Jump to content

Moto Zajednica

severian

BJB Vitez
 • Broj tema i poruka

  6336
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

7545 Excelent

O članu severian

 • Rank
  REWadventure.com

Contact Methods

 • Website URL
  www.REWadventure.com

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  lk=f(t)

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

 1. severian

  Sunrise - Sunset

  Dok kontinent biju snegovi, rađanje Sunca iznad Mediterana...
 2. severian

  Koji sator kupiti

  QUECHUA je Decathlon-ova robna marka, tako da ga uvek ima u svakom Decathlon-u. Solidan dobitak za male pare, uglavnom u svim kategorijama brenda = dobra kupovina obično!
 3. severian

  Sjenički sir

  E jbg, sad kažeš...
 4. severian

  BMW R1250 GS/GSA

  1. Šta je margina rizika? Verovatno i sam znaš. Ima u literaturi, čest je termin, ali ajde da predložim formulu: margina_rizika = veština_vozača - rizik_trenutne_vožnje. Opisno, recimo to je mera koliko rizikuješ u odnosu na svoju veštinu u datom trenutku. Nije ista za svakoga na istom putu (jer veština zavisi od vežbe+talenta), nije ista ni za istog vozača u svakom trenutku (jer trenutna_vožnja zavisi od koncentracije). Šta je srednja brzina (u km/h)? (boldano je, mada mislim da me zezaš ) Ukupan pređeni put u km podeljen sa ukupnim vremenom potrebnim za to (u h). NE računamo pauze Zašto opuštenost u vožnji povećava sigurnost? To znaš i sam. Da li se sigurnije vozi kada si opušten ili stegnut na motoru? Da li proklizavanja i blokada zadnjeg, prednjeg povećava opuštenost ili uštogljenost? 2. Za veliku većinu abs sistema isti ne sprečava bočna proklizavanja (osim sistema sa cornering funkcijom, još uvek retkih, rezervisanih samo za najnovije motore). 3. Potpuno si izvukao suprotan zaključak! Da pokušam i ovde da budem jasniji: Elektronika pomaže svima: početnicima uvek, a onima koji to nisu uvek kada su dekoncentrisani. E sad, za razliku od asova, mi smtrnici imamo često trenutke kada smo dekoncentrisani. Mene je elektronika spasila bar 10 padova na motorima sa istom, kao što na drugim motorima (bez tc i abs) nije. Više sam uvek voleo da ne padnem, nego da padnem. To što isti čovek sa elektronikom nešto brže pređe isti put nego bez nje samo je side-effect (uzgredna posledica). Nikako nije razlog, niti smisao postojanja elektronike. Ko nije primetio taj efekat ili je mnogo brz vozač i inače, ili se nije navozao jednih i drugih motora (pa i nije video razliku). Ali siguran sam da većina onih koji su probali razumeju ovu stvar, da su primetili i znaju o čemu pričam. Elektronika nije zamena za veštinu i ponavljam: ko to ne razume, brzo shvati na teži način! Izgleda da se nas trojica u osnovi i slažemo, nema smisla dalje oko finesa.
 5. severian

  BMW R1250 GS/GSA

  obrati pažnju na boldovano.. Pričamo o istoj margini rizika,to je benchmark Ako se ne povecava rizik, elektronika rezultira nešto brzim kretanjem, za istu vestinu. Uglavnom kod svih, osim možda baš početnika. Kolega je to u osnovi tvrdio, po mom iskustvu u pravu je... (ti si izneo stav da nije). A i nije neki off, u smislu da je razgovor na temu da li je elektronika (i sve bolji sw za istu!) na ovim novim modelima korisna? Po meni, jeste. Cena koju plaćamo (osim bukvalna je što su motocikli postali složeniji, teži za DIY akcije. Da li je to dobro? Pa... zavisi, ali mi se čini da za većinu ipak jeste.
 6. severian

  BMW R1250 GS/GSA

  OK, cenim tvoje mišljenje i iskustvo sa kursa, ali moram da kazem da se ne slažem sasvim. Verujem da je taj overio na tom kursu, ali svoj zakljucak izvlacim ipak na nekom svom licnom iskustvu (koje I nije tako malo, bar 200.000km ili vise sa abs-om, raznih fela): Za istog vozača, pri vožnji sa istom marginom rizika, ne povećanom, abs rezultira visom srednjom brzinom u vožnji. Tacnije, u dosta varijanti I poveca tu marginu malo, jer voznja biva opustenija I tecnija. Isto, čak više, važi I za tc sisteme. Ne govorim o situacijama kada neko toliko pretera da zabode. To je prosto totalno neiskustvo i nije relevantno za dilemu kod iole iskusnijih vozaca,mislim abs ili ne... DA uvek, jer jeste sigurnije, svakako opustenije (što opet pozitivno deluje na sigurnost ), a čak jeste I nešto brže. Naravno, još jednom, postujem pravo na drugačiji stav I svako bira za sebe... Edit: podrazumeva se da ni abs, kao ni bilo šta drugo, nije zamena za vezbu i iskustvo koje se vezbom dobija, to uopšte nije tema. Gordost da se misli suprotno brzo se plati . Uopšte, bilo kakva gordost na motoru brzo se plati...
 7. severian

  BMW R1250 GS/GSA

  Moj uvid u stvar, a verujem da je to i kolega mislio, abs ti omogućava da sigurnije i čak agresivnije kočiš, što kao rezultat može dati kretanje višom srednjom brzinom za istu marginu rizika, kod istog vozača. Po mom nekom iskustvu, to jeste tačno. Da li je dobro, ne bih da raspravljam. Recimo da nije losije. Takodje, verujem da je kolega okidao kontrolu trakcije. Uzgred, ja bih abs ucinio apsolutno obaveznim na svakom novom motoru, eto to mislim o korisnosti istog (a na 3 svoja tekuća motora nemam trenutno abs, pa i dalje to mislim).
 8. severian

  BMW R1250 GS/GSA

  @mile fazer O legendo, uzgred uopšte nisam mislio na tebe,gde si se pronasao da mi je znati... Elektronika je korisna u ogromnoj vecini situacija za ogromnu vecinu vozača, iza toga stojim, moje mišljenje kao tvoje da nije, a taj stav je jeres na ovom forumu (ili ajde temi) punom brzih vozača, asova krivinarenja... To sam mislio. A to osobno, ako te šta zanima, javi se osobno. Sve će ti biti receno . Nećemo ko dokone babe
 9. severian

  BMW R1250 GS/GSA

  Nije valjda da neko na ovom forumu sme da izjavi da je elektronika korisna ... Milomire, Milomire, to se odmah kaznjava
 10. severian

  BMW R1250 GS/GSA

 11. severian

  PRODAJEM naj boljim ponudama!

  Kao što vidiš, očigledno se sme reći. Ali i tvoje mišljenje je podložno komentaru, pa si isti i dobio. Ili je tvoje mišljenje posebno, pa se ono ne sme komentarisati? (zezam se, ne skači) Ajde, peace and love, ostavi čoveka da prodaje po svom, sutra je Božić...
 12. severian

  PRODAJEM naj boljim ponudama!

  Vidi, Zoran je moj prijatelj (čovek sa kojim sam išao na moju prvu dužu vožnju!), a vas nekoliko ovde ga kidate jer ne prodaje SVOJE stvari na način kakav je u vašem interesu i kako bi ste vi hteli. Dakle, ne radi se o dušebriznicima, sasvim suprotno. Kapiraš lave? Ako se zajebao, neće prodati. Šta ima da tupite u tuđem oglasu (pogotovo na Badnji dan).
 13. severian

  PRODAJEM naj boljim ponudama!

  Njegova svojina, njegovo pravo da je prodaje na način kako smatra da mu odgovara... Čemu takav bes i uvrede?
 14. severian

  Novogodišnja vožnja - 1. Januar 2019.

  Oštro oko, nema šta .. Krenulo 10-ak motora, a na kraju išli do Ralje i nazad. Ja sam nekako baš počeo da volim ovu prvojanuarsku vožnju, pozdrav svima!
 15. severian

  Deliblatska Peščara

  Jedno obaveštenje: oni koji imaju enduro motor klase do 150-160kg, a žele da se pridruže proširenoj ekipi koju često gledate u ovoj temi i probaju Peščaru - pošaljite PP korisniku Alp ili meni... Vozićemo još ove zime tamo (naravno), mesta u ekipi ima, a pesak je lako dostupan iz BG, NS, Vršca, Smedereva (itd) i na točkovima...
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja