đunta 4180 Napisano Octobar 31, 2013 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Čuh se sa sabratom koji mi je prvi postavio motokaz prilikom prelaska sa skutera na motor, na konsultaciju evo teme: (uvodna http://forum.bjbiker...nom-brusilicom/) Kod serije 1.1 i mislim do neke serije 1.2, prednji diskovi su poluplivajući, lako se mogu uznaprediti na lebdeće, jedno vrlo jednostavno, jeftino i činkovito rešenje ali je učinjen inženjerski propust u konstrukciji plus je zanemaren uticaj nebrige korisnika. Sam disk se oslanja na pinove glavčine i pritiska ga natezna podloška ispod pečurke pričvrsnog bolcna, zato je i poluplivajući. Neminovno dolazi do habanja, potisak podloške oslabi, ona i puca, bolcne se dvostrano jedu vremenom, nikom ne pada na pamet da ih zaokrene il zameni kao i same podloške. Disk ne bi trebao da radi obrtno ali zbog nužnog radnog zazora i habanja bolcni a i njega samog, počinje da se kružno klati, naročito kod modela sa ABS-om, još ako je podešen na rano uključivanje. Ne gubi se efikasnost kočenja niti utiče na bezbednost već počinje da klapara, s početka kad se kreće ili zakoći unazad a potom zazvecne na po neku rupu i kasnije sve češće tandrče. Mikro trenje brusi glavčinu i pojavljuju se aksijalni udarci što dovodi do progresivnog habanja i krajnji ishod je oštećena glavčina a i sami diskovi. Ne znajući za kasniju izmenu, ja sam reparirao točak i vratio sve u fabričku meru. Urađene su kompenzatorne podloške od ne rđajućeg reznog čelika, (izvinjavam se na šatrovačkom objašnjenju), pričvrsne bolcne od ne baš mekog inoxa, urađene na prekomeru adekvatno ekscentričnim rupama i nužno napasovani novi OM elastični prstenovi. Izgubljen je jedan od 10 pričvrsnih šrafova prilikom galvanizacije pa su uzeti inox koji su imali trag od kovanja što je moralo biti obrušeno, a inače sve šrafove menjam ne rđajućim. Sva izrada na vrhnski preciznom nivou, ne može lokalni metalostrugar. Naravno, sve lepo očišćeno i spakovano. Napominjem da sam namerno izostavio loktred i posle par stotina km, samo jedan šraf je malo dotegnut. Inače je totalni servis kočnica poželjan nakon niza godina pogotovu kad se zatekne razroko ulje. Ovo je prešlo nekih destet k. Pre ili kasnije ovo će se desiti, ja sam radio na oko 100 k. Ima još načina ali izlaze iz fabričke postavke pa ne iznosim. Pošto se radi o sigurnosnom sistemu ne bi da detaljišem fotke, ko razume, razumeće, a ko ne, ima odgovor na ovaj problem koji sam ja dobio u jednom od dva zvanična BMW servisa kad sam kupio sokoćalo i otišo po ulje i filtere ," kupite nov set diskova, đakonija i novu felnu". 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
roar 393 Napisano Novembar 1, 2013 Go BIG or Go home, 413 postova Lokacija: Zemun Motocikl: honda CB 1000 - Big One Prijavi odgovor kao problematičan Ili nemoj te kupiti BMW... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mungos 910 Napisano Novembar 1, 2013 The Doctor, 1108 postova Lokacija: Kačarevo Motocikl: BMW K1200 GT, Yamaha FZS 1000 Fazer, BMW K1, R1 Prijavi odgovor kao problematičan Ili nemoj te kupiti BMW... Tako je. Tako nikad nećete imati probleme na 100.000 km 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...