Jump to content

Moto Zajednica

severian

BJB Vitez
 • Broj tema i poruka

  7402
 • Pridružio se

O članu severian

Contact Methods

 • Website URL
  www.REWadventure.com

Profile Information

 • Pol
  Muškarac

Poslednji posetioci profila

22408 profile views

severian's Achievements

Ne silazi

Ne silazi (5/6)

12k

Reputacija u zajednici

 1. Mnogo... Inače, ne znači ti taj podatak ništa, jer opruga jednog istog koef. krutosti u zavisnosti od konstrukcije motora ponaša se drugačije. Npr. za Husqvarnu 701 k=90.2N/mm odgovara za moj model za oko 107kg na motoru, a za my2019 i ranije 115-120kg na motoru. Moraš da nađeš podatke za XT 2008.
 2. Tamo gde ogibljenje ne može da se šteluje, vrv zaista mora da se proba. Ne znam šta bih tu radio. Ovo što sam pisao odnosi se na školsko štelovanje sag-a, što je korak br.1 u bilo kakvom setovanju ogibljenja. Tvrdoća opruge bira se tako kako sam napisao i egzaktna je stvar, u procesu koji sam opisao. Korektan sag, sa kasnijim promenama u okviru tog dozvoljenog opsega je alfa i omega. Sve posle su, može se možda i tako reći, detalji, koji za nas amatere mogu i ne moraju da budu primetni. @antir3ality Što se opruga napred tiče: mnogo se primeti za nas teže razlika između mekanih i korektnih opruga. Dodatno, možeš možda da se igraš sa visinom air-gap-a u štapovima (tj. količinom ulja, ali uvek se baziraj na air-gap-u, iz prostog razloga što NIKADA ne iscediš sve do kraja, ali nikada), opet u okviru dozvoljenog opsega za tvoje ogibljenje (specificira proizvođač). Što veći air-gap => manje ulja u štapovima => nešto mekše ogibljenje. I obrnuto. Još jednom: isključivo u okviru dozvoljenog opsega. Promenu viskoznosti ulja u odnosu na preporuku ne bih baš podržao (jer proizvođač računa na tu viskoznost za konkretne ventile), mada mnogo ljudi se igra i sa tim i kunu se da imaju vidljive rezultate.
 3. Zamena opruga se vrši kada pri setovanju rider's sag-a, da bi isti upao u ciljani opseg (koji je specificiran u uputstvu za dato ogibljenje), statički sag ispadne iz svog specificiranog opsega (koji služi za proveru). Drugim rečima, srpski rečeno, kada nategnete zadnju uprugu (preload) tako da dobijete rider's sag koji je u propisanom opsegu za to ogibljenje, pa onda kao proveru izmerite statički sag, ako je statički sag ispod donje vrednosti opsega => mora tvrđa opruga (inače će ova meka biti pretegnuta da bi se dobio traženi rider's sag, pa neće upijati neravnine kako treba). I obrnuto (u tom slučaju ide mekša opruga). Stvar je vrlo egzaktna i merljiva i UOPŠTE nema filozofije bilo koje vrste. Samo strpljenje, 4 ruke i lenjir.
 4. Ako ti nešto znači, ja sam za Husky 701 izabrao 90.2N/mm <=> 9.19Kg/mm (oem default opruga je bila 72N/mm).
 5. Ma oni to uglave kada im je zgodan trenutak. Možda bude i za 3 dana. Poenta je samo razumeti da nam realno čine uslugu i tako i tretirati rokove, da ih ne iznerviramo zanovetanjem.
 6. NEgo, pošto su opruge jeftine (stvarno jeftine), nije greda ni da napraviš nekoliko tvrdoća, pa na merenju sag-a izabereš najpogodniju.
 7. Ako imaš uzorke, to im je najbolje. E sad, da znaš da deklarisana krutost opruge ne mora nužno da bude ona koje je stvarno. Prvo, razlika od +-10% se normalno toleriše u tom svetu, što sam naučio u fabrici kod njih (svidela mi se cela priča, pa sam malo visio tamo:)). Drugo, opruga vremenom postaje mekša. Ako imaš uzorak najbolje ti je da im kažeš da izmere krutost (imaju mašinu), pa im kažeš u procentima koliko bi tvrđe, tako da geometrija ostane po uzorku. Ovo je aproksimativna metoda, ali vrv ok u realnosti. Ako nemaš uzorke (kao npr ja, jer ktm 690 i husqvarna 701 za moje modele imaju različite opruge po geometriji, a motor sam želeo da vozim), onda ulaziš u tamne vode Interneta i matematike . O kom modelu se kod tebe radi, da pogledam da li imam neke info, to bi ti dalo ideju u kom smeru da razmišljaš (treba mi tačan model i model year, pod uslovom da je enduro ili dual sport model, za velike motore nemam literaturu). edit: ako uzorke vadiš iz motora, da znaš da izrada može da traje i 2 meseca!! Uračunaj pre nego raskupusaš ogibljenje.
 8. Smešna u odnosu na strane alternative. Ne bih konkretno, ali zaista smešna.
 9. Ne prave progresivne opruge, a da ne širim temu, one ti ne trebaju (veruj na reč). Za moj KTM 690 sam ugradio K-TECH opruge prilagođene normalnim ljudima (ne mini modelima ljudskih bića, poput fabričkih vozača ). Pet-Mil (naša firma iz Brežđa, što je inače moja omiljena start destinacija za enduro rabote po Maljenu) je, uz malo uzajamnog rada, analize i merenja napravila APSOLUTNO ISTE ILI BOLJE opruge od K-tech. Žica je apsolutno ista, brušenje i blagi konus apsolutno isti, a deo oko "bolje" je u tome što ne moraš da biraš oprugu po kategorijama (što kod svih prosto mora, zbog konačnog broja modela u prodaji), nego sašiješ odelo sebi po meri. Evo kako izgledaju prednje i zadnje opruge pre plastifikacije (plastificirana zadnja koja se vidi na fotki je KTM/Husky OEM opruga): A evo kako izgleda zadnja nakon plastifikacije: Ovo je FENOMENALAN rezultat, što se mene tiče. Naravno, sam proces zaista nije user friendly, sve moraš sam da odradiš, rokovi su dugi (treba imati na umu da oni rade serije u hiljadama, a da se sa nama zezaju otprilike zato što se ja sticajem slučaja zovem kao pokojni otac vlasnika firme, pa mu zanimljivo jer je ime retko, a i zbog endura znam lokalce po Brežđu => treba biti učtiv i strpljiv, čekati svoj red ). Ako treba još nešto, reci... Ukratko rezime: za njih je ovo samo feder određenih karakteristika i sve moraš sam da im izračunaš i tražiš, a i plastifikaciju rešavaš sam. Rezultat sa prvog testa (znaš koliko sam težak): Obrati pažnju na (ne)sabijanje zadnje opruge na doskoku, sa mojom težinom (poslednja slika). Praktično idealno! Sjajan kvalitet.
 10. Ja sam za moju 701 radio ceo set opruga, kao i za cbr.
 11. Obavezno plastifikacija. Koef. krutosti odredjujes za tvoj konkretan model, u odnosu na ukupnu kilazu tebe i opreme. Nije trivijalna priča i ceo postupak zahteva znanje, jer pet mil samo radi sta im detaljno kažeš. Nisu fabrika vezana za motore i pojma nemaju o toj priči, sve mora da se specificira.
 12. Proverite i OKOV. Bio je jedan model kada sam svojevremeno ja birao šta ću i kako ću. Tada sam se odlučio za noco gb20, ali se sećam da je bio i taj veoma ok model u Okovu (neki meni nepoznat brend, dobre karakteristike, ali je bio malo skuplji i malo veći od gb20 i sa kablova se nisu skidale štipaljke).
 13. Videh ga danas u lidlu, I meni deluje skroz ok. Nisam probao.
×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja