Jump to content

Moto Zajednica

Provlacenje izmedju kolona iliti filtering

Recommended Posts

• Drug član, 547 postova
  • Motocikl: Honda Magna vf 750C

...

@best

Procitaj ponovo. Tacka 15 zabranjuje preticanje i obilazenje preko pune, a izuzetak odobrava obilazenje ukoliko se postuje stav 1.

Procitao, pa onda i napisao. Iz iskustva ( 26 god. profesinalni ucesnik u saobracaju) sa policijom i sudovima, iznosim njihovo tunacenje i primenu u praksi toga sto pise u zakonu. Naravno da ces obici parkirano vozilo. Zaustavljeno ili vozilo koje se sporo krece ( traktor, gradj. masinu, zapregu ) takodje, ali vodeci racuna da ne predjes punu liniju. Ko je isao u Auto skolu,trbalo bi da zna ovo. Sve ostalo je dobra volja saobracajca.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750 fl i Baotian BT49QT12 Rocky

Misljenja su ovakva i onakva,jedan kolega rece cemu motor bez malo filtriranja..zakon kaze drugacije....licno to ne radim jer tih par sekundi zurbe,adrenalina i keza na licu kad prodjes svima ispred nosa,nekad moze i da dovede do situacije na pocetku teme...a onda nema kajanja posle je....a... :zdravo:

• Podržavam 1

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Misljenja su ovakva i onakva,jedan kolega rece cemu motor bez malo filtriranja..zakon kaze drugacije....licno to ne radim jer tih par sekundi zurbe,adrenalina i keza na licu kad prodjes svima ispred nosa,nekad moze i da dovede do situacije na pocetku teme...a onda nema kajanja posle je....a... :zdravo:

Ti to kolega ne radis i ja to postujem i to je dobro! Ali ti u Pozarevcu i nemas bas neku preteranu guzvu i zasto bi se provlacio?! Zamisli kako bi izgledala tvoja voznja da si u Becu pa ti se jedan semafor zatvori po 5-6 puta?!

• Podržavam 5

• Zainteresovan, 523 postova
  • Motocikl: HONDA GL1800

u celoj evropi se dvotockasi provlace a kod nas se pametuje treba li

isto kao sto se u celom svetu motoristi pozdravljaju pri susretu a kod nas neki se pitaju zasto

mi smo uvek najpametniji

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Vozači sporih vozila su takođe dužni da se povremeno sklone sa saobraćajnice ne bi li prošla kolona iza njih, ali kod nas ih otprilike zabole. Time navode vozače bržih vozila na preticanje preko pune linije, što naravno nije dozvoljeno.

@peratrap

U dobrom delu EU, konkretno u Nemačkoj provlačenje takođe nije dozvoljeno i baš postoje i pitanja na testu u vezi toga. U principu se pojedini motoristi provlače za po par mesta, ali nikada kroz celu kolonu. Većina uredno stoji u redu, kao da nikuda ne žure. Pak, ovde je frekvencija saobraćaja takva da nije ni pametno gurati se. Jedino bezbedno filtriranje bi bilo da se dozvoli upotreba žutih traka i za to se u principu treba boriti. Ali to je opet uglavnom kada se ide pravo ili desno, a veoma retko za levo, što opet znači čekanje :(

Inače, ovo se zove i lane splitting.

http://en.wikipedia..../Lane_splitting

Evo ovde uputstava za vožnju po zemljama EU, ali nažalost na nemačkom. Tražite reč Stau (gužva, zastoj):

http://motorrad.wikia.com/wiki/Ausland

Evo i Google prevoda, ali nažalost nije dobar, vidim da je provlačenje preveo kao snake (zmija) :)

https://translate.google.de/translate?sl=de&tl=en&js=y&prev=_t&hl=de&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fmotorrad.wikia.com%2Fwiki%2FAusland&edit-text=&act=url

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

U NL nije zakonski dozvoljeno voziti se izmedju kolone. U praksi se to ipak tolerise i time je u nekoj sivoj zoni. Jer ako se tolerise onda je na neki nacin i dozvoljeno ali ne znam sta se desava u slucaju recimo nezgode. Tolerise se iskljucivo ako se kolona krece maksimalno brzinom ljduskog koraka i sa razlikom od par km/h u odnosu na kolonu.

U praksi je to skroz drugacije naravno i ima ih sto voze kao da kolona i ne stoji.

• Svrati ponekad, 198 postova

u celoj evropi se dvotockasi provlace a kod nas se pametuje treba li

isto kao sto se u celom svetu motoristi pozdravljaju pri susretu a kod nas neki se pitaju zasto

mi smo uvek najpametniji

Mali off 1zvizduk.gif

Pre neki dan sam na ibarskoj sreo bar 20 i nešto motorista i mislim samo dvojca da se nisu javila , svi ostali pozdravili pojedini čak i ako nisu bili baš u najboljoj situaciji da to izvedu 1care.gif . Na otvorenom putu , a da nije autoput pa on u suprotnoj traci , 95% se javi . Ima svašta u grad 1lol.gif . Da ne zadevam sad novu raspravu ali imam utisak da se pored skuteraša , koji se nikad ne javljaju , najmanje javljaju čoperaši , ne znam iz kog razloga . Skuteraši su najčeće u lokalu i boli ih paja za motoraše i javljanje ali ovi drugi 0stabre.gif . Da l' im se ukoče ruke od onakvih volana ....

Za provlačenje , skoro sam negde već rekao , u Mađarskoj kad smo naišli na dugu kolonu , velika većina u desnoj traci se sklanjala koliko je mogla desno da ostave mesto za motore čak i sa šleperima što me naročito iznenadilo

• Podržavam 1

Da ne zadevam sad novu raspravu ali imam utisak da se pored skuteraša , koji se nikad ne javljaju , najmanje javljaju čoperaši , ne znam iz kog razloga . Skuteraši su najčeće u lokalu i boli ih paja za motoraše i javljanje ali ovi drugi 0stabre.gif

Skuteraši se plaše da ih bajkeri ne ispale, pa se onda za svaki slučaj ne javljaju. A čoperaši su ga dali po vutri, pa ne vide baš najbolje :D

• Podržavam 7

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750 fl i Baotian BT49QT12 Rocky

Ti to kolega ne radis i ja to postujem i to je dobro! Ali ti u Pozarevcu i nemas bas neku preteranu guzvu i zasto bi se provlacio?! Zamisli kako bi izgledala tvoja voznja da si u Becu pa ti se jedan semafor zatvori po 5-6 puta?!

Bio sam u Bec (Wien)...Saobracajna kultura je mnogo razvijenija nego kod nas,samim tim i kazne za one koji su "nestrpljivi"...Mali off ali sam bio svedok kada je vatrogasni kamion digao ceo "bicirg" na noge zbog jedne macke na drvetu,a saobracaj zaustavljen na 20 i kusur minuta...Tamo covek ne sme da zuri i mora da bude miran kao bubica... :zdravo:

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

U NL nije zakonski dozvoljeno voziti se izmedju kolone. U praksi se to ipak tolerise i time je u nekoj sivoj zoni. Jer ako se tolerise onda je na neki nacin i dozvoljeno ali ne znam sta se desava u slucaju recimo nezgode. Tolerise se iskljucivo ako se kolona krece maksimalno brzinom ljduskog koraka i sa razlikom od par km/h u odnosu na kolonu.

U praksi je to skroz drugacije naravno i ima ih sto voze kao da kolona i ne stoji.

Greska kolega. Zakonom se ne dozvoljava, nego se zabranjuje. Provlacenje u NL nije zabranjeno.

U NL postoji takozvani moto-codex-za-provlacenje koji je rezultat "motoplatforme", koju cine udruzenje motorista, vlada i organizacije za sigurnost saobracaja.

Taj codex propisuje neka pravila kojih se motori trebaju pridrzavati da nebi doslo do zabrane provlacenja i ustvari je neka vrsta kompromisa.

Max brzina nije propisana, vec se govori o pojmu guzve / krkljanca, koji kad krene da ide (recimo preko 50 km/h) prestaje da se tako zove.

Ako dodje do nezgode, gleda se ko je kriv, odnosno nije motor automatski kriv. Ako ides 200, naravno da postoji clan tipa "nasilnicka voznja", na koji te nabodu.

Max razlika u brzini je 10 km/h. Na holandskom mozes ovdje naci vise informacija.

E to to :) Gedoogbeleid. Gledaju kroz prste ako se ja dobro sećam moje teorije za A. Kao što tretiraju i prodaju lakih opojnih sredstava. Edit: u pravu si potpuno. Sad bas prelistah i promenjeno je. Moram pokazati ženi da kad bude sledeći put zvučala da provodim previše vremena na netu da je to ipak korisno :) Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: MaxSym 400i

"Da ne zadevam sad novu raspravu ali imam utisak da se pored skuteraša , koji se nikad ne javljaju , najmanje javljaju čoperaši , ne znam iz kog razloga . Skuteraši su najčeće u lokalu i boli ih paja za motoraše i javljanje ali ovi drugi"

Nalazim se prozvan ovakvom tvrdnjom,uvek se javljam a najcesce se ne javljaju likovi na trkalicama.

Provlacenje praktikujem samo kada stoji kolona,eventualno ako ide jako sporo i uz ogromnu paznju posto se skuter bas i ne cuje a imao sam situaciju da debil otvori vrata kako bi pljunuo slajmaru na asfalt.Bilo mi je dete na skuteru inace bih se vratio i naterao majmuna da izadje i polize.

• ★★★★★, 654 postova

Тема провлачење између колоне се претворила у расправу ко се јавља, а ко не.... Зар вам то јављање толико значи? Шта имате од тога,,, :jok:

• Podržavam 1

To je ključna stvar, ja kada vozim i ako mi se neko ne javi odmah se vratim kući :D

• Podržavam 3

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Greska kolega. Zakonom se ne dozvoljava, nego se zabranjuje. Provlacenje u NL nije zabranjeno.

U NL postoji takozvani moto-codex-za-provlacenje koji je rezultat "motoplatforme", koju cine udruzenje motorista, vlada i organizacije za sigurnost saobracaja.

Taj codex propisuje neka pravila kojih se motori trebaju pridrzavati da nebi doslo do zabrane provlacenja i ustvari je neka vrsta kompromisa.

Max brzina nije propisana, vec se govori o pojmu guzve / krkljanca, koji kad krene da ide (recimo preko 50 km/h) prestaje da se tako zove.

Ako dodje do nezgode, gleda se ko je kriv, odnosno nije motor automatski kriv. Ako ides 200, naravno da postoji clan tipa "nasilnicka voznja", na koji te nabodu.

Max razlika u brzini je 10 km/h. Na holandskom mozes ovdje naci vise informacija.

E to to :) Gedoogbeleid. Gledaju kroz prste ako se ja dobro sećam moje teorije za A. Kao što tretiraju i prodaju lakih opojnih sredstava. Edit: u pravu si potpuno. Sad bas prelistah i promenjeno je. Moram pokazati ženi da kad bude sledeći put zvučala da provodim previše vremena na netu da je to ipak korisno :) Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

A kolega u jednoj sasvim drugoj temi kaže:

"

.

.

Ovde, u Amsterdamu, gde sad živim je posedovanje motorcikla potpuno bezrazložno, jer on služi da se voziš i u tome uživaš. Ovde se pretežno stoji na semaforu i u gužvi, jer se ovde ne tolerišu nikakva provlačenja, brzine preko 50 na sat i druge stvari koje ti motor omogućava i zbog kojih volimo da ih vozimo. Tako da motor neću da kupim, ali možda neko od vas zna, pre nego krenem sam da kopam po internetu, da li negde u Budimpešti, ili oš bolje na samoj stazi može da se najmi motor?

.

"

:neznam:

"Holandjani" jel' možete bar vi da se dogovorite?

Moracemo da sazovemo sastanak kako bi izglasali jedan jedini stav po ovom pitanju. Zakazivanje sednice sledi sto pre. Ovo zaista ne moze da se tolerise, 3 osobe a rekao bi covek 2 razlicita misljenja :D :D

Lako cemo se mi dogvoriti ne brinem se za to.

• Lovely jubbly, 903 postova
  • Motocikl: CB 1300

Moracemo da sazovemo sastanak kako bi izglasali jedan jedini stav po ovom pitanju. Zakazivanje sednice sledi sto pre. Ovo zaista ne moze da se tolerise, 3 osobe a rekao bi covek 2 razlicita misljenja :D :D

Lako cemo se mi dogvoriti ne brinem se za to.

A kako da se vozi u Italiji :Mina:

Stizem i ja na sastanak sa kartonom vina pa cemo malo da produzimo vecanje te prosirimo odluke i na jug Evrope :moto3:

@Nimmin

Kao što je Savan napisao ranije u ovoj temi, što verovatno nisi pročitao :), to je po svoj prilici promenjeno u Holandiji i sada važi otprilike ovo:

Congestion may be passed if you drive more than 10 km / h faster than the rest.

Imaš ranije u temi moj post sa linkom sa pravilima za zemlje EU, doduše na nemačkom.

Ovo polako prerasta u zasedanje na evropskom nivou. Ali ako valja se - što više duša više radosti :) mislim da bi možda najbolje bilo to prebiti na 2 dela. Jedno zasedanje ovde plus praktični deo, a isto tako bi trebalo dobro promatrati situaciju i u Italiji :) u tom slučaju ćemo poneti 2 3 burenceta ajnekena i grolsha plus točak sira.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

Taman da me linčuju u Bavariji, pijem samo bavarsko, eventualno Warsteiner ;)

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Pošto su predstavnici 3 zapadne zemlje uzeli u razmatranje dotični problem, na nama je samo da usvojimo ono što oni izglasaju. :zvizduk:

Ništa novo. Sad samo čekamo rezultate glasanja.

:Mina:

• Svrati ponekad, 175 postova

Ne bi bilo lose otvoriti temu sa pravilima u inostranstvu, koja se posebno odnose na bajkere, pa da se to lepo podeli po drzavama. Kad neko krene na put da zna gde sta sme, a sta jock...

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Tha... nisam se nikad upustao u tematiku do kraja, da sad idem da kopam po zakonu, zato sto nisam nikada imao problema,

a prosao sam 000-e km kroz kolone.

Ja licno se provlacim svuda i pored murije, ali ako je frka za prostor kod semafora, a stoji murija, onda se smirim malo... mada se cesto onda smirim i bez murije.

Amsterdam je uzan, pa je sansa da se prekrsi neko drugo pravilo dok se provlacis veca.

Evo ti pogledaj od 7:00 do 7:23. (auto vozi policija i komentarisu i najmanju sitnicu),

ali im je puno interesantnija plisana svinja od motora koji se provlaci.

Ono za 50 km/h stoji, kao i u svim ostalim zemljama. Nije skupo kao u Svici, ali smo pri vrhu sa dranjem koze. Specijalnost je radar u zbunu u sred pustinje. Ka-ching.

Kodex sa sajta AMSJ (ali bez A i NL umjesto J :D) :

Ponasanje motorista u guzvi

1. Prilagodjena brzina
    Vozi lagano kroz guzvu. Razlika u brzini je maximalno 10 km/h.
  2. Ocekuj neocekivano
    Automobilisti mogu iznenada uskakati u "rupe u susjednoj traci" ili ako je vruce otvoriti vrata.
  3. Vise motora
    Drzite medjusobni razmak minimum 2 auta.
  4. Priblizavanje guzvi
    Postepeno uspori i upozori ove iza sa 4 zmigavca ili kocnicom. Ugasi zmigavce dok se provlacis da ne zbunjujes automobiliste. Na autoputevima sa vise od 2 trake, vozi izmedju 2 krajnje lijeve trake.
  5. Zaustavljanje u guzvi
    Ako se ipak zaustavis u guzvi, upozori ove iza sa 4 zmigavca ili kocnicom kako bi sto jasnije ukazao da je motor na kraju reda. Automobilisti ponekad uprate guzvu, ali ne i motor na zacelju. Drzi dovoljno odstojanja od prethodnog auta i pokusaj, ukoliko je moguce da se zavuces izmedju auta, jer tamo je sigurnije. :aha:
  6. Prestanak guzve
    Cim se guzva krene rasipati, ubaci se u neku traku. Koristi pri tome na vrijeme, zanci prije ubacivanja, zmigavac.

Gdje motorista ne smije voziti?

• Zaustavna traka
  • Komad asfalta izmedju krajnje lijeve trake i bankine, tamo ima svasta
  • Specijalne trake (zute npr): za bus, tramvaj, taxi i slicno
  • Ostrva (nacrtana
  • Isto ostrva :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja