Jump to content

Moto Zajednica

Lose balansiranje?

Recommended Posts

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

Samo ti @bocco skupljaj nikad ne znas kad ce da zatreba.E pa kolege moj princip rada je nesto izmedju voga sto ste rekli.Kada dodje musterija i kaze da mu auto trese na nekoj brzini,prvo ga pitam sta se desava na maloj.Neretko mi odgovore da nisu obracali paznju ili nisu probali,onda ja sednem u njihov auto(hvala bogu sa velikom vecinom musterija imam takav odnos da mogu sebi da priustim taj lusuz) i odem u probu.Kriva guma se najbolje oseti na brzini 10-20 kmh-/h,ako tad ljulja auto prica je zavrsena i ide se potragu za gumama.Ako je auto miran do 60-ak km/h,najcesce bude u pitanju balans.Desava se da trese od 80- 100,ili od 110-130,a preko toga ne znak da je guma kriva,pa pretpotstavljam da zato @strasilu debalans u trecem planu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Da dodam par stvari iz mog iskustva,zakretanje gume na felni i ja cesto radim kada se pokaze da je velika gramaza u pitanju,prvo zato sto je ruzno kada na felni ima mnogo tegova,drugo sto mene vise kosta veca kolicina tegova i trece zato sto smatram da ce brze doci do debalansa."Guma nije dobro legla na felnu"je cista glupost.Vecina guma se pumpa na 2- bara,prilikom montaze guma se dobro namaze pastom za montazu i da bi nalegla na felnu moze se pumpati i preko 4 bara.Ako dobro pogledate namontiranu gumu na 2-3mm od ivice felne na gumi se nalazi mali ispupceni prsten koji je na jednakom razmaku od felne,desilo mi se par puta da taj prsten nije na jednakom razmaku i posle vise pokusaja zakretanja gume i ponovnog montiranja guma ne leze.Sa istim gumama ni moje kolege nisu imale uspeha,bile deformisane gume.

I nesto za druga @djuntu:balansiranje sa skidanjem sa auta celicna felna do 15-200 din                                                                                                                                                                                                              alu felna do 15-250 din                                                                                                                                                                                                        celicna felna  16-17-250 din                                                                                                                                                                                                            alu felna  16-17-300 din itd.                                                                                            to izadje manje od 10e,5 puta dnevno ku*ac,tako da to nema price o nekoj ekstra zaradi

Masovno je u upotrebi, bar bilo, priručnih sredstava pri montaži ala vodena sapunica koja ne omogućava nit dobro klizanje gume nit dovoljno vremena za rad, a takođe retko ko čisti bandaš pa guma naleže preko štrokovaih naslaga koje mogu biti i lepljive. Tvrde enduro gume mogu biti izuzetno nezgodne, primer Haidenau koji vrlo teško leže, bilo zezanje u dva navrata, izsrervisisirani točkovi kako treba a guma to degradira, jedva izokretana guma da ne baca ekstremno.

Odlazio sam kod vulkanizera koji ima plastične prihvate, ( sad idem il šaljem kod drugara koji ima adekvatnu monterku), i nikad se nije desilo a da neko nije bio na balansiranju autom, pusti Valjevo, ne gledam u tuđ tanjir al gde god je iole bollja lokacija uvek ima po neki auto ispred radionice. Hoću da kažem da je cena vulkanizerskoh usluga balansiranja niska i nije ništa neobično da se dešava sve ovo.

Impresivno sve to, 2 grama, 0,7 stepeni, 512 tacaka i to s jedne strane, a staticko balansiranje na motoGPu s druge strane.

Dok neki dileri cak ni ne balansiraju gume na motoru ( recimo u Belgiji :D).

Ja sam amater i ne znam nista, pa dal' sam imao srece ili sta, ali nisam imao problem nakon prvog seta rucno balansiranih guma.

Prednju sam okrenuo za 180 jer je "trazila" 60 grama. Nakon okretanja zavrsio sa 15. Motor ide kao po sinama. :)

Jeste, elektronska mašina sa velikim color televizorom deluje impresivno, pogotovu kad se upale dve nule. Olovni teg se samo može naći od 2,5 grama, lako  se secka da bi se dobila tačna težina potrebnog tega, no, sve manje se koristi zato što je ružan i oksidiše vremenom i ni na šta ne liči, pogotovu na lepoj felni, koriste se zato metalni koji su u podeli od 5 grama, kvalitetnih od 2,5 nema više u ponudi, bar ja nisam uspeo da ih nađem, dobio sam odgovor od uvoznika Hofmanovih da su skupi i da se nisu prodavali i ne uvoze ih više. Praktično, bez dodatnog zezanja nema tačnog balansiranja a to za 250 kinti ne može.

Imenjače, nema tu mnogo mudrolije, sve obrtne mase traže balansiranje jer debalans dodatno troši silu za okretanje, znači oduzima snagu što utiče na performansu i povećava potrošnju, arči samu gumu kojoj se krati radni vek u dvocifrenom postotku, zatim ležajeve točka, kormana, amortizere, opruge a u nekom momentu utiče i na samu bezbednost vožnje motorcikla.

Često se javlja potreba za zaokretanjem gume čak iako je montirana po fabričkoj oznaci, ona nije stopostotno sigurna, a i sama felna nije uvek naj teža kod ventila, pogotovu žičana. Veličina tega nije primarna već uniformnost, okruglina, suprotno logici naj teži deo ne mora da bude i naj viši. Pri servisu točka, beleži se zatečeno stanje po geometriji i debalansu, po završetku obeleži naj niža na obruču, nekad i naj viša, premeri debalans bez gume i obeleži mesto i upiše potrebna težina tega, nakon motaže gume ponovo merenje geometrije i debalansa i to je već  preliminarni zaključak da li je guma dobra i adekvatno montirana, ako  je skok veći od hoda felne i prelazi cca 0,6mm, radi se  zaokretanje ne bi li bio manji skok jer gume nisu sasvršeno okrugle i traži se špic pneumatika i postavi se na naj niže mesto na felni i tako dobije bolja kružnost, recimo, točak skače 0,5mm, guma isto 0,5, ako se poklope te tačke skok je 1mm, a ako se vrh gume postavi na naj nižu tačku na obruču, dolazi do potiranja i točak je okrugao. Kao sekundarni parametar je debalans, ako je manji sa gumom nego praznog točka, to je znak da je montaža relativno dobra. Ovo je pojednostavljeno i teoretski, u praksi je složenije pa de ne gnjavim. Skok točka se izbalansira ali on ostaje i on se projektuje bukvalno kao trešenje, kao udarena felna, kako kaže Peratrap.

• Podržavam 1

ajde da je netko imao živaca napisati ...  :takoje:  :)

Neko, :maloljut: , tek su potrebne živčane strune da se točak izbalansira do maksimuima, pisanje je šega.

• Podržavam 1

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Impresivno 2 imenjace  :takoje:  :)

Hvala na ospsirnom odgovoru, vjerujem da znas o cemu govoris, a i ne vidim nista sto bih mogao osporiti u tekstu.

Jedino ne shvatam bas 100% koliko je u realnom zivotu neophodno ispostovati ovu teoriju.

Hocu da kazem, da u mom kratkom zivotu jos nisam imao cast da mi neko sa toliko parametara izbalansira tocak,

Mislim, desilo se da trese koji put, pa sam morao ponovo, ali i to ponovo je bilo to neko "standardno" / "lako cemo"

balansiranje koje je na kraju dalo rezultat, odnosno bar za ljudska osjetila dovoljno dobar. :neznam:

Pogotovo to skakanje gume npr. mi je novo... sad moram i to da gledam kad balansiram sledeci put. >:(  :D

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

I jos jedno pitanje u vezi tegica... i ja imam te metalne od 5 gr.

E sad. ako je idealno dodati npr. 3 gr., da li se moze dobiti zeljeni efekat ukoliko se 5gr stavi na neku x udaljenost od 12h.

Umjesto 3 gr. na 12, staviti 5 na 11 sati. (ili pola 12 ili sta god... neka takva kompenzacija).

Alternativa je reckanje tih od 5gr na pola, pa se dobiju 2 od 2. :)

• Svrati ponekad, 349 postova
  • Motocikl: suzuki dl-650 L7

Dobra je diskusija. Svako ima prava da kaze sta misli, na kraju krajeva forum i sluzi za takve stvari. 

Kada se vec prica razvila, nove gume pojedinih renomiranih proizvodjaca izlaze iz fabrike sa odredjenom tackicom (tackicama, npr. Metzeler) bele, crvene ili drugih boja. Takve gume se u fabrici nakon procesa vulkanizacije same gume i hladjenja(izuzetno vazna i kompleksna operacija) postavljaju na takozvanu vagu ili sto, gde se gumi odredjuje najteza tacka. Robot tampon stampom oznaci najtezu tacku. Preporuka je fabrika da se tackica poklopi sa otvorom ventila na felni, kako bi se minimalizovao debalans. Noviji motori tipa BMW, Honda i sl. imaju senzore ventila, koji su daleko tezi od obicnog, iz iskustva tackice treba okrenuti nasuprot. Menjao sam na bmw1200lc 2015god, trebalo je 44g, nakon rotacije 180 stepeni, vrednost je 15g. Inace su na obrucu felne fabricki tegovi bili zalepljeni na dva mesta, sa razmakom od 15stepeni(oko 60g ukupno). 

@ghostmile

postoje moto tegovi od olova koji su na 2,5 grama, to je najmanji raspon, i stanglice su 37,5g. Te koje ti imas su po 5 ili 5,10 i ukupno 60. Siri su malo i uglavom se koriste za aute.

elektronske masine, mere u 1g, ali u praksi je to nemoguce, pa se zato zaokruzuje na manju meru. moto +-1-2g, auto do 3g

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

@Djunta uvek daje opsirne odgovore zato sto je jako precizan u svom poslu i ide na skoro pa nultu toleranciju(to sam zakljucio iz njegovih postova,inace coveka ne poznajem).@ghostmile,100%-no postovanje teorije u praksi uopste nije presudno,garantujem ti da 5-10grama debalansa na tvom motoru koji odlicno poznajes ili autu uopste neces primetiti,a uticaj istog na elemente vozila u odnosu na 100%balansiran tocak je zanemariv.Ovo sto @marko kaze za odredjene tacke na gumi se vise puta u praksi pokazalo netacno jer sam cesto bolje rezultate dobijao kada su tacke na nekoj drugoj poziciji na felni od predvidjenih.

Impresivno 2 imenjace  :takoje:  :)

Hvala na ospsirnom odgovoru, vjerujem da znas o cemu govoris, a i ne vidim nista sto bih mogao osporiti u tekstu.

Jedino ne shvatam bas 100% koliko je u realnom zivotu neophodno ispostovati ovu teoriju.

Hocu da kazem, da u mom kratkom zivotu jos nisam imao cast da mi neko sa toliko parametara izbalansira tocak,

Mislim, desilo se da trese koji put, pa sam morao ponovo, ali i to ponovo je bilo to neko "standardno" / "lako cemo"

balansiranje koje je na kraju dalo rezultat, odnosno bar za ljudska osjetila dovoljno dobar. :neznam:

Pogotovo to skakanje gume npr. mi je novo... sad moram i to da gledam kad balansiram sledeci put. >:(  :D

Čista fizika, a da ne citiram ostale postove, pored težinske oznake ponekad postoji još jedna u drugoj boji i koja označava naj višlju tačku na gumi, ali ko što već napomenuh u nekim ranijim postovima na ovu temu, nisu apsolutno sigurne, plus točak ne mora da bude naj teži ili naj lakši na ventilu pa samim tim i to pravilo pada u vodu i ne često se guma mora postaviti na neku drugu poziciju. samo obeležavanje se razlikuje od jednog do drugog proizvođača pa uvek valja pogledati njihova uputstva. Skok tačka se obeležava vrlo retko ali njeno ne imanje uopšte ne znači da je guma okrugla, odnosno u granicama tolerancije, 0,5mm.

I jos jedno pitanje u vezi tegica... i ja imam te metalne od 5 gr.

E sad. ako je idealno dodati npr. 3 gr., da li se moze dobiti zeljeni efekat ukoliko se 5gr stavi na neku x udaljenost od 12h.

Umjesto 3 gr. na 12, staviti 5 na 11 sati. (ili pola 12 ili sta god... neka takva kompenzacija).

Alternativa je reckanje tih od 5gr na pola, pa se dobiju 2 od 2. :)

Verovatnoća da se debalans pogodi na celu  meru tega je vrlo mala. Pod predpostavkom da je moguće izvršiti apsolutno balansiranje, sa tegom od 5 grama je maksimalni debalans 1/2, 2,5gr, sa tegom od 2,5 je 1,25. Ostale vrednosti se dobijaju sečenjem tega, metalni tad bude i ružan i vrlo brzo će korodirati, kod olovnog je to lako al on grdan bude posle izvesnog vremena sam po sebi. Naj bolje i naj lepše je ko što napisah, tegovi u prekomeri, dva ili više, i razmaknuti, odnosno, smaknuti  ka težištu što traži jako puno vremena, priručnog snalaženja i iskustvenog osećaja. Takođe je moguće teg pomerati  po kosini obruča i zbog različitog odstojanja se menja i njegova efektivna masa koja zavisi od momenta kraka. Takođe i sami tegovi odstupaju po težini pa uobičajena štaglica od 60gr može po nekoliko grama varirati +/-. Rad sa malim gramažama ima smisla ako je naprava dovoljno osetljiva, moj alat je ispod 0,3 grama, kad oću da se inatim mogu da izbalansiram teoretski nulu, dok preciznost ala Luisovog stalka je sigrno tek nekoliko grama.

Da dopunim svoj skorašnji post: http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/114955-balansiranje-guma/?p=1880764

Vibracije usled debalansa absorbuje vešanje, amortizer i viljuška, do neke mere i  nema ih dok je neuravnoteženost manja od snage, ili sposobnosti upijanja, i sama pojava drmusanja nije nagla i izrazita, da nema prigušivača, bila bi sasvim drugojačija priča, ko je vozio sa propalim amortizerom zna da dolazi do poskakivanja vozila i drmanja točka ko da će da otpadne kad zaosciluje. Masa debalansa raste sa prečnikom i obrtajima pa tako na točku od 21 col, 1 gram na 100kmh poraste na 314 grama, na 150kmh, 708 gr, dok na 200kmh iznosi 1,25 Kg. Jedan gram je nezamisliv, al kilo ja doživljavam kao da mi macola ostala zaglavljena među žicama. Tih 0,30 grama, "skoro do nule", pri istih 200kmh naraste  na 37 grama, 30 puta manje nego svega 3 puta veći debalans od jednog grama. Imam svoj eksperiment, baš tačno izbalansiran točak od 19 cola pokrenut silom gravitacije od 5gr se okrene oko dva ipo kruga, dok sa debalansom od 5gr svega 2/3 kruga, praktično oko 4 puta manje.

@Ivice-hvala na komentaru, ako je pristup, šta fali il može da prođe,sve, nema potrebe za diskusijom i čitanjem bilo čega, kvalitativni odnos nalaže suprotno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja