Jump to content

Moto Zajednica

severian

BJB Vitez
  • Broj tema i poruka

    8108
  • Pridružio se

O članu severian

Contact Methods

  • Website URL
    www.REWadventure.com

Profile Information

  • Pol
    Muškarac

Poslednji posetioci profila

32624 profile views

severian's Achievements

Integrisan

Integrisan (6/6)

16k

Reputacija u zajednici

  1. Treba ti oprema za punjenje opreme za tuširanje
  2. I dve, isti dan a drugo godišnje doba , Homolje (istočna Srbija):
  3. Rakobarski vis juče, istočna Srbija. U pozadini Karpati (Rumunija).
  4. Šta znam, meni se čini da je baš ova trka primer kako još uvek ne razmišlja zrelo, ako mu je cilj bio rezultat. Ako mu je cilj bio da drži pažnju na sebi, uradio je najbolje u datim okolnostima.
  5. Da, to jesi u pravu. Nemoj pogrešno da me shvatiš, super je akosta, gledao sam ga od početka... Jedino, ovo realno nije rezultat za toliku priču.
  6. Hteo sam reći, neki su bili šampioni u prvoj sezoni, na prvoj trci bili i na postolju. To je bilo za hajp.
  7. Išao je flat out, pa sta bude. I nije bilo. Sa druge strane, gde su ga uvalili iz ktma, nije kao da ima drugu bolju taktiku da drži reflektore na sebi do sledeće sezone. Drago mi je i za Eneu. Lepa vožnja, ns stazi gde je prošle godine pregazen ko pas.
  8. Šta je u tome vredno ovolikog hajpa?
  9. Jbg,mora malo i da se misli. Banjaja ko 99 nekada. BB vrhunska vožnja, poslednjih par krugova bez guma...
  10. @maza1 to je to što pričam, svaka čast za stav. Uzgred, uopšte ne pričam iz pozicije nekoga ko ne zna šta je krajnji kupac i trošak po osnovu saobraznosti, kako to mnogi koriste itd.
  11. Masis ceo fudbal. Ne radi se o lojalnosti, to je druga šolja čaja a čak i tu ono pod c itekako igra ulogu, već o pokušaju da se kroz javnost reši poslovni spor, a to bez baze trenutnih, a zadovoljnih korisnika nema nikakve šanse na uspeh. Ili, ajde ovako? Zašto bi mene bilo briga ko je distributer, ako je odnos prema meni ok? Hoćeš simpatiju od mene da zameniš Slovenca? Kul, ali nećeš je dobiti ako si me otpilio za slučaj gde si očigledno i od tog Slovenca dobio novi menjač, kada si poslao fotografije oštećenja. To isto si mogao da uradiš i da si sam rastavio menjač, što su samo radni sati čoveka koga svakako imaš na plati, dakle u najgorem slučaju košta te satnica za prekovremeni rad, čak i da ti je servis uvek pun. A nije. Tvoja teza je da mi kao kupci treba nekom da pomognemo (kome konkretno? Kako?) da postane distributer, a da je registrovan u Srbiji? Demonsteacije, peticija, kako? A i da znamo kako, moram da budem jako zadovoljan tim nekim, oa da o tome uopšte mislim, ako nisam libo me baš za sudbinu distributera. Imam svoje poslovne ambicije i ratove.
  12. Nisi me razumeo, u ovom konkretnom slučaju jasan je (bar meni) koren problema, znam dobro istoriju sa yamahom ovde. Poenta je kako očekivanja da iza tebe stanu kupci koje si do juče otpilio u svakoj graničnoj situaciji, na njihovu štetu, je naivno. Gotovo jednako naivno kao očekivati da će onakva objava na fb uraditi bilo šta korisno. Meni sve to govori da ovu krizu sa njihove strane verovatno hendla neko ne previše iskusan, ali u osnovi to me i ne zanima. Ako barel na nauci nesto i već sad ne krene da rešava poslovnu situaciju u kojoj su izmedju čekića i nakovnja, proći će isto. Plattneru iskreno želim da se rebutuje, sa istim ili verovstnije drugim brendom, nauci da što se grbo rodi vreme retko ispravi i nastavi dalje u maniru kako je počeo u ovoj temi. Koji je za svaku pohvalu Toliko od mene, i previše...
  13. Suza mi suzu stiže. Možemo da gledamo širu sliku isključivo : a) Ako ćemo da delimo i profit, koji dodatno nosi distributerski u odnosu na dilerski status, recimo kroz ekstra popuste (što znamo da nećemo, ovo je retorička stavka dakle b) Radim u tom sistemu, pa mi je u posrednom interesu c) zadovoljna sam mušterija, pa mi je opet u posrednom interesu da firma postoji i razvija se. Van toga, očekivanje da tvoje bitke za tebe, kada ti to treba, vodi raja koju si do juče j* izgovorima o stavu distributera je... paaa, naivno. Sledeći možda shvati da snagu ima JEDINO ako razvija ovo pod c). Ovaj sto nije, više sreće u sledećem izvlačenju, sa drugim brendom, katanac plattner sigurno neće da stavi...
  14. Sasvim sam siguran da ovaj slučaj ima veze sa Slovencima i da isti nisu želeli da zamene menjač. Ali, problemi poslovnog odnosa dilera sa svojim kanalom nabavke kupca se u osnovi ne tiču. To što je @Yamaha Plattner svoj poslovni problem ovde preneo na kupca je neposlovno i nista vise nego linija manjeg otpora, koja im se na kraju i obila o glavu. Đavo je u lošem poslovnom odnosu došao po svoje, a sada nemaju kupce kao snagu iza sebe. Jer su ih izneverili (ovaj stav je očigledno bio uobičajen model ponašanja). Posle onoliko javljanja u ovoj temi, sadašnje glasno ćutanje govori da su i oni toga svesni.
  15. E, vala, da sačekamo bar prvu trku da završi, pa da krenemo da kukamo?
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja