Jump to content

Moto Zajednica

Koji amortizer da uzmem

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD

Pozdrav svima,

Uputiću vas u priču. Dakle, s obzirom na činjenicu da moram da mijenjam amortizere na TDM-u a i da ne planiram da ga prodajem, već da ulažem u motor i da ga dugo vozim, odlučio sam da kupim novi set amortizera (prednji i zadnji). Napisaću vam ponudu, a vi me posavjetujte shodno reputaciji tih amortizera, pošto sam tu slab sa znanjem.

1. Hyper pro - http://www.hyperpro.com/hyperpro/sites/default/files/Hyperpro%20Shocks.pdf 500+PDV – prednji i zadnji € ( inače komplet prednji i zadnji je u paketu-tako mii je rekao ovlašteni diler u hrvatskoj )

Hagon - http://www.wemoto.com/bikes/yamaha/tdm_850_a_b_d_e/91-93/picture/hagon_monoshock/ - 350 €

Ohlins - http://www.ohlins.nl/index.php?langID=1&area=products&page=product&categoryID=17&mcbrandID=10&productID=617&productspecID=917 500 €

Fabrički yamaha - http://www.cmsnl.com/yamaha-tdm850ec-1993_model9992/4tx-22210-00-shock_3vd2221001/ 530 €

KEDO - Item 22764: WILBERS EcoLine Mono Shock Absorber (Vehicle Type Approval) – 340 €

Eto, samo ako možete, pa mi ispišite koju dobru ili lošu riječ, za neki amortizer za koji imate iskustva.

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 7760 postova
  • Motocikl: TDM 900

Hagon je Engleska firma i pravi dobre amorte. Ja ih nazalost nemam ali po iskustvu drugih koji su ih (bar na ER5) ugradili, razlika je i vise nego primetna. Sve u svemu racunaj ga kao osrednji proizvod.

Možeš li malo da pojasniš ? Da li misliš na eventualni kvar - da na to mislim - gdje ima autorizovani diler da to napravi, ili nešto drugo ?

• Zainteresovan, 728 postova

Vidi nisam nesto preterano strucan ali koliko sam citao po stranim forumima i sajtovima proizvodjaca svi aftermarket amortizeri podrazumevaju neko odrzavanje (ulje, semerinzi itd) na neki odredjeni period a druga stvar moze da se desi i kvar pa sta da radis ako ti je najblizi servis na 1000km ili pak kosta boga i oca. Cisto bih zbog takvih nekih stvari uzeo u obzir i servisnu podrsku.

Ako si pak mislio onako po srpski da ga metes i ne pipas nikad vise onda zaboravi da sam ista rekao 1moto3.gif

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Lično bih obratio pažnju na neke možda na izgled nevažne sitnice, koje mogu da ti zagorčaju život. Naime svi ti aftermarket amortizeri zahtevaju redovno servisiranje u ovlaštenim servisima, ako hočeš da imaš garanciju. Mogu ti reči za Wilbers (pošto takve imam ja na GS-u), da je servisiranje najkasnije na 2 godine ili na 24.000 kilometara, šta pre dođe...cena servisa oba amortizera je ako se ne varam 150 eura (oba amortizera). Garancija 5 godina uz redovno servisiranje. Kod Ohlinsa je taj servis ako se ne varam svaku godinu ili 20.000 kilometara, a košta više (90 eura po amortizeru) . Garancija 3 godine (barem tako je bilo kada sam ja kupovao amortizere.. Nemoj se zavaravati, da češ sam uraditi taj servis, odnosno da če ga neko u "kučnoj varijanti" uraditi......Nažalost, ti servisi su uslov da bi važila garancija (pitaj mene, pošto su mi 3x popravljali zadnji amortizer pod garancijom, dok se nije ustanovila fabrička greška na njemu....onda je bilo menjanje celog amortizera bez pitanja.)

Verovatno če se neko nači koji če reči da te stvari nisu potrebne, ali veruj mi da jesu.....kako sam promenio amortizere na mom motoru mogu ti reči da je razlika kao nebo i zemlja.

I da ne bude zabune....svaki amortizer može da propiša kao moj...trenutno ne mogu dobiti "servisni paket" za ohlinsove amortizere za kolega koji je na Aljaski....serviseri traže da se rasturi amortizer da bi se našao serijski broj amortizera i po tome imaju servisne pakete bez obzira što je poznat tip amortizera....

• Ne silazi, 6653 postova
  • Motocikl: đački pešački

Vidi nisam nesto preterano strucan ali koliko sam citao po stranim forumima i sajtovima proizvodjaca svi aftermarket amortizeri podrazumevaju neko odrzavanje (ulje, semerinzi itd) na neki odredjeni period a druga stvar moze da se desi i kvar pa sta da radis ako ti je najblizi servis na 1000km ili pak kosta boga i oca. Cisto bih zbog takvih nekih stvari uzeo u obzir i servisnu podrsku.

Ako si pak mislio onako po srpski da ga metes i ne pipas nikad vise onda zaboravi da sam ista rekao 1moto3.gif

Bilštajn jako puno radi komponente ili čak OM amortizere za motorcikle i relativno je lako naći delove za reparaciju, plus su dosta praktično dizjnirani i robusni, popravljivi.

Lično bih obratio pažnju na neke možda na izgled nevažne sitnice, koje mogu da ti zagorčaju život. Naime svi ti aftermarket amortizeri zahtevaju redovno servisiranje u ovlaštenim servisima, ako hočeš da imaš garanciju. Mogu ti reči za Wilbers (pošto takve imam ja na GS-u), da je servisiranje najkasnije na 2 godine ili na 24.000 kilometara, šta pre dođe...cena servisa oba amortizera je ako se ne varam 150 eura (oba amortizera). Garancija 5 godina uz redovno servisiranje. Kod Ohlinsa je taj servis ako se ne varam svaku godinu ili 20.000 kilometara, a košta više (90 eura po amortizeru) . Garancija 3 godine (barem tako je bilo kada sam ja kupovao amortizere.. Nemoj se zavaravati, da češ sam uraditi taj servis, odnosno da če ga neko u "kučnoj varijanti" uraditi......Nažalost, ti servisi su uslov da bi važila garancija (pitaj mene, pošto su mi 3x popravljali zadnji amortizer pod garancijom, dok se nije ustanovila fabrička greška na njemu....onda je bilo menjanje celog amortizera bez pitanja.)

Verovatno če se neko nači koji če reči da te stvari nisu potrebne, ali veruj mi da jesu.....kako sam promenio amortizere na mom motoru mogu ti reči da je razlika kao nebo i zemlja.

I da ne bude zabune....svaki amortizer može da propiša kao moj...trenutno ne mogu dobiti "servisni paket" za ohlinsove amortizere za kolega koji je na Aljaski....serviseri traže da se rasturi amortizer da bi se našao serijski broj amortizera i po tome imaju servisne pakete bez obzira što je poznat tip amortizera....

Hagon je jeftiniji od ostlih al nije trajan iako ima odlične performanse.

Ispravno vam saznanje, amortizer traži zamenu ulja čak češće nego štapovi jer je puno opterećeniji. Kad sam ja krenuo u servis, svi su me smatrali budalom po sistemu, to se nikad ne dira. Redovnim održavanjem i čišćenjem znatno se produžava vek i odlaže neminovno procurivanje semeringa koji tu i drugojačije dihtuje, pritisak gasa ga praktično primorava da zaptiva i pri istrošenosi al kad nema nazubljivanja usled prašine i opiljaka koji se javljaju od prostog habanja cilindra.

( Koga više zanima problematika remonta: http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/86141-servis-amortizera/)

Vrlo poučne stvari za pročitati. Šta predlažte koji brend da se koristi, odnosno, ijedan od navedenih ili neki drugi ?

Vrlo poučne stvari za pročitati. Šta predlažte koji brend da se koristi, odnosno, ijedan od navedenih ili neki drugi ?

Prelistaš Youtube i vidiš zastupljenost i dal se lako reparira, mada za svaki amortizer važi par zakona tremo dinamike. Nemački proizvod, (Wilbers) uvek zaslužuje respekt a mislim da se može naći i ovde a nada sve je iskustvo iz prve ruke, BMW.

• Svrati ponekad, 149 postova
  • Motocikl: FZ 1SA ; FJR 1300SA

Uputiću vas u priču. Dakle, s obzirom na činjenicu da moram da mijenjam amortizere na TDM-u a i da ne planiram da ga prodajem, već da ulažem u motor i da ga dugo vozim, odlučio sam da kupim novi set amortizera (prednji i zadnji). Napisaću vam ponudu, a vi me posavjetujte shodno reputaciji tih amortizera, pošto sam tu slab sa znanjem.

E samo mi jedno nije jasno ......???? gde se nalazi taj prednji amortizer kod TDM-a ????

Za jedan znam ali ovaj drugi me muci .....jel to mislis na stapove viljuske .

Napred su viljuške tj. štapovi kod TDM-a, tu je laka reparacija. Nego, ne vidim razlog da se brez preke potrebe menja zadnji amortizer ako je funkcionalan odnosno nije kriv, procureo...

(BMW ima pored štapova klasičan amortizer napred.)

E samo mi jedno nije jasno ......???? gde se nalazi taj prednji amortizer kod TDM-a ????

Za jedan znam ali ovaj drugi me muci .....jel to mislis na stapove viljuske .

Da, mislim na stapove viljuske. Unutra su opruge takođe. Moj amortizer više nema agilnost koju je imao. Naime, razlika izmedju HARD i SOFT je jako mala, a bila je prilicno osjetna na pocetku sezone. I to se nije diralo otkako je motora. Dakle 20 godina. Te zbog toga mislim da je krajnje vrijeme da se reparira taj dio. On nije procurio, nije se iskrivio, ali je odradio svoje. To je moje laičko mišljenje.

Mene interesuje da li je iko čuo za gorepomenute marke i ako je, šta je čuo.

Pozdrav

• Svrati ponekad, 149 postova
  • Motocikl: FZ 1SA ; FJR 1300SA

Pa ako smem i ja bih dao svoje laicko misljenje .... Ja tu nista ne bih dirao . Prvo da ti bude jasno ti vozis MASINU bre nije to neki BMW ili neka druga marka ( a ? al sam to lepo reko )

nego njegovo kraljevsko visocanstvo TDM . Ja ovo samo o stapovima , neces nista popraviti ako promenis ulje i semeringe ( osim ako ti ne ispustaju ulje ) a dosta je da ti neki od poznatih servisera malo napravi razliku u sipanju ulja za levi ili desni stap i bice problema se kad kocis i to ozbiljnih ......neke stvari ne treba dirati dok su u redu a sto se tice zadnjeg amortizera to si sigurno u pravu moj prijatelj je to isto primetio kad ga je drzao cele zime na stenderu da bi manje opteretio zadnju gumu ??? ali koji uzeti ???????

Ja baš zbog toga što si ti to radio i sve fino opisao, sam odlučio da kupim novi zadnji amortizer. A prednji da promijenim ulje, brtve, i federe. Samo zbog razloga koji si ti naveo a to je da je vrlo vrlo vrlo vrlo zajebano to raditi, čak i pod uslovima da imaš vrhunsku garažu i opremu za rad - a pri tome, nisi radio to ranije.

Ne želim da dolazim u iskušenje da pokvarim nešto što ne znam da repariram, zato se raspitujem o novom dijelu. I radije bih da platim nekome ko zna da uradi - nego da ja uzmem da čačkam, a ne znam to da radim. Ne vidim u čemu je problem?

Ovo se odnosi na đuntu i njegov post. A što se tiče reparacije, ja bih uzeo nove federe napred. Da to u kompletu sve promijenim sa zadnjim. Isti brend. Set - prednji federi plus zadnji amortizer.

Pa ako smem i ja bih dao svoje laicko misljenje .... Ja tu nista ne bih dirao . Prvo da ti bude jasno ti vozis MASINU bre nije to neki BMW ili neka druga marka ( a ? al sam to lepo reko )

nego njegovo kraljevsko visocanstvo TDM . Ja ovo samo o stapovima , neces nista popraviti ako promenis ulje i semeringe ( osim ako ti ne ispustaju ulje ) a dosta je da ti neki od poznatih servisera malo napravi razliku u sipanju ulja za levi ili desni stap i bice problema se kad kocis i to ozbiljnih ......neke stvari ne treba dirati dok su u redu a sto se tice zadnjeg amortizera to si sigurno u pravu moj prijatelj je to isto primetio kad ga je drzao cele zime na stenderu da bi manje opteretio zadnju gumu ??? ali koji uzeti ???????

Na ovakav način taj problem je eliminisan.

http://forum.bjbiker..._1#entry1062587

I slažem se, nije neki BMW , već je samo :BMW2:

Ja baš zbog toga što si ti to radio i sve fino opisao, sam odlučio da kupim novi zadnji amortizer. A prednji da promijenim ulje, brtve, i federe. Samo zbog razloga koji si ti naveo a to je da je vrlo vrlo vrlo vrlo zajebano to raditi, čak i pod uslovima da imaš vrhunsku garažu i opremu za rad - a pri tome, nisi radio to ranije.

Ne želim da dolazim u iskušenje da pokvarim nešto što ne znam da repariram, zato se raspitujem o novom dijelu. I radije bih da platim nekome ko zna da uradi - nego da ja uzmem da čačkam, a ne znam to da radim. Ne vidim u čemu je problem?

Ovo se odnosi na đuntu i njegov post. A što se tiče reparacije, ja bih uzeo nove federe napred. Da to u kompletu sve promijenim sa zadnjim. Isti brend. Set - prednji federi plus zadnji amortizer.

Zamena ulja u štapovima je obavezna redovna servisna procedura koja je laka i uobičajena, čak i zamena semeringa i to se tera dok se štapovi ne pokrive a i tad se peglaju, ili ne izbrazda previše osovina pa ne prolazi sa novim semeringom i ravnanjem. Dobrim uljem i nekom gradacijom se dobijaju bolje osobine, više nego dovoljne za turing i of vožnju pa nije potrebno ni opruge menjati. Trkalice traže nešto drugo i to samo zarad štoperice. Staro ulje totalno izgubi funkciju, delimično i nestane vremenom kroz semering i vešanje ko da ne postoji. Ista je stvar sa zadnjim amortizerom al je kod nas neuobičajeno da se on servisira a mora i to svi proizvođači navode. I novom amortizeru sledi redovan servis nakon pređene kilometraže, 10-25K, i šta tad, opet više stotki € izuvanja.

To što ti vešanja ne reguju na podešavanja je zbog nedostatka i istrošenog ulja. Meni sad na svaki klik od 18 reaguje zadnji točak a još uvek nemam dovoljno gasa u njemu; uskoro i će i to biti rešeno. Postoji par internih mehaničara koji rade amortizere za trkaće automobile i svako će ti zameniti ulje lako. U kućištu je teflonska karika koja se malte ne ne troši. Dobro ulje za amortizer i u viljušku, trkaće zbog termo stabilnosti. ( rejsing agregatno ulje nije za uličnu upotrebu).

Pošto nisi siguran da možeš sam, što ja lično cenim, nađi nekog da ti uradi, a mislim da ovde imaš dovoljno saznanja sada da možeš da znaš ko od lokalnih može i kako treba.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja