Jump to content

Moto Zajednica

Stanje u saobraćajnoj policiji

Recommended Posts

• Zainteresovan, 755 postova
  • Motocikl: Multistrada 950S

Autori: S. Bojkić i Pavle Barta, Vrele Gume

Gde se nalazi saobraćajna policija Srbije danas u poređenju sa kolegama iz regiona i šta je to što bi moglo biti bolje u radu, priča načelnik Uprave saobraćajne policije general Stojadin Jovanović.

Želeli bismo da čujemo vaše mišljenje u vezi sa ljudskim faktorom i povećanoj agresivnosti kod vozača, koja je često uzrok velikih saobraćajnih tragedija...

Jovanović: Čim nešto u saobraćaju nije u redu ili se povećava broj nezgoda, odmah su oči uprte u saobraćajnu policiju. To je nama jasno, i to nam u suštini ne smeta. Ipak, istakao bih dve stvari, odnosno jednu koja je aktuelna. Obe se tiču generalne slike ili analize bezbednosti u saobraćaju, i sa tog aspekta, mi smo 90-ih godina na našim putevima imali oko 1700-1800 poginulih lica. Nakon 2000. i do 2002. godine smo izmenom zakonskih propisa i organizovanijim radom MUP-a uspeli da smanjimo broj nezgoda i broj poginulih lica za 428 u odnosu na prethodnu godinu, a broj povređenih je umanjen za više od 5000. Praktično smo prepolovili broj stradanja u saobraćajnim nezgodama. Sada ulazimo u period kada se, ipak, stabilizuju uslovi za odvijanje saobraćaja, kada se popravlja situacija na našim putevima. Ono što je, takođe, važno, je da imamo blago smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, u periodu prva tri meseca 2008. godine. Broj poginulih lica je znatno manji, za nekih 20% u odnosu na isti period prethodne godine, a broj povređenih je nekih 3,6% manji u odnosu na 2003.

Šta je uzrok smanjenju broja saobraćajnih nezgoda?

Jovanović: Prvenstveno kontinuiran rad Saobraćajne policije je razlog smanjenju broja nezgoda, jer se još uvek drugi subjekti nedovoljno uključuju u primenu pre svega preventivnih mera, ili su te mere kampanjske, odnosno traju mesec, dva, tri, pa onda se zastane i potom mesecima ništa ne preduzima na tom planu. Ipak, početkom i sredinom aprila imali smo jedan broj nezgoda, čak veći broj težih nezgoda. I mi praktično u nedostatku pravih preventivnih mera drugih subjekata te saobraćajne nezgode eksploatišemo u funkciji preventive i mislim da tu nema ničeg lošeg! Praktično, neka stradanja iskoristimo da povećamo svest i savest ljudi, pre svega u poštovanju propisa kako se takve nezgode ne bi događale. To može da stvori sliku da je ovde katastrofalno stanje, ali kao što vidite, ako se malo analiziraju podaci, to nije tako. Pogotovo ako se ima u vidu ovo što mi planiramo da uradimo u narednom periodu, što će doprineti kontinuiranoj stabilizaciji stanja. Mi ne možemo govoriti o enormnim smanjenjima, jer smo analizirajući stanje sa drugim državama u okruženju utvrdili da je Srbija praktično tu negde u sredini po kriterijumu bezbednosti.

Ostatak ovog dugog intervjua pogledajte ovde

http://www.b92.net/automobili/intervju.php?nav_id=304021

Na zalost dezurnih najpametnijih, temu zakljucavam na vreme ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja