sparco 149 Napisano Novembar 30, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan Evo za pocetak bi mogli drugovi cope mikka farbach i sl ko se sve razumije da nas uvedu u pricu o fotografiji, jer sam vidio toga nema nigdje, a to me podsjetilo na moj pocetak, kad sam htio digitalac , sestra kaze uzmi s5600 fuji, ja reko kuku sto da radim sa svim onim nekakvim opcijama, ona se smije ajd dodji ja cu te nauciti pa mi kaze e sad imas A M P , auto , night mode , bla bla pa mi kaze jedno je aperture, jedno za manual auto focus, jedno da sam biras brzinu okidanja jedno za ovo ono i tako redom, pa mi kaze za balance, kompenzacije pa iso , i tako mic po mic ja pocnem strakat po aparatu i vidim da nije sve u auto modu ,e sad posto skoro na svim digitalcima imamo isti krugic na koji pise skoro isto a s m p pa nekakva slikica nocna , pa nekakva slikia portret , pa nekakvi +/- zna pa nesto okruglo pise af mf , ajd momci stavku po stavku sta je sta , i laicki za sta sta sluzi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest farbach Napisano Novembar 30, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Da se ogradim, u fotografiju se ne razumem. Nesto malo bockam u PS da ih namunjim, ali teorija je 0-zero. Voleo bih da naucim. Sto se tice raznih opcija, to sam resio tako sto isti motiv slikam na sve moguce nacine pa gledam u cemu je razlika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Novembar 30, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan pa tako sam i ja radio klik po klik istu sliku non stop i skontao donekle, posle dobio teorijska objasnjenja , al ovo je naj nacin da mnoge naucimo o fotografiji a ne odma kako slika u pokretu kako dslr kako face detect i sl Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Novembar 30, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Da bi smo vozili motor nije potrebno da znamo kako rade klipovi u motoru, i šta je termodinamika fluida, da ne nabrajam dalje.... Da bi savladali neke stvari u fotografiji vrlo je potrebno predznanje iz oblasti konstrujcije samih kamera, njihovog rada, ponašanja svetlosti, poznavanja likovnosti itd... Neko je talenat za vožnju motora pa će čim sedne da samouvereno napravi prve kilometre, a nekome ne bi dali ni bicikl da vozi. Isto se svodi i na fotografiju - kao likovnu disciplinu pre svega, i kao pogled na svet. Ja bih na početku malo zapostavio silnu tehnomaniju koja je histerično usmerena prema mladim potrošačima fotoaparata i opreme, a više usmerio na sam stvaralački rad, iz prostog razloga što će se u toku kreiranja slika iskristalizovati koje su to potrebe za nas i koja nam je foto oprema za to neophodna, a prosto zato jer sam skoro gledao neke svoje snimke iz doba dok nije bilo digitalnih aparata i radilo se u mračnoj komori, a zatim zaključio da se cela priča svodi na gledanje, gledanje, gledanje, razmišljanje, a potom slikanje, nebitno koji je fotoaparat u pitanju i nebitno dal ima ovu ili onu munju... Za početak je savršeno imati jedno DSLR kućište i normalni objektiv (50mm) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 966 Napisano Novembar 30, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan ...i nadji zene cojece, zene da ih slikujesh, i da im recesh naravno da vjezbash a da ce one sjutra biti u nekakvom magazinu...a ti sto se tebe tice mozes da slikash i drvo pored ;D pa dje si Sparco bem mu misha, nema te u BG sto god? Ja ti zelim srecne prve korake u fotografiji, ja je obozavam i jurim trenutno novi aparat posto je prethodni otisao za Moskvu sa lepsom polovinom. Slazem se sa Copetom, kadriranje, dozivljaj, tema, ugao, expozicija, i osnovni pojmovi, a aparat kao aparat, i sa fujijem S klase koji sam ja imao ispadose neke zanimljivr fotke... ;D PS Fuji aparati imaju extremno detaljno uputstvo ya rad, sto znaci da sadrzi BUKVALNO step by step malu skolu fotografije sa objasnjenjem svih pojmova i skracenica, pocev od AF autofokus, AP aperture prioritY *sam odredjujesh velicinu otvora blende u zavisnosti od efekta koji zelish da postignesh (manji otvor dublji fokus, lepse boje i obrnuto, itd itd) a duzinu expozicije aparat odredjuje sam, i obrnuto kad expoziciju sam odredjujesh a blendu ti regulise aparat, opet zbog efekta (brza expozicija, tj kraca, zamrzava pokret, duza obrnuto) itd itd. Onda se opisuje white balance (tu sam ja o njemu sve naucio, ostalo od copeta i od mike gledajuci kako sredjuje fotke u PS. Onda josh 30ak strana zaista poucnog teksta. PS imas brdo dobrih klnjiga fotke za pocetnike. I na kraju check this out: www.digital-photography-school.com Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest farbach Napisano Novembar 30, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan ranije se puno vise razmisljalo. Sada se film ne placa pa se skljoca i kada treba i kada ne treba. Nesto slicno onom sto Cope kaze sam imao dok sam se intenzivno bavio slikanjem (airbrushom). 24 sata sam bio u tome. Danju slikam, nocu sanjam o tome, a ono izmedju simuliram zivot. Dok mi zena prica da treba platiti racune, ja gledam senku ispod njene brade i razmisljam kako bi dobio tu nijansu. Covek je istovremeno i prijemnik i predajnik i kako se nasteluje tu frekvenciju prima. Neko ce proci pored predivnog predela i nece nista videti, ali ce se ostartati na natpis "sveza jagnjetina" iako vozi 100 na sat, a slova su 5 cm visoka. Na to je nastelovan i to vidi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano Novembar 30, 2007 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan alo breee od sada kacite svoje fotke u posebnu temu, npr. pod nazivom `Prirodne lepote` evo link za neke osnovne korake u razumevanju tehnike fotografisanja [na nasem jeziku je ] http://jarac.net/skola_fotografije/Djulijano_Belic-Skola_fotografije_v4.zip Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...