Jump to content

Moto Zajednica

Alekre

Članovi
 • Broj tema i poruka

  4914
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Alekre


 1. Izbi sebi iz glave da je to skuter pa JET ide uz to.

   

  Evo da ti kažem nešto.

   

  Pre deset i više godina postavim isto tako temu kao i ti. Kažu meni ljudi ovde, kupi integralnu i ne gledaj grafiku i te gluposti. Tako i uradim. Vozio sam skuter od 50cc. Prođe nedelju dana, zapletem se prednjim točkom, sa ne više od 30kmh. Opalim bradom direktno u asfalt. Nisam ni skontao šta se desilo. Integralna me je skroz zaštitila.

  • Hvala 1

 2. Upravo tako. 

   

  Podesiti motor za sebe i svoje potrebe je teško u fabričkoj postavci. 

   

  Postoje naravno motocikli koji su izuzeti ali govorimo od R1200RT/GS, XTZ 1200, 990 ADV, itd.

   

  U mom slučaju da pređem na Versys 650, Tracer 700, NC, nema smisla i to bi bio korak unazad. 


 3. Malo nešto o oslanjanju:

   

  Komponente oslanjanja na većini motocikala odgovaraju lakšim vozačima. U slučaju da neko ima više, kao ja npr. sa svojim 100-110kg, tri kofera i saputnicom, dinamika vožnje se značajno menja. Jedan od razloga zašto nisam zamenio TDM 900 jeste što ima čak i za današnje standarde odličan ram i predimenzionisane kočnice. Zadnja viljuška je aluminijumska, masivna pa može da se nosi sa svom težinom i silama koje pokušavaju da je uzivijaju kao perecu.

  Na primer, Tracer 900 iako ima znatno bolje perfomanse ali nema nosivost kao TDM i oslanjanje mu je predviđeno za pero lake osobe. Uzeo sam Tracera kao primer, ali većina novih motocikala je takva. Proizvođači namenski to rade da bi "gurnuli" ljude u višu klasu. 

   

  Sve u svemu, ja sam odlučio da prepakujem vešanje na mom primerku. Otprilike za klasu iznad fabričke osnovne.

   

  Intervencija zahteva izmenu kako zadnjeg amortizera tako i prednjih opruga. Jedno ili drugo ne ide. Samo u paketu da bi motocikl bio izbalansiran.
  Jako je bitno da se odmah zna koju težinu će motocikl tegleti. To je osnov proračuna za opruge. Ako opruge nisu adekvatne za težinu, onda je sve pogrešno i nema tog podešavanja koje će rešiti probleme.

  Inicijalno cilj je bio da se motocikl podesi za dve osobe i prtljag. Nažalost, zbog trenutne situacije prikupljanje delova je izuzetno komplikovano i skupo. 

   

  -Nova opruga specifično za proračunatu težinu po narudži iz Holandije
  -Nove prednje opruge specifično za proračunatu težinu iz USA. Trenutno ih radi samo jedna firma iz USA radi a da pašu na TDM.
  -Par ventila emulatora za prednju viljušljku za kontrolu protoka ulja

   

  Od toga sam odustao i podesiću motor za svoju težinu plus 30 kg preko za rezervu. To će svakako biti u mnogome bolje nego fabrika a zadržaću komfor kada se vozim sam.

   

  U ovom slučaju, trebaju mi samo druge opruge napred a ventile ću opciono kasnije da dodam ako budem bio zadovoljan.

   

  Specifikacije:

  -Zadnji amortizer HyperPro
  -Prednje opruge OHLINS, linearne
   

  Plus potrošni originalni delovi iz Yamahe unutar viljuške i garnitura ležajeva za zadnju viljušku.

   

  Nažalost, lista čekanja za OHLINS je oko mesec do dva, tako da, verovatno ću se malo načekati ali verujem da će vredeti.

   

  Kad se sve izgustira, onda mora da vidimo šta dalje. Verovatno GS ili Tenere 1200.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

 4. Nisu ista cenovna klasa. Nolan je za klasu viša. Komparativna bi bila HJC RPHA 90. 

   

  Naravno, kacigu moraš da probaš. Džabe sve ako ti oblik glave neodgovara. Ja sam dugo godina nosio HJC i hteo sam da pređem na SHOEI. Stavio na glavu, ne paše mi nikako. Toliko da nisam mogao ni pet minuta da je trpim na glavi. Kupim opet HJC i teraj.


 5. Pošto nema nikog da čačka... 

   

  Juče sam oprao TDM, napunio do čepa, prekrio ceradom. Ovaj put sam odlučio da detailing uradim na proleće. 

   

  Glavna stvar ove zime je prepakivanje oslanjanja. Ispostavilo da je zbog cele situacije nabavka delova izuzetno spora i komplikovana. Lista čekanja za Ohlins opruge je 2 meseca. Problem je što jedino oni imaju linearnu a da mi je koliko toliko dostupno. 

  • Sviđa mi se 1

 6. Ne uklapa mi se nekako ta gornja svetlosna grupa. Mada evo gledam ga već par puta i sve mi manje smeta. 

   

  Inače, kljun su izmislili japanci, konkretno Suzuki. Posle su preuzeli ovi što prave kardane. 


 7. 47 minutes ago, Due said:

  Kvartararo nije šampionski materijal. Nije mentalno ni jak ni stabilan. To što zna da napravi najbrži kvalifikacioni krug ne znači ništa. 

  Sa takvim vozačem nema razvoja.

  O Vinjalesu da ne pričam.

  Moraće neke ozbiljne promene da se dese što pre.

  Dete je 1999. godište. Šta da kažemo za konjinu Dovija? :D

  • Haha 1

 8. Kožna moto oprema je bez konkurencije najbolja zaštita koju možete imati na sebi. Kako i da bude drugačije, koža je organ koji štiti unutrašnje organe i reguliše temperaturu i izoluje. Kožu su koristili ratnici za zaštitu, od nje se pravi garderoba, itd.

   

  U poslednje vreme koža se slabo viđa. Sada je u trendu da je to odvratno, deru se životinje itd. Drugo, malo je firmi koje proizvode nešto od kože. Kao materijal, teško se nabavlja, skupa je i pri izradi ima dosta otpada. Za izradu, potrebni su namenski alati i vrhunsko znanje i veština. 

   

  Zbog toga, kožne stvari su skupe i potpadaju pod luksuzne predmete. Kvalitetnu moto opremu je zaista teško nabaviti i mnogo košta. Dobra jakna ili pantalone su bez problema od 350 eura pa na gore. Jednostavno, nije moguće napraviti kvalitetnu kožnu opremu jeftino. Sreća, na dobru kožu možete da naletite polovno za dosta manje para.

   

  Šta karakteriše dobru opremu? Pre svega tip kože. Na primer, goveđi box. Kvalitetna jakna ima minimum 1.3mm debljinu kože. Kvalitetnije su još deblje. Oko 1.5mm pa čak i do 2mm ali to je već ekstremno. Štepovi moraju da imaju tačno određen korak i obično se na spojevima koža preklapa da bi se osigurala strukturalna čvrstoća. To je nažalost vrlo retko danas i retko se nalazi na komercijalnim jaknama i pantalonama. Kvalitet kože se odmah na vidi na prvu, čim uzmete u ruke a ono teško ko tuč, obično je dobar znak da imate kvalitetnu stvar.

   

  Iz mog iskustva, nemci su vrhunski u izradi kožne opreme. Imali su dosta zanatskih radionica. Imao sam u posedu kožni kombinezon, šiven po porudžbini u jednoj kožarskoj radnji u Hamburgu... Po dizajnu i stanju kože rekao bih da je sa početka 80ih godina. Ono je tako dobro i kvalitetno urađeno da nije ništa mrdnulo i pohabano za 40 godina.

  Nezgodno kod kožne opreme je što je sama po sebi dosta teška. Zauzima dosta mesta u ormanu, teško se pakuje u kofere na motoru i zahteva pravilno odlaganje i negu. Koža mora da se voli da bi se nosila i održavala.

   

  Ja imam nekoliko komada opreme, jedan od njih je Harro kombinezon iz 1996. godine. Nego je u njemu vozio motore kada sam ja bio prvi razred osnovne. 

  Ovih dana je došao na red da ga sredim. Bitna stvar kod kože je da mora da se čisti na specifičan način. Ne postoji sredstvo koje čisti i neguje. To su dva odvojena procesa. Prljava kožu možete provaliti tako što ima odsjaj. Čista koža je uvek matirana. Koliko se to zaprlja, ne možete da verujete.

   

  Ovo je prvi deo procesa. Posle sušenja, ide negovanje voskom. Daće joj mekoću, lep izgled i do neke mera vodonepropusnost.

   

  Pena treba da bude bela. Ovo je kaljuga.

  IMG-20201115-112933.jpg

   

  Desnu stranu smo očistili. VIdi se kako je mekanija, mat i vide se pore.
  IMG-20201115-113440.jpg

   

  Koliko je to prljavo.


  IMG-20201115-113713.jpg

   

  Levi rukav čeka tretman, desni je očišćen.
  IMG-20201115-113900.jpg

   

  Čisto radi primera...
  IMG-20201115-115456.jpg

   

  Na kraju :) Kombinezon star 24 godine i ko zna koliko kilometara.
  IMG-20201115-121021.jpg


  IMG-20201115-121029.jpg


  IMG-20201115-122304.jpg


  IMG-20201115-122309.jpg

   

   

  Bez obzira na starost, koža ima taj cool faktor i što je starija to je lepša sa svojom patinom. 

  image-2020-11-15-133333.png

   

  Ako neko želi da mu sredim kombinezon, jaknu, pantalone, neka me kontaktira pa ćemo se dogovoriti za neku cenu.

   

   

  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

 9. Dobra svetla može do 150e ali halogena. Doduše ovo što mi vozimo ne može da tera toliku struju. U LED varijanti, 300 evra kao dobar dan za kvalitetna svetla.


 10. Najbolje da pitaš tetku da krene iza tebe kolima kao podrška. 

   

  Proveri ulje, rashladnu tečnost, pritisak u gumama... Treba da imaš set za reparaciju sajli, set za krpljenje guma, kišno odelo i naravno svu zaštitnu opremu. Za sve ostalo ako bude, nužda će te naučiti kako. 

  • Hvala 1

 11. Dosta proizvođača će morati da znatno poradi na agregatima zbog novih standarda. Sve inicira da će se pojaviti motocikli srednjih kubikaža sa turbinama. Svi japanski proizvođači su patentirali neke varijacije na tu temu. 

  • Podržavam 1

 12. Ma kakva unapređenja... Sve su to osnovne komponente koje se nisu menjale 30 godina. Kako fabrike terrorišu dobavljače bolje da ne znate. Koja je suštinska razlika između starog i novog NC-a, suštinski nikakva ili marginalna.  


  Sada je gama namenski razbijena i ograničena. Čim si malo zahtevniji vozač odmah moraš da ideš na Crossrunner, CrossTourer i CRF1100. 

  • Sviđa mi se 1

 13. 1 hour ago, shoyyka said:

  Ne mislim da ti pametujem ali ostavi peglanje za proleće kad podloga bude toplija...i kočenje bude bolje... Sad samo opušteno i polako... 

  Bez uvrede molim! 

  Pravo zboriš. Nije ni kombi kriv, Stefan je.

×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja