severian 17552 Napisano Septembar 19, 2015 Integrisan, 8339 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da li je neko menjao Bowden kabl, koji ide od Bowden box-a do TB-a (ima ih dva, za levi i desni TB)? To je onaj kabl koji ulazi u TB i ima adjuster za TBS na tom kraju (malo se isti razlikuje između modela, ali je u suštini ista stvar već dugo). Zanimaju me neki detalji za jedan GS 2010. god, ali bi trebalo da je suštinski isto još od 1150 modela. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17552 Napisano Septembar 21, 2015 Integrisan, 8339 postova Prijavi odgovor kao problematičan Đunta, pa zar ni ti nisi čačkao oko ovoga ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Septembar 22, 2015 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ne, nisam a sebi sam kupio nove OEM sajle za TB i kvačilo. Sa razdelnikom ide još od neke godine na modelu 1100 i suštinski je sve to radi na istom principu, šta te zanima? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17552 Napisano Septembar 22, 2015 Integrisan, 8339 postova Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je dugačak navoj na adjuster-u na novom kablu, dakle na strani koja ulazi u TB? Mislim na kabl koji ide od TB do razdelnika (bowden box-a). Kako si podesio slack na 0.5-1mm, tj. da li si podešavao? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Septembar 22, 2015 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Sa navijenom maticom do kraja dužina navoja je 14 mm, kad se odbije debljina uvodnog nosača na TB-u od cca 2 mm, ostaje praktično 12 mm slobodnog hoda za podešavanje. Prazan hod od tih cca 0,5 mm se podešava na vučnoj odnosno centralnoj sajli a razdelne sajle, ili nastavak kod jednodelne L sajle, ne trebaju da imaju zazora odnosno tek toliko da se klapne povrate na stop pozicije nakon naglog otpuštanja ručice gasa, pri laganom vraćanju gasa može da se desi da jedan TB bude otvoren jer ovakav prenos nije idealan plus vremenom se pogoršava a povratna opruga nije toliko jaka da može da vraća uvek stoprocentno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17552 Napisano Septembar 22, 2015 Integrisan, 8339 postova Prijavi odgovor kao problematičan Prazan hod od tih cca 0,5 mm se podešava na vučnoj odnosno centralnoj sajli a razdelne sajle, ili nastavak kod jednodelne L sajle, ne trebaju da imaju zazora odnosno tek toliko da se klapne povrate na stop pozicije nakon naglog otpuštanja ručice gasa, Ovo gore boldovano ili se ipak razlikuje kod 1150, ili ja nešto nisam dobro razumeo... Taj slack od 0.5-1mm treba da bude na obe razdelne sajle (one koje idu od razdelnika do TB-a). To je i logično, jer se na njima radi TBS, tj. šteluju se TB zavrtanjem prednapona tih sajli. Dakle, mora da bude nekog slobodnog hoda, jer ne bi ni imalo šta da se šteluje u protivnom. Više sam pitao kako da naštelujem taj slack na propisanih 0.5-1mm, pa sam pitao ako je neko to već radio, jer se zaista ne vidi na obujmici sajle ništa, tj. ne mogu naravno da vidim unutrašnji kabl uopšte, pa tako ni da merim slobodan hod. A 99.99% (da ne kažem baš 100% ) sam siguran da mora da ga bude. Inače, za centralnu sajlu se veoma lako šteluje i to nije ovde pitanje. Jedino što sam u međuvremenu smislio, ali samo teoretski , je da vežem aparaturu za TBS i krenem u proceduru, pa skroz odvrnem kabl, a onda polako zavrćem dok vakuum na počne da vuče stubove na aparaturi. To znači da upravo na tom mestu nema više slobodnog hoda. Onda vratim (odvrnem) šraf za štelovanje jedno četvrt obima, što dođe negde oko tih 1mm. Pa onda isto za drugu stranu. Ništa mi drugo ne pada na pamet, pa ću probati tako, tim posrednim putem... PS: Inače, malo me ipak zbunjuje tvoje objašnjenje, jer bi jedina razlika po ovom pitanju između 1150 i 1200 trebalo da bude što na 1150 imate one šrafove (BBAS?) za sinh. na leru, što na 1200 radi računar... TBS se radi isto, a ne vidim kako to možeš da uradiš ako na dva razdelna kabla nemaš bar nekakav slobodan hod? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Septembar 22, 2015 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Zazor valja da postoji da bi se izbeglo napinjanje sajli i da bi postojao neki slobodan hod na samoj ručici što je donekle i stvar ličnog afiniteta. Prevelik zazor bilo na vučnoj ili razdelnim sajlama, ( L nasrtavak), može uzrokovati ne imanje punog gasa a samim tim i snage, a premali povećanje obrtaja na leru. Broj obrtaja i sinhronizacija na leru se postiže sekundarno podešavanjem BBS-a odnosno kod 1.2 preko računara, a nikako sajlama koje zato moraju da imaju makar malo zazora ko što napomenuh. Ukoliko nije moguće dobiti tačan ler kao što stoji ili je razlika u okretima BBS-a veća od pola kruga onda postoji problem koji se kod serija 11.xx ovako uočava, a kod 1.2 kompjuter i step motori mogu da zamaskiraju anomaliju predpostavljam, ali pošto nisam drndo da se ograničim. TPS na levom TB-u ima zadatu vrednost na leru i praktično se na toj strani ne dira ništa osim BBS-a dok na desnom se radi i sajlom. Naravno, fabrička postavka je da su oba TB-a identična u svakom pogledu što znači da i obe sajle ili drugi deo L sajle, obezbeđuju jednak zazor i praktično sinhronu vuču odnosno jednako podbijanje oba cilindara. Ukoliko je ler tačan bez uticaja sajli, sinhronizacija kroz obrtaje se postiže preko desnog TB-a putem sajle ali isključivo ako i dok ne remeti ler. Iz tog razloga se može povećati zazor na levoj strani jer to onda daje veću mogućnost kompenzacije na desnoj. Zazor se jednostavno vidi povlačenjem bužira, pipanjem gole sajle, osećajem, ...samo ujednačavanje može vakumetrom ko što si reko, može jednostavno zatezanjem sajli dok se ne promene obrtaji itd. pa se odpuste malo al jednako obe. Pošto se sajle vremenom troše, istežu i dolazi do povećavanja praznog hoda, uvek je lakše izvršiti podešavanje preko jedne a ne dve, bilo da se radi zatezanje i smanjenje praznog hoda ručice il obrnuto. U principu postoje granične vrednosti u okviru koje se kreću i zazori sajli, na leru bez diranja obrtaja pa do punog otvora oba TB-a. Ako nešto nije u redu prvo se pokaže na tim pozicijama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17552 Napisano Septembar 22, 2015 Integrisan, 8339 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ok, pričamo izgleda ipak istu stvar. Zazor mora da postoji i na razdelnim kablovima. Jasno mi je sve teoretski, mislio sam da je neko radio praktično pa da dobijem neki praktičan savet. Podatak da je navoj 12mm "neto" mi znači, upravo zbog gore iznete ideje o odvrtanju i pronalaženja tačke praznog hoda na taj način... Hvala, uštedeo si mi skidanje sajle sa tb-a. TPS na levom TB-u ima zadatu vrednost na leru i praktično se na toj strani ne dira ništa osim BBS-a dok na desnom se radi i sajlom. Imam samo jednu dopunu na ovo gore: apsolutno možeš da šteluješ i levu stranu, jedini razlog zašto se net-om proširilo da se šteluje samo desna strana je to što je desna dostupnija , a nikako ne treba štelovati obe odjednom, jer je štelovanje "diferencijalno" pa bi štelujući obe u istom postupku samo jurio sopstveni rep. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Septembar 23, 2015 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Na seriji 11xx je dostupnost jednaka i na levom i desnom TB-u. TPS ne sme da bude pomeren jer pri okretanju povećava ne samo protočnost kao i desni već i napon na osnovu čega se ubacuje gorivo što znači da leva sajla može da se dira dok ne počne da se okreće osovina i samim tim TPS. Istina, može TPS da se ponovo dovede u naponski nivo za ler ali se u glavnom diranje tog levog svodi na otpuštanje sajle, pored rada sa BBS-om, da bi se time dalo fore desnom ako on iz nekog razloga toliko zaostaje pa sa smanjivanjem zatečenog zazora nije moguće da se uskladi sa levim i to je razlog što se pravi neki zazor. Kad je sve kako treba, nema potrošenosti i nije neuko dirano, zazor može da bude tek da postoji. Kad se uzme za primer mali dvo motorni avion ili čamac sa dva vanbrodska motora koji se sprežu na sličan način ko Bokser, i naj manja anomalija se odmah primeti jer dolazi do gubitka pravolinijskog kretanja, a na Bokseru se to projektuje kao ljuiljanje i zveckanje al se to uvrežilo kao da tako treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...