Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Poslednji uspon ka najvisljem prevoju na nasem putu Popesmo se na 4655m... Pobednici dana Da se zapljunemo 17 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 4, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan wow jbt. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Rucak pored puta ispred Karakul jezera Karakul jezero 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Kad smo vec tu, malo smo "protrcali" i kroz Kinu (iza ove ograde je teritorija koja pripada Kini) 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 4, 2014 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jesi bio nekad u Kini? Jesam. Kakva je ono nadogranja na tjopi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17675 Napisano Jul 4, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mile, puškomitraljez, razume se 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Kod ovih ljudi smo prespavali i bili posluzeni vecerom i doruckom I dalje mi nije dobro od visinske bolesti...Glavobolja, mucnina i tesko disanje, nedostatak vazduha!!! Pored svega toga, bilo je jako hladno. Selo se nnalazi na 4000m visine, i nocna temperatura pada na oko 0 stepeni. Ali, ova gomila baterija mora da se napuni...Agregat nam je dostupan svega 3 sata! Selo Karakul 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17675 Napisano Jul 4, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan *** Od Karakula do Oša čeka nas skoro tri stotine teških kilometara. Pre ulaska u Kirgistan, treba preći još dva prevoja iznad 4200 metara visine. Prvi nije težak. Ali, drugi, Kyzil-Art, iako nije najviši, tehnički je najteži prevoj na Pamiru. Polazimo (za nas) rano, već oko devet časova ujutro. Pozdravljamo porodicu naših domaćina, onako svečano su se okupili da nam, svi redom, zvanično i formalno požele sreću na putu, uz svepristuno rusko: "Sčastlivo!". Karakul nas ispraća u najlepšem odelu. Uz jutarnje Sunce, vrhovi se bele i presijavaju, dok jezero svetluca u refleksiji svetlosti sa površine. Stajemo više puta, ne možemo da se otrgnemo od tog prizora. Teško nam je da ostavimo Karakul u retrovizoru, da ga ko zna kada i ko zna da li ikada, ponovo uživo vidimo. *** Prvi prevoj prelazimo brzo i rutinski. Iza njega, veoma brzo, počinje uspon na Kyzil-Art. Početak uspona obeležen je deonicom lošeg, talasastog puta (Kyzil-Art je po zlu čuven, u smislu da je često podloga veoma meka, a blato duboko. Sve to uzrokuje da teža vozila uništavaju put prolazeći njime). Penjemo se do vrha, vozeći polako i štedeći svoje motore. Ne verujem da bih išao brže, sve i da sam se manje obazirao na dobrobit motocikla. Predeli su takvi da od njih zastaje dah. Početak je ovo zelenog kirgistanskog gorja! Na samom vrhu prevoja, zarobljen u polju dubokog osušenog blata, nalazi se granični prelaz Tadžikistana. Sve formalnosti završavamo brzo i lako, uključujući i još jednu GBAO kontrolu, kontrolu šverca narkotika i uobičajenu policijsku i carinsku graničnu kontrolu. Magična reč: "Serbija" i malo ruskog i na ovoj visini otvaraju sva vrata. Iza tadžičke rampe počinje "ničija zemlja", osamnaest kilometara dug i strm spust niz planinu, iza koga će tek naići pogranični kompleks Kirgizije. Pre nego počnemo spust, dugo stojimo na prevoju i fotografišemo se. Uživamo u odsustvu bilo kakve vojske ili kontrole. Ovako bi svaka granica trebalo da izgleda. Oslobođena stupidnog ljudskog zabrana. *** Kao što sam već napomenuo, spust je strm i težak. Na našu sreću, u trenutku kada ovuda prolazimo, podloga je potpuno suva. Tačnije, primećujem sa olakšanjem, sveže suva! Vidi se još karakteristična jarko crvena boja sveže osušenog planinskog blata. Planina se otvorila i dopustila nam da prođemo. Da je pao i litar kiše na ovo osušeno blato, nikada sa motorima koje vozimo ne bismo uspeli, ne po tim serpentinama, ne u tom nagibu, ne sa takvom podlogom. Umorni i zadovoljni silazimo u dolinu. Posle dvadeset i četiri kilometara bez bilo kakvog asfalta, nailazimo na granični punkt Kirgistana. *** Nikada ni u jednu zemlju u ovom kraju sveta nisam ušao brže i lakše. A, Boga mi, obišao sam ih, osim Turkmenistana, evo sada već sve. U Kirgistan smo, naime, ušli za ukupno dvadeset minuta! Nakon brze i efikasne policijske procedure, umesto carinskog pregleda, pri pogledu na naš srpski pasoš, pita nas dežurni carinik (prelaz je inače toliko mali, planinski i neposećen, da carinik ne nosi uniformu, već papuče i stari donji deo trenerke, sparen sa sportskim dresom odgovarajuće boje): "Treba li meni viza za Srbiju?" pita. "Treba, treba, baš kao nama za Kirgistan", odgovaramo u glas. "Dobro, ali vi ne tražite vizu Rusima?" insistira i dalje on. Pošto smo se složili da zaista građanima Rusije za ulazak u Srbiju nije potrebna viza, kao uostalom ni obrnuto (pokazujem mu corpus-delicti te tvrdnje u svom pasošu), on će opet: "Kada Kirgistan jednom postane deo evro-azijske unije sa Rusijom, znači li to da ni meni neće trebati viza?" "Znači, upravo tako", slažem se ja. "U tom slučaju nema pregleda, davaj, davaj, hajde na piće!" veselo ciknu prilika u sportskoj odeći za džoging, koju čovek ovde, u kirgiskom delu Pamira, mora da shvati ozbiljno, onako kako i priliči šefu carinske postaje. Predmetno piće bilo je "Kumis", nacionalno piće Kirgiza. Inače, neka vrsta fermentisanog napitka od konjskog mleka. Ja sam pio, skoro sa uživanjem. Mimi nije mogao da prevali skoro ni kap preko usana. Ne i ne, čak i ako bi odbijanje rizikovalo potpuno raspakivanje natovarenih motora i detaljan carinski pregled od strane uvređenog ponosnog konzumenta Kumisa, koji je deo svoje dnevne porcije velikodušno ponudio nezahvalnim strancima. Do kraja dana bio je ubeđen i čekao je čas kada ću se u grčevima zaustaviti i otrčati u kakvo žbunje pored puta. Verujem da i danas misli kako sam se samim čudom, tj. direktnom intervencijom Bogova putovanja, za dlaku izvukao. Niko ga ne može ubediti da ono nije bilo pokvareno! *** Put do Oša, odmah pošto se nakon Sari-Taša (nekih pedeset kilometara lošeg i polomljenog asfalta udaljenog od opisanog konzumiranja Kumisa) izađe na novu "kinesku" darogu, je odličan! Sjajna, nova magistrala, koja preko dva prevoja visoka iznad 3500 metara i još nekoliko onih koje i ne brojimo (prevoji preko 2000 metara, za koje po alpima plaćamo skupe pare za privilegiju da ih vozimo, ovde se ne notiraju kao bilo šta neobično, pa se i ne broje). Čak je i veliki odron, koji je više dana držao prevoj Taldik potpuno zatvoren i mnogim putnicima zaprečio put, samo nekoliko dana ranije dovoljno probijen da provučemo svoje motocikle i nastavimo put ka Ošu. Blokada puta, ona ista kojom pripadnici Ata-Žurt partije protestvuju protiv aktuelne vlade Kirgistana, želeći da oslobode jednog uhapšenog člana, takođe je povučena. Vidimo ih, i dalje su pored puta, ali saobraćaj više na prekidaju. Definitivno, sada sam već ubeđen u to (jer znamo svi da slučajnosti ustvari ne postoje), planina se sa namerom otvorila i odlučila da možemo da prođemo! Sve zapreke, svi potencijalni problemi, demonstracije, odroni, blato, političke turbulencije u GBAO, sve se to primirilo i otvorilo nam prozor mogućnosti. Prozor kroz koji smo se provukli. Pamir nam je dozvolio prolaz. A ja sam zahvalan i poštujem te planine više nego ikad ranije! *** Kirgistan je predivan u tih prvih dve stotine kilometara. Mada, ispostaviće se kasnije, Kirgistan je predivan i generalno. Jedna od najlepših zemalja koje sam do sada video (ostaje da jednoga dana, ako bude prilike, posetim Novi Zeland, kažu da je tamo lepše i zelenije). Zelen, naseljen i fotogeničan, onako izotropno, gde god umorni motociklista pogleda. Prija nam lagana vožnja odličnom magistralom, dok mašemo deci i otpozdravljamo, neumitno se približavajući Ošu. *** Oš je kraj pamirskog trakta. Oš je ujedno i mesto našeg "otdiha" (odmora). U Ošu ćemo se odmoriti, servisirati motore posle teške deonice i zasluženo uživati. Bićemo tamo gosti prave male "međunarodne zajednice", u punom smislu te otrcane grupe reči. Mada, kakva bi to međunarodna zajednica bila, da dva Srbina nisu i tu umešali svoje prste! 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nikola-Pera 190 Napisano Jul 4, 2014 Drug član, 1020 postova Lokacija: Sopot Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12 Prijavi odgovor kao problematičan Ja vam zavidim,za ostale nisam siguran pozdrav i samo napred!!!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BOBS 102 Napisano Jul 4, 2014 U prolazu, 56 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Prijavi odgovor kao problematičan Drago mi je zbog vas. Ucicete mnoge generacije kako se boriti sa samim sobom na ovako zahtevnim poduhvatima. Prvenstveno uzuvati u svakom trenutku, da i ne govorim o tome da nalazite snage da sve to redovno prenesete nama. Postovanje i svaka cast ! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pamirski vrhovi ostaju za nama dok grabimo ka granici sa Kirgistanom Vec nekoliko dana vozimo kroz fantasticne prirodne lepote. Svaka krivina nagradi nas jos lepsim pogledima od prethodnih 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
petarjebivetar 1123 Napisano Jul 4, 2014 Zainteresovan, 285 postova Lokacija: Beogard Motocikl: U potrazi Prijavi odgovor kao problematičan E ovo je zivot! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pored puta pronalazimo ostatke odstreljenog pamirskog kozoroga. Bas steta u za zivotinju, i za ove ogromne rogove koje trule pored puta Izlaz iz Kirgistana na Kyzil-Artu 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Kyzil-Art na nicijoj zemlji 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojovic 14 Napisano Jul 4, 2014 U prolazu, 28 postova Lokacija: Čačak Motocikl: imam Prijavi odgovor kao problematičan Mimi, kako si ubedio kozoroga da ti pozira? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Spustamo se ka Kirgistanskoj granici. Izuzetno je strmo, ali sreca pa je suvo, nema blata koje smo ocekivali, sto je jako retko na ovoj deonici. U jednom momentu nailazimo na deo puta koji je odnelo kliziste. Novi put je probijen buldozerom, ali brza planinska reka tece tom deonicom i na put nanosi veliko rastresito kamenje. Jako je neravno, i izuzetno tesko prevesti motor po ovakvom nagivu. Ali, timski rad je doneo pozitivne rezultate. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Mimi, kako si ubedio kozoroga da ti pozira? Bojao se da i njemu ne otkinem rogove 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Na carini sveopste prijatno iznenadjenje! Probao sam ovo kobilje mleko i nikad nista u zivotu odvratnije nisam probao!!! Da sam popio koliko i Severian, do Osha bih se usr'o bar tri puta, garantujem... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Docekao nas je fantastican sareni Kirgistan. Iako visok, prepun je zelenih pasnjaka na kojima pase more slobodnih konja, ovaca i koza... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Taldik pass 3615m visine Mesto na kome su pripadnici Ata-Jurt partije drzali blokadu puta skoro mesec dana. Put je prohodan, ali oni i dalje protestuju - pokraj puta. Dobrodosli u Osh 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Usamljeni jahač 1089 Napisano Jul 4, 2014 REW/Hit The Road, 502 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Na carini sveopste prijatno iznenadjenje! Probao sam ovo kobilje mleko i nikad nista u zivotu odvratnije nisam probao!!! Da sam popio koliko i Severian, do Osha bih se usr'o bar tri puta, garantujem... Mimi, legendo. Posle Italije, sada si naj…i na Pamiru!!! Trebao si da popiješ tu odvrtnu tečnost makar se i tri puta……. Evo plačemo od smeha. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 4, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Na carini sveopste prijatno iznenadjenje! Probao sam ovo kobilje mleko i nikad nista u zivotu odvratnije nisam probao!!! Da sam popio koliko i Severian, do Osha bih se usr'o bar tri puta, garantujem... Mimi, legendo. Posle Italije, sada si naj…i na Pamiru!!! Trebao si da popiješ tu odvrtnu tečnost makar se i tri puta……. Evo plačemo od smeha. Da pojasnim malo navedenu situaciju... Ulazimo kod carinika u kancelariju u kojoj je u tom momentu vrucina, mozda i 30 stepeni. On u balonu od 5l na stolu drzi "fermentisano" kobilje mleko. Nije to obicno niti kiselo mleko, ili jogurt na koji smo mi navikli. Pio sam ja i kozje, i ovcje mleko i nema tu problema. Ovo je mleko koje se na toploti ukiselilo, iliti pokvarilo po mojoj proceni...Rezi, onako, bas jako, tako da stipa i pali po ustima, em je jos jako jer je kobilje...Na sve ovo dodaj da u ciniji, u koju je sipao ovo "mleko" plivaju dve uginule muve (verovatno se otrovale ), a roj prezivelih muva zvrnda okolo tako da ne znas da li ce da ti ulete u oci, ili usta, ili u nos...Ne ponovilo se . Eto, to je Kumis 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
-Viper- 547 Napisano Jul 4, 2014 Zainteresovan, 621 postova Lokacija: Kać Motocikl: Kawasaki ER-6n 2006g. Prijavi odgovor kao problematičan Evo umro sam od smeha, ali neka si ti to junacki popio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Cruiser 1184 Napisano Jul 5, 2014 Ponosni BJB Redar, 1217 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš) Prijavi odgovor kao problematičan Uplasio se od malo kefira Nego, jel ste obisli muzej u onom Karakulu?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano Jul 5, 2014 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan Svaka vam čast!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...