Jump to content

Moto Zajednica

Isle Of Man TT

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Godina skoro uvek ima 365 dana. Datumi se ponavljaju jednom godišnje. Što se moto sezone tiče, imamo superinteresantnu Moto Gp sezonu, ekstra zanimljivi Superbike, gomilu kros trka, Supermoto... Realno gledano, svakog vikenda imamo imamo neku trku u kojoj možemo da uživamo.  Profesionalni vozači u Moto GP ili Superbike-u se smatraju najboljim na svetu. Ipak, postoje i oni koji će reći, ma da, milioni dolara iza njih, mašine spremane od strane gomile inženjera, supersavršene gume i staze bez trotoara, hupsera i šljunka koje se svake sezone umivaju i sređuju. E, pa.. nisu sve trke takve.  Postoji jedna, posebna. Ove godine će biti navršena 101. godina kako se ta trka vozi. Zamišljena kao gladijatorski meč, po javnim putevima i naseljenim mestima, krv, suze i znoj, miris benzina i brojni protivnici, a najveći od svih, sat koji meri vreme na kružnoj stazi oko ostrva. Biti brži od vremena, ali ne brži od života, hodati po oštrici sa koje je do sada palo 224 takmičara na stazi dugačkoj 60.7 km, izdržati promene visine od nivoa mora do skoro 400m nadmorske visine, bez guma i sena pokraj staze. Prolazeću ovom stazom, sa uglova Vam se smeše bandere, zidovi i drveće, a pored staze imate divne drvorede koji pri brzini od 200kmh postaju amorfna zelena masa koja služi da razlikujemo sviu liniju po kojoj treba da vozimo od svega ostalog. Brzina koju sam pomenuo je prosečna, a vi vozite na Isle Of Man TT!

 

0940334.jpg

 

Samo je entuzijazam uspeo da održi ovu trku živu i posle toliko godina. U svojo istoriji nije vožena tokom svetskih ratova, dva puta do sada i jednom tokom godine kravljeg ludila. Počelo je tako što je u Britaniji uvedeno ograničenje brzine za motorna vozila na 20mph, pa je Udruženje Vozača Velike Britanije  zatražilo od zvaničnika ostrava da naprave trku po javnim putevima. Neko je jednom rekao DA, i istorija je počela da se stvara.Bilo je to 1903. godine. Motori nisu učestvovali sve do 1907 i to tako što su se tokom vožnje vozom sezone 1906, gospoda Freddie Straight, Charlie i Harry Collier, braća koja su osnovala Matchless Motor-Cycles, i Marquis de Mouzilly St. Mars dogovorili da od sledeće sezone učestvuju i motocikli. Dogovoreno je da se formiraju dve klase, jednocilnidrični motori i twin motori ograničeni potrošnjom goriva. Druge odrednice su bile vezane za tipove sedišta, pedale i prigušivače na auspusima. Pobedili su u klasi jednocilnraša Charlie Collier, sa Matchless motorom i prosečnom przinom od oko 60kmh, u klasi twin pobedio je Rem Fowler sa Peugeot Norton motociklom i prosečnom brzinum od oko 58kmh. Voženo je ukupno 253km staze i to 10 krugova.

Zanimjivo za taj period je to što se moto staza razlikovala od staze kojom su išli automobili jer je postojala jedna dugačka uzbrdica uz koju motori nisu mogli da se popnu. Takođe, kako su posedi bilii ograđeni, tako su postojale kapije koje je otvarao prvi trkač, a zatvarao ih poslednji.

 

isleofmantt_map.gif

 

1922. godine dodata je klasa 250 i brzine su se povećale do 81kmh maksimalno ostvareno od strane Wal Handley-a na motoru OK Supreme.

1923. godine započele su trke motora sa prikolicom. Sidecar.

1947, posle 8 godna pauze zbog WWI, na trcu učestvuje supercharged BMW, po prvi put. Zbog lošeg kvaliteta goriva, uslovljenog ratom, rekord iz 1938. godine se obara tek nakon 3 godine 1950.

 

fcookbikerace.jpg

 

1957. godine gospodin Bob McIntyre na Gileri je odvozao celu trku sa prosekom iznad 100mph, odnosno 160kmh, a 1958. godina je značajna po tome što se tada prvi put pojavio i japanski motocikl poznat po nazivom „Honda je to“ koja je i pobedila u klasi 125TT. Počinje period velike borba između MV i Honde.

1977. godina je obeležila prvu ponedu Joe Dunlopa, a kasnije je on ostvario još 25. najviših podijuma i po tomeje apsolutni rekorder.

Zamislite 1979 godinu i pobedu za 3.4 sekunde prednosti posle 360km, Alex George ispred Mike Hailwood-a. Suzuki, sa vozalem Pat Hennen-om u klasi Senior TT uspeva da odvoza krug ispod 20 minuta.

Joe Dunlop opasno približava cifri 200 tako što postavlja brzinski rekord na Hondi na 186kmh prosečno, a godina je poznata po tome što Isle Of Man TT izlazi iz zvaničnog kalendara Moto GP trka i više nikad ane uspeva da privuče najveća imena moto sporta. No, po meni je to najbolja stvar koja se desila ovo j trci. Ako je Moto GP šlag, IOM TT je ona jagoda.

 

01p-1976-xrtt-tt-1sm.jpg

 

Od 1983 pa do 1988 Jim Dunlop pobeđuje svake godine, a 1989 ne učestvuje zbog povreda od pada ne treningu.

1992 Car Fogarty se vrača u TT i postavlja rekord staze na 198kmh prosečno.

Phillip McCallen je postao prvi takmičar koji ostvaja prvo mesto u čestiti klase TT Formula 1, Junior, Production i u  Senior TT klasi, sve sa Honda mašinerijom.

2007 godine, John McGuinness pobeđuje prosečnom brzinom od 203.68kmh.

 

tt06superbikerace.jpg

 

Isle Of Man u moderno doba se vozi krajem Maja i počekom Juna. Trka je podeljena u 6 klasa i to u OUTRIGHT klasu odnosno Super TT, koja predstavlja i najzanimljiviji događaj, zatim u TT Superbike, Junior TT, Senior TT, TT Superstock i Sidecar, odnosno vozila sa prikolicom.  To nije trka za bodove, to nije trka za titule, i nije trka za novac niti za prestiž, to nije trka za slavu niti za popularnost. Pa o čemu se onda radi? Ne zna se, ali ni posle 100 godina iste staze, istih zgrada, drveća i brda, ne zna se pobednik, jer se svake godine rekordi obaraju, ide se dalje. Dokle? Pa ovo je Isle Of Man TT, ide se do kraja!

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Braćala..., 2179 postova
  • Lokacija: Beograd, Lion
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Preko 60 km staze i preko 200 krivina...treba to i zapamtiti ;). Nije ni cudo da pobeduju ljudi sa 30+

 

Esencija moto trka. Bez peska za izletanje, peglanog asfalta i slicnih pomagala za smanjivanje adrenalina.

Na zalost svako malo neko padne i pogine ali to je "gladjatorska arena" u kojoj se greske na zalost ne prastaju.

 

p.s. Ako nekom treba cd sa trkom iz 2007. nek se javi na pp

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1372 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Kako sam ja gledao mislim da je ove godine poginulo 3 vozaca! Ja imam BBC-jev izvestaj za 2007, a poceo sam da skida 2006 godinu. Ako treba nekom torrent za 2006 zakacicu. Evo torrent za 2006 i 2007

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1571 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1100RT

Ja sam dobio od Pekija TT 2007 i fenomenalna je. Ako neko ima TT MANK od ranije, neka mi slobodno nareze, placam cd naravno i castim pitche.

 

PS Mank se zove od milja jer na Isle of man zivi posebna rasa MANKS macaka, trikolornih, i onako slatkih , podebljih..... ;)

 

Inace trka je potpuno nepredvidiva a mnogi od okolnih kucevlasnika su u svojim dvoristima nalazili trkace sa full opremom zabodene u zemlju, i pruzali im pomoc sami ili sa sluzbama koje su dolazle na lice mesta, iako su vozaci uglavnom redovni i povratnici te stazu znaju napamet. Inace su prosecne brzine neverovatne, motori se cepaju do maksimuma, a momci koji uglavnom pobedjuju su kao sto koljega rece 30+ pa cak i 40+...tako da veterani, ne ocajavajte. Vozi se kroz naseljena mesta , izmedju kuca i po putevima izvan.

 

Drug u Beogradu mi je sa Isle of man, koji spada u Ujedinjeno Kraljevstvo, pa se informisem kako da se pojavim na nekoj od sledecih jurnjava.

 

Inace, Nortoni su dugo drzali prevagu sa svojim motorima jer su bili stabilni i extremno brzi za pocetak veka.

 

Najzli je sve rekao, nemam sta da dodam. Dajte te CD ko ima da gledam. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 42 postova
  • Lokacija: Zagreb

ja bih još samo dodao da su trku odvezla trojica vozača sa prostora Jugoslavije, Marijan Malec i Mirko Kalšek iz Slovenije, i Emil Mokrovčak iz Hrvatske

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest diRRty

ja bih još samo dodao da su trku odvezla trojica vozača sa prostora Jugoslavije, Marijan Malec i Mirko Kalšek iz Slovenije, i Emil Mokrovčak iz Hrvatske

Nisam znao za Maleca, zanimljiv podatak

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1372 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Evo tekst od Emila Mokrovčaka, definitivno pročitati nekoliko puta, ja jesam:

 

http://www.motori.hr/Utrka_na_Isle_of_Maan_Emil_387.html

Odlican tekst, a najveci utisak mi je ostavio ovaj deo teksta "Prelistavam bilješke i pokušavam zapamtiti što više detalja. Cijelo vrijeme mi kroz glavu prolaze riječi instruktora:» Nemojte misliti na vrijeme! Koncentrirajte se na cestu! Ne ulazite u rizik! Ne očekujte previše od svoje prve utrke. Važno je da ostanete neozlijeđeni, a ako je završite, to je ogroman uspjeh!"

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja