Jump to content

Moto Zajednica

MZ Tuning

Recommended Posts

• Zainteresovan, 503 postova

Ilustracije radi, sa sadašnjim platinskim paljenjem po mom nepreciznom sećanju na 5.000 obrtaja u četvrtoj motor ide oko 110 što znači da ako bih ga navukao na 7 do 8.000 obrtaja onda bih u četvroj imao katalošku fabričku maksimalnu brzinu. Drugim rečima, ako postiže fabrički maksimalne performanse u četvrtoj a u petoj lepo radi i vuče, to je onda idealno.  ::)

Ako ti na 5000 okretaja ide 110km/h, to znači da će na 6000 okretaja ići 132km/h (brzina raste linearno s okretajima). E sad, ako vjeruješ dovoljno svom obrtomjeru brzinomjer ti ni ne treba:

Za 1000 okretaja radilice mjenjač će se okrenuti 412 puta u minuti. Ako smo u 4. brzini onda je omjer 1.048, pa to znači da će se prednji lančanik okrenuti 393 puta u minuti. Ako se toliko puta okrene prednji lančanik od 22 zuba, onda će se zadnji s 48 zubi okrenuti 180 puta u minuti.

Sad ostaje izmjeriti opseg zadnjeg točka, a to se može krojačkim metrom. Ajmo reći da je 2m.

180 * 2m nam daje brzinu od 360m/min, što je 21.6 km/h. To je brzina pri 1000 okretaja/min.

Znači Vujin MZ će pri sljedećim okretajima voziti sljedećim brzinama u 4. stupnju prijenosa:

1000 okr/min = 21.6km/h

2000 okr/min = 43.2km/h

3000 okr/min = 64.8 km/h

4000 okr/min = 86.4 km/h

5000 okr/min = 108 km/h

6000 okr/min = 129.6km/h

U 5. stupnju prijenosa bi to izgledalo ovako:

1000 okr/min = 26 km/h

2000 okr/min = 52 km/h

3000 okr/min = 78 km/h

4000 okr/min = 104 km/h

5000 okr/min = 130 km/h

6000 okr/min = 150 km/h

Ovo gore važi samo za Vujin prijenost i pod uvjetom da mu je opseg zadnjeg točka 2m, ako nije, onda treba brojke malo promijeniti.

Ali moj savjet je da se kupi dobar digitalni brzinomjer. Uvijek ga se može elegantno pričvrstiti na volan da ne narušava sklad klasika kao što je MZ. Preporučam Sigmine modele. Ja sam sebi prije godinu dana nabavio Sigmu BC 906 (http://www.sigmasport.com/en/produkte/bikecomputer/topline_wired/bc906) i prezadovoljan sam. Pokisla je puno puta, bila na temperaturama ispod 0 stupnjeva i nikad ništa. Mjeri trenutnu brzinu, prosječnu, maksimalnu, kao i ukupno vrijeme provedeno u vožnji, ukupan put, trenutni put,....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Obim zadnjeg točkabi trebao da je isti, točak je 18 pa su razlike jedino u vidini gume što mislim da nije nešto značajno...

Mada ću izmeriti tokčak obavezno, da vidim i po toj računici kako bi trebalo da izgleda

Vrlo ti je interesantan pristup izračunavanja prenosa i brzine, trebalo bi da je to pouzdano.

Ja sam kosristio listu što je Lalajko svojevremeno postavio i okačiću je sada ovde ponovo, nije loša jer nema matematike  ::)

Ovaj drugi ''papoir'' je iz manuala, dela vezanog za Tuning.

Gearing.zip

post-1570-12878994870976_thumb.jpg

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Vujo ovo ti je super. Jedino sto mozda nije za ovu temu, vec recimo, za tuning. Kada sam uzeo digitron i malo sracunao neke vrednosti (trenutnu maksimalnu brzinu kojom sam vozio), moj TS bi, hipoteticki, mogao da prebaci 160km/h ako bih samo skinuo bocne kofere, stavio ravan (nizak)  upravljac, skinuo burence ispod fara...    :-\  Ma nisam ja ljubitelj preterane brzine, ali opet padam u dilemu da li je vredno zrtvovati udobnost i uzivanje u voznji, radi postizanja vece krajnje brzine (na sta bih bio izuzetno ponosan).

Izvinite za off, Vujo ova  poslednja dva odgovora bi mozda trebalo premestiti.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Eto, pojavilo se kao potrebno.

Zalepiću postove od kojih je sve krenulo pa neka ide dalje i sve brže...

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ja samo da vam kazem da pr nego sto poverujete u mz ov obrtometar,,probate da proverite dali je tacan,posto obicno laze za 1000rpm,,kad je na 6000,,ima jedva 5000 obrtaja,,probajte da ga proverite elektronskim obrtometrom,,ja imam tester pa mi je lako,inace nekad se stavljao od bt a,,pa se tu nesto preradjivalo itd,,posto bt ima elektronsko paljenje itd,,a isto je 1cilindar,pa bi i to trebalo uskladiti,,izvinite ako je off ali i to je vazan deo tuninga...a da bi mz dosao do 160 trebalo bi poraditi i na stabilnosti,,ja sam nekad spustao i prednju viljusku za nekih 4 do 5 cm,,kratio zadnje amortizere,stavljao sire felne gume,busio diskove zbog hladjenja,razbusivao dizne u karburatoru,zasecao celo klipa,povecavao izduvavanje itd itd,,,inace na mz a moze da se stavi i mono amortizer na zadnju viljusku,,gubi se udobnost ali se zato dobija dosta na stabilnosti. :),

• Zainteresovan, 599 postova

ma da obrtomjer laze u pm pa moj kako pokazuje sa pol gasa leti na 6 hiljada ;D

a nije no brzinomjer nolji moram si nabavit onaj digitalni ko sto svakak ima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja