Jump to content

Moto Zajednica

honda xl prednosti i mane????

Recommended Posts

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

a sto se tice vazdusnog hladzenja? jel ima problema oko ladnjenja? jel se moze pregrejati ako se vozi leti, ne preterano dugo?

Да ли си погледао, можда којим случајем, онај линк што сам ти горе навео??? 

А што се тиче курбле, проблем код ове машине је што нема аутоматски декомпресор, па ћеш се морати мало привићи, тј. наћи му фору :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 845 postova

citao sam na onom linku gore, i pise nesto u vezi budzenja uljanog ladjenja.... kaze isto tamo da nema problema u preteranim vremenskim uslovima. ali kaze da od vrucine strada glava, bregasta.... neznam kolko je to tacno... al nije ni bitno, ja ga necu ionako voziti po tolkoj vrucincini, par sati bez prestanka...

• XL, 460 postova

Ма редовно мењај уље (квалитетно поусинтетичко) и не бери бригу ;)

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

Evo kako se iz prve pali XL.

Ako je hladan motor, spustich ga sa copave, ubacish u ler, odvrnes slavinu za gorivo, povucesh saug,  okrenesh  i malo zavrnesh na karburatoru shaf za ler gas (oko jedan krug),  dash kontakt kljuchem, okrenesh prekidach kojim se gasi motor na - RUN, izbacis kurblu, nogom polako guras kurblu ka dole dok iz kartera ne chujesh - CAK. Kad chujesh - cak, ne gurash kurblu vishe na dole nego je vratish ponovo u gornji polozaj, tada nogom gurnesh kurblu do kraja (bez silovanja) i voala! Kasnije, kada se motor zagreje, pocheshe na leru da se se vrti oko 2000rpm, pa pomocu shrafa ga vratish na oko 1000-1200rpm.

Ako je motor zagrejan, ponovish sve ovo samo bez dodavanja ler gasa.

Ako je motor presisao, stavish prekidach paljenja na OFF, pritisnesh ruchicu dekompresora i dok je drzish kurblash nogom nekih 5-6 puta da se cilindar izluftira i osushi. Tada ponovish proceduru paljenja.

Ako palish motor na gurku, pustish gorivo, dash kontakt, prekidach na RUN, dodash ler gas (ako je motor hladan) zaletish se niz neku nizbrdicu ili te neko dobro pogura, pritisnjesh levom rukom (malo je zeznuto al nije nemoguce) u isto vreme i ruchicu kvachila i ruchicu dekomporesora, ubacish u drugu, pustish kvachilo, motor krene da se vrti, pustish ruchicu dekompresora i vozish.

Takodje, bitno je da ti je dekompresor podeshen kako valja, a to vidish tako shto kada prstom pomerash polugicu dekompresora na glavi motora ona mora da ima lufta nekoliko mm. Ako nema lufta, onda odvij matice na sajlama za podeshavanje dok ne vidish da dekompresor ima lufta.

Malo zvuchi opshirno, ali kad nauchish da baratash kurblom shvaticesh koliko su na gubitku oni koji pale motor pomocu anlasera jer - anlaser se kvari a noga ne. Na kraju, XL moze i rukom da se upali.

Pozdrav

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

Bravo ,tako se i moj pali sam sto ja ne povecavam ler gas nego ga drzim na saugu dok se ne zagreje i posle vratim i vozi.

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

NA mojoj XL je trebalo povuci saug u zavrnuti shtaf ler gasa, naravno, kada je motor hladan. Kada je zagrejan nije bilo potrebno nista od toga. Shraf ler gasa je pristupachan i napravljen je tako da ga rukom podeshavash bez silazenja sa motora ili bilo kakvih drugih smetnji, shto ukazuje na to da su i u fabrici rachunali da ce biti potrebno svako malo podeshavati ler gas. Ja sam imao XL-500R i bio je star barem 20 godina (u saobracajnoj je pisalo da je proizveden '88., mada chini mi se da je bio stariji josh oko pet godina), tako da je moguce da ovo o chemu pricham je vremenom unapredjeno ili je jednostano posledica godina. Inache, XL je predivan motor i ako je taj koji kibicujesh u ok stanju ima da uzivash. . Moj je  troshio na otvorenom putu 3,2 l/100km!!!

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

NA mojoj XL je trebalo povuci saug u zavrnuti shtaf ler gasa, naravno, kada je motor hladan. Kada je zagrejan nije bilo potrebno nista od toga. Shraf ler gasa je pristupachan i napravljen je tako da ga rukom podeshavash bez silazenja sa motora ili bilo kakvih drugih smetnji, shto ukazuje na to da su i u fabrici rachunali da ce biti potrebno svako malo podeshavati ler gas. Ja sam imao XL-500R i bio je star barem 20 godina (u saobracajnoj je pisalo da je proizveden '88., mada chini mi se da je bio stariji josh oko pet godina), tako da je moguce da ovo o chemu pricham je vremenom unapredjeno ili je jednostano posledica godina. Inache, XL je predivan motor i ako je taj koji kibicujesh u ok stanju ima da uzivash. . Moj je  troshio na otvorenom putu 3,2 l/100km!!!

da nije bila crvene boje,odlicno ocuvana i prodata u svilajnac  ??? ??? ???

• Andragog, 5111 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Pali lako,ne brini za to!!!Vozim Dominatora,to je skoro isto kao XL,trosi mi 5 l na putu a boga mi ide i do 8 l ako divljam.Jeftin je za odrzavanje,itd...2 litre ulja ide,menjas kad hoces.Ja vozim mineral Castrol 15-50,ima ga u svakoj radnji.Pozdrav, :D i kupuj,vec je pocela sezona.Pozzz,brrrmmmm

• XL, 460 postova

vazi, ma ima da uzmem, valjda ce za vikend biti gotova, pa da u nedelju odem po nju.... jaoooo. vec par noci nemogu da spavam....  :P

...Брррм сад стигох... Брррр.фебруар...  :-[ А тек што нећеш да спаваш :):D

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r
link=topic=15299.msg208357#msg208357 date=1203695164]

ja sam se bash sa tom shto ti hocesh da kupish vozio uporedo 160km/h bez ikakvih problema, a mozhe sigurno josh malo preko...

link=topic=15299.msg208564#msg208564 date=1203720570]

link=topic=15299.msg208357#msg208357 date=1203695164]

ja sam se bash sa tom shto ti hocesh da kupish vozio uporedo 160km/h bez ikakvih problema, a mozhe sigurno josh malo preko...

aha! pa sta jel bila tvoja, ili si samo uzeo da probas?

• Zainteresovan, 767 postova
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Covece, jel ti citas sve sta je decko napisao ili "izmedju redova"?

Vozio uporedo, znaci pored njega.

ma ne ljuti se niko! sto bi se ljutio! brrko, nemoj da me pogresno shvatis, nisam ja nista reko, da tebe opsujem... taman posla.

nego eto, pitam sve u vezi motora, jer neznam nista o njemu. a treba da ga kupim, zato se i interesujem za sve, mozda sam dosadan, i naporan, i malo glup, al sta cu, mlad sam,.... pocetnik... :-[

• Zainteresovan, 577 postova

XL600 je odlicno, pouzdano i dugotrajno magare. naravno, ako se odrzava i koristi kako treba. nesto kao XT.

prevljene su 80-ih, tako da je radjeno kvalitetno. agregat nije isforsiran, ali ga lepo i lagano zagrej pre cepanja. posto imas samo kick, podesi kako treba i karburatore i ventile i dekomp radi lakseg startovanja.

a terati ga 160 (ako uopste moze toliko) u bilo kakvim uslovima i konfiguraciji je SILOVANJE.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja