Jump to content

Moto Zajednica

iGo - Off Road

Recommended Posts

  • - enduro sector -, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: adventure

Da li u iGo moze da se ubaci off road track log *.gpx i kako? (Ja probao ali ucita samo prvu i zadnju tacku i rutira preko najblizeg asfalta) i da li uopste iGo moze da rutira off road kao sto to moze Garmin?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12093 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Da li u iGo moze da se ubaci off road track log *.gpx i kako? (Ja probao ali ucita samo prvu i zadnju tacku i rutira preko najblizeg asfalta) i da li uopste iGo moze da rutira off road kao sto to moze Garmin?

 

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/51791-gps-igo-uredjaji-i-mapsource/

 

Ukratko: Mozes bez problema da ubacis u uredjaj neciju VOZENU rutu. Ne znam za nacin da kreiras rutu u MapSource programu ili Google Earth-u, ali to nije ni previse bitno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro

Ja to često praktikujem, pokapirao sam iz Lalajkovog uputsva logiku. Uglavnmon ili na Google Earth-u iscrtam kuda želim da vozim (.kml) ili uzmen neki već ponuđeni .gpx, zatim to prebacim u .kml prilagođen za iGO. Ja koristim RouteConverter, mada konvertovanje se može raditi sa raznim softverima. Važno je znati da nije svaki .kml prilagođen za ubacivanje u iGO, ovaj RouteConverter ima baš opciju da sačuva fajl u .kml formatu za iGO. Još jedna stvar je važna, a to je da se prilikom sređivanja rute broj tačaka mora svesti na minimum, jer će iGO jako sporo raditi ako ruta ima veliki broj point-a (preko 500 npr). Kada se ta ruta ubaci u iGO, u podešavanjima rute mora biti izabrana opcija za rutiranje "van puta" inače će iGO automatski svaku tačku spajati sa putnom mrežom u mapi, a ne jednu sa drugom. Meni je iGO na telefonu (HTC Desire X), i radi sve bez problema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • - enduro sector -, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: adventure

Ok, ali ako se smanji broj tacaka, kako ce onda da prati svaku krivinu, raskrsnicu, skretanje itd, sto je za off road bas dosta bitno da bude sto preciznije?

 

@Lalajko - Sto se tvoje teme tice, procitao sam na pocetku, kako projektovati put sa racunara na igo. To umem, izuzetno prosto preko google maps-a i online konvertera, moje pitanje se odnosi iskljucivo na off road i tudji track log i igo rutiranje kad na samoj mapi nema puta zapravo ..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro

Nažalost, preciznost se gubi smanjivanjem broja tačaka, tako da ja kada pravim rutu gledam da na skretanjima obavezno imam tačku, zatim na mestima gde ne postoji put (šuma, livada, čistina i sl) stavljam tačke da budu gušće, a na mestima gde se na karti vidi put dovojlno je samo par tačaka ponegde kolko da se održi pravac, jer u tim slučajema dok peglaš, obično ni negledaš navigaciju jer je jasno kuda treba voziti. U praksi to izgleda ovako, ako je ruta duža od 50 km, razdvajam je u dve. Takve rute (ne veće od 50 km) bez problema pokriva ovaj broj tačaka (do 500, čak i mnogo manje) tako da nema šanse da omašiš put. Ovo naravno nije savršena navigacija kao na Garminu i kada imaš mape ulica pa se rutiranje vrši po njima ali je više nego dovoljno da se ne zaluta u nekoj šumetini. Ako hoćeš mogu ti poslati neku od tih ruta sa GoogleEarth-a, koju sam stavljao u iGO, pa vidi kako izgleda i dali to zadovoljava tvoje potrebe.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro

Evo napravio sam mali tutorial, da ne lutaš previše. Naravno ovo je kako ja radim, ima verovatno i drugih načina i software-a za ovaj posao.

 

Prvo iscrtam put na GoogleEarth-u ili preuzmen neki track log (.gpx npr).

 

post-18861-0-89703500-1413528807_thumb.jpg

 

Ako crtam u GoogleEarth-u, sačuvam to u .kml formatu negde na računar.

 

post-18861-0-27928200-1413528810_thumb.jpg

 

Otvorim sačuvani ili preuzeti fajl u RouteConverter-u (može čak i drag and drop). Ovde ga dodatno sredim ako je potrebno. Obrišem nepotrebne tačke tako da njihov broj svedem na najmanji maogući a da se osnovna putanje ne izmeni previše, neke tačke pomerim po potrebi i sl. Dobijenu rutu sačuvam na računaru takođe u .kml formatu ali prilagođen za iGO ("File of type: iGO8 Route (*.kml)"). Ovo sređivanje zna da bude dosadno ali tako usput dobro prostudiraš put kojim ćeš voziti.

 

post-18861-0-85763900-1413528811_thumb.jpg

 

Fajl na kraju izgleda ovako:

 

Igo8kml1.kml

 

Kao što je napisao Lalajko u svom uputstvu (http://forum.bjbiker...ji-i-mapsource/) ovu rutu staviš u iGO na lokaciju "igo\content\userdata\route". Ako ne postoji ovaj direktorijum slobodno ga kreiraš.

Zatim u iGO navigaciji ideš na opciju "Route Options - Više - Učitaj rutu". Odabereš ovaj fajl koji si ubacio a koji bi trebao da se zove "Position 1 -> Position 484" (naziv zavisi od broja tačaka, 484 u ovom slučaju). Ako uređaj prijavi da se neka od tačaka nalazi van puta, ignorišeš, jer je to upravo ono što nam i treba :)

Kad se ruta učita do kraja, a i ako se ne učita do kraja već npr. zaglavi na 20% zbog većeg broja tačaka, nema nikakvih problema, odeš ponovo dok traje učitavanje, na "Route options - Više - Sačuvaj rutu" pa tu rutu bez obzira dali se učutala do kraja sačuvaš pod nekim imenom (npr. MojaRuta1) da bi je kasnije lakše prepoznao i učitavao kao takvu.

Nakon snimanja rute pod željenim imenom iGO će ustvari napraviti svoje fajlove za rutu koji imaju extenziju .dat i .cks (npr. route001.dat i route001.dat.cks) i nalaze se na putanji "iGO/save/profiles/01/routes" ali to te preterano i ne zanima osim ako ne želiš da te fajlove kopiraš na druge iGO uređaje. U svakom slučaju ovo su u stvari rute koje ćeš ubuduće učitavati u svom uređaju, one .kml fajlove nakon toga možeš i da obrišeš. posebno ako kod učitavanja .kml rute (Position 1 -> Position 484) gnjavi, ti onda prekineš učitavajne, otkažeš tu rutu, pa učitavaš na isti način ovu .dat rutu ("MojaRuta1"), koju si prethodno sačuvao, ona će sigurno raditi brže.

 

Kad se ruta učita verovatno će izgledati čudno jer će sve tačke koje su van poznatih putnih pravaca na mapi biti spojenje sa najbližim putem, zato je potrebno da odeš na opciju "Podesavanje rute" i odabereš navigacioni režim "Van puta". Ponekad čak i ako je taj režim bio odabran pre učitavanja moraćeš da na "Podešavanju rute" da odabereš režim "Vožnja putem", pa da ponovo "Van puta" da bi se pravilno uradila rekalkulacija rute"

 

Eto, nadam se da sam pomogao svima koji hoće sa ovim da se igraju. Meni ovo vrši posao pošto nemam nikakvu navigaciju već koristim telefona da se spasem kad zalutam ili kad sam mnogo spor pa me drugari ostave u šumi :)

Inače za kačenje telefona sam takođe napravio neko jeftino rešenje, opisano je ovde:

http://forum.bjbiker...74#entry1656874

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja