odlicne:

250 EXC-F

450 EXC-R

530 EXC-R

Huskvarna 450 ili 510 i nesto slicno tipa bas ta Yamah WR450F, a imas i KX Kawasaki, pa Hondu CRF450, pa Suzuki DRZ450... Bolje od te klase ti ne treba sigurno! A ako bas hoces bolje onda nesto takmicarsko, a mislim da je to pretjerivanje... Nego, nisi rekao najvazniju stvar od svih stvari za izbor masine - budzet :)

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLE500

podrzavam predlog kawe klx300...

narocito zbog jednostavnjeg odrzavanja, ipak meni ne treba hard enduro koji cu mozda iskoristiti tri puta godisnje...

ali, nije pitanje sta bih ja kupio, vec uff!

i naravno, njegov novcanik  ;D

moj drug ovde u kaliforniji ima ovaj ktm 250. ful kros,4t. sve racing. klip, kvacilo, menjac, auspuh... sve! kako motor ide. ono je strasno. moja honda xl600r, ne ide ni upola od ovoga. jako dobro cupa, jako dobro se cuje, i jako dobro skace na zadnjaka. prodaje ga za 5000$ znaci oko 2700e.

pa ako ce da mi ga dopremi u srbiju ja cu da mu dam 2700 :)

Fond mi je 3.000eur

sa tim da ako ipak uzimam 2t onda necu da dam vise od 1500eur

husq sm510r sam juce gledao u trionu i odusevio se 109kg! to sam pozeleo za svaki dan po ulici...

drz mi se ne svidja i misim da nije bas lak tj voleo bi da motor bude ispod 100kg

i da nikad mi se nista nije dopalo od kave - ne kazem da ne bi vozio ali bi morali dzabe da mi poklone

• Zainteresovan, 560 postova

Ni ja nisam ljubitelj Kawasakija ali klx 450r je u klasi wr-a i crf-a a opet dooosta jeftiniji i nisam bas siguran da je losiji...

Husqvqrna 510 je extra motor ali moras biti spreman za zestoko odrzavanje-to je takmicarski agregat i nije isto sto i 610-ica...

Drz je malo tezi ali je zato mnogo jeftiniji za odrzavanje...

Ovde su se pominjali mnogi motori ali oni nisu ni blizu full cross motora-a to si ti trazio u naslovu... :)

Xr,Ttr-hard enduro motori koji su pouzdani i veoma ekonomicni u svakom pogledu-a pogotovu sto se tice odrzavanja.

Te 610,Drz 400(enduro i Sm varijanta)-hard enduro motori novije tehnologije(ali ne takmicarski) koji su takodje pouzdani i ekonomicni ali zahtevaju ipak malo cesce odrzavanje...

Wrf,Crfx,Te250/450/510,Ktm exc-enduro motori najnovije tehnologije sa takmicarskim agregatima-veoma lagani i zabavni za voznju ali odrzavanje takvih motora je nocna mora za nekog sa prosecnim primanjima-pouzdani?

Wr,Crfr,Te 250(cross varijanta),rmz,kxf-cetvorotaktni cross motori...

Yz,Cr,Rm,Kx-dvotaktni cross motori...

Posto se ti interesujes za full cross motore,a pocetnik si,ja bih ti preporucio cetvorotaktni cross od 250cc ako imas dovoljno finansija da podneses odrzavanje...

Druga varijanta ti je cvaja od 125cc...

Koja marka-to ti niko ne moze reci-sve zavisi od tvojih afiniteta...vazno je da je ispravan. ;)

Ja licno bih uzeo Xr250/400 ili ttr250 za off road-ali to nisu full cross motori.

E da-ja bih zaobisao cvaje ako planiras da motor vozis po sumi,itd.-isporuka snage te moze lako iznenaditi i dovesti u neprijatnu situaciju-cetvorotaktni motori imaju ravnomernu isporuku snage i mnogo su zahvalniji za off road voznju...

To je moje misljenje... ;)

Ivan

• Podržavam 1

pa onda su mene juce u trionu slagali kad su mi rekli da je odrzavanje kod husq sm510r kao i kod svakog drugog motora 1000 pa 6000 pa 11000km..  ne pricam o modelu sm510rr vec sa jednim r i sa osvetljenjem i el.starterom

zasto zelim full kros ?

zato sto ne mogu da nadjem street legal bike sa 21-19 felnama i dovoljno snage a da bude ispod 100kg

a ne osecam se sigurno da skacem po kros stazi sa motorom od 150-200kg jer ako pri padu predje preko mene ili me poklopi necu se bas dobro provesti bez obzira na opremu

to je i glavni razlog zasto sam napisao tezina,tezina,TEZINA

sto ivan x rece 4t ravnomerno isporucuju snagu i to je jedan od razloga zasto mi se oni vise svidjaju od 2t mada je kod 2t jeftinije odrzavanje pa sam zato i postavio temu da vidim sta ljudi misle,sta je bolje i zasto?

znaci koji je po vasem misljenju najidealniji kros motor za pocetnika (na offroad voznji ne u motorciklizmu uopste) sa normalnim primanjima i zasto?

ako neko zna nekog da prodaje nesto slicno neka javi

• Drug član, 1468 postova
  • Motocikl: k25

Kupi neki 4t.Ako nemas trkackih afiniteta nema potrebe da

bacas tolike pare za napravu koja je napravljena za unistavanje.

Konkretno prijatelj kupio ktm 300 2t.96 za 1100e,promenio

lezajeve na tockovima,semening na viljusci i prednji lancanik

(zbog prenosa).To staje max 100e i ima motor za smirivanje zivaca.

Jeftino,u sustini,i teze je unistiti 300 nego 125ccm,ali 10litara na sat

+full cross sinteticko ulje.Mnogooo brate...Pozz

• Svrati ponekad, 318 postova

3000 e. je minimalna cena za koju možeš kupiti 250 4t motor. Sigurno da je takav motor bolji od 2t, jer to su motori novijeg datuma gde je bolje i ogibljenje, ali ne treba da bežiš ni od 2t. Dobar 2t 125 teško da ćeš naći ispod 2000e, ali javi se pa da potražimo nešto.

pa onda su mene juce u trionu slagali kad su mi rekli da je odrzavanje kod husq sm510r kao i kod svakog drugog motora 1000 pa 6000 pa 11000km..  ne pricam o modelu sm510rr vec sa jednim r i sa osvetljenjem i el.starterom

zasto zelim full kros ?

zato sto ne mogu da nadjem street legal bike sa 21-19 felnama i dovoljno snage a da bude ispod 100kg

a ne osecam se sigurno da skacem po kros stazi sa motorom od 150-200kg jer ako pri padu predje preko mene ili me poklopi necu se bas dobro provesti bez obzira na opremu

sto ivan x rece 4t ravnomerno isporucuju snagu i to je jedan od razloga zasto mi se oni vise svidjaju od 2t mada je kod 2t jeftinije odrzavanje pa sam zato i postavio temu da vidim sta ljudi misle,sta je bolje i zasto?

znaci koji je po vasem misljenju najidealniji kros motor za pocetnika (na offroad voznji ne u motorciklizmu uopste) sa normalnim primanjima i zasto?

Sto se odrzavanja tice-ne bih da se ponavljam...a pogotovu ne bih da ulazim u to da li su te uvoznici Husqvarne lagali ili ne. ;)

Ja sam predpostavio da ti motor treba za zezanje van puta(sume,planine,reke,itd.) i zato sam ti predlozio Hondu XR250/400r ili Yamahu TTr250-sposobni za svaki off road a opet pouzdani i jeftini za odrzavanje...

Inace,moras da odlucis za sta ti motor treba da bi ti neko mogao dati savet-pominjes Husky Sm 510(definitivno nije cross ;)),pa onda voznju po cross stazi-totalno je nejasno zelis li da vozis super moto ili enduro ili(kao sto u naslovu pise)full cross motor.

Npr.Ako bi vozio po cross stazi onda je suludo kupiti bilo sta sem cross motora i nije ni vazno da li je cvaja ili cetvorotaktni.

Ako razmisljas o kupovini Sm510 onda te ne interesuje off road voznja.

Ako ti motor treba za zezanje po svim mogucim off road destinacijama a finansioje ti nisu jaca strana onda moja predhodna prica ima smisla...

Ako ni sam nisi siguran sta bi od toga-niko to ne moze odluciti umesto tebe... ;)

Toliko od mene...

zasto zelim full kros ?

Sto se odrzavanja tice-ne bih da se ponavljam...a pogotovu ne bih da ulazim u to da li su te uvoznici Husqvarne lagali ili ne. ;)

Ja sam predpostavio da ti motor treba za zezanje van puta(sume,planine,reke,itd.) i zato sam ti predlozio Hondu XR250/400r ili Yamahu TTr250-sposobni za svaki off road a opet pouzdani i jeftini za odrzavanje...

Inace,moras da odlucis za sta ti motor treba da bi ti neko mogao dati savet-pominjes Husky Sm 510(definitivno nije cross ;)),pa onda voznju po cross stazi-totalno je nejasno zelis li da vozis super moto ili enduro ili(kao sto u naslovu pise)full cross motor.

Npr.Ako bi vozio po cross stazi onda je suludo kupiti bilo sta sem cross motora i nije ni vazno da li je cvaja ili cetvorotaktni.

Ako razmisljas o kupovini Sm510 onda te ne interesuje off road voznja.

Ako ti motor treba za zezanje po svim mogucim off road destinacijama a finansioje ti nisu jaca strana onda moja predhodna prica ima smisla...

Ako ni sam nisi siguran sta bi od toga-niko to ne moze odluciti umesto tebe... ;)

Toliko od mene...

ma znam tacno sta mi treba

motor koji vec vozim yamaha mt-03 za po gradu svaki dan i jedan full kros za njivu.

ovaj prvi vec imam a za drugim je potraga u toku

sm510r je jedino sto bi radije vozio po asfaltu od moje yamahe jeste da je ruzniji i neudobniji ali je zato mnogo bolji po performasama.

necemo vise o tome tema je full cros  ;) ili neke alternative kao sto si ti predlozio tipa drz,ttr,xr.. koji su jeftiniji za odrzavanje ali slabiji po snazi i tezi

jbg ne mogu imati sve pa sam ovde da bi odlucio koji cu kompromis napraviti pa zato i pitam vas

• Svrati ponekad, 158 postova
  • Motocikl: Husqvarna SMR510

Ja ima SMR510 kupljen u martu ove godine i odrzavanje jako zavisi od uslova eksploatacije, Znaci motor koji se vozi na stazi(trkanje iskljucivo) ima drugacije servisne intervale od motora koji se vozi ulicom(moj slucaj). Cini mi se da se ovde ne barata bas najbolje terminologijom vezanom za Husqvarnu tako da je:

SM - Supermoto

TE -  Enduro

TC - Cross

SM510rr ne postoji.

Sto se tice servisa 510 (ulica i povremeno staza) ljudi i z Triona te nisu slagali stvarno u uputstvu pise da je prvi servis na 1000km(razrada) i tu se skida blokada, menja ulje, doteze, proverava ceo motor. Dalji servisi idu na 5000km. Po mom misljenju menjanje ulja na takvom motoru na 5000 km je mnogo tako da sam ja skratio interval na 1000km, sto i nije naka stavka sobziro da u motor satje 1.8l sa promenom filetra. Isto sam radio sa SM610 koji sam imao prosle godine i nije bilo nikakvih problema. Sto se same Husqvarne tice vrlo cesto im se desava da imaju elektricnih problema tj. da im vrlo brzo crkne istrument ili da se smore migavci i takve sitnice. Sve to ti otklanjaju u garantnom roku u Trionu. Pratim neki forum i generalno ni 450 ni 510 nemaju velikih mehanickih probleme. Sto se tice TC450 cini mi se da ga jedan clan ovog foruma poseduje( mislim da je Koma) pa ga kontaktiraj za informacije iz prve ruke. Sve sto te zanima za 510 i 610 javi mi se.

pozz

U pravu si-Tc je oznaka za cross motor kod Husqvarne-moja greska... ;)

Inace,mislim da je 510 Husky(sm i enduro verzija) extra motor-ja sam jedno vreme razmisljao o kupovini novog te510 za vreme sajma,dok je bilo snizenje na Husky motore 10%...Jbg.taj motor ima mnogo dobre performanse i lagan je,itd.,ali.-takav motor moze voziti samo neko ko ima dovoljno finansija da moze da poplaca stalne zamene ulja,stelovanja ventila,osvezavanja agregata,itd.

Te610 je vec nesto drugo-ali bih radije sacekao moguce izbacivanje novog modela Xrr-a...

Sto bi neki rekli:"pa to je ipak Honda"... ;) 

E da-kad bih imao jednu Hondu xr650r za svakodnevne potrebe i viska kesa-kupio bih neki od tih takmicarskih endura od 250cc za zezanje po sumama i gorama-ako autor ove teme ima toliko novaca-toplo preporucujem Yamahu Wr 250f(to bi bio moj izbor)... ;)

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

zasto zelim full kros ?

Evo jedan za male pare :

I have a 97 Kawasaki KX 500 for sale in Michigan. The bike is in good shape and runs excellent. I am asking for $1,900 but all reasonable offers will be considered. I am located in Lake Orion Michigan about 45 min north of Detroit .

I am looking to get into an enduro so that is why I am selling the KX. You can email me at mike-freeman@sbcglobal.net or call 248-391-1052. I can email you pics if you would like.

Thanks,

Mike.

post-1099-12879001947184_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja