Jump to content

Moto Zajednica

Podešavanje karburatora

Recommended Posts

  • Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Kada podešavam smešu da li da skinem filter vazduha, pa kad podesim vratim filter i namestim ler ili da ostavim filter? Čitam da treba skinuti pa samo pitam. Nisam još podešavao karb samostalno do sada a moram jer ne radi dobro otkako je zahladilo, previše je siromašna smeša. Hvala.

Zaboravih da kažem, u pitanju je cvaja, tzr 50, na karbu imam dva sarafa, jedan za ler i jedan za smesu za pilot diznu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Šumadinac, 1581 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Nisam podešavao smešu sam, ali sam gledao majstora dok je to radio. Podesio je bez skidanja filtera (prethodno je samo očistio filter i vratio ga), što mi je i logično, jer nećeš voziti bez filtera.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 779 postova
  • Lokacija: Barajevo
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1100 ,Suzuki GSX 600F

Ako ja mogu da pomognem i da prenesem moje iskustvo i kako su mene ucili iskusniji.

 

Filter ne skidas jedino ako hoces da ga zamenis ili operes.Ako je pocepan ili star onda ga menjas.

E sad ne znam dal hoces samo da mu cacnes smesu ili da ga detaljno sredis,mada je najbolje da ga komplet sredis i ne brines posle.

 

Trudicu se da budem jasan i da ne mrsim a i da ne duzim previse..

 

Ako si prao filter onda je najbolje da ga izduvas na kompresoru ili da se na suncu osusi i kada je to uradjeno onda prelazis na karburator.

Za pocetak skidanje i rastavljanje.Ja obicno radim na jednom parceti neke pamucne krpe jer ima O-ringova i opruga koje bi lako mogle da se izgube a dosta znace i bez njih bi imao problem jer bi ulazio fals vazduh.Ima ih na srafu za podesavanje smese..

 

Karburator se rastavi do najsitnijeg delica i onda se sve prekontorlise detaljno da nema neko fizicko ostecenje.Iglicu na plovku,siber iglu i dizne treba proveriti u kakvom su stanju a na 4t motorima i membrane.

 

Sve delove treba oprati od prljavstine i taloga i to benzinom i cetkicom za zube a posle sve izduvati na kompresoru a posebno kanale u karburatoru i dizne.Najbolje se cisti karb u ultrazvucnoj kadi ali i ovo je vise nego dobro.

 

O-ringovi se ne citce benzinom nego samo cistom krpom,bar sam tako cuo i tako i radim.

 

Kada je sve ocisceno onda treba proveriti nivo goriva u loncetu i on treba da bude 2 mm ispod sastava lonceta i tela karburatora.

 

Posle toga ide montiranje i paljenje motora.Pre samog rastavljanja karba treba videti na koliko je kugova sraf za smesu bio odvijen i tako namestiti i sad a samo stelovanje se radi kaka se motor zagreje,posle bar 10-15 minuta voznje.

 

E sad stelovanje..Prvo treba podici obrtaje pomocu srafa koji sluzi za podizanje i spustanje ler gasa.Ne nesto mnogo,na oko 2000 obrtaja.Onda se zavrne sraf za smesu do kraja i ako tako ostane par sekundi onda bi se motor ugasio,sto bi znacilo da ne vuce fals vazduh ali ne treba cekati da se ugasi vec cim se zavrne do kraja odma treba poceti lagano sa odvijanjem.Kako se odvija tako i obrtaji rastu i treba lagano odvijati sraf i slusati obrtaje a cilj je naci tacku gde motor najbrze radi,gde se najvise dere.Obicno to bude negde izmedju 1.5 i 2.5 kruga ali ne mora uvek da znaci.

 

Posle stelovanja ide proba.Prvo u mestu dok je na standeru i tada treba videti kako prima gas i posle pustanja kako obrtaji padaju.Ne sme da ima knedlu ili da se gusi i posle pustanja gasa obrtaji treba da padaju bez zadrzavanja do ler gasa.Isto vazi i za voznju i tada ce se videti kako ide i dal mu nesto fali.

 

Siber igla moze da se pomera gore dole u zavisnosti da li je smesa siromasna ili bogata i sa podizanjem igle,motor ce dobijati vise goriva.

 

U svakom slucaju posle stelovanje treba neko vreme propratiri kako se ponasa motor i da li treba da mu se obogati ili osiromasi smesa.Naravno sa hladnijim vremenom motoru treba bogatija smesa a leti kada je pakao onda siromasnija.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja